Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Πριν τα Χριστούγεννα η εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης στους αγρότες


Πριν τα Χριστούγεννα, και ειδικότερα μεταξύ 17 και 21 Δεκεμβρίου θα γίνει η εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επιστραφεί στους 430.000 δικαιούχους και το υπόλοιπο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, δηλαδή 80 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τα 7.700 σχέδια βελτίωσης που έχουν υποβληθεί, έχουν αξιολογήσει περισσότερους από 6.000 φακέλους, έχουν ελέγξει 2.500 από αυτούς και έχουν προεγκρίνει τους 1.100.

Τα σχέδια αυτά θα πραγματοποιηθούν με επιδότηση (50% του προϋπολογισμού), δανεισμό (30%) και ιδία συμμετοχή (20%). Για την υλοποίησή τους γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί στην ΑΤΕ - Πειραιώς ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι δικαιούχοι για την έκδοση εγγυητικής και τη λήψη δανείου.

Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και στις αντίστοιχες επενδυτικές προτάσεις που αφορούν τη μεταποίηση.

Επίσης, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με πηγές, γίνονται προσπάθειες να βρεθούν χρήματα ώστε να γίνει απομείωση των τόκων στα νέα δάνεια. «Διερευνάται από πού μπορούν να εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα. Ελπίζω να έχουμε σύντομα ειδήσεις», αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου.

Μακροχρόνια εκμίσθωση εκτάσεων

Προχωρούν οι διαδικασίες σχετικά με τη μακροχρόνια εκμίσθωση δημόσιων μη καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει διαδικασία δημοπράτησης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την εκμίσθωση τεσσάρων εκτάσεις επιφάνειας 2.160 στρεμμάτων στα γεωθερμικά πεδία Μακεδονίας και Θράκης.

Για τρεις εκτάσεις, 100 στρεμμάτων η κάθε μία, υπάρχει ενδιαφέρον για τη δημιουργία θερμοκηπίων με στόχο την εξαγωγή προϊόντων στη Βορειοανατολική Ευρώπη (κυρίως στη Ρωσία). Μια έκταση στη Προσοτσάνη Δράμας προορίζεται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Οι χρονίως σχολάζουσες εκτάσεις θα εκμισθωθούν για 25 χρόνια, για αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, ώστε να ενισχυθεί η αγροτική οικονομία και η απασχόληση. Η δημοπράτηση θα ξεκινήσει από 40 ευρώ το στρέμμα κατ΄ έτος.

Ελληνικό πρωινό

Περισσότερα από 1.000 ξενοδοχεία δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού αναδεικνύοντας, μέσα από τις τουριστικές τους υπηρεσίες, την ελληνική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.

Ήδη στη Χαλκιδική όπου το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά η ανταπόκριση από τη διεθνή πελατεία είναι θετική.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης των ελληνικών προϊόντων προωθείται και η σκέψη να δημιουργηθούν επισκέψιμες φάρμες όχι μόνο για τουρίστες, αλλά και για μαθητές, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...