Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ερώτηση του Αλ. Τσίπρα και της Η. Διώτη: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Προς τις Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής – Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Τον Ιούνιο του 2010 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νέος νόμος 3851/2010 για την προώθηση των ΑΠΕ, όπου μεταξύ άλλων δίδονται σημαντικά κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων είτε από αγρότες, είτε από ιδιώτες, για κτίρια και γήπεδα.

Η διαρκής κατάρρευση του αγροτικού εισοδήματος και η κυβερνητική δέσμευση ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση των αιτήσεων των αγροτών, ώθησε μεγάλη μερίδα αγροτών να εναποθέσει την προσδοκία για βελτίωση του εισοδήματος τους στις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Εκτιμάται ότι οι αιτήσεις που θα υποβάλλουν οι αγρότες στη ΔΕΗ θα φτάσουν τις 10.000, για παραγωγή του ύψους των 1000 MW. 

Επιπλέον, και ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων από τους αγρότες λήγει στις 4.9.2010, η ΔΕΗ άρχισε να τις παραλαμβάνει μόλις την 1.9.2010, προκαλώντας τους απίστευτη ταλαιπωρία.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ η προβλεπόμενη παραγωγή από φ/β έως το 2020 είναι της τάξης του 2.500-3.500 MW. Ήδη όμως και πριν τον Ιούνιο του 2010, είχαν κατατεθεί αιτήσεις από ιδιωτικούς φορείς για εγκατάσταση φ/β πάνω από 3.000 MW. Προσθέτοντας σε αυτά τις αιτήσεις των αγροτών για εγκαταστάσεις φ/β έως 100 KW, οι οποίες εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 1000 MW και χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί οι αιτήσεις εγκατάστασης φ/β σε κτίρια, είναι προφανές ότι ο εθνικός στόχος έχει ήδη ξεπεραστεί. 

Με δεδομένο ότι εκκρεμεί η απόφαση της υπουργού ΥΠΕΚΑ με την οποία θα καθορίζεται η «πράσινη» ισχύς που θα μπορεί να εγκατασταθεί στη χώρα ανά έτος καθώς και η αναλογία την οποία θα έχει κάθε ανανεώσιμη τεχνολογία (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα κ.λπ.) και επιπλέον το δίκτυο της ΔΕΗ δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των αιτουμένης παραγωγής ρεύματος από φ/β, το βέβαιο είναι ότι μέρος μόνο των αιτήσεων θα εγκριθεί. 

Ήδη οι αγρότες έχουν επιβαρυνθεί με αμοιβές των μελετητικών γραφείων από 2.200 έως 4.000 ευρώ και επιπλέον η ΔΕΗ απαιτεί παράβολο 300 έως 500 ευρώ για την εξέταση του φακέλου κάθε αγρότη. Με τον τρόπο που προωθείται το ζήτημα, τα χρηματικά ποσά που επενδύθηκαν είναι πιθανόν να μην έχουν τελικά αντίκρισμα, και οι κυρίως ωφελημένοι να είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου των ΑΠΕ, και όχι οι οικονομικά εξουθενωμένοι αγρότες, που έχουν αποθέσει τις ελπίδες τους για ένα επιπλέον εισόδημα στην εγκατάσταση φ/β. 
Εξαιρετικά αρνητικό είναι και το γεγονός ότι, έως σήμερα δεν λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια για τη χωροθέτηση των φ/β. Δηλαδή ο σχεδιασμός δεν έχει περιλάβει τρόπους μεγιστοποίησης των ωφελειών και διάχυσής τους στην πλειοψηφία των πολιτών, καθώς και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων για το περιβάλλον.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Με ποια κριτήρια θα εγκριθούν ή θα απορριφθούν οι αιτήσεις για εγκατάσταση φ/β; 
2. Τι ποσοστό της παραγωγής ενέργειας από φ/β θα καλυφθεί από τους αγρότες;
3. Τι μέτρα θα λάβετε για την ενθάρρυνση της κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων από ΑΠΕ, ιδίως για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς σε όλη την γεωγραφική επικράτεια της χώρας; 
4. Θα υπάρξουν οι κατάλληλες ρυθμιστικές διατάξεις έτσι ώστε η μεγάλη πλειονότητα των φ/β συστημάτων να εγκατασταθεί στον κτιριακό τομέα (στέγες, ποιμνιοστάσια, θερμοκήπια κλπ) και όχι σε μεγάλες εκτάσεις, που όχι μόνο θα επιφέρουν σημαντική αλλαγή στη χρήση γης, αλλά θα πριμοδοτήσουν επί της ουσίας μόνο μια μικρή μερίδα πολιτών;
acarnania.blogspot.com

«Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας»

Τη σπουδαιότητα του υπό ψήφιση Σχεδίου Νόμου «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας», τόνισε ο βουλευτής κος Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στη συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έγκαιρα και έγκυρα η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο εισάγει ένα σχέδιο νόμου που επιχειρεί να εκσυγχρονίσει θεσμικά φορείς που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη της ίδιας της ζωής. Ο ΕΛ.Γ.Α., τόνισε, συνδέεται με ...τον τομέα της γεωργικής παραγωγής που βρίσκεται πάντα σε εξέλιξη, σε συνδυασμό, βέβαια, με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά, τις επιδημίες ασθενειών που επηρεάζουν τη φυτική ή τη ζωική παραγωγή και τις γεωτεχνολογικές εξελίξεις. 

Επισήμανε, πως έχοντας βαθιά γνώση της προσφοράς του αγροτικού κόσμου στην Εθνική Οικονομία και σε δύσκολες στιγμές του Έθνους, οφείλουμε μέσα από τη διεργασία του Κοινοβουλίου με σεβασμό και νηφαλιότητα να προσφέρουμε θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε να υπηρετείται πραγματικά η παραμονή του αγρότη στον τόπο του και ιδιαίτερα του νέου αγρότη. Επίσης, ανέφερε πως θα πρέπει να υπάρξει σωστή και οργανωμένη παρέμβαση σε πολλούς τομείς, όπως ένα σύγχρονο παραγωγικό συνεταιριστικό κίνημα που θα αποτελέσει την παράμετρο υγιούς ανταγωνισμού σε μια οικονομία καρτελοποιημένη και ένα σύστημα που θα προστατεύει αποτελεσματικά του παραγωγούς από τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων.

Απευθυνόμενος στην παριστάμενη Υπουργό, τόνισε ότι ο ΕΛ.Γ.Α θα μπορέσει να βρεθεί σε πορεία αναπτυξιακή και να διατηρήσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα κατόπιν της πολύ σημαντικής δέσμευσης της Κυβέρνησης για τη ρύθμιση οφειλών του συνολικού ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα ζήτησε για τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων το ποσοστό κάλυψης των λειτουργικών του εξόδων από το Κράτος να αυξηθεί από 20% σε 30%, . 

Εν συνεχεία ο κ. Κουρουμπλής σχετικά με τη διάταξη του άρθρου 15 που αναφέρεται στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, επισήμανε πως η εν λόγω διάταξη δεν έχει λόγω ύπαρξης στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου διότι πρόκειται για μια τεχνοκρατική λογική που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών. 
Κατά την ομιλία του ο βουλευτής αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις οφειλών τρίτων προς τον ΕΛ.Γ.Α. . Ειδικά για αυτό το ζήτημα, ο ίδιος τόνισε πως η διάταξη που θα προβλέπει τη ρύθμιση των χρεών τρίτων προσώπων προς τον ΕΛ.Γ.Α., πρέπει να είναι τέτοια ώστε να εκπληρωθούν με αποτελεσματικό τρόπο αυτές οι υποχρεώσεις υπέρ του εν λόγω ασφαλιστικού φορέα. 

Όσον αφορά τους γεωτεχνικούς υπάλληλους - γεωπόνους ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το άρθρο 17 ώστε να μην υποβαθμίζονται οι ως άνω ειδικότητες, οι οποίες πραγματικά έχουν ένα ιδιαίτερο επιστημονικό περιεχόμενο και ενδιαφέρον για την αγροτική οικονομία. 

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στο ζήτημα των συνεταιριστικών οργανώσεων. Τόνισε πως η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου θα πρέπει να εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα που αφορά το ποσοστό χρηματοδότησης των αγροτικών συνεταιρισμών, για να μπορέσουν να είναι αξιόπιστοι και να συνεχίσουν να προσφέρουν επιστημονικό έργο στο Κράτος. 

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής αναφέρθηκε στο πολύ σοβαρό θέμα της υποβολής αιτήσεων των αγροτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Συγκεκριμένα τόνισε πως καθίσταται απαραίτητη η συνεννόηση των δύο συναρμόδιων Υπουργείων, ώστε να μην «χρεώνεται» ο αγροτικός κόσμος την καθυστέρηση έκδοσης υπουργικών αποφάσεων. Επίσης ζήτησε από την αρμόδια Υπουργό παράταση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων και να δεσμευτεί ότι το ποσοστό της εγκαταστημένης ισχύος για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά που θα δοθεί στους αγρότες να μην είναι λιγότερο από 1 Gigawatt. Σε αυτό το ποσοστό ανέφερε θα πρέπει να προστεθούν και οι καπνοπαραγωγοί οι οποίοι πλήττονται οικονομικά.
acarnania.blogspot.com

Ενημέρωση απ' το ΤΕΕ για τα φωτοβολταϊκά

Λόγω φαινομένων παραπληροφόρησης αλλά και προσπάθειας χειραγώγησης των υποψήφιων επενδυτών τα οποία παρατηρούνται στο χώρο των φωτοβολταϊκών σταθμών, με αυξημένα αυτά ως προς την έντασή τους στους επενδυτές που φέρουν τη ιδιότητα του αγρότη, το Τ.Ε.Ε. Τμήμα Ν. Αιτωλοακαρνανίας προβαίνει στην παρούσα ενημέρωση με σκοπό
α) την προστασία των επενδυτών
β) την διάχυση της παρεχόμενης τεχνικής υποστήριξης που απαιτείται, σε όλους τους Μηχανικούς και
γ)την καταπολέμηση της απαξίωσης του τεχνικού κόσμου.
Το επενδυτικό κοινό πρέπει να γνωρίζει τα εξής:
Η επένδυση σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλ/κής ενέργειας είτε ο επενδυτής είναι αγρότης είτε όχι και ασχέτως μεγέθους, πρόκειται για τεχνικό έργο που απαιτεί την τεχνική υποστήριξη Μηχανικού και που σε αυτόν μόνο μπορεί να ανατεθεί η μελέτη – επίβλεψη και η έκδοση ανάλογων αδειών που τυχόν απαιτούνται.
Οι επενδυτές πρέπει να απευθύνονται σε Διπλ. Ηλ/γο Μηχ/κό ή Διπλ. Μηχ/γο Μηχ/κό ή Πτυχιούχο Ηλ/γο Μηχανικό ο οποίος λόγω τόσο της επιστημονικής του επάρκειας αλλά και από τα κατά τον νόμο κατοχυρωμένα επαγγελματικά του δικαιώματα είναι σε θέση υπεύθυνα να τους συμβουλεύσει για την καταλληλότητα του γηπέδου τους , το κόστος και την αναμενόμενη απόδοση της επένδυσης και εν τέλει να παράσχει την τεχνική υποστήριξη (μελέτη-επίβλεψη) για την εγκατάσταση της μονάδας
Κατά την διαδικασία χρειάζεται τοπογραφικό διάγραμμα το οποίο εκ των απαιτουμένων προδιαγραφών του, επιτρέπεται να συνταχθεί μόνο από Διπλ. Τοπογράφο Μηχανικό ή Διπλ. Πολιτικό Μηχανικό και οι επενδυτές σε αυτούς μόνο πρέπει να απευθύνονται για την σύνταξή τους.
Υποψήφιοι επενδυτές που φέρουν την επαγγελματική ιδιότητα του αγρότη και οι οποίοι απευθύνονται στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών προς πρώτη ενημέρωσή τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν την δυνατότητα να υλοποιήσουν την επένδυσή τους αναθέτοντας την τεχνική υποστήριξη που απαιτείται σε οποιονδήποτε Μηχανικό της αρεσκείας τους εξασφαλίζοντας έτσι την ευχερή και άμεση παρακολούθηση της εξέλιξης της επένδυσής τους αλλά και την εμπιστοσύνη που προκύπτει από την διαπροσωπική σχέση με τον Μηχανικό της επιλογής τους.
Γίνετε σαφές επίσης ότι το επιστημονικό τεχνικό δυναμικό της περιοχής μας είναι επαρκέστατο τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά προκειμένου να αναλάβει την τεχνική υποστήριξη αυτών των έργων και ουδεμία επιφύλαξη περί αυτού δεν πρέπει να υπάρχει από τους επενδυτές.
Τέλος πληροφορούμε ότι το Περιφερειακό Τμήμα του Ν. Αιτωλοακαρνανίας εντός του μηνός προβαίνει στην διοργάνωση ημερίδας με αντικείμενο τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς και γενικότερα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...