Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Σημαντικές ανακοινώσεις στην ημερίδα των Νέων Αγροτών στην Εκάβη

Σημαντικότατες ανακοινώσεις, αντιστρόφως ανάλογες της φαιδρότητας των ημερών και της προσέλευσης, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν οι κυρίως Νέοι Αγρότες Πιερίας, την Παρασκευή, 22 Φεβ 2012, το βράδυ, στην ΕΚΑΒΗ (Δημοτικός Κήπος Κατερίνης).
Ανάμεσα στους 65 περίπου προσελθόντες διακρίναμε Νέους Αγρότες από την Πέλλα, από την Λάρισα, από το Λιβάδι, από την Θεσσαλονίκη, και τους Μαριάνα Καβουνίδου (εκπρόσωπο Βουλευτή Μίχου), Γεώργιο Κουκουλιάτα (εκπρόσωπο Βουλευτή Παπαγεωργίου), Δημήτρη Μιχαηλίδη (ΑΓΡΟΡΑΜΑ), Θωμά Παπανικολάου (ΣΠΕΚΟ), Στ. Κατσώρη (Σύριζα), Γιάννη Φακαλή (ΒΟΣΚΟΣ Λιβαδίου), Γιώτα Ραπτοπούλου, Κώστα Τσουκάνη (ΛΑΟΣ), Κερασία Παπούλια, Γιάννη Δημαλή, Γιάννη Τσιφτίδη, Γιάννη Παντούλη, Αποστόλη Κούρτη, Δημήτρη Μιχαηλίδη και άλλους.
Ο κ. Δημήτρης Δαλαμήτρας ευχαρίστησε στους προσελθόντες και τόνισε την σημασία της συλλογικής εθελοντικής προσφοράς των μελών του ΔΣ της ΕΝΑ Πιερίας, ειδικότερα αυτήν την εποχή που δεν ακούγεται σχεδόν κανείς θεσμικός φορέας, παρά μόνο μερικοί κινηματικής μορφής. Η ΕΝΑ Πιερίας λόγω της σχεδόν παντελούς έλλειψης ροής πληροφοριών και αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και ανυπαρξίας δομών υποστήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας, προσπαθεί με την συμπαράσταση φίλων και εθελοντών να καλύψει ένα μέρος των αναγκών. Η ΕΝΑ Πιερίας πιστεύει ότι ο αγρότης πρέπει να έχει την δυνατότητα να τείνει σε αυτάρκεια και βιωσιμότητα και οι αγροτικές τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν με αυτάρκεια και αειφορία, μέσω συλλογικών δομών.
Ο καθ Σταύρος Μαριάδης τεκμηρίωσε πλήρως την ανάγκη για συλλογική-συνεργατική-συνεταιριστική δράση των αγροτών, ως μονόδρομο στην ελληνική πολυτεμαχιμένη ύπαιθρο. Επιτιμητικά επεσήμανε ότι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί από το 1914 μέχρι το 1969 πέτυχαν να υποστηρίξουν επαρκώς την αγροτική κοινωνική οικονομία, αλλά από τότε μέχρι σήμερα εναλλάχθηκαν 5 νόμοι για τον Συνεργατισμό, με τελευταίο τον 4015, που ασχέτως προθέσεων, είχαν σαν αποτέλεσμα τον βαθύ κομματισμό και την απαξίωση του καταπληκτικού εργαλείου της κοινωνικής οικονομίας. Η Διεθνής Συνεργατική Συμμαχία (ICA), που είναι το όργανο όλων των συνεταιρισμών, έχει πετύχει παγκόσμια να αποδείξει ότι όπου λειτουργούν οι Συνεργατισμοί-Συνεταιρισμοί η κοινωνία είναι ποιο ανθεκτική στις κρίσεις.
Την ανάγκη για προβολή των στοιχείων της ταυτότητας της Πιερίας, που την καθιστούν διαφορετική , διακριτή και ίσως επιλέξιμη ως τουριστικό προορισμό επεσήμανε ο κ. Νικόλαος Φωτιάδης, Δημοτικός Σύμβουλος και επιχειρηματίας παραδοσιακών εδεσμάτων, με την δημιουργία του Γαστρονομικού Ινστιτούτου Πιερίας. Το Γαστρονομικό Ινστιτούτο, προσπάθεια καθαρά του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα, θα επισημάνει, θα καταγράψει και θα ομαδοποιήσει τα χαρακτηριστικά «πιάτα» της Πιερίας, η οποία είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, και φιλόξενη γη για πολλούς εγκατασταθέντες στην περιοχή, δίνοντας ένα διαφορετικό χρώμα και μια σημαντική πρωτοπορία και ιδιαιτερότητα για τον επισκέπτη.
Ο κ. Δημήτριος Ρουκάς, για μια ακόμα φορά «έκλεψε» την εκδήλωση, με την απλουστευμένη «ανάγνωση» της Ελληνικής νομοθεσίας και την αποκάλυψη των δυνατοτήτων να πετύχει ο αγρότης ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, ώστε το αγροτικό προϊόν να φθάνει στον καταναλωτή, χωρίς να χρειάζεται ο αγρότης να αλλάξει επάγγελμα, πάντα μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας, της ασφαλείας και της υγιεινής. Η δυνατότητα να μπορεί να μεταποιήσει ο ίδιος ο κτηνοτρόφος το γάλα του και να κάνει ένα μικρό παραδοσιακό τυροκομείο είναι ένα όνειρο για κάθε κτηνοτρόφο, και ο κ. Δ. Ρουκάς μας έδειξε τον δρόμο να το πετύχουμε. Εργασίες και διαδικασίες που παλαιότερα απαιτούσαν από ένα μήνα έως δύο χρόνια για να ικανοποιηθούν επιλύθηκαν «μέσα σε δύο λεπτά», για όσους συμμετείχαν στην ημερίδα της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας στην ΕΚΑΒΗ.
Με πολύ ενδιαφέρον ακούσαμε τον κ. Γιάννη Σάρρο να παρουσιάζει τον ΦΟΡΕΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ο οποίος είναι ένα εργαλείο για να καλύψει το κενό από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή, στην εξειδικευμένη περίπτωση όπου ο καταναλωτής είναι και ο ίδιος παραγωγός αγροτικών προϊόντων. Το μοντέλο μελετήθηκε και αναπτύχθηκε παράλληλα με την παρατήρηση ότι ο αγρότης-παραγωγός απέκτησε την αστική συνήθεια να μην είναι αυτάρκης, αλλά να έχει αποκτήσει αστικές καταναλωτικές συνήθειες. Αντί να οδηγηθεί στις αγορές των μεγάλων καταναλωτικών κέντρων όπου τα αγροτικά προϊόντα πωλούνται 3,75 (έως 8) φορές περισσότερο από την τιμή παραγωγού, θα μπορούσε ο ΦΟΡΕΑΣ να υποκαταστήσει τον μεσίτη-έμπορο-λιανοπωλητή-μεταφορέα-αποθηκάριο-logistics με πολύ μικρό κόστος εξασφαλίζοντας μια μορφή ανταλλαγής αγροτικών προϊόντων μεταξύ αγροτών-παραγωγών. Επίσης ο ΦΟΡΕΑΣ θα μπορεί να παρέχει υποστήριξη επιστημονική σε διάφορα θέματα. Βάση του ΦΟΡΕΑ είναι τα πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα.
Ακουστήκαν και πολλές άλλες εμπειρίες των συμμετεχόντων, όπως της κας Γιώτας Ραπτοπούλου με την προσπάθεια για τον Γυναικείο Αστικό Συνεταιρισμό ΜΟΥΣΕΣ ΠΙΕΡΙΩΝ (6977407540, προϊόντα παραδοσιακών συνταγών & γεύσεων), ο οποίος τώρα συγκεντρώνει, με αποδείξεις «εμπορομεριδίων», την καλή διάθεση όλων των συμπολιτών για να ξεκινήσει την παραγωγική του διαδικασία.
Ο κ. Στέλιος Κατσώρης αναφέρθηκε στην πολύ καλή δουλειά που γίνεται στον Συνεταιρισμό Ανθρώπων με Ψυχικά Νοσήματα, και η κα Κων. Λίτσα στην βοτανολογία.
Στην πολή μεγάλη σημασία του συνεργατισμού και το ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ αναφέρθηκε ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, στην Πρωτοβουλία για την Συνεργασία για μια Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (ΠΡΩΣΚΑΛΟ) και στην απαραίτητη ανάγκη η κοινωνία να εκφρασθεί με συλλογικότητες και αλληλεγγύη, ιδιαίτερα σήμερα, που η οικονομία της αγοράς έχασε την αίγλη της με τις φούσκες των χρηματιστηρίων και τωντραπεζών παγκοσμίως και που οι πολιτικοί έχουν καταφέρει να αυτοαπαξιωθούν με την ατιμωρησία, τα σκάνδαλα και την ανικανότητα υπερβάσεων.
Η πολύ γόνιμη συζήτηση συνεχίσθηκε με τους εισηγητές και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στον φιλόξενο χώρο «Οι Πότες της στρογγυλής τράπεζας» για πολλές ακόμα ώρες, ενώ ο πρόεδρος της ΕΝΑ Πιερίας όρισε το επόμενο ραντεβού, όπως πάντα Δευτέρα, στις 20.00, στις 5 Μαρ 2012, σε κλειστή συνεδρίαση για να εξετασθεί η πορεία της προετοιμασίας του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, που εφέτος θα γίνει στην Πιερία (και περιμένουν την καλύτερη πρόταση και από το Ελατοχώρι, που είναι ένα στολίδι για τα Πιέρια και την Πιερία), 6-9 Σεπ 2012, με κύρια θέματα την ΥΠΑΙΘΡΟ 2020 και τον ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Πρόεδρος: Δημ. Δαλαμήτρας-6947823269, Γραμ: Ιωάννης Τσιφτίδης-6975970330, Ταμίας: Ιωάν.Δημαλής-6973096626

Κατερίνη: Συνεχίζονται οι πωλήσεις αγροτικών προϊόντων στο Διαδίκτυο χωρίς μεσάζοντες

Οι Κατερινιώτες συνεχίζουν «ακάθεκτοι» το έργο τους, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες για την αγορά πατάτας.

Ήδη, μετά τη διάθεση 24 τόνων πατάτας, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στην Κατερίνη, 1.110 οικογένειες από την Κατερίνη παρήγγειλαν -σε χρόνο ρεκόρ- άλλους 75 τόνους πατάτες (τρία φορτηγά). Η παράδοση θα γίνει το Σάββατο, 3 Μαρτίου.

«Χρειάστηκαν μόλις 20 ώρες για να παραδώσουν οι 1.110 οικογένειες τις παραγγελίες τους -μέσω διαδικτύου- και από την Τρίτη, άλλοι δύο παραγωγοί από το Νευροκόπι Δράμας, θα αρχίσουν να συσκευάζουν τα 3.500 τσουβάλια πατάτες, που πρόκειται να πουληθούν το επόμενο Σάββατο, 3 Μαρτίου, στην Κατερίνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας.

Στο μεταξύ, μέλη της «Οικολογικής Ομάδας Βέροιας», σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, αποφάσισαν, μέχρι την 15η Μαρτίου, την πρώτη διάθεση πατάτας και στην πόλη της Βέροιας με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή από τον παραγωγό κατευθείαν στον καταναλωτή.

«Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βόλος και Λάρισα βρίσκονται, επίσης, πολύ κοντά για να οργανώσουν παρόμοιες δράσεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, οι τρεις παραγωγοί από το Νευροκόπι Δράμας, για να ευχαριστήσουν τους Πιεριείς που στηρίζουν τα προϊόντα τους, θα διαθέσουν δωρεάν 2 τόνους πατάτες στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...