Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Κύμη: «Η Αγροτική Επιχειρηµατικότητα … ως τρόπος ζωής»

Ο Περιφερειάρχης Κλ. Περγαντάς και ο Αντιπερειάρχης Στ. Καπελέρης
Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Κύμη, την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012 με τίτλο: «Η Αγροτική Επιχειρηµατικότητα … ως τρόπος ζωής», την οποία διοργάνωσε μετά από σειρά συναντήσεων ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Καπελέρης Σταμάτης εκ μέρους της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία µε τον Δήμο Κύμης - Αλιβερίου και τον ΕΛ.Γ.Ο. «∆ΗΜΗΤΡΑ».

Στην ημερίδα συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κλέαρχος Περγαντάς.

Επίσης, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου, κ. Δημήτρης Θωμάς, οι Βουλευτές κ.κ. Αποστόλου Β., Αναγνωστάκης Δ. και ο Κεδίκογλου Σ. καθώς και Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καπελέρης Σταμάτης, ο Πρόεδρος της ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», κ. Γκίκας Βασίλης και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ επισημαίνοντας: «Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εκχωρηθεί το ποσό των 212,57 εκατ. €. Τα ποσοστά απορρόφησης του Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά φθάνοντας στο ποσοστό του 68,35 %. Επιπλέον, μας έχει εκχωρηθεί προς διαχείριση το ποσό των 59,74 εκατ. €, προκειμένου να πραγματοποιηθούν σημαντικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις σε όλο το εύρος της Στερεάς Ελλάδας.

Στη συνέχεια εμβαθύνοντας στα έργα που υλοποιούνται στον Δήμο Κύμης - Αλιβερίου, τόνισε: «Σημαντικά έργα υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκ. €. Βρίσκεται σε φάση υλοποίησης το έργο: “Τροποποίηση και εκσυγχρονισμός λιμένα Κύμης”, προϋπολογισμού 8,98 εκ. €. Το συγκεκριμένο έργο έχει χαρακτηριστεί ως έργο προτεραιότητας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η υλοποίησή του αποτέλεσε πρωταρχικό μας στόχο.

Ο Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης (πρώτος από αριστερά) παρακολουθεί με ενδιαφέρον
Ταυτόχρονα, έχουν ολοκληρωθεί επτά σημαντικά έργα, που αφορούν την Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση καθώς και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης, συνολικού προϋπολογισμού 5,26 εκ. €. Επίσης, αναμένεται να συμβασιοποιηθεί σύντομα η προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Κύμης, με προϋπολογισμό 900 χιλ. €.

Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί δύο έργα ύδρευσης συνολικού προϋπολογισμού 602 χιλ. €, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το έργο: “Αποκατάσταση ναού Αγίου Νικολάου των Ριντζανων στον Οξύλιθο Ευβοίας”, με προϋπολογισμό 250 χιλ. €. Έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται δύο μελέτες Σχεδίων χωρικής οικιστικής οργάνωσης ανοιχτής πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) προϋπολογισμού 475 χιλ. €, ενώ υλοποιείται το έργο: “Ανάδειξη - ανάπλαση και τουριστική αξιοποίηση περιοχών Δήμου Κύμης Ν. Ευβοίας”, το οποίο έχει προϋπολογισμό 273 χιλ. €.

Επιπλέον, στον τομέα της υγείας έχει ολοκληρωθεί το έργο: “Κατασκευή Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Κύμης”, το οποίο έχει προϋπολογισμό 272 χιλ. € και επίκειται άμεσα η προμήθεια του Γενικού Νοσοκομείου Κύμης με ιατρικά μηχανήματα (δύο αναισθησιολογικά, ένα χειρουργικό τραπέζι, έναν υπερηχογράφο γενικής χρήσης και ένα ακτινολογικό), συνολικού προϋπολογισμού 332 χιλ. €.

Με πόρους του ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α. υλοποιούνται έργα αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), συνολικού προϋπολογισμού 1,07 εκατ. €.

Κατάμεστη η αίθουσα που έγινε η Ημερίδα
Πέραν όμως των συγχρηματοδοτούμενων έργων υλοποιείται σημαντικός αριθμός δράσεων, κυρίως οδοποιίας, συνολικού προϋπολογισμού 3,93 εκ. € Ειδικά, για το έργο: “Κατασκευή άμεσων έργων αντιμετώπισης καταπτώσεων - κατολισθήσεων επί της οδού Στόμιο –Διασταύρωση με Ε.Ο Οξύλιθος -Πλατάνα”, προϋπολογισμού 3 εκ. € αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του».

Στη συνέχεια ο κ. Περγαντάς τόνισε: «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παραμένει σταθερά ανάμεσα στις πρώτες Περιφέρειες σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά στην απορρόφηση και είναι σημαντικά τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε υποδομές, προμήθειες εξοπλισμού και σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Τα Έργα Προτεραιότητας εξελίσσονται ομαλά, ενώ τα τυχόν προβλήματα, που παρουσιάζονται οφείλονται στα νέα οικονομικά δεδομένα, που προέκυψαν από την βαθιά ύφεση.

Βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση και στενή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία για την εξασφάλιση πόρων από νεκρές εκχωρήσεις των τομεακών προγραμμάτων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ώριμα αναπτυξιακά έργα.

Μετά από δικές μας ενέργειες εξασφαλίσαμε πόρους για την ενίσχυση των ανέργων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (δράσεις Κοινωνικού Ταμείου) και προχωρούμε άμεσα στην ενεργοποίηση και υλοποίησή τους.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας τόνισε: « Οι σημαντικότεροι στόχοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την νέα Προγραμματική Περίοδο είναι η ισόρροπη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, η προώθηση καινοτόμων επενδύσεων σε όλους τομείς όπου η Περιφέρεια μας έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δυνατότητα αριστείας, (αγροτικός τομέας - ενέργεια – τουρισμός – κομβική θέση) καθώς και η λειτουργία της Περιφέρειας ως ισχυρού αυτοδιοικητικού οργανισμού με ενισχυμένο ρόλο.

Μέσα σ΄ αυτή την περίοδο της βαθιάς ύφεσης, πρωταρχικό μας μέλημα είναι να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ των κοινοτικών κονδυλίων. Επιδίωξή μας είναι, ωστόσο, να μην μείνουμε στην ευημερία των αριθμών, αλλά να παράγουμε συνεχώς ουσιαστικά αποτελέσματα, που θα διαχέονται στην κοινωνία.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας αποτελούν αξιόπιστους συνεργάτες και σημαντικούς παραστάτες στην προσπάθειά μας για την αναστροφή του κλίματος της ύφεσης και την ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Είμαι πεπεισμένος ότι η προσπάθεια μας θα αποδώσει, διότι έχει σε πρώτο πλάνο τη συλλογικότητα και το καλό της Στερεάς Ελλάδας».

Η καλλιέργεια της στέβιας στις Σέρρες

Ημερίδα με θέμα την καλλιέργεια της Στέβιας διοργανώνεται στο Ροδολίβο Σερρών το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου.

Στόχος της ημερίδας αποτελεί η ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου σχετικά με την αναπτυσσόμενη καλλιέργεια της στέβιας. Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Ροδολίβος Σερρών στον Κινηματογράφο «Ρόδον».

Το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο Δήμος Αμφίπολης άλλωστε στα πλαίσια της διαρκούς προσφορά τους στην ενημέρωση των Αγροτών της περιοχής, διοργανώνουν την εν λόγω ημερίδα.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Βόλου κ. Λόλας Πέτρος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

11:00 – 11:15 Προσέλευση συμμετεχόντων
11:15 – 11:30 Χαιρετισμοί επισήμων
11:30 – 12:30 κ. Λόλας Πέτρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Βόλου, «Η καλλιέργεια της Στέβιας στον Δήμο Αμφίπολης – εμπορία προοπτικές »
12:30 – 13:00 Ερωτήσεις – Συζήτηση

Ημερίδα για την καλλιέργεια της σόγιας στη Λάρισα

Η «Καλλιέργεια Σόγιας και ψυχανθών στη χώρα μας και τρόποι εφαρμογής τους στη διατροφή των μηρυκαστικών» είναι ο τίτλος της ημερίδας που διοργανώνεται στη Λάρισα στις 7 Δεκεμβρίου 2012.

Την ημερίδα που θα φιλοξενήσει το ξενοδοχείο Imperial  διοργανώνει ο συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Θεσσαλίας & Πιερίας «ΘΕΣγάλα».

Τέλος, η ημερίδα ξεκινά τις ομιλίες της για τις καλλιέργειες των ψυχανθών και της σόγιας στις 12:00 το πρωί

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...