Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Έλεγχοι για την προστασία της τσικουδιάς και του τσίπουρου

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία των ελέγχων για φοροδιαφυγή, νοθεία και λαθρεμπορία
Απάντηση Μαυραγάνη στην παρέμβαση Αυγενάκη


Για το θέμα της παράνομης εισαγωγής τουλάχιστον 30.000 τόνων τσικουδιάς και τσίπουρου, που εισάγονται από τις γειτονικές χώρες, Αλβανία, Βουλγαρία κλπ. και στη συνέχεια βαφτίζονται ελληνικά και διοχετεύονται στην αγορά, απαντά ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Εκτός του ελέγχου στην παραγωγή ως και κατά την εισαγωγή αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών, από τις υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους διενεργούνται συστηματικοί και στοχευμένοι έλεγχοι, πλην όμως εξ ‘ αντικειμένου δειγματοληπτικοί των αλκοολούχων ποτών στην αγορά, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία και με τις λοιπές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει ο Υφυπουργός Οικονομικών: «τα λαμβανόμενα δείγματα αλκοολούχων προϊόντων, άνω των 1500 ετησίως, εξετάζονται στις υπηρεσίες του ΓΧΚ που καθιστούν δυνατή την ανίχνευση, ακόμη και σε ίχνη, ουσιών ξένων προς την φύση των προϊόντων. Ειδικότερα, όσον αφορά το προϊόν «τσίπουρο/τσικουδιά» το οποίο και μόνο, εφ’ όσον βεβαίως παράγεται στο πλαίσιο του καθεστώτος των διημέρων μικρών αποσταγματοποιών, μπορεί να διατίθεται χύμα, ελεύθερα σε όλη τη χώρα –λόγω ακριβώς της ιδιαιτερότητας του όλου καθεστώτος- έχουν δοθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σαφείς οδηγίες και εντολές για τη διενέργεια εντατικών και στοχευμένων ελέγχων.»

Επισημαίνει μάλιστα ότι: «μέχρι σήμερα δεν έχουν διαπιστωθεί σοβαρές περιπτώσεις νοθείας με κίνδυνο για την δημόσια υγεία, ενώ βέβαια έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις μη κανονικότητας των προϊόντων, επιμολύνσεων (με πλαστικοποιητές, σε κάποιες δε περιπτώσεις και με χαλκό) όποτε λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία του καταναλωτή.» Ειδικότερα όσον αφορά την παρουσία μεθανόλης –ουσίας ιδιαίτερα τοξικής και επικινδύνου- «η περιεκτικότητα των δειγμάτων κυμαίνεται σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα των προβλεπομένων», υπογραμμίζει ο κ. Γ. Μαυραγάνης στο έγγραφό του.

Σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης οινοπνευματωδών ποτών, εκπονούνται τριμηνιαίοι προγραμματισμοί τελωνειακών ελέγχων οι οποίες υλοποιούνται από τις Τελωνειακές Αρχές, ειδικά και μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. και την κατάργηση των Τελωνείων Εξοχής, Ορμενίου και Προμαχώνα, όπου πλέον λειτουργούν κλιμάκια ελέγχων στους οδικούς άξονες Εξοχής- Δράμας, Ορμενίου – Ορεστιάδας και Προμαχώνα – Σερρών.

Μάλιστα στην έγγραφη απάντηση του Υφυπουργού αναφέρεται ότι, ιδιαίτερο ρόλο, έχει και το Σ.Δ.Ο.Ε. το οποίο προκειμένου να περιορισθούν φαινόμενα εισαγωγής και διάθεσης προϊόντων στην αγορά, ως εγχώρια, διενεργεί προληπτικούς και προσωρινούς ελέγχους σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στην απάντηση του κ. Γ. Μαυραγάνη προς τον Λ. Αυγενάκη παρουσιάζονται τα στοιχεία από ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί το από το 2012 μέχρι σήμερα. Αναλυτικά, στα πλαίσια εφαρμογής του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής 2012-2014 κατά την περίοδο από 01/01-31/12/2012, διενεργήθηκαν 199 έλεγχοι, βρέθηκαν 49 παραβάτες και βεβαιώθηκαν 15 απλές τελωνειακές παραβάσεις, 149 φορολογικές παραβάσεις και 19 λαθρεμπορίες. Επίσης κατασχέθηκαν 5 άμβυκες απόσταξης. Αντίστοιχα, το πρώτο εξάμηνο του 2013 διενεργήθηκαν 138 έλεγχοι, βρέθηκαν 30 παραβάτες, βεβαιώθηκαν 74 παραβάσεις και κατασχέθηκαν 10 άμβυκες απόσταξης αλκοολούχων ποτών.

10.000 τόνους οινοστάφυλα ζητά η ΕΑΣΗ

Σκωτσέζικο ντους για τους αμπελουργούς της Κρήτης που καλλιεργούν οινοστάφυλα. Όλα τα μηνύματα από την εγχώρια και διεθνή αγορά δείχνουν ότι η φετινή ζήτηση είναι αυξημένη ενώ ταυτόχρονα και η παραγωγή στην Κρήτη παρουσιάζει σαφή σημάδια ανάκαμψης σε σχέση με την φτωχή περσινή χρόνια. Ωστόσο αυτός είναι και ο βασικότερος συντελεστής που όπως όλα δείχνουν θα συμπιέσει τις τιμές φέτος από 10% έως και 20% σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που μίλησαν στο neakriti.gr

Η ΕΑΣΗ αποφασίζει για τις τιμές

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣΗ αποφασίζει το πρωί της Τρίτης για τις τιμές βάσει των οποίων θα αγοράσει φέτος οινοστάφυλα. Πέρυσι η μεγαλύτερη Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κρήτης απορρόφησε 5.000 τόνους οινοσταφύλων. Με δεδομένη την αυξημένη ζήτηση για τη περίοδο 2013-2014 οι ανάγκες της ΕΑΣΗ φθάνουν ακόμη και τους 10.000 τόνους και έτσι σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμη για απορροφήσει σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα σε σύγκριση με τη περίοδο 2011-2012.
Νέα πρόταση από την Κίνα
Τα χαμόγελα στους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΑΣΗ περισσεύουν αφού έπειτα από διαρκής επαφές βρίσκονται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση συμφωνίας με κινέζο εισαγωγέα για προώθηση 800.000 φιαλών κρητικού κρασιού. Μάλιστα οι κινέζοι ενδιαφέρονται περισσότερο για ροζέ και κόκκινο και λιγότερο για λευκό κρασί.
www.neakriti.gr

Με καλές αποδόσεις συνεχίζεται η συγκομιδή βιομηχανικής τομάτας σε Ηλεία και Λάρισα

Χωρίς προβλήματα και με καλές αποδόσεις συνεχίζεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η συγκομιδή βιομηχανικής τομάτας σε Ηλεία και Θεσσαλία με μοναδική εξαίρεση τις καλλιέργειες στα Φάρσαλα που επλήγησαν από το χαλάζι πριν την έναρξη της συγκομιδής. Αυτή την στιγμή στην Ηλεία έχει παραδοθεί στα εργοστάσια το 65% της συνολικής συγκομιδής ενώ αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται και πληρωμές (προκαταβολές) για την βιομηχανική τομάτα που συγκομίστηκε και κατευθύνθηκε στα εργοστάσια έως και τον Δεκαπενταύγουστο. Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο τοματοπαραγωγός και μέλος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Αμαλιάδας, κ. Χρήστος Βαλλιανάτος, αναφέρει:

«Μέχρι και σήμερα από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει έχουμε παραδώσει στα εργοστάσια της Unilever και της Κύκνος περίπου το 65% της παραγωγής μας η συγκομιδή της οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα στην Unilever από τους περίπου 17.500 τόνους που έχουμε συμφωνήσει έχουμε παραδώσει τους 12.000 τόνους ενώ στο εργοστάσιο του Κύκνου από τους 10.000 τόνους που θα παραλάβει έχουμε παραδώσει τους 6.000 τόνους. Φέτος, οι αποδόσεις είναι καλές και μάλιστα λίγο πιο αυξημένες σε σχέση με πέρσι (9 με 9,5 τόνους ανά στρέμμα).

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με τις πληρωμές των εργοστασίων ο κ. Βαλιαννάτος μας ενημέρωσε ότι για τις παραδόσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως και την 15η Αυγούστου οι πληρωμές από τα εργοστάσια θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο, 19 και 20 Αυγούστου.

Για την κατάσταση στην Θεσσαλία μίλησε στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», κ. Αστέριος Σαπουνάς.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «τα πράγματα μέχρι στιγμής εξελίσσονται πάρα πολύ καλά στην συγκομιδή βιομηχανικής τομάτας με εξαίρεση στα χαλαζόπληκτα κτήματα στην περιοχή των Φαρσάλων. Στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας ποιοτικά το προϊόν είναι πάρα πολύ καλό με τις αποδόσεις στην Λάρισα να κυμαίνονται στους 10 τόνους το στρέμμα ενώ στα Φάρσαλα τους 7 τόνους/στρέμμα (στα χωράφια που δεν έχουν πληγεί από το χαλάζι). Όσον αφορά τις πληρωμές έχουν ξεκινήσει να δίνονται κάποιες προκαταβολές και συνεχίζονται».

Χρήστος Διαμαντόπουλος
agrotypos.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...