Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Υποχρεωτικό το εργόσημο για τους εργάτες γης

To εργόσημο είναι ο νέος τρόπος αμοιβής των εργατών της γης. Η αμοιβή του εργάτη με εργόσημο ΟΓΑ - αντί χρηματικού ποσού - είναι υποχρεωτική.

Από 1-1-2012 και μετά δε θα αναζητείται από τους εργάτες γης τρέχουσα εισφορά.

Οι οφειλέτες που ασφαλίζονται για ολόκληρο το έτος και οι παρακρατούμενες μέσω εργοσήμου εισφορές τους δεν επαρκούν για την εξόφληση των εισφορών του έτους, θα λαμβάνουν στις αρχές του επόμενου έτους ειδοποίηση για την καταβολή των υπολοίπων εισφορών.

Εκτός των υπολοίπων εισφορών του εργόσημου, θα εξακολουθούν να αναζητούνται σύμφωνα με το νόμο, οι μέχρι 31/12/2012 ληξιπρόθεσμες εισφορές (ρυθμισμένες ή μη)

Ο χρόνος ασφάλισης όλων των εργατών γης, στο εξής, θα υπολογίζεται, αποκλειστικά και υποχρεωτικά με βάση τις αμοιβές που έχουν λάβει με ΕΡΓΟΣΗΜΟ

Για το λόγο αυτό οι εργάτες γης θα πρέπει, οπωσδήποτε, για να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους για Ασφάλιση, Περίθαλψη και Σύνταξη από τον ΟΓΑ, να ζητούν την πληρωμή τους μόνο με ΕΡΓΟΣΗΜΟ.

Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα διακαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΟΓΑ και ειδικά οι πολίτες τρίτων χωρών, θα αντιμετωπίζουν προβλήματα και με την ανανέωση της άδειας διαμονής τους.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων: Είναι στο χέρι των εργαζομένων και των κτηνοτρόφων να πούνε όχι στην καταστροφή της ΔΩΔΩΝΗΣ και της κτηνοτροφίας


Εν όψει των ραγδαίων εξελίξεων στην ΔΩΔΩΝΗ έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
1) Καμιά αυταπάτη για κανέναν από τους «λύκους» που τσακώνονται για το ποιος θα φάει την ΔΩΔΩΝΗ. Η προσφυγή του ΤΥΡΑ για ακύρωση του διαγωνισμού αποδεικνύει το πόσο μεγάλο λάφυρο είναι η περιουσία και το όνομα της εταιρίας.
2) Καμιά αυταπάτη για την δυνατότητα των κτηνοτρόφων να διαχειριστούν την ΔΩΔΩΝΗ δίχως κρατική στήριξη και ένα ευνοϊκό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Πώς αλήθεια πιστεύουν, αυτοί που το πιστεύουν, μπορούν να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο βαθιάς και αδυσώπητης κρίσης
3) Λέμε όχι στις ενώσεις, στους νερουλάδες, στους τυράδες, λέμε όχι στα ντόπια πολιτικά και οικονομικά λαμόγια που θέλουν να αρπάξουν την ΔΩΔΩΝΗ από τους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους. Η ΔΩΔΩΝΗ είναι ο κόπος του κτηνοτρόφου και του εργαζόμενου και δεν χαρίζεται σε κανένα απατεώνα που το παίζει επιχειρηματίας, βγάζοντας τα κέρδη στην Ελβετία.
4) Λέμε όχι στην πολιτική της εγκατάλειψης και της απαξίωσης της ΔΩΔΩΝΗΣ . Πρόκειται για μια συνειδητή καθεστωτική πολιτική που έχει στόχο να μετατρέψει σε ένα άταφο πτώμα την εταιρία. Εξάλλου τα όρνια και οι λύκοι που τσακώνονται για αυτήν δεν τους ενδιαφέρει αν ζει ή αν πεθαίνει. Μπορούν να εμπορευτούν και μόνο το όνομα της.
5) Λέμε όχι στην πολιτική που διχάζει τους εργαζόμενους σε μόνιμους-εποχιακούς, σε γραφιάδες και εργάτες, σε εργαζόμενους και άνεργους, σε εργαζόμενους με ΑΣΕΠ και εργαζόμενους δίχως ΑΣΕΠ. Είναι καθεστωτικές πολιτικές που βάζουν τους εργαζόμενους να τσακώνονται μπροστά στην μάχη της σωτηρίας της ΔΩΔΩΝΗΣ. Μπροστά στην μάχη της σωτηρίας της κτηνοτροφίας και της εργασίας τους. Η ΔΩΔΩΝΗ και όχι μόνο αυτή μπορεί και πρέπει να εργαστεί με μόνιμο προσωπικό. Ο ρόλος της στην οικονομία και η κερδοφορία της, ακόμη και σε περιόδους κρίσης της επιτρέπει να δίνει μόνιμη εργασία σε όλους. Το ότι δεν το πράττει οφείλεται στα αλλότρια συμφέροντα που της επιβουλεύονται και στην πολιτική που εφάρμοσε ως τα τώρα η ΑΤΕ και η κυβέρνηση, με την ανοχή των ενώσεων.
6) Πλάι στην ΔΩΔΩΝΗ είναι καθήκον να στηριχτεί η κτηνοτροφία με φτηνές ζωοτροφές. Αλλιώς είναι χαμένοι και οι κτηνοτρόφοι και η ΔΩΔΩΝΗ. Παράλληλα με την ΔΩΔΩΝΗ θα πρέπει να λειτουργήσει η ΣΒΕΚΗ και η ΖΩΔΩ. Σε ένα δίκτυο κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων που θα στηρίζει τον κτηνοτρόφο, τον παραγωγό, τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή.
7) Άμεσα η ΔΩΔΩΝΗ μπροστά στο κίνδυνο μιας διατροφικής κρίσης για τον ελληνικό λαό- ο χειμώνας θα είναι δύσκολος- πρέπει να μείνει κάτω από δημόσια χέρια. Με τους κτηνοτρόφους συνεταιριστές και τους εργαζόμενους να παίζουν ένα άμεσο ελεγκτικό ρόλο. Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθούν πρωτοβάθμιοι παραγωγικοί συνεταιρισμοί που θα πάρουν την ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια τους με κρατική όμως στήριξη και εργατικό-κοινωνικο έλεγχο.
8) Γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτή δεν είναι η βούληση της τρικολόρ μνημονιακής κυβέρνησης. Είναι όμως στο χέρι του ηπειρώτικου εργαζόμενου λαού να πάρει την υπόθεση στα χέρια του να επιβάλει αυτό που είναι προς το συμφέρον του. Όπως αγωνιστικά σταματήσαμε την ιδιωτικοποίηση ως τα τώρα έτσι μπορούμε και τώρα. Συνδυάζοντας την πολιτική της σωτηρίας της ΔΩΔΩΝΗΣ, της κτηνοτροφίας και των θέσεων εργασίας με την πολιτική της ανατροπής και αυτής της μνημονιακής κυβέρνησης. Ναι μπορούμε και θα το πράξουμε, εργαζόμενοι και κτηνοτρόφοι σε ένα ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...