Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία, από την χθεσινή κακοκαιρία

Εκατοντάδες όπως φαίνεται από τις αναγγελίες είναι οι παραγωγοί που επλήγησαν από τα χθεσινά ακραία καιρικά φαινόμενα στην Αιτωλ/νία, το χαλάζι και τους ισχυρούς ανέμους. Ήδη από τον ΕΛΓΑ... ξεκίνησαν οι πρώτες εκτιμήσεις

Κατά δεκάδες από το πρωί, υποβάλλονται στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο από παραγωγούς της Αιτωλ/νίας αναγγελίες ζημιάς στην παραγωγή από την χθεσινή κακοκαιρία, που έπληξε αρκετές περιοχές του νομού.

Αναλυτικά, έχουν γίνει αναγγελίες ζημιάς σε ελιές κυρίως, στο Καινούργιο, την Παραβόλα και σε περιοχές της Μακρυνείας (Γαβαλού, Γραμματικού κ.α.) από την σφοδρή χαλαζόπτωση.

Σε άλλες περιοχές του νομού, όπως στο Νιοχώρι, την Κατοχή, τις Φυτείες, το Αγγελόκαστρο κ.α., ζημιές έχουν υποστεί από την ανεμοθύελλα κυρίως καλλιέργειες μηδικής. 

Οι παραγωγοί από το πρωί κάνουν αναγγελίες και γεωπόνοι έχουν ήδη σταλεί για τις πρώτες εκτιμήσεις. Από εκεί και πέρα η σχετική διαδικασία προβλέπει την υποβολή σχετικών δηλώσεων μέσα σε 15 μέρες από τους παραγωγούς, ώστε να γίνει ο δεύτερος έλεγχος από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, υπολογίζεται πως ο αριθμός των πληγέντων παραγωγών που θα απευθυνθούν στο ΕΛΓΑ, θα ξεπεράσει τους 200.
agriniopress.gr

Κεραυνός σκότωσε 400 πρόβατα ταυτόχρονα στην Κόνιτσα!

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά... 400 πρόβατα, έπεσαν νεκρά στο Δίστρατο της Κόνιτσας, από πτώση κεραυνού.

Όπως έγινε γνωστό, εκείνη τη στιγμή ο κτηνοτρόφος προσπαθούσε να οδηγήσει τα πρόβατα στη στάνη ωστόσο τον πρόλαβαν η σφοδρή κακοκαιρία και ο κεραυνός που σκότωσε τα ζώα.

«Ευτυχώς ο ίδιος ο κτηνοτρόφος, που κατάγεται από τη Σμίξη Γρεβενών, γλύτωσε καθώς στεκόταν στη βροχή, την ώρα που το κοπάδι του σταμάτησε κάτω από δέντρο και τα ζώα αρνούνταν να μετακινηθούν» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κόνιτσας, Κώστας Παγανιάς που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν έχει ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο στην περιοχή. Στο σημείο του συμβάντος έσπευσε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Ιωαννίνων για την ακριβή καταγραφή της ζημίας. Ωστόσο μεγάλο πρόβλημα προκαλεί και η διαδικασία της ταφής των νεκρών ζώων καθώς πρόκειται για 25 τόνους κρέατος, που πρέπει να ταφούν επί τόπου σε μεγάλο βάθος, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...