Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Κακά μαντάτα για τους ελαιοπαραγωγούς !

Αρνητικό ρεκόρ, σε επίπεδο 15ετίας, αναμένεται να παρουσιάσει η παραγωγή ελαιολάδου στη Δυτική Κρήτη φέτος.

Όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς δείχνουν ότι οι ισχυροί νότιοι άνεμοι και οι αυξημένες θερμοκρασίες του περασμένου Μαΐου προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην παραγωγή, μια ζημιά που θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η δακοπροσβολή.

Μιλώντας στα "Χανιώτικα Νέα" η κα Κική Βαρίκου εντομολόγος - υπεύθυνη του εργαστηρίου εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς, στο πλαίσιο χθεσινής ημερίδας στην Σπηλιά Κολυμπαρίου, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα προβληματισμένη αναφορικά με τη φετινή σοδειά.

«Εχουμε σημαντικά μειωμένη παραγωγή στον νομό, μικρότερη από κάθε άλλη χρονιά τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό οφείλεται στους ισχυρούς νοτιάδες κατά τη διάρκεια της άνθισης, στις υψηλές θερμοκρασίες, την υγρασία» είπε η ερευνήτρια του Ινστιτούτου.

Η ήδη μειωμένη παραγωγή θα πληγεί ακόμα περισσότερο από την παρουσία του δάκου. « Θα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η αντιμετώπιση του δάκου και η προστασία της παραγωγής.

Και αυτό γιατί υπάρχει πολύ λίγος καρπός και μεγάλη πληθυσμιακή πίεση δάκου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σωθεί η παραγωγή. Αν σωθεί η παραγωγή, θα γίνει από αυτούς που κάνουν καλύψεις στα δέντρα, οι οποίες δεν είναι ο εγκεκριμένος τρόπος αντιμετωπίσης καθώς θα αφήσουν υπολείμματα στο λάδι, θα είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, για αυτόν που ψεκάζει, τον καταναλωτή, όλους. Νομίζω ότι για φέτος η παραγωγή δυστυχώς θα χαθεί» δήλωσε η κα Βαρίκου, που εκτίμησε ότι η έναρξη της δακοκτονίας νωρίτερα δεν θα έλυνε κάποιο πρόβλημα και καλώς ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Κουμπούρης ερευνητής  επίσης στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών τόνισε πως «φέτος είχαμε το ιδιαίτερο κλιματικό φαινόμενο του Μαΐου με τους ισχυρούς νότιους ανέμους που μείωσε ακόμα περισσότερο την παραγωγή, όπως φαίνεται ειδικά στις περιοχές που περίμεναν χαμηλό φόρτο καρποφορίας. Αυτός ο χαμηλός φόρτος μετατράπηκε τώρα πια σε σχεδόν ανύπαρκτο, επομένως ο αγροτικός κόσμος έχει πάθει σημαντική ζημιά και εκεί που έχουμε μια κάποια παραγωγή και απλά μειώθηκε, δυσχεραίνεται και η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη δακοκτονία. Γιατί ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο λιγότερο καρπό έχει ένα δέντρο, τόσο δύσκολο είναι να διαχειριστείς τον δάκο».

Στην ημερίδα στη Σπηλιά Κολυμβαρίου που οργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά, έγιναν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις για τις ορθές γεωργικές πρακτικές στην ελιά και στις άλλες δενδρώδεις καλλιέργειας.

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς κ. Αντώνης Καπνισάκης σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να πετύχουμε την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με αξία μέσα από σωστές πρακτικές, καθώς δυστυχώς δεν γνωρίζει ο κόσμος πολλά πράγματα. Ο κόσμος είναι διψασμένος για να μάθει, για αυτό και ξεκινήσαμε αυτές τις ημερίδες που θα τις συνεχίσουμε και σε άλλα μέρη του Δήμου».

cretalive.gr

Έως τις 31 Αυγούστου μπορούν οι αγρότες να πληρώσουν την ασφαλιστική εισφορά του 2012

Mέχρι τις 31 Αυγούστου παρατείνεται ο χρόνος καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς του 2012 από τους αγρότες ύστερα από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ.

Ο ΕΛΓΑ αποφάσισε την παράταση εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την αδυναμία ορισμένων παραγωγών να ανταποκριθούν έγκαιρα στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Ο Οργανισμός επισημαίνει πως οι παραγωγοί που είχαν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς του 2012 την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού από τον ΕΛΓΑ και για οποιονδήποτε λόγο δεν κατέστη δυνατή η είσπραξη του συνόλου ή μέρους της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, πρέπει να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛΓΑ στην Τράπεζα Πειραιώς - ΑΤΕ το οφειλόμενο ποσό της εισφοράς έτους 2012 προκειμένου να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών Θέλουν & Μπορούν

Ο πρόεδρος του  Συνεταιρισμού Αγ. Λουκάς κ. Δημήτριος  Ντούρος ενημερώνει για τις πετυχημένες  δραστηριότητες του Συνεταιρισμού  κατά την πιλοτική Επίσκεψη Μελέτης  της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής τους κκ Παύλο Γιαλαγκολίδη, Ι. Τσιμπονίδη, Α. Κούρτη, Χάρη Βρούτση, Βαγγέλη Μισαηλίδη & Δ. Ρουκά.
Οι αυτάρκεις  και αυθύπαρκτες, όπως σχεδιάσθηκαν και εξοπλίσθηκαν καταστατικά, Ενώσεις Νέων Αγροτών εάν θέλουν, μπορούν να είναι ένας ουσιαστικός πόλος κοινωνικής ζύμωσης, σημείο συνάντησης, συζητήσεων, ενημέρωσης και ανάληψης τοπικής δράσης.

Η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής οργάνωσε σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Αγ. Μάμα Χαλκιδικής στο χωριό Άγιος Μάμας Δήμου Προποντίδας, ενημέρωση ενδιαφερομένων για τα Ελληνικά Αρωματικά Φυτά στις 24/6/2013, με συντονιστή τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη και κεντρική εισηγήτρια την Δρ Ελένη Μαλούπα, υπεύθυνη για τα Ινστιτούτα Φυτικής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Βορείου Ελλάδος.

Τρία μέλη του Διοικητικού  Συμβουλίου της Ένωσης Νέων Αγροτών  Χαλκιδικής (Παύλος Γιαλαγκολίδης, Βαγγέλης Μισαηλίδης & Χάρης Βρούσης) συμμετείχαν σε τηλεοπτική εκπομπή του ΔΙΟΝ TV στις 25/6/2013, στην Κατερίνη με τον Δημοσιογράφο κ. Γιάννη Τσιμπονίδη, η οποία θα προβληθεί στην ΔΙΟΝ TV το Σάββατο, 29 Ιουν 2013, στις 19.30, στην εκπομπή «Κοντά στους Αγρότες».

Μέλη του ΔΣ της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής και μέλη της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας  (Αποστόλης Κούρτης & Σάκης Εσκίδης) συναντήθηκαν στην Κατερίνη και με την επιστημονικότητα του κ. Δημητρίου Ρουκά και την τεχνογνωσία του κ. Δημητρίου Μιχαηλίδη έθεσαν μερικά στοιχεία οργάνωσης Επισκέψεων Μελέτης (study visit) ανάμεσα σε Νέους Αγρότες από τις ενεργές Ενώσεις Νέων Αγροτών.

Η κάθε Ένωση Νέων Αγροτών  που επιθυμεί να προσφέρει μια  ακόμα διαδικασία Δια Βίου Μάθησης  στους Νέους Αγρότες-μέλη της, ιδιαίτερα με την μέχρι ανεπαρκή συνεχιζόμενη επαγγελματική αγροτική κατάρτιση, μπορούν να περιγράψουν με όρους ποιότητας αγροτικής επιχειρηματικότητας (που θα κυκλοφορήσουν ανάμεσα στις Ενώσεις Νέων Αγροτών που επιθυμούν) 10-15 Πετυχημένες Πρακτικές στην περιοχή δραστηριοποίησής τους.

Το ΑΓΡΟΡΑΜΑ (κ. Άκης Γιάτσογλου) ήδη διαθέτει έναν ενδιαφέροντα κατάλογο επιτυχημένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων που παράγουν και διαθέτουν στους  καταναλωτές τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα δικιάς τους παραγωγής, που  συμπληρώνεται από το 2003 και σφυρηλατείτε μέσα από συμμετοχές σε εκθέσεις και κοινές προσπάθειες. Το ΑΓΡΟΡΑΜΑ θα μπορούσε να υποστηρίζει ένα σχεδιασμό επισκέψεων μελέτης οργανωμένων ομάδων Νέων Αγροτών από μια Ένωση Νέων Αγροτών σε άλλη Ένωση Νέων Αγροτών. Με την ευκαιρία της συνάντησης έγινε επίσκεψη μελέτης στον Συνεταιρισμό Αγ. Λουκάς και στο οινοποιείο ΟΙΝΟΒΙΟΝ.

Ο κ. Δημήτριος  Ντούρος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού  ενημέρωσε ότι ο Συνεταιρισμός  Αγ. Λουκά διαχειρίζεται αποτελεσματικά και ποιοτικά 1.500.000 κιλά εξαιρετικά κεράσια, ξεκίνησε με βερίκοκα και έχει σχέδια για μήλα. Το 97% της παραγωγής του εξάγεται στην Ρωσία και Γερμανία-Ολλανδία, ενώ κατά την ξενάγηση επιδείχθηκαν τα υψηλά στανταρ της διαδικασίας και η ηλεκτρονική καρδιά παρακολούθησης-διακίνησης κερασιών Ράχης Πιερίας.

Ο κ. Αποστόλη Κούρτης  είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας, μέλος του Συνεταιρισμού Αγ. Λουκάς, βιοκαλλιεργητής, αμπελουργός (μετά την καπνοκαλλιέργεια), οινοποιός με βραβευμένα κρασιά, διαθέτων επισκέψιμο οινοποιείο και χώρο γευσιγνωσίας, με οπωρώνα (κεράσια κλπ) και μέλος του Δασικού Συνεταιρισμού. Οι Νέοι Αγρότες και ο δημοσιογράφος κ. Γ. Τσιμπονίδης μετά την ενημέρωση και την γευσιγνωσία στο Κτήμα Κούρτη, γεύθηκαν και το δικής του παραγωγής γλυκόπιοτο.

Οι ενεργές  Ενώσεις Νέων Αγροτών ΘΕΛΟΥΝ & ΜΠΟΡΟΥΝ να προσφέρουν πάρα πολλά στον τόπο και στους Νέους Αγρότες, ιδιαίτερα όταν δεν συμμετέχουν σε «παιχνίδια» με την κεντρική εξουσία, υπεξαιρώντας την θέληση για τοπική δράση και για οριζόντια πανελλήνια συνεννόηση. Η κάθε Ένωση Νέων Αγροτών μπορεί να οργανώνει εκδηλώσεις στις οποίες θα συμμετέχουν ενεργά όλοι οι Νέοι Αγρότες, όπως ΦΕΣΤΙΒΑΛ, εργαστήρια κλπ. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν διαφανή κριτήρια και αντιλαμβάνονται γρηγορότερα φαύλες και ανήθικες προθέσεις, ή προσωπικά «παιχνίδια» εξουσίας και «κεντρικών» ελέγχων.

Εργαστήριο  αγροτικής επιχειρηματικότητας  με εστίαση στην «Τυποποίηση, μάρκετινγκ και προώθηση αγροτικών προϊόντων» οργανώνει η Ένωση Νέων Αγροτών  Λακωνίας στις 5 Ιουλ 2013, στις 11.00, στην Σκάλα Λακωνίας, με συντονιστή τον κ. Δ. Μιχαηλίδη αξιοποιώντας το έργο farms UP! που υλοποιεί η ΜΙΛΗΤΟΣ (georgakopoulos@militos.gr, 210 6772129)

Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου οργανώνει η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, στις 6-8 Σεπ 2013, στο Κανάλι Πρέβεζας, για όλους τους νέους και νέες που ζουν στην ύπαιθρο και άλλους νέους & νέες που θέλουν αν γνωρίσουν από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της ζωής τις πραγματικές συνθήκες στην ύπαιθρο (enaprevezas@yahoo.gr, 2682023045).

Συνέδριο με θέμα «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου» οργανώνεται για όλους τους νέους και τις νέες στις 15 Οκτ 2013, στο Ναύπλιο Αργολίδας (ξενοδοχείο Αμαλία).

Ο κ. Απόστολος  Κούρτης αποτο Κτήμα Κούρτη-ΟΙΝΟΒΙΟΝ ενημερώνει στο χώροτων βαρελιών για τις διαδικασίες οινοποίησης  «οργανικών» κρασιών κατά την  πιλοτική Επίσκεψη Μελέτης της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής τους κκ Βαγγέλη Μισαηλίδη, Χάρη Βρούτση, Παύλο Γιαλαγκολίδη και Ανδροκλή Γιάτσογλου.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...