Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ενισχύσεις 5,4 εκατ. ευρώ στους πτηνοτρόφους

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 15/2 η πληρωμή 1.112 πτηνοτρόφων, στους οποίους καταβλήθηκαν 5.339.500 ευρώ, στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας «de minimis».

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν οι πληρωμές στους χοιροτρόφους και στη συνέχεια στους αιγοπροβατοτρόφους και στους βοοτρόφους των ορεινών περιοχών. Εχουν προηγηθεί οι πληρωμές σε βοοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους των πεδινών περιοχών.

Ο κανονισμός «de minimis» ενεργοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ με στόχο να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι με 30 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών.

«Φεστιβάλ Λεμονιού» στη Γαλλία

Περισσότεροι από 145 τόνοι εσπεριδοειδών χρησιμοποιήθηκαν, από τουλάχιστον 300 επαγγελματίες, για την αναπαράσταση πύργων, μνημείων και περιοχών, στο πλαίσιο του «φεστιβάλ Λεμονιού» , στην πόλη Μεντόν της νοτίου Γαλλίας.

Το 80ο φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 16 Φεβρουαρίου έως και τις 6 Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα μοναδικό γεγονός στον κόσμο, το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 230.000 επισκέπτες.

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γεγονός στη Ριβιέρα, μετά το Καρναβάλι της Νίκαιας και πριν από το Grand Prix του Μονακό

Νέα αναβολή για τη δίκη των αγροτών της Λαμίας

Νέα αναβολή έδωσε την Παρασκευή το Μονομελές Πρωτοδικείο της Λαμίας στους 12 αγρότες που κατηγορούνται για τα επεισόδια της Τετάρτης στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.

Και σήμερα, όπως και χθες, απουσίαζαν πέντε μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι είναι αστυνομικοί. Μάλιστα, σε σχετικά έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν στο δικαστήριο, οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν υπηρεσιακές υποχρεώσεις, ενώ ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης κ. Τσιμιτσέλης που και ο ίδιος είναι μάρτυρας κατηγορίας, έχει πάρει κανονική άδεια από τις 14 Φεβρουαρίου.

ΈΕτσι, το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης για τις 26 Φεβρουαρίου.

Σήμερα, όπως και χθες, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες αγρότες βρίσκονταν μέσα και έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων για πολλές ώρες περιμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ κοντά στους κατηγορούμενους βρέθηκαν οι συνάδελφοί τους από σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Το απόγευμα οι αγρότες της Λαμίας αναμένεται να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Ένας «Δαβίδ» ενάντια στη Monsanto και την «ολιγαρχία των σπόρων»

"Κέρδη πάνω από 23 εκατομμύρια δολάρια από  εκατοντάδες μικρούς αγρότες έχει αποκομίσει τον τελευταίο καιρό ο κολοσσός της βιομηχανίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, Monsanto, εκμεταλλευόμενη τους μεταλλαγμένους σπόρους της, αλλά και το παρωχημένο νομικό πλαίσιο που διέπει τα αυτοαναπαραγόμενα μεταλλαγμένα προϊόντα. Ωστόσο, μια νέα υπόθεση θα εκδικαστεί στις 19 Φεβρουαρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και ενδέχεται να αποτελέσει ορόσημο για το ζήτημα της ιδιοκτησίας των σπόρων."

Οι αγωγές που έχει καταθέσει τον τελευταίο καιρό η Monsantoσχετίζονται με «παραβίαση δικαιωμάτων ευρεσυτεχνίας», καθώς η εταιρεία επιχειρεί να ελέγξει παγκοσμίως τις καλλιέργειες εμποδίζοντας τους αγρότες να επαναφυτεύσουν μεταλλαγμένους σπόρους δεύτερης γενιάς που προέρχονται από δικές τους καλλιέργειες.

Η έκθεση «Seed Giants vs. US Farmers» του Κέντρου για την Ασφάλεια Τροφίμων (CFS),που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εκστρατεία Save our Seeds (SOS), αναφέρεται στην προσπάθεια δημιουργίας μιας «ολιγαρχίας που θα ελέγχει του σπόρους»,σημειώνοντας πως μέχρι το Δεκέμβριο του2012 έχουν εκδικαστεί 142 αγωγές εναντίον 410 αγροτών και 52 μικρών επιχειρήσεων σε πάνω από 27 πολιτείες των ΗΠΑ. Συνολικά το τελευταίο διάστημα η Monsanto εισέπραξε από αυτές τις υποθέσεις 23 εκατομμύρια δολάρια. 
 
 Ωστόσο μια νέα δίκη αναμένεται να καθορίσει ποιος τελικά ελέγχει τα δικαιώματα των σπόρων από τη στιγμή που θα «πέσουν» στο έδαφος, ενώ παράλληλα θα καθορίσει και το ζήτημα σχετικά με τα δικαιώματα που έχουν οι κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στα «αντίγραφά» των προϊόντων που δημιουργούνται μέσω φυσικής διαδικασίας μετά την πώλησή του αρχικού προϊόντος. Η απόφαση αφορά για παράδειγμα, εκτός των μεταλλαγμένων σπόρων, όπως αναφέρει το RT, και τα βλαστοκύτταρα και τα στελέχη βακτηρίων που χρησιμοποιούνται για ιατρική έρευνα.

Είναι ένα ζήτημα που μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί νομικά. «Έχουμε να κάνουμε με νόμους και δόγματα που δημιουργήθηκαν τον 19ο αιώνα, όπου η ιδέα των τεχνολογιών αυτοαναπαραγωγής δεν υπήρχε», δήλωσε στο Bloomberg Businessweekο, ο Jorge Contreras αναπληρωτής καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Η υπόθεση έχει ήδη χαρακτηριστεί από πολλούς ως «υπόθεση Δαβίδ εναντίον Γολιάθ» καθώς οι αντίδικοι είναι από τη μία πλευρά η πανίσχυρη Monsanto των δισεκατομμυρίων και από την άλλη ο Hugh Bowman, ένας75χρονος αγρότης από την Ιντιάνα, ο οποίος όπως τονίζει το μόνο που ζητά είναι δικαιοσύνη.«Αλήθεια δεν αντιλαμβάνομαι την υπόθεση ως Δαβίδ εναντίον Γολιάθ», είπε ο Bowman στη Guardian, σημειώνοντας πως δεν τίθεται το ζήτημα με αυτούς του όρους, αλλά με όρους «σωστού και λάθους».

Στο επίκεντρο της υπόθεσης, όπως αναφέρει το RT, είναι η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σόγια της Monstanto, γνωστή και ως Roundup Ready.Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μέχρι σήμερα ο κολοσσός της βιομηχανίας μεταλλαγμένων προϊόντων, αγρότες όπως ο Bowman δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τους σπόρους δεύτερης γενιάς που προκύπτουν από τις καλλιέργειες με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, αλλά επιτρέπεται μόνο να αξιοποιήσουν την συγκομιδή των καλλιεργειών αυτών.

Οι αγρότες θα πρέπει να αγοράζουν νέους σπόρους για την επόμενη χρονιά ακόμα και αν έχουν στην κατοχή τους σπόρους που μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι αγρότες χωρίς να το ξέρουν αγοράζουν σπόρους της Monsanto, καθώς πολλές φορές οι μεταλλαγμένοι σπόροι επιμολύνουν τις υπόλοιπες καλλιέργειες. Κάπως έτσι βρέθηκε στο στόχαστρο της Monstanto και ο Bowman

H Monstanto ισχυρίζεται πως εξακολουθεί να έχει τα δικαιώματα των γενετικά τροποποιημένων σπόρων ακόμα και αν αυτοί πωλούνται από τρίτους, ζητώντας ουσιαστικά κέρδη από τους «απόγονους» των αρχικών δικών της μεταλλαγμένων σπόρων.

Η εταιρεία κατέθεσε αγωγή το 2011 και τελικά κέρδισε πρωτόδικα την υπόθεση με τον Bowman να καλείται να καταβάλει περίπου 84.500 δολάρια. Ωστόσο ο 75χρονος αγρότης δεν υποχώρησε και απευθύνθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όταν τον κυνήγησε η Monsanto ο Bowman ήταν ήδη σε κατάσταση πτώχευσης λόγω κάποιων «λάθος συμφωνιών», οπότε όπως αναφέρει «είχε πλέον πολύ λίγα να χάσει». «Σκέφτηκα, θα το πολεμήσω μέχρι τέλους», δηλώνει.

Η δίκη έχει προγραμματιστεί για τις 19Φεβρουαρίου και το ο Bowman έχει την υποστήριξη μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης, αλλά και πολλών ακτιβιστικών οργανώσεων.

Η Monstanto από την πλευρά της στην ιστοσελίδα της αναφέρει πως μια δικαστική ήττα σε αυτήν την υπόθεση ενδέχεται «να θέσει σε κίνδυνο τις πιο καινοτόμες έρευνες βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ», που εξυπηρετούν ένα μεγάλο φάσμα βιομηχανιών, από τη γεωργία μέχρι την ιατρική. «Χωρίς προστασία των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας ουσιαστικά καταργείται το κίνητρο για να συνεχιστούν τέτοιου είδους επενδύσεις που θα επιφέρουν σημαντικά επιτεύγματα στο μέλλον», υποστηρίζει.
Enhanced by Zemanta

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Την κλιμάκωση του αγώνα τους και το συντονισμό τους με τα υπόλοιπα μπλόκα της Πελοποννήσου, αποφάσισαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Αργολίδας, σε νέα ευρύτατη σύσκεψη που έκαναν  χθες το βράδυ  στο μπλόκο του Μάνεση.  

Στην σύσκεψη συμμετείχαν αγρότες από την Κορινθία ,Αρκαδία και Αργολίδα και αποφάσισαν το Σάββατο την κάθοδό τους στα διόδια Σπαθοβουνίου ( Εθνική Κορίνθου –Τριπόλεως) , στην Κορινθία. 

Μάλιστα οι αγρότες με τα τρακτέρ τους έκλεισαν για δύο ώρες την Εθνική  οδό Μυκηνών –Ναυπλίου.  Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...