Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Δεσμεύσεις για τους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Δεσμεύσεις για δύο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εν μέσω της γενικότερης ασφυκτικής πίεσης από την οικονομική κρίση και της κατακόρυφης μείωσης του εισοδήματός τους, απέσπασε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο, κατά την επικοινωνία που είχε μαζί του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Αύριο η Ενιαία Ενίσχυση για περίπου 670.000 αγρότες

Διαβιβάστηκε σήμερα το σχετικό αρχείο πληρωμής της Εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2013 μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ελέγχου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το ποσό των 969.873.349,62 € θα είναι διαθέσιμο στους λογαριασμούς των 669.163 δικαιούχων από την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου.


Από σήμερα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, το απόγευμα οι δικαιούχοι θα μπορούν να πληροφορούνται για τα ποσά πληρωμής τους από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr).

Άμεσα αναμένεται το πρόγραμμα νέων αγροτών

Άμεσα πρόκειται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, ύψους 140 εκατ. ευρώ, που θα βοηθήσει περισσότερα από 8.000 άτομα να ασχοληθούν με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Το τοματάκι Σαντορίνης έγινε ΠΟΠ -Τα οφέλη της τοπικής οικονομίας

Η αίτηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2013. Ηταν μια συντονισμένη προσπάθεια της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων προκειμένου να αναγνωριστεί ως ΠΟΠ το τοματάκι Σαντορίνης. Σήμερα, ήρθε η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Σύμφωνα με όσα αναφέρει η αίτηση που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. με αριθμό C 167/23, ως «Τοματάκι Σαντορίνης» ορίζεται ο νωπός καρπός ενός τοπικού οικότυπου του φυτού Lycopersicon esculentum Mill., της οικογένειας των Σολανωδών (Solanaceae), που εντάσσεται στην κατηγορία των μικρόκαρπων ποικιλιών τομάτας με μέσο κύκλο ανάπτυξης 80 έως 90 ημέρες. Έχει σχήμα καρπού ελαφρώς πεπλατυσμένο σφαιρικό (τιμή πηλίκου πολικής διαμέτρου προς ισημερινή διάμετρο μεταξύ 0,65 και 0,85), και βάρος (σε γραμμάρια) που κυμαίνεται από 15 (ελάχιστο) έως 27 (μέγιστο).

Πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Εκατοντάδες αγρότες από τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων αναχωρούν την Πέμπτη, από την Κρήτη με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. 


Οι κρητικοί αγρότες θα φθάσουν στην Αθήνα, όπου θα συναντηθούν με αγρότες από την Ήπειρο και άλλες περιοχές, για το πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Ελληνικό ελαιόλαδο: το τελευταίο θύμα της κρίσης -Τι προτείνουν οι Ευρωπαίοι για να αυξηθούν οι εξαγωγές

Είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό προϊόν της ελληνικής γης. Είναι κομμάτι της κουλτούρας και της εθνικής ταυτότητας. Ως τέτοιο, το παρθένο ελαιόλαδο συμπαρασύρεται από τη γενικότητα κατάσταση πτώσης που υφίσταται η χώρα σε όλους τους τομείς (παραγωγικούς ή μη).


Οπως γράφει και το Associated Press, το λάδι φαίνεται να είναι το τελευταίο θύμα της οικονομικής κρίσης. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης συμβουλεύει την Ελλάδα να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο, έτσι ώστε να αυξήσει τα έσοδά της από την εξαγωγή λαδιού.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...