Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Αυξημένη η παραγωγή τσικουδιάς φέτος στο Ρέθυμνο

Η καλή φετινή αμπελουργική περίοδος είναι φυσικό πως ευνόησε και την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας τσικουδιάς.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τελωνείου Ρεθύμνου, Γιώργο Αρχοντάκη, περίπου 500 αποστακτήρες (καζάνια) λειτουργούν σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα (1.350 υπάρχουν συνολικά, ωστόσο στην πλειονότητά τους είναι πλέον ανενεργά), από τον Δήμο Ρεθύμνου έως το Αμάρι και τον Άγιο Βασίλειο. Η αποστακτική περίοδος θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου.

Η Νόμιμη διαδικασία παραγωγής

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το νόμο Ν. 2969/2001 διαδικασία, οι παραγωγοί εφόσον το αμπέλι τους είναι μεγαλύτερο του ενός στρέμματος, οφείλουν να παραλάβουν από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης βεβαίωση, στην οποία αναγράφεται η παραγόμενη ποσότητα σταφυλιών και στράφυλλων. Στην περίπτωση που το αμπέλι είναι μικρότερο η βεβαίωση αυτή χορηγείται και από το δήμο στην Κτηματική Ενότητα, του οποίου βρίσκεται το αμπέλι. «Το παραστατικό που καθορίζει την ποσότητα είναι η βεβαίωση της διεύθυνσης Γεωργίας» αναφέρει στα «Ρ.Ν.» ο κ. Αρχοντάκης και προσθέτει «Ο παραγωγός στην περίπτωση που είναι κάτοχος αποστακτήρα οφείλει να παρουσιάσει στο Τελωνείο την παραπάνω βεβαίωση, την άδεια του καζανιού, το πρωτόκολλο σφράγισης και το καπάκι, ώστε να διαπιστωθεί ότι το καζάνι παραμένει σφραγισμένο».


Πως φορολογείται ο παραγωγός τσικουδιάς

Ανάλογα με την προβλεπόμενη ποσότητα της τσικουδιάς προκύπτει και ο φόρος του τελωνείου. Αναλυτικότερα, η τελική ποσότητα της τσικουδιάς αντιστοιχεί στο 18% του βάρους των τσίκουδων και το ποσό που καλείται να πληρώσει ο παραγωγός είναι το βάρος της τσικουδιάς επί 0,59€.

Τέλος ανάλογα με το μέγεθος του καζανιού ο παραγωγός λαμβάνει άδεια από το τελωνείο για τις ώρες λειτουργίας που δικαιούται. Αν, για παράδειγμα, ένας παραγωγός παρουσιάζει βάσει βεβαίωσης 1.000 κιλά στράφυλλα και έχει καζάνι χωρητικότητας 130 κιλών πρέπει να επαναλάβει τη διαδικασία 7-8 φορές. Η υπηρεσία υπολογίζει ότι για κάθε καζανιά απαιτούνται 3,5 ώρες άρα ο εν λόγω παραγωγός θα λάβει άδεια λειτουργίας 28 ωρών. Σχετικά με την άδεια ο διευθυντής του Τελωνείου αναφέρει: «Υπάρχει η δυνατότητα από την υπηρεσία οι ώρες να καταμεριστούν σε 2-3 ημέρες. Στόχος είναι να εξυπηρετούνται οι εμπλεκόμενοι με την απόσταξη και να μην είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται συνεχόμενες ώρες στο καζάνι. Από πλευράς υπηρεσίας οι ώρες δίδονται απλόχερα, αυτοί που διαμαρτύρονται είναι αυτοί που δεν είναι συνεπείς».

Όταν τελειώσει η διαδικασία της απόσταξης, ο παραγωγός οφείλει να φέρει το καζάνι να σφραγιστεί. Από το Τελωνείο Ρεθύμνου διευκρινίζεται για φέτος ότι θα υπάρξει ελαστικότητα στο χρόνο σφράγισης και παρέχεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να το προσκομίσουν εντός δύο ημερών. Χαρακτηριστικά ο διευθυντής αναφέρει: «Η υπηρεσία παρέχει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να το φέρουν εντός δύο ημερών. Όμως δεν μπορεί ο παραγωγός, να αφήσει το καζάνι καθ’ όλη την αποστακτική περίοδο ασφράγιστο και να μπορεί να βγάζει κατά βούληση τσικουδιά».

Μειοψηφία οι παραβάτες - 
Αυστηρά τα πρόστιμα

Το νομικό πλαίσιο είναι πολύ αυστηρό σε σχέση με τους παραβάτες. Γι’ αυτούς που μετά τη λήξη της άδειας θα αφήσουν ασφράγιστο το καζάνι, το προβλεπόμενο πρόστιμο ανέρχεται στα 512 ευρώ. Εάν λειτουργεί ένα καζάνι μετά την ισχύ της άδειας, τότε θεωρείται λαθρεμπορία με πάρα πολύ αυστηρές ποινές, μεταξύ των οποίων άμεση σύλληψη του ιδιοκτήτη του καζανιού, προσαγωγή στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτοφώρου, κατάσχεση καζανιού, στράφυλλων και τσικουδιάς έως και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και πρόστιμο άνω των 15.000 ευρώ.

Ο κ. Αρχοντάκης υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των παραγωγών και των ιδιοκτητών καζανιών είναι συνεπείς και δεν παρατηρούνται προβλήματα στην έκδοση των αδειών. «Υπάρχουν όμως και κάποιοι, που θεωρούν ότι δεν έχουν υποχρέωση να βγάλουν άδεια. Έρχονται, βγάζουν μία άδεια και λειτουργούν το καζάνι ανεξέλεγκτα. Εφαρμόζουμε ότι προβλέπει ο νόμος και προσπαθούμε να περιορίσουμε την λαθραία παραγωγή τσικουδιάς, να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του δημοσίου και να προστατεύσουμε τους παραγωγούς. Δεν αξίζει τον κόπο να ριψοκινδυνέψουνε».

Επιπρόσθετα ο διευθυντής προειδοποιεί τους επίδοξους παραβάτες ότι, αν και η υπηρεσία υστερεί σε αριθμό υπαλλήλων, θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστακτικής περιόδου.


rethymnoguide.gr

Εφυγαν από την πολιτική για να γίνουν αγρότες

Πολιτικοί που εγκατέλειψαν τα έδρανα της Βουλής είτε γιατί αποφάσισαν να συνταξιοδοτηθούν είτε γιατί δεν επανεξελέγησαν αποφάσισαν να αλλάξουν ζωή. Να αφήσουν πίσω τους νομοσχέδια, έδρες και υπουργεία για να γίνουν αγρότες.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της και βουλευτής της Ν.Δ., Θεόδωρος Κασσίμης βρίσκεται πλέον στα χωράφια του στην ορεινή Νεστάνη της Αρκαδίας και καλλιεργεί σαλιγκάρια, όπως αποκάλυψε στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου.

Τώρα, από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη το βράδυ βρίσκεται στο κτήμα του και τα φροντίζει. Εχει φτιάξει ένα μικρό πέτρινο σπίτι μέσα στο κτήμα ίσα που να καλύπτει τις ανάγκες του και να βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις.

Τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Παναγιώτη Σγουρίδη τον συναντά κανείς στους αμπελώνες του στα Αβδηρα με τη φόρμα εργασίας και τις γαλότσες του. Την καλλιέργεια και την επιμέλεια την έχει η γυναίκα του, η οποία είναι γεωπόνος, ενώ τα της επιχείρησης τα έχει αναλάβει ο γιος του Ναπολέων. «Εγώ βρίσκομαι στα χωράφια για να κλαδέψω, να ραντίσω, να κάνω ό,τι χρειάζονται τα αμπέλια. Είμαι εργάτης και το απολαμβάνω», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξη.

Μάλιστα, ο κ.Σγουρίδης τονίζει: «Το πρόβλημα με τους περισσότερους πολιτικούς στη χώρα μας είναι ότι μπαίνουν για να κυβερνήσουν χωρίς να έχουν ασκήσει απολύτως κανένα επάγγελμα. Γι' αυτό και πολλοί αγωνιούν να κρατήσουν την έδρα τους. Εμένα δεν με ενδιέφερε – τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι μου λείπει η πολιτική γιατί είναι τρόπος ζωής. Οταν όμως είμαι στο χωράφι και φορτώνω το κεφάλι μου με τις έννοιες του, τα ξεχνάω όλα».

Κάπως έτσι είναι και ο Κώστας Τριαρίδης, πρώην βουλευτής Κιλκίς και υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Βρίσκεται συνεχώς στους αμπελώνες του και παράλληλα, όπως λέει, «καλλιεργεί λαχανικά, μαζεύει τα εποχικά φρούτα, κλαδεύει και φυτεύει και συμπληρωματικά δέντρα.

Από την πλευρά του ο Αλέκος Δαμιανίδης πρώην υφυπουργός Γεωργίας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική και την δικηγορία και να γίνει αγρότης. Τώρα ασχολείται παράγωντας προϊόντα, όχι για να βγάλει χρήματα, αλλά για να τα απολαμβάνει με την οικογένειά του.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...