Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Και πάλι εκτός οι αγρότες της Κρήτης από την καταβολή αποζημιώσεων

Για ζημίες στην φυτική παραγωγή του έτους 2010 -  Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης 

Και πάλι εκτός φαίνεται να μένουν οι αγρότες της Κρήτης από την καταβολή αποζημιώσεων για ζημίες στην φυτική παραγωγή του έτους 2010, σύμφωνα με τη πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΛΓΑ με την οποία γίνεται γνωστό ότι αποζημιώσεις ύψους περίπου 9,7 εκατ. ευρώ καταβάλλονται από την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές σε όλους τους νομούς της χώρας πλην της Κρήτης. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος φέρνει το θέμα στη βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση και ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη όπως αποκαταστήσει άμεσα την τάξη και αποζημιώσει το αμέσως επόμενο διάστημα και τους αγρότες της Κρήτης..

Ειδικότερα, στην παρέμβασή του ο Βουλευτής επισημαίνει ότι «Αποζημιώσεις ύψους περίπου 9,7 εκατ. ευρώ καταβάλλονται από την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες που υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή το 2010 από διάφορα ζημιογόνα αίτια (χαλάζι, παγετός, ανεμοθύελλα, βροχόπτωση, πλημμύρα). Πρόκειται για ζημιές που υπέστησαν 6.567 δικαιούχοι παραγωγοί των Νομών, Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας και Φλωρίνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους λογαριασμούς που διατηρούν στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος οι δικαιούχοι παραγωγοί».

Κατόπιν, τονίζει ότι «¨το αποπαίδι της Κυβέρνησης¨ η Κρήτη, μένει και πάλι εκτός πλαισίου αποζημιώσεων που δίδεται σε 11 νομούς της χώρας. Το γεγονός αυτό έχει δικαίως προκαλέσει την έντονη δυσφορία των αγροτών της Κρήτης. Αυτή είναι αλήθεια η συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους Κρήτες αγρότες; Μήπως αυτοί θεωρούνται από την κυβέρνηση οι δεδομένοι, οι σίγουροι; Σημειώνεται επίσης ότι από τους αγρότες ανταποκριτές του ΟΓΑ παρακρατήθηκαν 2 Ευρώ, με την αιτιολογία ότι αποτελούν δαπάνη προκειμένου να εκπονήσουν οι γεωπόνοι την καταγραφή των ζημιών». 

Καταλήγοντας στην παρέμβασή του, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να ξεκαθαρίσει «για ποιους ακριβώς λόγους δεν καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις στους αγρότες της Κρήτης που υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή το 2010 από διάφορα ζημιογόνα αίτια (χαλάζι, παγετός, ανεμοθύελλα, βροχόπτωση, πλημμύρα)» καθώς και αν «δεσμεύετε να αποκαταστήσει άμεσα την τάξη και να αποζημιώσει το αμέσως επόμενο διάστημα και τους αγρότες της Κρήτης».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...