Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Αποστόλου για δήλωση Dacian Ciolos: "Δεν ζητιανεύουμε.. διεκδικούμε"

Δήλωση του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου με αφορμή τα δημοσιεύματα που φέρουν τους βουλευτές που συμμετείχαν στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να μην αντιδρούν στον χαρακτηρισμό των Ελλήνων εκπροσώπων ως ζητιάνων, όταν συμμετέχουν στα Ευρωπαϊκά Όργανα που συζητούν τα ζητήματα της Γεωργίας:

«Ο κοινοτικός επίτροπος για την Αγροτική Πολιτική Dacian Ciolos, επεφύλαξε αυτή την προσβολή στην ομιλία του στο κλείσιμο της συγκεκριμένης συνεδρίασης.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κος. Τραγάκης, αρνήθηκε να μου δώσει το λόγο μετά την ομιλία του επιτρόπου, που διαμαρτυρόμενος ζητούσα, ενώ δεν καταχώρισε στα Πρακτικά την έντονη αντίδρασή μου με την οποία δήλωνα ότι «δεν ζητιανεύουμε.. διεκδικούμε ». Αντίθετα ο ίδιος εσιώπησε.».
Enhanced by Zemanta

Έβρος: Μέσα σε δύο μήνες θανατώθηκαν 2.792 πρόβατα που προσβλήθηκαν από ευλογιά

Εντατικοί οι έλεγχοι με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης της επιζωοτίας – Σε οικονομική απόγνωση οι κτηνοτρόφοι 


Εντατικοί είναι οι έλεγχοι σε κτηνοτροφικές μονάδες, με συνεργεία κτηνιάτρων να συνεχίζουν την επιζωοτική διερεύνηση σε όλες τις εκτροφές του νομού Έβρου. Το τελευταίο δίμηνο στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου έχουν θανατωθεί συνολικά 2.792 πρόβατα λόγω της εμφάνισης κλινικών κρουσμάτων της ευλογιάς. Μέχρι στιγμής, από τις 16 Αυγούστου που εμφανίσθηκε το πρώτο κρούσμα της ζωονόσου έχουν θανατωθεί 2.500 αιγοπρόβατα, σε 17 εκτροφές των περιοχών Διδυμότειχου και Ορεστιάδας, καθώς και 292 ζώα στην περιοχή Σουφλίου.

Την ίδια στιγμή ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων, προϊόντων και ειδών χορτονομής, καθώς και η προσέγγιση των κοπαδιών στον ποταμό Έβρο, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης της επιζωοτίας.

Επίσης λόγω των υφιστάμενων εδώ και δυο μήνες περιοριστικών μέτρων που επιβάλουν τον εγκλεισμό των κοπαδιών στις εκτροφές τους, οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση, καθώς είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν από τώρα τις αποθηκευμένες τροφές που προοριζόταν για την χειμερινή σίτιση των αιγοπροβάτων τους.

Με αφορμή τα κρούσματα της ευλογίας και τις θανατώσεις ζώων, αύριο το απόγευμα στην Ορεστιάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος Σταύρου Βαβία, του Διευθυντή Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρου Ντουντουνάκη, υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και κτηνιάτρων από τη Βουλγαρία.

Οι ενέργειες του υπουργείου – Αποζημιώσεις


Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γεωργίου Ντόλιου, με αφορμή την αντιμετώπιση της ζωονόσου «ευλογιά» στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, πριν από λίγες ημέρες ανέφερε τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε το υπουργείο, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Καθολική θανάτωση των μολυσμένων κοπαδιών και υγειονομική ταφή των θανατοθέντων ζώων κοντά στην εκτροφή, αλλά μακριά από τους υδροφόρους ορίζοντες.

2. Απολύμανση των εγκαταστάσεων και απαγόρευση επαναχρησιμοποίησής τους για τουλάχιστον 21 ημέρες.

3. Δημιουργία ζώνης προστασίας σε ακτίνα 3 χλμ από τη μολυσμένη εκτροφή, όπου εφαρμόζεται αυστηρή επιτήρηση όλων των υπόλοιπων εκτροφών και απαγορεύονται μετακινήσεις ζώων για τουλάχιστον 21 ημέρες. Επιβάλλεται, δηλαδή, εγκλεισμός των ζώων.

4. Δημιουργία δεύτερη ζώνης επιτήρησης σε ακτίνα 10 χλμ από τη μολυσμένη εκτροφή, όπου απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώων, πλην αυτών που αφορούν συγκεκριμένες βοσκές ή σταυλικές εγκαταστάσεις για τουλάχιστον 21 ημέρες.

5. Απαγόρευση εξόδου από το βόρειο Έβρο ζώντων ζώων που θα μπορούσαν να μεταδώσουν το νόσημα. Το μέτρο επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, όταν διαπιστώθηκαν και άλλα κρούσματα στο νότιο τμήμα του.

6. Πέραν αυτών οι τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες του Έβρου λαμβάνουν κατά περίπτωση και συμπληρωματικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, όπως είναι η απαγόρευση της μετακίνησης ζώων για σφαγή και η απαγόρευση ή ο περιορισμός στην κυκλοφορία οχημάτων για την παραλαβή του γάλακτος».
Άμεση η αποζημίωση για τα ζώα που θανατώθηκαν

«Τα μολυσμένα ζώα θανατώνονται και οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται. Με τα μέχρις στιγμής στοιχεία που έχουμε από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχουν θανατωθεί γύρω στα 2.000 αιγοπρόβατα. Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής προχωρά άμεσα στην αποζημίωση για τα ζώα που θανατώθηκαν. Εντός του Σεπτεμβρίου έχουν καταβληθεί 63.135 ευρώ στους δικαιούχους. Θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές μόλις αποσταλούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ», ανέφερε ο υπουργός.

Όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων, ο υπουργός εξήγησε πως «προκύπτει μετά από εκτίμηση της αξίας κάθε ζώου από τριμελή επιτροπή και κυμαίνεται από 55 ευρώ μέχρι και 250 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία του ζώου, τη φυλή και τα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας. Οι τιμές των αποζημιώσεων για τα αιγοπρόβατα που θανατώνονται, καθορίστηκαν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές αγοραίες τιμές, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανασύστασης του κοπαδιού. Από εκεί και πέρα, οι αποζημιώσεις δεν μπορεί να είναι υπερβολικά υψηλές και να λειτουργούν ως δέλεαρ για τη διασπορά του νοσήματος σκόπιμα ή από αμέλεια».

Ψεκασμοί για το δάκο, στην Κέρκυρα

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας (Δακοκτονίας) της ΠΕ Κέρκυρας γνωστοποίησε πως από την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί δολωματικός ψεκασμός για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.
  
Αναλυτικά:

Από  την Διεύθυνση  Αγροτικής  Οικονομίας (Δακοκτονίας ) της  Περιφερειακής Ενότητας   Κέρκυρας ανακοινώνεται ότι από τις  18 Οκτωβρίου 2013  ημέρα  Παρασκευή θα  πραγματοποιηθεί  δολωματικός  από  εδάφους  ψεκασμός   για  την καταπολέμηση  του  δάκου της ελιάς  στις παρακάτω  περιοχές :

1.Δημοτική Ενότητα Μελιτειέων (Δ.Κ. Αγ.Ματθαίου, Τ.Κ. Μωραιτίκων ) .
2. Δημοτική Ενότητα Παλαιοκαστριτών (Δ.Κ. Λιαπάδων ) .
3.Δημοτική Ενότητα Παρελίων (πλην Δ.Κ. Γιαννάδων, Τ.Κ. Μάρμαρο ) .
4. Δημοτική Ενότητα Λευκιμμαίων ( πλην  Τ.Κ. Βιταλάδων , Δ.Κ. Νεοχωρίου ) .
5.Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων (περιοχές Κοντόκαλι, Γουβιά, Κυρά Χρυσικού , Τεμπλόνι , Ποταμός και Τ.Κ. Ευρωπούλων ) .
6. Δημοτική Ενότητα Εσπερίων ( Δ.Κ. Αυλιωτών , Τ.Κ.Περουλάδων).
7. Δημοτική Ενότητα Αχιλλείων (Δ.Κ. Βυρού  ) .
8. Τ. Κοινότητα Ερείκουσας .
9. Τ. Κοινότητα Οθωνών .
10. Τ. Κοινότητα Μαθράκι .

Παρακαλούνται  οι  ελαιοπαραγωγοί  που  τα  κτήματα τους  ψεκάζονται να  παρευρίσκονται   κατά  την  διάρκεια των  ψεκασμών στα  ελαιοκτήματα  τους , για  την  παρακολούθηση και  υποβοήθηση των  συνεργείων , επίσης  όσα ελαιοκτήματα  είναι  περιφραγμένα ,τις  ημέρες  των  ψεκασμών  οι  παραγωγοί  θα  πρέπει  να  τα  έχουν  ανοιχτά  εφ΄όσον  επιθυμούν  να  ψεκασθούν .

Το  ημερήσιο  πρόγραμμα  ψεκασμών  θα  τοιχοκολλείται  στους  πίνακες ανακοινώσεων  των  Δημοτικών και  Τοπικών Κοινοτήτων από  τα  συνεργεία ψεκασμών.

Οι ψεκασμοί  θα  αναβάλλονται για  την  επόμενη  ημέρα  σε  περίπτωση   που  οι  καιρικές  συνθήκες  δεν  είναι  ευνοϊκές  για  τους  ψεκασμούς ή για  οποιοδήποτε άλλο  λόγο .

 Η διάρκεια  των  ψεκασμών θα  είναι περίπου  8  ημέρες .

 Για περισσότερες  πληροφορίες οι  ενδιαφερόμενοι  μπορούν να απευθύνονται στα   τηλέφωνα:  2661-0-37000 , 2661364711 .

Ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η συγκομιδή ακτινιδίων στην Καβάλα και Ξάνθη

Η Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013 ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής ακτινιδίων για το νομό Καβάλας και Ξάνθης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Όπως επισημαίνεται κάθε ενδιαφερόμενος που ενδιαφέρεται να συγκομίσει (εφόσον είναι επαρκώς αναπτυγμένα και στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης) ακτινίδια, θα πρέπει να υποβάλλει – ένα 24ωρο πριν την έναρξη της συγκομιδής- σχετική υπεύθυνη δήλωση στην υπηρεσία στην οποία πέραν των άλλων θα δηλώνεται η ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής, η αναμενόμενη παραγωγή σε τόνους, ο τόπος αποθήκευσης (ακριβή στοιχεία αποθήκης) και ο τόπος συσκευασίας (ακριβή στοιχεία συσκευαστηρίου).

Τονίζεται επίσης ότι κατά τη συσκευασία των συγκομισμένων ακτινιδίων στον τόπο παραγωγής και την πρώτη αποστολή τους προς οποιοδήποτε προορισμό (εγχώρια αγορά, κοινοτικές χώρες, τρίτες χώρες),  οι βαθμοί brix των καρπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 6,2 ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.

Μετά την παραπάνω πρώτη αποστολή, σε όλα τα επόμενα στάδια διακίνησης, οι βαθμοί brix των καρπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 9,5.

Σημειώνεται τέλος ότι για την εφαρμογή των παραπάνω διενεργούνται έλεγχοι από την αρμόδια Διεύθυνση στην Καβάλα και την Ξάνθη και ότι σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, οι αντίστοιχες παρτίδες είτε καταστρέφονται με ευθύνη του κατέχοντος φορέα, είτε διασφαλίζεται η μη διάθεσή τους για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ οι υπεύθυνοι θα παραπέμπονται στις αρμόδιες επιτροπές κυρώσεων.Agronews

Αύξηση των εξαγωγών της κατά 12% παρουσίασε η ΔΩΔΩΝΗ

Αύξηση 12% στις εξαγωγές της παρουσίασε η  εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ στη διάρκεια του εννεαμήνου 2013 (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος), σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την εταιρεία είναι τα αποτελέσματα και στις εγχώριες πωλήσεις οι οποίες έχουν σταθεροποιηθεί, για πρώτη φορά, «μετά από τις χαμηλές αποδόσεις των τελευταίων τριών χρόνων, ως συνέπεια της αποτελεσματικής στρατηγικής και της επένδυσης της εταιρείας στη συνεργασία της με τους εργαζόμενους, τους τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές, τους συνεργάτες και κυρίως τους πελάτες της»

Η ΔΩΔΩΝΗ, μέσα από τη διεθνή εξαγωγική της παρουσία σε 35 χώρες, προωθεί δυναμικά τα ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, σε μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές όπως της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ενώ συνεχώς ενισχύει την παρουσία της στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η δυναμική ανάπτυξη, ο πολύπλευρος στρατηγικός σχεδιασμός και η ανανέωση της εικόνας για τη ΔΩΔΩΝΗ συνδέεται και με την αλλαγή της ιδιοκτησίας της εταιρείας, καθώς τον Νοέμβριο συμπληρώνεται ήδη ένας χρόνος όπου πλέον τη πλειοψηφία κατέχει η διεθνής επενδυτική εταιρεία Strategic Initiatives.

Η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ ιδρύθηκε το 1963 από την ΑΤΕ και τις Ενώσεις Αγροτικών συνεταιρισμών της Ηπείρου. Από το Νοέμβριο του 2012 και μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της πρώην ΑΤΕ μεταβιβάστηκε στην Strategic Initiatives, η οποία είναι διεθνής επενδυτική εταιρία. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...