Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Βουλή: Κλίμα συναίνεσης επί του ν/σ για τα γεωργικά φάρμακα

Με ευρεία πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ) αναμένεται να ψηφιστεί επί της αρχής του το νομοσχέδιο για τη διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά και την ορθολογική χρήση τους, η συζήτηση του οποίου άρχισε απόψε στην Ολομέλεια.

Ο Νίκος Σαλαγιάννης, εισηγητής της πλειοψηφίας, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι το νομοθέτημα αυτό «σπάει» τη φάμπρικα των συμφερόντων στον χώρο της διάθεσης των φυτοφαρμάκων ενώ, μεταξύ άλλων, θεσπίζει ολοκληρωμένη διαχείριση φυτοπροστασίας και προβλέπει αυστηρούς ελέγχους για την χρήση τους και κυρώσεις για τους παραβάτες. Πρόσθεσε επίσης ότι απαιτείται άμεσα η «ηλεκτρονική καταγραφή φαρμάκων» καθώς χρειάζεται βάση δεδομένων» για να υπάρξει «ορθολογική χρήση και έλεγχοι».

«Ναι» ψηφίζει και η ΝΔ, όπως δήλωσε ο εισηγητής της Γιώργος Βλάχος επισημαίνοντας πως εγκρίνει επί της αρχής το σχέδιο νόμου όχι απλώς γιατί ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία αλλά και γιατί με τις ρυθμίσεις του ξεκαθαρίζονται οι ρόλοι των εμπλεκόμενων φορέων και ξεπερνιούνται «ανούσιες συντεχνιακές αγκυλώσεις» με στόχο την προστασία των καταναλωτών. Επιφυλάχθηκε πάντως για την θέση του κόμματός του στα άρθρα με γνώμονα την υιοθέτηση προτάσεων της ΝΔ.

Η ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας για την χρήση των φυτοφαρμάκων, οξύνει αντί να επιλύει τα «καυτά» προβλήματα των αγροτών, τόνισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θ. Μωραϊτης ο οποίος τόνισε επίσης ότι, μέσω αυτού, υπηρετούνται τα καρτέλ των φυτοφαρμάκων ενώ για την νέα δομή των προστίμων ανέφερε ότι «θα λειτουργήσει περισσότερο ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός».

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Ηλίας Πολατίδης δήλωσε την κατ αρχήν συμφωνία του κόμματός του στο νομοσχέδιο, αλλά εξέφρασε και ορισμένες επισημάνσεις σχετικά με τα στοιχεία που απαιτούνται για τη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Ως τυπική ενσωμάτωση οδηγίας και «γραφειοκρατικό» χαρακτήρισε το νομοθέτημα η Λίτσα Αμμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ) επισημαίνοντας πως δεν εξειδικεύονται με βάση την ελληνική αγορά οι ρυθμίσεις του, ενώ υπάρχουν και διατάξεις σ' αυτό που ελέγχονται για αδιαφάνεια.
Enhanced by Zemanta

Αποκαλύφθηκε απάτη με επιστροφή ΦΠΑ 10 εκατ. ευρώ σε αγρότες

Παράνομες επιστροφές ΦΠΑ 10 εκατομμυρίων ευρώ σε αγρότες αποκάλυψε, ύστερα από πολύμηνη έρευνα, το ΣΔΟΕ. 

Πρόκειται για επιστροφές ΦΠΑ που εισπράττονταν βάσει πλαστών και εικονικών τιμολογίων σε αγρότες, στην κοινότητα Άρμα Θηβών Βοιωτίας, που έχει πληθυσμό 1.070 κατοίκους.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...