Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Πλήγμα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων θα επιφέρει η συμφωνία ΕΕ- Μαρόκου

Για αθέμιτο ανταγωνισμό μιλούν οι Έλληνες παραγωγοί

Μεγάλο πλήγμα θα υποστούν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της χώρας μας, αλλά και οι τιμές παραγωγού εξαιτίας της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μαρόκο για απελευθέρωση των εισαγωγών. Όπως αναφέρει σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας η συμφωνία προβλέπει άμεσο άνοιγμα στο 45% της αξίας των εισαγωγών του Μαρόκου από την ΕΕ, το οποίο θα ανέλθει σε 61% σε 5 χρόνια και 70% μετά από 10 χρόνια, ενώ διασφαλίζονται τα ευαίσθητα ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως οι ντομάτες, με δασμολογικές ποσοστώσεις και με εποχιακούς περιορισμούς στις εισαγωγές.

Όπως τονίζει στο έγγραφό του ο κ. Αυγενάκης, η απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να οξύνει το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, μεταξύ των ελληνικών και των προϊόντων τρίτων χωρών. Οι τιμές για τους παραγωγούς θα μειωθούν σημαντικά, με άμεσες επιπτώσεις στο ήδη κατακερματισμένο εισόδημά τους.

Σύμφωνα με τον Σύνδέσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών έπονται και άλλες παρόμοιες συμφωνίες με χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και με άλλες χώρες στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...