Εντατικοί οι έλεγχοι με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης της επιζωοτίας – Σε οικονομική απόγνωση οι κτηνοτρόφοι
Εντατικοί είναι οι έλεγχοι σε κτηνοτροφικές μονάδες, με συνεργεία κτηνιάτρων να συνεχίζουν την επιζωοτική διερεύνηση σε όλες τις εκτροφές του νομού Έβρου. Το τελευταίο δίμηνο στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου έχουν θανατωθεί συνολικά 2.792 πρόβατα λόγω της εμφάνισης κλινικών κρουσμάτων της ευλογιάς. Μέχρι στιγμής, από τις 16 Αυγούστου που εμφανίσθηκε το πρώτο κρούσμα της ζωονόσου έχουν θανατωθεί 2.500 αιγοπρόβατα, σε 17 εκτροφές των περιοχών Διδυμότειχου και Ορεστιάδας, καθώς και 292 ζώα στην περιοχή Σουφλίου.
Την ίδια στιγμή ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων, προϊόντων και ειδών χορτονομής, καθώς και η προσέγγιση των κοπαδιών στον ποταμό Έβρο, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης της επιζωοτίας.
Επίσης λόγω των υφιστάμενων εδώ και δυο μήνες περιοριστικών μέτρων που επιβάλουν τον εγκλεισμό των κοπαδιών στις εκτροφές τους, οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση, καθώς είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν από τώρα τις αποθηκευμένες τροφές που προοριζόταν για την χειμερινή σίτιση των αιγοπροβάτων τους.
Με αφορμή τα κρούσματα της ευλογίας και τις θανατώσεις ζώων, αύριο το απόγευμα στην Ορεστιάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος Σταύρου Βαβία, του Διευθυντή Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρου Ντουντουνάκη, υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και κτηνιάτρων από τη Βουλγαρία.
Οι ενέργειες του υπουργείου – Αποζημιώσεις
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γεωργίου Ντόλιου, με αφορμή την αντιμετώπιση της ζωονόσου «ευλογιά» στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, πριν από λίγες ημέρες ανέφερε τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε το υπουργείο, οι οποίες είναι οι εξής:
1. Καθολική θανάτωση των μολυσμένων κοπαδιών και υγειονομική ταφή των θανατοθέντων ζώων κοντά στην εκτροφή, αλλά μακριά από τους υδροφόρους ορίζοντες.
2. Απολύμανση των εγκαταστάσεων και απαγόρευση επαναχρησιμοποίησής τους για τουλάχιστον 21 ημέρες.
3. Δημιουργία ζώνης προστασίας σε ακτίνα 3 χλμ από τη μολυσμένη εκτροφή, όπου εφαρμόζεται αυστηρή επιτήρηση όλων των υπόλοιπων εκτροφών και απαγορεύονται μετακινήσεις ζώων για τουλάχιστον 21 ημέρες. Επιβάλλεται, δηλαδή, εγκλεισμός των ζώων.
4. Δημιουργία δεύτερη ζώνης επιτήρησης σε ακτίνα 10 χλμ από τη μολυσμένη εκτροφή, όπου απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώων, πλην αυτών που αφορούν συγκεκριμένες βοσκές ή σταυλικές εγκαταστάσεις για τουλάχιστον 21 ημέρες.
5. Απαγόρευση εξόδου από το βόρειο Έβρο ζώντων ζώων που θα μπορούσαν να μεταδώσουν το νόσημα. Το μέτρο επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, όταν διαπιστώθηκαν και άλλα κρούσματα στο νότιο τμήμα του.
6. Πέραν αυτών οι τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες του Έβρου λαμβάνουν κατά περίπτωση και συμπληρωματικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, όπως είναι η απαγόρευση της μετακίνησης ζώων για σφαγή και η απαγόρευση ή ο περιορισμός στην κυκλοφορία οχημάτων για την παραλαβή του γάλακτος».
Άμεση η αποζημίωση για τα ζώα που θανατώθηκαν
«Τα μολυσμένα ζώα θανατώνονται και οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται. Με τα μέχρις στιγμής στοιχεία που έχουμε από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχουν θανατωθεί γύρω στα 2.000 αιγοπρόβατα. Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής προχωρά άμεσα στην αποζημίωση για τα ζώα που θανατώθηκαν. Εντός του Σεπτεμβρίου έχουν καταβληθεί 63.135 ευρώ στους δικαιούχους. Θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές μόλις αποσταλούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ», ανέφερε ο υπουργός.
Όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων, ο υπουργός εξήγησε πως «προκύπτει μετά από εκτίμηση της αξίας κάθε ζώου από τριμελή επιτροπή και κυμαίνεται από 55 ευρώ μέχρι και 250 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία του ζώου, τη φυλή και τα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας. Οι τιμές των αποζημιώσεων για τα αιγοπρόβατα που θανατώνονται, καθορίστηκαν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές αγοραίες τιμές, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανασύστασης του κοπαδιού. Από εκεί και πέρα, οι αποζημιώσεις δεν μπορεί να είναι υπερβολικά υψηλές και να λειτουργούν ως δέλεαρ για τη διασπορά του νοσήματος σκόπιμα ή από αμέλεια».