Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η ΚΓΠ του μέλλοντός μας με τους Νέους Αγρότες Θεσσαλονίκης

Το Διοικητικό Συμβούλιο  της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε τον κ. Γρηγόρη Αλεξιάδη (Περιφερειακό Σύμβουλο Κεν. Μακεδονίας και υπεύθυνο για αγροτικά θέματα) στο γραφείο του στην οδό Παπαναστασίου και είχε συνεργασία μαζί του για θέματα του μέλλοντος του αγροτικού κόσμου με ορίζοντα το 2020.
Την αντιπροσωπεία  απετέλεσαν οι: Στέλιος Βογιατζής-Πρόεδρος, Όλγα Παναγιωτίδου-Γραμματέας, Αθανάσιος Καμάρης & Γιώργος Μπότας, συνοδευόμενοι από τον Δ. Μιχαηλίδη, ενώ στην συνάντηση προσήλθε αργότερα και ο κ. Δ. Εθυμιάδης-Αντιπεριφερειάρχης Κεν. Μακεδονίας.
Μεταξύ των  θεμάτων που συζητήθηκαν περιλαμβάνονταν:
  1. Η υποστήριξη της συνεχιζόμενης αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης μέσω εγκατάστασης Συστήματος Ανταλλαγής Εμπειριών. Οι ανταλλαγές θα προβλέπουν 4μελείς, 8μελείς η πολυμελείς ομάδες Νέων Αγροτών, που θα μπορεί να υποδεχθεί η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης στην περιοχή της και στην αποστολή ομολόγων ομάδων Νέων Αγροτών από την Θεσσαλονίκη σε άλλες περιοχές της Ελλάδος ή/& σε άλλες χώρες.
  2. Η διοργάνωση Βαλκανικού Συνεδρίου Νέων Αγροτών το τέλος Νοε 2012, στην περιοχή Θεσσαλονίκης για 100 περίπου Νέους Αγρότες, και σαν σηματοδότηση μιας νέας εποχής ειρηνικής προσέγγισης του κοινού αγροτικού Βαλκανικού μέλλοντος, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
  3. Η προσπάθεια ορισμού χώρων επιδεικτικών πειραματικών αγροκτημάτων, σε κάθε καλλικρατικό δήμο, όπως οι θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας, για την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, και την προσπάθεια πληρέστερης ενημέρωσης των νέων επενδυτών σε καινοτόμες καλλιέργειες στον αγροτικό τομέα.
Οι επόμενες δραστηριότητες στην Θεσσαλονίκη είναι:
6 Νοε 2011, Βασιλικά, 20.00, Συνάντηση-Συζήτηση για  την ΚΓΠ
29 Νοε 2011, Θέρμη, Hyatt, 12.00, Προγραμμα δράσης ΠΕΝΑ 2012
4 Δεκ 2011, Χαλάστρα, 20.00, Συνάντηση-Συζήτηση για  ΚΓΠ
18 Δεκ 2011, Λητή, Γιορτή Κτηνοτρόφων Αγ. Μόδεστος
8 Ιαν 2012, Λαγκαδάς, 20.00, Συνάντηση-Συζήτηση για ΚΓΠ
4 Φεβ 2012, Θεσσαλονίκη, 12.00, Agrotica, Νέοι Αγρότες & ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ 
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Στην φωτογραφία (από αριστερά) Σάκης Καμάρης, Όλγα Παναγιωτίδου, Γρηγόρης Αλεξιάδης, Στέλιος Βογιατζής

Ημερίδα Νέων Αγροτών στα Παπαδιάνικα

Την Κυριακή, 23 Οκτ 2011, στις 11.00, στο πρώην Δημαρχείο στα Παπαδιάνικα, οργανώνεται ημερίδα με θέμα: «Νέοι Αγρότες, Επιστημονική Υποστήριξη & Κοινή Γεωργική Πολιτική».

Την ημερίδα συνδιοργανώνουν η Ένωση Νέων Αγροτών Λακωνίας, με τον Δήμο Μονεμβάσιας, την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το ΤΕΙ Πειραιά, με ομιλητές τον κ. Δ. Πυρομάλη «Ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης μικροκλίματος καλλιέργειας», τον κα. Σ. Ευθυμιάδου «Προώθηση καινοτόμων μορφών & μεθόδων καλλιέργειας» και τους κ. Δ. Φίνο & κα. Μ. Γκούλτα «Διαχείριση αγροτικής γης με την χρήση τεχνολογιών GIS» και βέβαια την «Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020».

Ο Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος δήλωσε ότι η ΠΕΝΑ είναι πολύ ικανοποιημένη με τις 23 εκδηλώσεις που έγιναν από Ενώσεις Νέων Αγροτών από το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Χίος, 11/9/2011) μέχρι σήμερα σε διάφορα σημεία της Ελλάδος, εν μέσω έντασης αγροτικών εργασιών και λαμβάνοντας υπ όψη ότι τα μέλη των Ενώσεων Νέων Αγροτών είναι Επαγγελματίες Αγρότες και εθελοντές συνδικαλιστές, και όχι το ανάστροφο.

Ιδιαίτερη δραστηριοποίηση θα προκαλέσει η ανακοίνωση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Γεωργική Πολιτική, που έγινε στις 12 Οκτ 2011 και τη παρακολούθησε το ΔΣ της ΠΕΝΑ, που μάλιστα συζητιέται στις 20/10/2011 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέραν από τα δημοσιονομικά, οι Νέοι Αγρότες εντοπίζουν ισχυρή ανάγκη για στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, η οποία είναι σχεδόν παντελώς ακάλυπτη στην επιστημονική έρευνα & ανάπτυξη, στην αγροτική επαγγελματική εκπαίδευση, σε πειραματικά αγροκτήματα, στην συνεχιζόμενη κατάρτιση και ανταλλαγές-επισκέψεις μελέτης, στην υποστήριξη συμμετοχής σε εκθέσεις και άλλες δράσεις που γίνονται μέσω των επιμελητηρίων κλπ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Γεώργιος Αλεξανδράκος θεωρεί ως πολύ θετική προσπάθεια την δημιουργία του προγράμματος «Επιστημονική Υποστήριξη Νέων Αγροτών» από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και εξαιρετικά θετική την προσπάθεια να έρθουν σε επαφή οι επιστήμονες με τους ανθρώπους της παραγωγής, όπως είναι οι Νέοι Αγρότες, ευχαριστώντας το ΤΕΙ Πειραιά που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, και θα είναι μαζί με τους Νέους Αγρότες και όσους άλλους θέλουν, στα Παπαδιάνικα, την Κυριακή, 23 Οκτ 2011, στις 11.00.



Πληροφορίες: Γιώργος Αλεξανδράκος (6945044071).

Η χρονιά των Νέων Αγροτών Πιερίας

Τις ευχαριστίες τους στην Βουλευτή Πιερίας κα Μαρία Μίχου, για όσα είπε στην ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής για τους Έλληνες Νέους Αγρότες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας κ. Δημήτρης Δαλαμήτρας, συνοδευόμενος από τον Τεχνικό Συνεργάτη της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη, παρουσία της κας Μαριάνας Καβουνίδου.

Η δραστηριότητα της νεοσυσταθείσας ΕΝΑ Πιερίας είναι ελπιδοφόρα για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, με τις τακτικές την πρώτη Δευτέρα κάθε μηνός συνάντηση-συζήτηση, τις συμμετοχές σε τοπικές εκδηλώσεις, αλλά και τις παρουσίες σε πανελλήνιες δράσεις.

Ήδη η ΕΝΑ Πιερίας ετοιμάζεται για να παρουσιάσει τον φάκελο διεκδίκησης του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, τον Σεπ 2012, στην Πιερία. Ο πρόεδρος ζητάει την θετική έκφραση συμπαράστασης όλων των δομών και φορέων της Πιερίας για να περιληφθούν στον φάκελο μέχρι 29/11/2011.

Στις 29 Νοε 2011, (στις 12.00), στο Hyatt Θέρμης Θεσσαλονίκης, στην πανελλήνια συνάντηση για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της ΠΕΝΑ για το 2012, που είναι το Διεθνές Έτος ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ, η ΕΝΑ Πιερίας ελπίζει να έχει πολυάριθμη αποστολή διεκδίκησης και πλήρη φάκελο υποστήριξης της υποψηφιότητας της Πιερίας.

Η ΕΝΑ Πιερίας ξεκίνησε από την τυχαία συνάντηση της κας Κερασίας Παπούλια με Νέους Αγρότες στην Biologica (ΑγρΟραμα, Φεβ 2011) και διοργάνωσε μέχρι σήμερα πάνω από 10 ημερίδες σε διάστημα 7 μηνών (Ράχη, Βροντού, Κατερίνη, Πλατανόδασος, Κολινδρός, Δίον, ΚΕΓΕ Πιερίας, Καρίτσα), ενώ συμμετείχε στην εκδήλωση της 13/5/2011 (Τεχνόπολις), στο 18ο Συνέδριο (Χίος, 9/9/2011) & στην Γιορτή του Αγρότη (17/9/2011), ενώ προβλέπει τη συνέχιση των συναντήσεων της πρώτης Δευτέρας κάθε μηνός με την συνάντηση στην Γιορτή Τσίπουρου (Μηλιά, 7/11/2011), και στις 5/12/2011, ενώ στις 2 Ιαν 2012 στην Κατερίνη θα ξεκινήσει μια νέα χρονιά με πρώτη μεγάλη συμμετοχή στην Agrotica στο Συνέδριο για τον ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ (4/2/2011).

Η διοργάνωση του 19ου Πανελλήνιου Συνέδριου Νέων Αγροτών θα είναι η καλύτερη υποθήκη για τους Νέους Αγρότες και για όλο το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Πιερία, και εμμέσως για όλους τους συγκατοίκους της Πιερίας καθόσον ο αγροτικός τομέας είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, μαζί με τον τουρισμό. Και το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών αγκαλιάζει και τους δύο ποιο σημαντικούς παράγοντες της ανάπτυξης και της οικονομίας του τόπου.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Στην φωτογραφία (από αριστερά) ο κ. Δ. Μιχαηλίδης, ο κ. Δ. Δαλαμήτρας και η κα Μ. Μίχου με την μπλούζα Νο 18 της Ομάδας Διεκδίκησης του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...