Image via WikipediaΗ Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδος οργάνωσε την επιτυχημένη ημερίδα «Καινοτόμοι Τρόποι Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων» το Σάββατο, 4 Ιουν 2011, στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρώην Νομαρχίας Αργολίδας, στην παραλιακή οδό Ναυπλίου-Νέας Κίου, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Πειραιά.
Στην παρουσίαση της ενδιάμεσης προόδου του έργου «Επιστημονική Στήριξη Νέων Αγροτών» της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς μίλησαν οι: Ι. Μπουρής (ΤΕΙ Αθηνών), Δ. Πυρομάλης (ΤΕΙ Πειραιά), Γεωργακαράκος (ΤΕΙ Πειραιά), Μ. Σοφιανόπουλος (ΤΕΙ Πειραιά), Μ. Γκούλτα (Γ. Π. Αθηνών) και Δ. Μιχαηλίδης (δημοσιογράφος) με συντονιστή τον καθ Δ. Τσελέ.
Στην ημερίδα που προήδρευσε η κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα απεύθυνε χαιρετισμό ο Βουλευτής Αργολίδας και Υφυπουργός κ. Ι. Μανιάτης, ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Ι. Αδριανός, ο Εκπρόσωπος του Γ. Γ. Ν. Γενιάς Γ. Λιβανού κ. Β. Τσινός, ο Γ. Γραμ. της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Λ. Πολυμενάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης για την Αργολίδα κ. Τ. Χειβιδόπουλος, συμμετείχαν οι: κ. Α. Πουλάς (Περιφερειακός Σύμβουλος), κ. Γ. Χαμπής (Δ/ντής Γεωργίας) & Α. Πανταζή (ΓΓΝΓ), ενώ συμμετείχαν ενεργά οι: Ανδρέας Αγγέλλου (ΕΝΑ Αργολίδας), Δημήτρης Λαλιώτης (ΕΝΑ Αργολίδας), Βαγγέλης Μπινιάρης (ΕΝΑ Αργολίδας), Χ. Βρούβας (πρόεδρος ΕΝΑ Αττικής), Δ. Σταματάκος (ΕΝΑ Λακωνίας), Π. Καλδής (ΤΕΙ Αθήνας), Χ. Γαρδικιώτη (ΚΕΣΔΕΟ ΕΔΡΑ), Α. Μπουρίτσας, Γ. Ντόκος (ΚΑΣΟΑ), Ν. Ζούζια (Συλ. Κτηνοτρόφων) και Β. Λυκουρέτζος (Ίρια), Ν. Ελευθερίου, Γ. Τσώλης, Χ. Τόσκας, Α. Μπρέκου, Γ. Αργυρόπουλος και 80 ακόμη περίπου ενδιαφερόμενοι συμπολίτες.
Η ημερίδα είχε σαν στόχο να παρουσιάσει την πρόοδο των εργασιών και μελετών του έργου «Επιστημονική Στήριξη Νέων Αγροτών» που υποστηρίζεται από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και στο οποίο μετέχουν τόσο το ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας όσο και οι Ενώσεις Νέων Αγροτών Λακωνίας, Αργολίδας και Βοιωτίας και το οποίο θα ολοκληρωθεί, λίγο μετά το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών «Πολυαπασχόληση και Αγροτικός Κόσμος» (Χίος, 9-11/9/2011) και αμέσως μετά το Συνέδριο για το κοινό μέλλον υπαίθρου & πόλης, με κεντρικό μήνυμα «Κάνε τη Γεωργία τρόπο ζωής» (Αθήνα, 27/9/2011), με διήμερη Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης στις 1 & 2 Οκτ 2011 στον Ορχομενό Βοιωτίας.
Παρουσιάσθηκαν οι εργασίες: Έρευνα αγοράς & καινοτόμοι τρόποι προώθησης αγροτικών προϊόντων, Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης μικροκλίματος καλλιέργειας, Μελέτη και σχεδίαση αυτοδύναμης ενεργειακά αγροτικής μονάδας, Κατασκευή ιστοσελίδας και δημιουργία forum, Προώθηση καινοτόμων μορφών και μεθόδων καλλιέργειας και Αγροτική Επιχειρηματικότητα.
Όλες οι εισηγήσεις μετά τις παρατηρήσεις των παρόντων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-www.neoiagrotes.gr για να συμπληρωθούν με τις επισημάνσεις όσων θα ήθελαν, και θα είναι κτήμα όλων με την ολοκλήρωση του έργου «Επιστημονική Στήριξη Νέων Αγροτών» στις 1-2 Οκτ 2011.
Εντύπωση προκάλεσαν τα δίχτυα με διαφορετικά χρώματα τα οποία αναλόγως του χρώματος βοηθούν στην ανάπτυξη του ριζικού και του κάτω του εδάφους τμήματος (κόκκινα δίχτυα), άλλα που συγκρατούν την επέρμετρη ανάπτυξη του φυτού (μπλε δίχτυα) ενώ τα πράσινα και τα κίτρινα έχουν υποβοηθούν άλλα σημεία (Μ. Γκούλτα).
Επισημάνθηκε ότι η πλειονότητα των καταναλωτών αγοράζει παραδοσιακά τρόφιμα και ποτά, κυρίως γιατί θεωρεί ότι είναι φτιαγμένα με αγνά υλικά, χωρίς χημικά πρόσθετα, είναι πιο υγιεινά από τα βιομηχανοποιημένα και έχουν ωραία γεύση και άρωμα. (Ι. Μπούρης).
Από πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ (2009) εντοπίζονται ότι το 71% των καταναλωτών είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή για Τοπικά Παραγόμενα προϊόντα, το 71% των καταναλωτών (εν μέσω κλίσης στις ΗΠΑ) είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή για προϊόντα των οποίων η παραγωγή δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, το 77% των καταναλωτών θεωρεί ότι η αγροτική πολιτική θα πρέπει να ενισχύει την οικογενειακής μορφής εκμετάλλευση και το 59% των καταναλωτών θεωρεί ότι οι εκμεταλλεύσεις των μικρών οικογενειακών μονάδων θα έπρεπε να ενισχύονται ακόμη και αν αυτό οδηγεί σε υψηλότερες τιμές προϊόντων και τροφίμων (Ι. Μπούρης).
Και έτσι υποψιαζόμαστε γιατί άσχετοι επιχειρηματίες του Τουρισμού Υπαίθρου και του Οικοτουρισμού προσεταιρίζονται τον όρο «αγροτουρισμός» που γίνεται μόνο από αγρότες. Ίσως διότι θέλουν να εκμεταλλευτούν για ίδιο όφελος αυτούς τους 59% που είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν τον αγροτουρισμό των αγροτών, όχι όμως πιθανόν τον Τουρισμό Υπαίθρου των επιχειρηματιών.
Τα Τοπικά Συστήματα Τροφίμων φαίνεται ότι όλο και περισσότερο γίνονται ελκυστικά διότι με την αγορά να γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική και τα περιθώρια κέρδους των αγροτών να συρρικνώνονται συνεχώς, οι παραγωγοί βλέπουν τα τοπικά δίκτυα τροφίμων ως την κύρια εναλλακτική, ώστε τα προϊόντα του σαν αποτελούν μια πιο ελκυστική επιλογή και τα εισοδήματά τους να αυξηθούν, και διότι η ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των τοπικών προϊόντων, με τις ιδιότητες της φρεσκάδας, της τοπικότητας, και της χρήσης συγκεκριμένων καλλιεργητικών τεχνικών, καθώς επίσης και της δημιουργίας των δεσμών εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές, οι αγορές των αγροτών προσφέρουν μια βιώσιμη ευκαιρία για τους παραγωγούς να πουλήσουν τα προϊόντα τους (Ι. Μπούρης).
Τα Τοπικά Συστήματα Τροφίμων και Εναλλακτικά Δίκτυα Τροφίμων βασίζονται σε άμεσες και απ’ ευθείας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, σε αντίθεση με τα συμβατικά δίκτυα διακίνησης προϊόντων. Οι παραγωγοί πιστεύουν στην αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος όπως επίσης στη βιωσιμότητα των οικονομικών και κοινωνικών δομών και οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να βρουν τρόφιμα με «ονοματεπώνυμο» από συγκεκριμένη περιοχή προέλευσης, υψηλής θρεπτικής αξίας και ασφαλή για την υγεία τους (Ι. Μπούρης).
Ελπίζουμε ότι σε προσεχή ευκαιρία θα διευκρινησθεί η «Κοινοτικά υποστηριζόμενη γεωργία» - Community Supported Agriculture, που είναι ένα δίκτυο αγοράς ντόπιων προϊόντων στο πλαίσιο της «Κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας» - όπου κάθε κάτοικος που εντάσσεται σε αυτό το δίκτυο – πρόγραμμα χρηματοδοτεί έναν αγρότη για να τον προμηθεύει απευθείας τρόφιμα (Ι. Μπούρης)
Image via Wikipedia Η απ’ ευθείας διάθεση των προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές πρέπει να είναι στις αμέσως προσεχείς δραστηριότητές όλων. Διεθνώς παρατηρείται σημαντική αύξηση των αγορών των αγροτών (farmers’ market) – Στις ΗΠΑ, το 2009, λειτουργούσαν 5.274 αγορές αγροτών, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 92% από το 1998 (USDA, AMS, 2009). Ι. Μπούρης.
Το σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι Έλληνες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων προϋποθέτει την αναζήτηση δια-τομεακών και ενδο-τομεακών συνεργειών, είπε ο καθ. Ι. Μπούρης και συνέχισε, Η ικανότητα ενός τοπικού παραγωγικού συστήματος να δημιουργεί και να αναπτύσσει προϊόντα και υπηρεσίες με σημαντική προστιθέμενη αξία, ενώ διατηρεί τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων είναι συστατικό στοιχείο της ανταγωνιστικότητας (Ι. Μπούρης).
Η παρουσίαση για την ενεργειακή αυτάρκεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων συμπληρώθηκε από την διευκρίνηση του κ. Β. Τσινού ότι στο παράλληλο έργο που υλοποιείται από το ΤΕΙ Λάρισας περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της βιομάζας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Στα ολοκληρωμένα συστήματα εντάσσεται και η προστασία από τον παγετό. Έτσι, όπως απάντησε ο εισηγητής σε ερώτημα συμμετέχοντα, με αυτόνομούς ασύρματους κόμβους ανά 80μ μπορεί να καλυφθεί πάρα πολύ μεγάλη έκταση, με καλύτερη αξιοπιστία.
Ο κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος επεσήμανε την πολύ μεγάλη σημασία να βρεθεί ένας τρόπος προσέγγισης και αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης, ώστε να μην παραμένει ο κάθε ένας (αγρότες ή/& επιστήμονες) απομονωμένοι. Και μάλιστα δεν έβαλε καθόλου την οικονομική συνιστώσα, όπου φαίνεται ότι οι πολίτες πληρώνουν συνεχώς, αλλά δεν απολαμβάνουν, ούτε έχουν ευκαιρία αξιολόγησης, των αποτελεσμάτων της χρηματοδότησης της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης γεωργικών εφαρμογών.
ΣτηνImage via Wikipedia Αγροτική Επιχειρηματικότητα τονίσθηκε ότι το χωράφι δεν είναι εργοστάσιο, και όποιος επιλέξει αυτήν την οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πρώτα ότι πρόκειται για άλλον τρόπο ζωής με άλλες αξίες και άλλες προτεραιότητες. Η Γεωργία έχει μέλλον και οι τιμές των αγροτικών τροφίμων προβλέπεται ότι θα αυξηθούν πολύ τα επόμενα 30 χρόνια. Το ζητούμενο είναι να συγκρατηθεί μέρος της υπεραξίας της αγροτικής παραγωγής στον αγρότη, διότι μέχρι σήμερα ο αγρότης απολαμβάνει μόλις το 10% της αξίας των τιμών των αγροτικών τροφίμων που βρίσκονται στο ράφι. Μεταξύ άλλων ακούσθηκε ότι επιβάλλεται η εξισορρόπηση της υποτιμημένης ανταμοιβής της αγροτικής εργασίας έναντι της αμοιβής της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Τέλος τονίστηκε ότι το μοντέλο του κεντρικού σχεδιασμού είναι πλέον παρελθόν και τα συστήματα Τοπικής ανάπτυξης, Τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας, Τοπικής αυτάρκειας και Τοπικών συμφώνων θα βρίσκονται συνεχώς σε ανοδική τάση στο μέλλον.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τ. Χειβιδόπουλος εντόπισε ευκαιρίες αξιοποίησης των παρουσιασθέντων καινοτομιών και επιστημονικών ερευνών για την κάλυψη υπαρκτών προβλημάτων στον αγροτικό τομέα στην Αργολίδα, ενώ ανακοίνωσε την υιοθέτηση της πρότασης της κας Γ. Δρόσου-Παγίδα για την δημιουργία Αγροτικών Σχολείων, τουλάχιστον ένα ανά περιφέρεια, όπως είχε ζητήσει η κα Γ. Δρόσου, από τον Πρωθυπουργό στις 20/5/2011, στο Ναύπλιο.
Η ΠΕΝΑ θα ενεργοποιήσει την εντολή του κ. Πρωθυπουργού προς τον Υφυπουργό κ. Ι. Μανιάτη και τον τότε (20/5/201) παριστάμενο Υφυπουργό κ. Ι. Κουτσούκο, για την διευθέτηση του θέματος των βοσκοτόπων, προς την κατεύθυνση της μακροχρόνιας μίσθωσης χορτολιβαδικών εκτάσεων στους κτηνοτρόφους για την βόσκηση και την κάλυψη των αναγκών Ορθών Γεωργικών Πρακτικών για χορτονομή από τους κτηνοτρόφους.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας 6974111252 ή enaprevezas@yahoo.gr ήδη ξεκίνησε με την έγκριση του Δήμου Πρέβεζας μια προσπάθεια προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός τοπικού συστήματος τροφίμων με την ονομασία «πιλοτική Αγορά Αγροτών Πρέβεζας»
Σημειώνεται ότι παράλληλα εξελίσσονται αντίστοιχα έργα με το ΤΕΙ Μεσολογγίου και την Ένωση Νέων Αγροτών Αχαΐας (τελική εκδήλωση 8-9 Οκτ 2011, ΟΛΠΑ), καθώς και με το ΤΕΙ Λάρισας κει την Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών (τελική εκδήλωση 23-24 Σεπ 2011, Σέρρες). Νέοι Αγρότες από όλες τις Ενώσεις Νέων Αγροτών στην ΠΕΝΑ μπορούν να συμμετέχουν με ερωτηματολόγια μέσω των Ενώσεων Νέων Αγροτών Λακωνίας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Αχαΐας και Σερρών.
Η κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα (6976562330) ανακοίνωσε την συνέχιση της συνεργασίας της ΕΝΑ Αργολίδας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον προγραμματισμό τριών ενημερωτικών συναντήσεων με Νέους Αγρότες σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας αλλά και την εξεύρεση τρόπου πιλοτικής προώθησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων.
Οι συμμετέχοντες Νέοι Αγρότες συμπλήρωσαν το 14σέλιδο ερωτηματολόγιο στήριξης της έρευνας του ΤΕΙ και η κα Γ. Δρόσου ανακοίνωσε ότι όποιος θέλει να συμμετέχει μπορεί να προμηθευτεί το ερωτηματολόγιο από την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας (Δρόσου-6976562330, Μπινιάρης-6973787604, Αγγέλου-6977011174).
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382