Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Στα σκαριά πτηνοτροφικός κολοσσός

Μια σημαντική συμφωνία, η οποία πρόκειται να αλλάξει τους συσχετισμούς στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων, βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «η Πίνδος» και ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας φαίνεται να έχουν δώσει τα χέρια και αυτό που απομένει είναι η ειδική μελέτη - την οποία θα αναθέσουν σε ειδικό μελετητικό γραφείο - ώστε να μελετηθούν και οι λεπτομέρειες δημιουργίας του νέου αυτού επιχειρηματικού σχήματος. Εφόσον οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν, το νέο εταιρικό σχήμα που θα προκύψει από το «πάντρεμα» των δύο κορυφαίων επιχειρήσεων, θα ελέγχει, αθροιστικά, το 45% της εγχώριας αγοράς στην εμπορία των πουλερικών και θα έχει κύκλο εργασιών κοντά στα 300 εκ. ευρώ.Όσον αφορά δε, στο προσωπικό, εκτιμάται ότι θα φτάνει τα 1.500 άτομα. Ο ΑγροΤύπος προκειμένου να διασταυρώσει τις πληροφορίες του επικοινώνησε με τον κ. Μιχάλη Κασσή, Πρόεδρο του ΔΣ του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «η Πίνδος», ο οποίος μας δήλωσε: «Όλες αυτές οι πληροφορίες έχουν βάση. Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις σε επίπεδο συνένωσης των δύο συνεταιρισμών. Ήδη υπάρχει ένα θετικό κλίμα όσον αφορά στην παραπέρα πορεία, αυτό όμως θα το δείξει μια εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία θα ανατεθεί σε ένα εξειδικευμένο γραφείο. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις και με δύο γραφεία. Σήμερα η δυναμικότητα του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «η Πίνδος» είναι στο 35% της εγχώριας αγοράς, ενώ ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας κατέχει περίπου το 12%. Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο της αγοράς που θα κατέχει η νέα – αν όλα πάνε καλά – επιχείρηση θα φτάνει το 45% - 47%».Σύμφωνα με τον κ. Κασσή: «Η επιχείρηση που θα προκύψει θα είναι μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου. Ούτως η άλλως σήμερα την θέση αυτή την κατέχει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων. Από την άλλη πλευρά δημιουργείται μια από τις μεγαλύτερες περιφερειακές επιχειρήσεις με ένα τζίρο περίπου 300 εκατ. ευρώ. (σήμερα 200 εκατ. ευρώ έχει τζίρο η Πίνδος και 80 εκατ. ευρώ η Άρτα)».

Συνένωση όχι εξαγορά

Παράλληλα ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων μας τόνισε ότι στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται να γίνει κάποια εξαγορά: «Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν υπάρχει αγορά. Μιλάμε για συνένωση ή συγχώνευση η οποία θα γίνει επί ίσοις όροις. Οι λόγοι που μας οδήγησαν στην κίνηση αυτή είναι ότι φαίνεται πως μέσα από το σχήμα αυτό, η παραγωγή μας στον πρωτογενή τομέα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα γιατί και οι δύο συνεταιρισμοί έχουν μια τεραστία υποδομή. Εκτός αυτού όμως θεωρούμε ότι ακόμα και το τελικό προϊόν το οποίο θα φτάνει στον καταναλωτή θα μπορεί να είναι σε καλύτερες τιμές».

Δεν θα γίνουν απολύσεις
Τέλος όσον αφορά στις φήμες για απολύσεις προσωπικού ο κ. Κασσής αναφέρει: «Όσον αφορά τις φήμες για απολύσεις προσωπικού αυτό που έχω να πω ότι είναι σενάρια φαντασίας κάποιων κακόβουλων και κακόπιστων. Εάν τελικά προκύψει ένα σχήμα τέτοιο από την συγχώνευση των δύο συνεταιρισμών, θα έχουν πολύ περισσότερα οφέλη οι 800 περίπου παραγωγοί μας (570 παραγωγοί έχει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων και γύρω στους 150 παραγωγούς ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας). Εκτός αυτού οι περίπου 1.500 εργαζόμενοι που θα είναι στο σύνολο των δύο εκμεταλλεύσεων (1.000 εργαζόμενους απασχολεί ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων και 500 ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας) θα ισχυροποιηθούν. Εμείς είμαστε συνεταιρισμός και όχι ιδιώτες. Πως γίνεται ένα σχήμα σαν αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε να απολύσει 1.000 εργαζόμενους; Πως θα βγει η παραγωγή; Δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτουν αυτά τα συμπεράσματα.

agrotypos

Στη 2η Έκθεση Agro Quality, η Περλεπέ

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, παραβρέθηκε  στα εγκαίνια των περιπτέρων της Εύβοιας και της Στερεάς Ελλάδας στη 2η Έκθεση «Agro Quality Festival», στο Γκάζι.

Η κυρία Περλεπέ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από την παρουσία του Νομού μας στην Έκθεση με τα εξαιρετικά περίπτερα υπογραμμίζοντας ότι, ο αγροδιατροφικός τομέας στην περιοχή μας παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας και αποτελεί καθήκον για όλους η στήριξη και η ανάπτυξη του.

«Ιδιαίτερα τώρα, στις συνθήκες της κρίσης, ο τομέας αυτός θα παίξει σημαντικό ρόλο στη συνολική οικονομική πορεία της Εύβοιας γι’ αυτό, ως βουλευτής, εντείνω ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μου, για την καλύτερη ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων» καταλήγει η κυρία Περλεπέ στη δήλωσή της.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...