Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΔΗΣΥ: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου δεν λύνονται στα γραφεία των Υπουργείων


Ο Τομέας Αγροτικού  της ΔΗ.ΣΥ. του νομού Ηρακλείου  εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 
«Με ταξίδια  αναψυχής και κινήσεις εκτόνωσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, χωρίς πραγματική πολιτική βούληση. Μετά από δεκάδες παρεμβάσεις και τηλεφωνικές  συσκέψεις, δέχτηκε τελικά η ηγεσία του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης να συναντήσει αντιπροσωπεία αγροτών και βουλευτών για να συζητήσουν για το θέμα του περονόσπορου. Αλήθεια, τι περίμενε τόσο καιρό για να πραγματοποιηθεί αυτή τη συνάντηση; Οι δεκάδες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις ή οι επιστολές αμπελουργικών φορέων δεν έφταναν όλο αυτό τον καιρό για να πάρει μπρος η κυβερνητική μηχανή και να στηρίξει τους αγρότες σε ένα μεγάλο θέμα του λέγεται περονόσπορος; 
Αποκορύφωμα της προχειρότητας με την οποία  διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα αγροτικά ζητήματα, ήταν και η κατάθεση τροπολογίας από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών για την επιβολή ΦΠΑ 13% στο αγροτικό νερό, τροπολογία που μετά από τη δυναμική, άμεση αντίδραση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκηαποσύρθηκε 
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει  να κατανοήσει ότι τα προβλήματα του  αγροτικού κόσμου δεν λύνονται στα  γραφεία των Υπουργείων, που παραμένουν αποκομμένα από τις πραγματικές  ανάγκες των αγροτών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για το πρόβλημα της Αμπελουργίας ε τον περονόσπορο, που είναι γνωστά εδώ και μήνες στην κυβέρνηση, χρειάστηκε να φτάσουμε στην περίοδο του τρύγου για να δούμε τι ΘΑ μπορέσει να κάνει η κυβέρνηση…»
 
Τομέας  Αγροτικού της  ΔΗ.ΣΥ. Ηρακλείου:
  1. Πρίαμος Ιερωνυμάκης (Συντονιστής)
  2. Γιάννης Φουντουλάκης
  3. Μανούσος Κριαράς
  4. Διονύσης Καψάλης
  5. Γιώργος Γιανναδάκης
  6. Μιχάλης Μανουσάκης
  7. Αριστείδης Χαμαλάκης
  8. Νίκος Ψαρολογάκης

Παράταση καταβολής εισφορών στον ΕΛΓΑ έως 30 Σεπτεμβρίου


Την παράταση της προθεσμίας καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ.Όπως ανακοινώθηκε, όσοι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ δεν έχουν καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά μέχρι τις 29/7/2011, οπότε έληγε η προηγούμενη προθεσμία, μπορούν να την καταβάλουν μέχρι τις 30/9/2011 χωρίς οποιαδήποτε συνέπεια.

Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω ισχύουν για όσους παραγωγούς έχουν υποβάλει Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής και έχουν δηλώσει ότι θα καταβάλουν την εισφορά τοις μετρητοίς ή έχουν εξουσιοδοτήσει τον ΕΛΓΑ να εισπράξει το οφειλόμενο ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό τους, χωρίς εκχώρηση κάποιας απαίτησής τους από το Δημόσιο.
Συνεπώς, η απόφαση αυτή δεν αφορά παραγωγούς οι οποίοι έχουν εκχωρήσει ή πρόκειται να εκχωρήσουν στον ΕΛΓΑ κάποια απαίτησή τους από το Δημόσιο (π.χ. ενιαία ενίσχυση).
Το ποσό της εισφοράς, σε αυτή την περίπτωση, θα καταβληθεί, όπως εξαρχής προβλεπόταν, μετά την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους λογαριασμούς των παραγωγών.
Εξάλλου, το πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας αγροτικών καλλιεργειών για το 2011, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, με γνώμονα την αρχή ότι «η πρόληψη αποτελεί επένδυση» και στο πλαίσιο της προσπάθειας να συμβάλει στη βιωσιμότητα, στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα.
Ειδικότερα για το 2011, τα μέσα ενεργητικής προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛΓΑ είναι:
Ο αντιπαγετικός ανεμιστήρας, καθώς και η μετατροπή των πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους, για την προστασία των εσπεριδοειδών από τον παγετό στις Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλ/νίας, Αργολίδας, Aρτας, Αττικής (περιοχή Δήμου Τροιζηνίας), Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.
Το αντιχαλαζικό δίχτυ, για την προστασία των μηλοειδών, των πυρηνοκάρπων, της ακτινιδιάς και των αμπελοειδών, στις Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λαρίσης, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χανίων.
Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις θα υποβάλλονται το αργότερο έως τις 15/9/2011 στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ. Μετά την ημερομηνία αυτή καμία αίτηση δεν θα γίνεται αποδεκτή από τον ΕΛΓΑ για το 2011.

Παπανδρέου: Υπέρ του συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ


Η κυβέρνηση είναι υπέρ του να διατηρηθεί ο συνεταιριστικός της χαρακτήρας της γαλακτοβιομηχανίας της Δωδώνης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από την Άρτα σε παρέμβασή του κατά τη σύσκεψη των τοπικών φορέων, όταν τέθηκε το θέμα της πώλησης της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας. Ζήτησε, δε οι κτηνοτρόφοι, οι τοπικοί φορείς και ειδικά οι συνεταιρισμοί να αναλάβουν πρωτοβουλίες, είτε αγοράζοντας οι ίδιοι τις μετοχές που κατέχει η Αγροτική Τράπεζα είτε συνεργαζόμενοι με άλλους συνεταιρισμούς, όπως των Καλαβρύτων, που είναι κερδοφόροι.«Μην αφήνετε το θέμα στην τύχη», είπε ο Πρωθυπουργός. «Δείτε τι συμμαχίες μπορείτε να συνάψετε. Εμείς είμαστε υπέρ της κοινωνικής οικονομίας και θέλουμε όχι μόνον να παραμείνει, αλλά και να μεγαλώσει η συνεταιριστική παράδοση», επεσήμανε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνοντας πως απαιτείται ένα πολύ δυναμικό σχήμα, με μεγάλα κεφάλαια και πρόσβαση σε νέες αγορές, γιατί διαφορετικά δε θα μπορέσει να επιβιώσει.Δήλωση για τη Δωδώνη έκανε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας ο οποίος σημείωσε

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...