Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Περλεπέ: Πάταξη της κερδοσκοπίας στη τιμή της βρώσιμης ελιάς.

Taken by Nick Fraser in 2005. The fruit of an ... Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη κατέθεσε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στη τιμή της βρώσιμης ελιάς τόσο στο Νομό και στη Βόρεια Εύβοια, όσο και γενικότερα.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρονται τα εξής:

«Σοβαρές υπόνοιες για εναρμονισμένες τιμές από εμπόρους, στην αγορά της βρώσιμης ελιάς, αναφέρουν με σχετική καταγγελία τους, αγρότες-καλλιεργητές της Β. Εύβοιας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου η τιμή πώλησης της βρώσιμης ελιάς ξεκίνησε πολύ χαμηλά, δηλαδή 1,20 ευρώ το κιλό, για την καλύτερη ποιότητα.

Στη συνέχεια και σε σύντομο χρονικό διάστημα, η τιμή διαμορφώθηκε στα 0, 70 ευρώ το κιλό, άρα κάθε εβδομάδα η τιμή πέφτει συντονισμένα κατά 10 λεπτά το κιλό.

Οι εξαιρετικά μικρές αυτές τιμές για τους παραγωγούς με τη ραγδαία και συνεχή πτώση τους, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ψαλίδα μεταξύ αγοράς και πώλησης (φεύγει 0,80 ευρώ από τον παραγωγό και καταλήγει με 5,60 ευρώ στον καταναλωτή), δείχνουν απαράδεκτα κερδοσκοπικά παιγνίδια, που το κράτος με τους αρμόδιους φορείς του θα πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
Πώς θα παρέμβουν ώστε να προστατευθούν οι αγρότες-καλλιεργητές της βρώσιμης ελιάς, στη Βόρεια Εύβοια αλλά και γενικότερα, από την κερδοσκοπία των μεσαζόντων σε βάρος τους.
Πώς θα ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου και συγκεκριμένα η Αγορανομία, ώστε να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για τη διασφάλιση του σωστού ζυγίσματος του καρπού και για να συγκρατείται η τελική τιμή της ελιάς.
Πότε θα παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ελέγξει τα σχετικά στοιχεία και τις καταγγελίες για εναρμονισμένες τιμές στη Βόρεια Εύβοια, αλλά και σε κάθε περιοχή παραγωγής βρώσιμης ελιάς.
Ποια μέτρα θα λάβουν για να υπάρξει αποτελεσματική προστασία από την κερδοσκοπία της σημαντικότατης αυτής καλλιέργειας, που είναι εθνικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και πώς εντέλει θα διαφυλαχθούν και τα συμφέροντα των παραγωγών, αλλά και των καταναλωτών πολιτών».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...