Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΡΟΔΟΠΗ ΚΙ ΕΒΡΟΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΤΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ ΤΟΥΣ!

Mεγάλο deal Θρακικών Εκκοκκιστηρίων- Τoyoshima


Συμφωνία απορρόφησης βαμβακιού της Ροδόπης στην Άπω Ανατολή για τη φετινή εσοδεία, αλλά και για την επόμενη περίοδο 2014-15

Αυθημερόν θα πληρωθούν οι παραγωγοί μας  για την παράδοση του προϊόντος και την χιλιομετρική απόσταση, όταν στην υπόλοιπη  Ελλάδα θα περιμένουν και μετά τα …Χριστούγεννα

Μεγάλη συμφωνία έκαναν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια με τον μεγάλο Ιαπωνικό εμπορικό οίκο Toyoshima για πώληση βαμβακιού  της Ροδόπης και του Έβρου, όχι μόνο της φετινής χρονιάς 2013-14  αλλά και της επόμενης 2014-15. Ανώτερα στελέχη του Ιαπωνικού οίκου από ΗΠΑ Ευρώπη και Ιαπωνία ήρθαν στην Κομοτηνή και συνεργάστηκαν με τον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη των Θρακικών εκκοκκιστηρίων Σταμάτη Κουρούδη, κλείνοντας την αγορά όλου του προϊόντος για φέτος, αλλά και για του χρόνου.

Στην φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά κορυφαίο στέλεχος Yoshun Yamaoka της Εταιρείας Toyoshima στην Ιαπωνία, με τον Σταμάτη Κουρούδη των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, τον Ryota Karube διευθυντή της Toyoshima στις ΗΠΑ και τον Λεβέντ Σαδίκ αντιπρόσωπο Toyoshima
Ουσιαστικά πρόκειται για μια συμφωνία με μια εταιρία κολοσσό που κάνει τζίρο ετησίως πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και θεωρείται από τους μεγαλύτερους παίκτες και στην ελληνική αγορά, αφού ουσιαστικά βάζει το ελληνικό βαμβάκι στην Άπω Ανατολή. Εμφανώς ικανοποιημένος ο κ. Κουρούδης το μόνο που δήλωσε ήταν ότι σε μια χρονιά που οι πωλήσεις αποτελούν το μεγάλο ερωτηματικό στην Εταιρία του ξεκαθάρισε το θέμα αυτό, διασφαλίζοντας, όπως εξάλλου είχε υποσχεθεί, την άμεση πληρωμή των βαμβακοπαραγωγών με την παράδοση του προϊόντος τους με επιταγή ημέρας, όπως και την πληρωμή της χιλιομετρικής απόστασης. Όλα αυτά σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο που σε άλλες περιοχές  ένα μεγάλο ποσοστό βαμβακοπαραγωγών θα κάνει Χριστούγεννα απλήρωτο…

Ήδη τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια συνεργαζόμενα με τα εκκοκκιστήρια  ΘΡΑΚΗ ΑΚΚΑ και τα συνεταιριστικά  εκκοκκιστήρια Έβρου αποτελούν το δυναμικότερο παίκτη του χώρου και ήδη απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των αγροτών μας. Αυτοί μαζικά σπεύδουν για την παράδοση του προϊόντος μέσα από μια σχέση απόλυτης διαύγειας κι εμπιστοσύνης που έχουν αναπτύξει και κυρίως συνέπειας στις πληρωμές κάτι που ενδιαφέρει άμεσα τον παραγωγό.

Οι Γιαπωνέζοι επισκέπτες τίμησαν πάντως και το Ούζο 7, την μπύρα Βεργίνα και το κρασί Κίκονες παράλληλα με μια εξαιρετική ποικιλία ψαρικών που ετοιμάστηκαν για την περίσταση, ενώ τους προσφέρθηκαν μεταξωτές γραβάτες της μεταξουργίας Τσιακίρη του Ομίλου του κ. Κουρούδη και οι ίδιοι έδωσαν τα χαρακτηριστικά ξυλάκια του φαγητού, ως συμβολικό δώρο. Το βαμβάκι της περιοχής λοιπόν θα ταξιδέψει στην Ασία και θα είναι το καλύτερο διαβατήριο με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, ενώ θα επιβεβαιωθεί και φέτος η διαπίστωση  ότι το «λευκό χρυσάφι»  αποτελεί ένα από τα πλέον εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας.

Η Ελλάδα κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια παραγωγή και διακίνηση του βάμβακος, όπως φαίνεται με πρώτες τις ΗΠΑ, ακολουθεί το Ουζμπεκιστάν, η Αυστραλία, μετά η Ελλάδα, η Αργεντινή και η Αίγυπτος.

Σταύρος Φανφάνης / xronos.gr

Χιλιάδες επισκέπτες στην πρώτη ημέρα της “Agrotierra 2013”

Χιλιάδες επισκέπτες – επιβάτες του Μετρό έδωσαν το παρόν κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της  έκθεσης τροφίμων «Agrotierra 2013», που  πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, στο Μετρό Συντάγματος.


Επισκέπτες κάθε ηλικίας και  εθνικότητας γεύτηκαν ποιοτικά προϊόντα, αποκομίζοντας τις καλύτερες  των εντυπώσεων. 

Κατά τη σημερινή ημέρα πραγματοποιήθηκαν  και τα επίσημα εγκαίνια, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της  ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιώργου Ανέστη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ανέστης  επ’ αφορμή της επίσκεψης του δήλωσε: «Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από την ποιότητα των προϊόντων αλλά και την παρουσία του κόσμου. Πλέον μπορώ να πω με βεβαιότητα, μετά τη φετινή επιτυχία, πως θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η συγκεκριμένη έκθεση να θεσμοθετηθεί, καθώς μπορεί να κάνει γνωστά τα ελληνικά, ποιοτικά προϊόντα»

Στα πλαίσια της έκθεσης, στον χώρο του Μετρό συνεχίζονται δράσεις  συγκέντρωσης τροφίμων για τους άπορους  συνανθρώπους μας, με την υποστήριξη της δράσης «Όλοι μαζί Μπορούμε».

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Νόμο σε αγρότες δημιουργεί η υπαρ.87/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Σητείας

Αυτό μας έδωσε η υπαρ.87/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Σητείας, σημαντικότατη για τους έχοντες θερμοκήπια στην Κρήτη...

Δικαίωση για τον αγρότη από την Σητεία , μέλος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, έφερε η υπαρ.87/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Σητείας,όπου ανοίγεται πλέον ο δρόμος για εκατοντάδες δανειολήπτες -εργάτες της γης, να χρησιμοποιήσουν τις ευνοϊκές διατάξεις του Ν.3869/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, του γνωστού ως ν.Κατσέλη, οι οποίοι δανείστηκαν από συγκεκριμένη Τράπεζα , προκειμένου να στήσουν θερμοκήπια σε ενοικιαζόμενη γη, και σήμερα λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης,της μειωμένης διάθεσης των γεωργικών προϊόντων τους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε δανειακές υποχρεώσεις, έναντι των Τραπεζών.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, πρόκειται για αγρότη 38 ετών άγαμο, ο οποίος καλλιεργεί μισθωμένα κτήματα κυρίως κηπευτικά προϊόντα, αμπέλια και ελαιόδενδρα.Σε ένα από τα μισθωμένα αγροτεμάχια έχει εγκαταστήσει μεταλλικό θερμοκήπιο το κόστος για την κατασκευή του καλύφθηκε από την δανειοδότηση από μία Τράπεζα , συνολικού ύψος οφειλής ανέρχεται στο ποσό των 37.965,06 Ευρώ. Μοναδική πηγή εισοδήματος γιαυτόν είναι η γεωργική επιδότηση ύψους 5.478,77 Ευρώ/έτος, η οποία παρακρατείται από την Συνεταιριστική ΄Ενωση Παραγωγών του Δήμου Σητείας για τη συμμετοχή του σ αυτήν.

Περιουσιακά στοιχεία ο δανειολήπτης δεν διαθέτει, εκτός του μεταλλικού θερμοκηπίου, το οποίο ορθώς το δικαστήριο έκρινε την μη εκποίησή του, καθώς αποτελεί το μέσο της κύριας εργασίας του, μένει δε σε μισθωμένη κατοικία στην οποία καταβάλλει ενοίκιο.

Το Δικαστήριο έκρινε και αποφάσισε υπέρ του δανειολήπτη τον ορισμό δόσεων 5ετίας δηλ. να πληρώσει 60 μηνιαίες δόσεις των 150 Ευρώ/μήνα = συνολικά θα πληρώσει μόνο 9.000 Ευρ'ω και το υπόλοιπο χρέος του 31.000 Ευρώ θα διαγραφεί Οριστικά δηλ. έχουμε " κούρεμα " του χρέους κατά 82%

Τέλος ,για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η απόφαση αυτή κρίνεται ως μεγαλύτερης βαρύτητας δικαίωση , καθώς επιβεβαιώνεται το τεκμήριο της συμβουλευτικής της και του σκεπτικού της ότι , δεν ρευστοποιούνται θερμοκήπια στημένα από εργάτες γης, σε ενοικιαζόμενα στρέμματα γης , για εισοδήματα επιβίωσης ,ταυτιζόμενη , με το πνεύμα των Δικαστών Λασιθίου , δημιουργώντας πλέον νόμο , για όλους τους θερμοκηπιάδες, που μαστίζονται από το άγχος και την αγωνία, αλλά προπάντων από κάθε είδους εκβιασμό ότι θα χάσουν τα θερμοκήπια τουςΜε την απόφαση πιστοποιείται για μια ακόμα φορά, ότι οι Ειρηνοδίκες του νησιού ,εφαρμόζουν με επάρκεια τις νομοθετικές διατάξεις, βγάζοντας από την υπερχρέωση εκατοντάδες αγρότες. δίνοντας τους την ζητούμενη ευκαιρία, για ξεκίνημα μιας νέας κοινωνικής και οικονομικής ζωής.-

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Αποστόλου: Αποζημίωση παραγωγών τομάτας στην Εύβοια

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, με θέμα την άμεση αποζημιώση των παραγωγών ντομάτας στην Εύβοια. 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Προς το κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα:  Απαιτείται η  άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των παραγωγών τομάτας στην Εύβοια

Η εξωγενής φυτοπαθολογική προσβολή που εμφανίστηκε στην καλλιέργεια ντομάτας στην Εύβοια, εξαπλώνεται δυστυχώς με τη μορφή επιδημίας. Την εντοπίσαμε στους Στρόπωνες πριν λίγες μέρες και πρόσφατα στο Δύστο.  Είναι μάλιστα η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι καλλιεργητές ντομάτας την έχουν υποστεί.  Οι ψεκασμοί που έχουν γίνει στις  περιοχές αυτές δεν προσφέρουν καμία προστασία και πολλά μποστάνια έχουν εγκαταλειφθεί. Αυτό εύκολα διαπιστώνεται εάν γίνει αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποζημίωση των παραγωγών. Οι αρμόδιοι, παίζοντας με το γράμμα του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αρνούνται ενέργειες για την εκτίμηση των καταστροφών και την καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυγχώρητη καθυστέρηση του ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει τα αναφερόμενα προβλήματα.

Επειδή:

Οι απώλειες μέχρι σήμερα στη περιοχή Δύστου έχουν ανέλθει στο 50-60% της παραγωγής της καλλιέργούμενης έκτασης στην περιοχή, που είναι 2.500 στρεμ. με μέση παραγωγή 5,5 tn ανά στρέμμα,  Στη περιοχή  Στροπώνων  ένας πρώτος υπολογισμός ανεβάζει τη καταστροφή στο 80% της καλλιέργειας ντομάτας κι επειδή  πρόκειται για μονοκαλλιέργεια οι επιπτώσεις στο εισόδημα των 90 παραγωγών περιοχής είναι ολέθριες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να επιληφθούν του προβλήματος με την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων;

2. Προτίθεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο που έγινε για τη περιοχή της Πελοποννήσου, με την αξιοποίηση των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και την υποβολή σχετικού αιτήματος προς την ΕΕ;

3. Σκοπεύει το Υπουργείο να ενεργοποιήσει επιτέλους  τη διάταξη του ιδρυτικού νόμου του ΕΛΓΑ (όπως τροποποιήθηκε από το 3877/2010) για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων στο μέλλον;

Ο ερωτών βουλευτής
Βαγγέλης Αποστόλου

Ένας νέος θεσμός γεννήθηκε στη Λάρισα

Τις βάσεις για ένα σύγχρονο αγροτικό θεσμό, έθεσε η «Γιορτή Νέου Αγρότη» που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην έδρα της Ένωσης Νέων Αγροτών, στο Μόδεστο της Λάρισας, το διήμερο 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2013, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου και δημιουργώντας το κατάλληλο βήμα για πλειάδα ανακοινώσεων από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και παρουσίαση των υπεραποδοτικών μηχανημάτων της Π. Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ.

«Για μας και για τη βιωσιμότητα των αγροτικών μας νοικοκυριών, φαίνονται μονόδρομος η συνεργασία και η αλληλεγγύη, για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΝΑ Λάρισας Γρ. Τζιότζιος, συμπληρώνοντας ότι «η ένωσή μας δημιουργήθηκε το 1996 από την ανάγκη συνεργασίας νέων που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα με στόχο την οργάνωση των νέων αγροτών, την προώθηση συμφερόντων και την ανάδειξη των προβλημάτων».

Την ευκαιρία της νέας διοργάνωσης «εκμεταλλεύτηκε» ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, για να ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με «κουμπαρά» 250 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορεί να δίνει χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες που μπαίνουν σε Σχέδια Βελτίωσης.  Κατά τον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός, απευθυνόμενος στους νέους αγρότες, υπογράμμισε ότι στην προσπάθειά τους αυτή δεν είναι μόνοι και τους ενημέρωσε για την πρόταση αναθεώρησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, η οποία κατατέθηκε στην ΕΕ, και περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα, 100 εκατομμυρίων ευρώ, για την Πρώτη εγκατάσταση.

Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται και πρόγραμμα, 30 εκατ. ευρώ, για στοχευμένα μικρά Σχέδια Βελτίωσης στην κτηνοτροφία, στα οποία θα μπορούν να μετέχουν και νέοι αγρότες» καθώς και εγγειοβελτιωτικά έργα, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ο κ. Χαρακόπουλος έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία του να θεσμοθετηθεί ως Εθνικό, το Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Βάμβακος Θεσσαλίας.

Φυσικά από τα συστατικά μιας επιτυχημένης αγροτικής διοργάνωσης δεν θα μπορούσε να λείψει η υπερσύγχρονη γεωργική τεχνολογία, την οποία στη Λάρισα αντιπροσώπευσαν τα μηχανήματα της Π. Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ. 

Αγροτική Οικονομία στην Κοζάνη

Την Κυριακή, 13 Οκτ 2013, στις 18.00, στο ξενοδοχείο Αλιάκμων, Κοζάνη, οργανώνεται συνάντηση-συζήτηση για την Αγροτική Κοινωνία & την Κοινωνική Οικονομία, σε μια περίοδο έντονων ζυμώσεων και ραγδαίων αλλαγών, όχι μόνο κλιματικών.


Οι κάτοικοι της υπαίθρου αποτελούν την καλύτερα διατηρημένη μέχρι σήμερα οργανική κοινωνία, παρά την συνεχή πίεση που δέχεται από τα αστικά ήθη, από τον αστικό τρόπο ζωής, από τις αστικές χρήσεις γης και από τα μοντέλα της οικονομίας της αγοράς.

Στην κοινωνία της υπαίθρου όταν θέλουμε να ενώσουμε δυνάμεις για την επίτευξη συγκεκριμένου  αποτελέσματος το σχήμα είναι  συνεταιρισμός, όπου συνεταιρισμός  είναι ένα εργαλείο για την  ικανοποίηση των αναγκών των  μελών του. Στον χωρίς δομές αστικό χώρο όταν θέλουμε να ενώσουμε δυνάμεις για την επίτευξη αποτελέσματος, συνήθως εκχρηματισμένου, το σχήμα είναι εταιρεία, όπου η εταιρεία είναι το εργαλείο για την επίτευξη οικονομικών στόχων.

Τα νομίσματα ανταλλαγής είναι κάποια πράγματα-χρήματα, που ως μέσον μας επιτρέπουν να αποκτούμε αυτά που θέλουμε. Όταν τα χρήματα «γεννούν», τίκτουν, τότε ίσως πρόκειται για διαστροφή των ιδεών-νομισμάτων, ενώ η αποθήκευσή τους και συσσώρευσή τους διαταράσσει την φυσική κατάσταση.

Ο επαγγελματίας αγρότης  είναι εξ ορισμού ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, όπου περιβάλλον είναι τόσο το φυσικό, όσο και το τεχνολογικό, το πολιτιστικό, το πολιτικό, το οικονομικό κλπ. Τα αγροτικά επαγγέλματα είναι γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς και δασοκόμος και ΜΟΝΟ συμπληρωματικά προς τα προηγούμενα, η παραγωγή ενέργειας, η μεταποίηση & εμπορία της δικιάς του παραγωγής και ο αγροτουρισμός. Αγρότης δεν είναι μόνο επάγγελμα, αλλά ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ.

Η ύπαιθρος παλαιότερα ήταν κυρίως χώρος παραγωγής τροφίμων και πρώτων υλών. Τα τελευταία χρόνια απόκτησε χαρακτηριστικά καταναλωτισμού. Επομένως αντί να μιλάμε για την γνωστή Εφοδιαστική Αλυσίδα η οποία θα προμηθεύει την τοπική αγροτική κοινωνία με μία ψαλίδα τιμών καταναλωτή προς τις τιμές παραγωγού 5-8 φορές πάνω (η ΠΑΣΕΓΕΣ την φθάνει στο 15 φορές), ίσως μπορεί να οργανωθεί Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα (Short Supply Chain) η οποία χωρίς πολλά τροφοχιλιόμετρα και με πολύ χαμηλό αποτύπωμα CO2, θα μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες Τοπικής Ανάπτυξης με αυτάρκεια και βιωσιμότητα.

Η κοινωνία της  υπαίθρου δεν είναι μονομερής, ανάπηρη, αποτελούμενη μόνο από αγρότες-παραγωγούς, αλλά, για να έχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ποιότητας ζωής, χρειάζεται και κομμώτριες, και γυμναστές, και ταχυδρόμους, και δασκάλους, και αυτοκινητιστές, και ιερείς κλπ. Η πολυδιαφημισμένη επιθυμία επιστροφής στην ύπαιθρο πρέπει να συναντήσει πολιτικές υποδοχής ατόμων και πολλών δεξιοτήτων από τις οργανωμένες τοπικές αυτοδιοικήσεις-κοινωνίες-οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και στρατηγικές ελκυστικότητας & τοπικής συνοχής, τόσο νέων αγροτών, όσο και γενικότερα νέων και καινούργιων κατοίκων της υπαίθρου.

Η σημερινή σύνθεση  των επαγγελματιών αγροτών είναι  παράξενη και σαφώς χωρίς κανένα μέλλον. Σήμερα οι νέοι ηλικιακά αγρότες είναι ΜΟΝΟ το 6% του συνόλου των αγροτών, ενώ μια στοιχειώδης στατιστική λογική θα επέβαλε τουλάχιστον 40% για την επιβίωση των αγροτικών επαγγελμάτων, που έχει ανάγκη η Ελλάδα για μια στοιχειώδη επισιτιστική αυτάρκεια. Παράλληλα το 65% είναι άνω των 55 ετών, δηλαδή σε 10χρόνια περίπου το 65% των σημερινών αγροτών θα έχουν βγει με κάποιο τρόπο από το επάγγελμα.

Η διαπίστωση καθίσταται τραγική αν αναλογιστούμε ότι  ο αγροτικός τομέας έχει τον υψηλότερο  συντελεστή στο ΑΕΠ της Ελλάδος (5) και ένα από τους υψηλότερους  στην απασχόληση (4,7 στα καπνά). Δηλαδή επενδύοντας στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα πετυχαίνουμε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα 5 φορές επάνω. Αυτό δεν συμβαίνει με όποια άλλη μορφής επένδυση. Και η Ελλάδα έχει απελπισμένη ανάγκη να πετύχει τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Λόγω του  μικρού μέσου κλήρου (μόλις 47 στρέμματα στην Ελλάδα, έναντι 1500 στην ΕΕ), αλλά και των μεγάλων αβεβαιοτήτων, που επιτείνονται λόγω κλιματικής αλλαγής, τα επιτυχέστερα σχήματα εκμεταλλεύσεων είναι στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια η κοινωνική καταξίωση των επαγγελματιών αγροτών ήταν ανύπαρκτη, έως πολύ αρνητική, με τραυματισμούς στον κοινωνικό αγροτικό ιστό.

Η Γεν. Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας διέθετε  πολύ λίγα κονδύλια για την υποστήριξη του αγροτικού τομέα, αλλά τώρα προβλέπεται τετραπλασιασμός τους τα επόμενα επτά χρόνια (HORIZON 2020). Από σήμερα και μέχρι τον Ιουλ 2014 θα αποφασισθούν στην Ελλάδα οι καλύτεροι τρόποι για την ΚΓΠ 2014-2020, με σχεδόν απούσες αντιπροσωπευτικές αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Αυτά και  πολλά άλλα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν όσοι θα αποδεχθούν την πρόσκληση συνάντησης-συζήτησης για την Αγροτική Κοινωνία & την Κοινωνική Οικονομία, στο ξενοδοχείο Αλιάκμων, στην Κοζάνη, με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, την Κυριακή, 13 Οκτ 2013, στις 18.00, στα πλαίσια του φιλόξενου Money Show. Πληροφορίες: ΑγρΟραμα 2310 271950, ΑγροΝεα 6998282382.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

ΕΑΣ Αρκαδίας: Ένταξη στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού για παραγωγή μπύρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΣ Αρκαδίας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ένωση προσκαλεί τους παραγωγούς δημητριακών της περιοχής της, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την ένταξή τους στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας βυνοποιήσιμου κριθαριού. 


Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν τις επόμενες μέρες στα γραφεία της Οργάνωσης στην Τρίπολη, στη διεύθυνση 28ης Οκτωβρίου 8.

«Κατά την καλλιεργητική περίοδο 2012-2013 καλλιεργήθηκαν περισσότερα από 2.000 στρέμματα κριθαριού για παραγωγή μπύρας, στην περιοχή της Μαντινείας και του Λεβιδίου, έπειτα από συνεργασία της ΕΑΣ Αρκαδίας με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Λόγω όμως των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή μας και επηρέασαν το σύνολο των δημητριακών που καλλιεργήθηκαν, οι αποδόσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες για ορισμένους παραγωγούς.

Ευελπιστούμε η νέα καλλιεργητική περίοδος να είναι περισσότερο ευνοϊκή για την καλλιέργεια των σιτηρών για να επιτευχθούν καλές αποδόσεις, ώστε οι παραγωγοί να πάρουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, δεδομένης της σταθερής κατώτατης τιμής ασφαλείας που προσφέρει η συμβολαιακή γεωργία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...