Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η φορολόγηση της εκτός σχεδίου αγροτικής γης την Πέμπτη στη Βουλή

Επίκαιρη ερώτηση που θα συζητηθεί στη Βουλή την Πέμπτη 30/5 κατέθεσε ο Βαγγέλης Αποστόλου, Βουλευτής Εύβοιας, Υπεύθυνος τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχετικά με τη φορολόγηση της εκτός σχεδίου αγροτικής γης .

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

"Σε μια περίοδο που όλοι θεωρούν ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας η Κυβέρνηση σχεδιάζει φοροεπιδρομή και στην αγροτική περιουσία.

Με πρόσχημα την αδυναμία εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και με δεδομένη την ύπαρξη μαύρης τρύπας στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2013 η Κυβέρνηση ετοιμάζει για το 2014 ένα φορολογικό ρεσάλτο στην αγροτική γη που ενδέχεται να φτάσει στο 1 δις Ευρώ. Μάλιστα δε επειδή οι αντικειμενικές αξίες που έχουν διαμορφωθεί με την εκτός σχεδίου δόμηση δεν επιτρέπουν στις αρμόδιες υπηρεσίες να προσδιορίσουν έγκαιρα ανάλογες αντικειμενικές αξίες και στα αγροτεμάχια ετοιμάζεται η εφαρμογή οριζόντιας φορολόγησης με μεσοσταθμική επιβάρυνση από 8-12 Ευρώ /στρέμμα ή χαμηλότερη, αλλά μέχρις ενός συγκεκριμένου στρεμματικού ορίου.

Επειδή το κόστος παραγωγής του αγροτικού χώρου είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε., ενώ παράλληλα το εισόδημά του βαίνει διαρκώς μειούμενο και μια πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση θα οδηγήσει ουσιαστικά στην εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας και στην ερημοποίηση της αγροτικής γης,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί αν θα εξαιρέσουν τη φορολόγηση στην καλλιεργούμενη αγροτική γη.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Ευάγγελος "

Κονταριώτισα Πιερίας: Αγροτική έρευνα για τους αγρότες

Την Δευτέρα, 10 Ιουν 2013, στις 11.00, στο παλαιό δημαρχείο, στην Κονταριώτισα, Πιερίας, η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας υποδέχεται την ΜΙΛΗΤΟΣ, το ΙΔΕΚΕ, το ΑγρΟραμα, την mscomm και την Copa-Cogeca, καθώς και όποιον άλλον ενδιαφέρεται, στο εργαστήριο «Έρευνα & Ανάπτυξη στις αγροτικές πρακτικές και Κοινή Γεωργική Πολιτική».

Το εργαστήριο είναι το δεύτερο που γίνεται στην Ελλάδα, από μια σειρά τεσσάρων εργαστηρίων, στην Αλίαρτο Βοιωτίας (17/5/2013), στην Κονταριώτισα Πιερίας (10/6/2013), στις Σέρρες (12/6/2013) και στην Σκάλα Λακωνίας (5/7/2013) για την αγροτική επιχειρηματικότητα, η οποία θα ολοκληρωθεί με το Συνέδριο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου» στο Ναύπλιο (15/10/2013), όλα στα πλαίσια του έργου farmsUp, που συντονίζει η ΜΙΛΗΤΟΣ, κατ’ αναλογία προς τον όρο start Up, για τις καινούργιες επιχειρήσεις. 

Η αγροτική επιχειρηματικότητα, όπως όλες οι μορφές επιχειρηματικότητας  προαπαιτούν, έρευνα, εκπαίδευση και  υποστήριξη. Στην Αλίαρτο, με την βοήθεια του καθ Α. Κουτσούρη και του κ. Δ. Μιχαηλίδη, προσεγγίσθηκε η αγροτική εκπαίδευση και αγροτική επαγγελματική κατάρτιση.
Στην Κονταριώτισα οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τις ανάγκες σε εφαρμοσμένη  αγροτική έρευνα και στην λειτουργία κάποιου είδους Γεωργικών Εφαρμογών. Η σταδιακή εγκατάλειψη των γεωργικών εφαρμογών του Υπουργείου Γεωργίας  από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 άφησε τον Έλληνα αγρότη «στην τύχη του», χωρίς ενημέρωση για τις νέες εξελίξεις σε καλλιεργητικές τεχνικές, μεθόδους παραγωγής, φυτοπροστατευτικά προϊόντα και γενετικό υλικό. Με αυτό τον τρόπο ο Έλληνας παραγωγός κατευθύνθηκε προς τις καλλιέργειες με τη μεγαλύτερη επιδότηση εγκαταλείποντας στην πράξη τον παραγωγικό και επιχειρηματικό προσανατολισμό της εκμετάλλευσής του. Είναι απαραίτητη η επαναλειτουργία των γεωργικών εφαρμογών με την εγκατάσταση δοκιμαστικών, πειραματικών και αποδεικτικών αγρών ή πειραματικών εκτροφών όπου λειτουργούν Ενώσεις Νέων Αγροτών, σε όλη την επικράτεια.
Σε αυτήν  την κατεύθυνση θα μπορούσε να συμβάλλει  και η δημιουργία μιας Αστικής  Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας από  το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και τις Ενώσεις Νέων Αγροτών ή και άλλους συλλογικούς  φορείς, η οποία θα είναι δημοσίου συμφέροντος, θα έχει ως κύριο έργο τις γεωργικές εφαρμογές και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από γεωτεχνικούς – μεσίτες τεχνογνωσίας με περιφερειακή δομή, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση και από προγράμματα όπως το Horizon.
Οι αγρότες, ως τελικοί ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να λειτουργούν ένα σύστημα καταγραφής των πραγματιοκών αναγκών τους, το οποίο θα έθετε υπ’ όψη της ερευνητικής κοινότητας τα ενδιαφέροντα των αγροτών. Ακολούθως η ερευνητική δομή θα επέλεγε τις υλοποιήσιμες έρευνες και αφού τις πραγματοποιούσε θα τις ξαναέθετε υπ’ όψη των αγροτών-τελικών δικαιούχων και χρηματοδοτών (και μέσω της φορολόγησης) τα συμπεράσματα για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
Θα ήταν ωφέλιμη  η ανάπτυξη δικτύου γεωργικών  συμβούλων με άδεια συνταγογράφησης, ανεξάρτητων από τους διανομείς  γεωργικών φαρμάκων, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών. Οι γεωργικοί σύμβουλοι με άδεια συνταγογράφησης θα είναι υπεύθυνοι για την ορθή εφαρμογή της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των επαγγελματιών αγροτών-χρηστών γεωργικών φαρμάκων και θα εκδίδουν ηλεκτρονική συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων που θα αφορά στη δραστική ουσία και στην ορθή χρήση της.
Την Δευτέρα, 10 Ιουν 2013, στις 11.00, στο παλαιό δημαρχείο, στην Κονταριώτισα, Πιερίας, η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας περιμένει ελεύθερα και ανοιχτά όλους για την καλύτερη προσέγγιση στο θέμα «Έρευνα & Ανάπτυξη στις αγροτικές πρακτικές και Κοινή Γεωργική Πολιτική», με συντονιστή τον κ. Δημ. Μιχαηλίδη.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Σαντορίνη: Το ΑΜΠΕΛΟΣ 2013 στην τελική ευθεία

Την Πέμπτη, 30 Μαΐ 2013, στις 08:30, στο Συνεδριακό Κέντρο «Πέτρος Μ. Νομικός» στην Σαντορίνη, ξεκινούν οι εργασίες του καθιερωμένου πλέον ετήσιου αγροτικού συνεδρίου, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στο ΑΜΠΕΛΙ με τίτλο «Οι εξελίξεις στον αμπελοοινικό τομέα». Τα προηγούμενα συνέδρια διοργανώθηκαν το 2003 και το 2006 με μεγάλη επιτυχία.

Το ΑΜΠΕΛΟΣ 2013 «Οι εξελίξεις στον αμπελοοινικό τομέα» θα παρουσιαστούν υψηλού επιπέδου εισηγήσεις από κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, καθώς και του Προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Ένωσης Αμπέλου και Οίνου κ. Μάρκου Καφούρου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα τιμηθεί η κα Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα “για τη μοναδική προσφορά της στον σύγχρονο ελληνικό οινικό πολιτισμό”, την Πέμπτη, 30/5/2013, στις 19.00, με εκδήλωση ανοικτή στο κοινό. 

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου θα υπάρχει έκθεση κρασιών στην οποία συμμετέχουν τα περισσότερα από τα οινοποιεία των Κυκλάδων.

Την Τετάρτη, 29 Μαΐου (παραμονή της έναρξης του συνεδρίου), στις 20:45, θα προβληθεί στο οινοποιείο Μπουτάρη, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας, η κινηματογραφική ταινία ΠΛΑΓΙΩΣ με ελεύθερη είσοδο τόσο για τους συνέδρους όσο και για το κοινό.

Το συνέδριο ΑΜΠΕΛΟΣ 2013 έχουν  θέση υπό την αιγίδα τους και το υποστηρίζουν οι παρακάτω φορείς και  οργανισμοί: Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου  και Οίνου (OIV), Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Θήρας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, ενώ το ΑΜΠΕΛΟΣ 2013 έχει ενταχθεί και είναι μία από τις κεντρικές δράσεις της πρωτοβουλίας του Δήμου Θήρας «2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη». 

Το ΑΜΠΕΛΟΣ 2013, όπως και όλα τα συνέδρια της σειράς των αγροτικών συνεδρίων της Σαντορίνης, διοργανώνεται από την «Ηλιότοπος Συνέδρια» με συνδιοργανωτή την «Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων». Πληρ: κα Μ. Λιάτσου, Ημεροβίγλι, 84700 Σαντορίνη, Τηλ.: 2286024758, Fax: 2286023672, marl@heliotopos.net, http://ampelos2013.conferences.gr, Κιν.: 6944655514

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...