Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Σε κρίσιμο σημείο ο ΕΛΓΟ Δήμητρα μετά την απορριπτική απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Απορριπτική ήταν – σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου - η απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην πρόταση του ΕΛΓΟ – Δήμητρα να εξαιρεθεί από τις ΔΕΚΟ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν  γιγαντωθεί τα λογιστικά προβλήματα του Οργανισμού με τους κωδικούς δαπανών του ΕΛΓΟ να έχουν «χτυπήσει κόκκινο». Το μεγάλο πρόβλημα του ΕΛΓΟ Δήμητρα όλο αυτό το διάστημα έχει να κάνει με την τροποποίηση του προϋπολογισμού του και αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν γίνει η εξαίρεσή του από τις ΔΕΚΟ. Επειδή ο ΕΛΓΟ Δήμητρα συμπεριλήφθηκε στις ΔΕΚΟ του έχουν αφαιρέσει ουσιαστικά από τον προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ τα οποία θεωρήθηκαν κέρδος ενώ στην ουσία πρόεκιται για χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων. Έτσι – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – από τα 34 εκατ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός του Οργανισμού, τον... έριξαν στα 28 εκατ. ευρώ.

Αυτή την στιγμή μετά και την απορριπτική απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους που είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπογράψει ούτε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας, αναζητείται λύση σε πολιτικό επίπεδο. Πληροφορίες μας μάλιστα αναφέρουν ότι η διοίκηση του Οργανισμού είχε επαφές ακόμα και με τον Πρωθυπουργό ώστε να δοθεί λύση από το Μαξίμου.

Μεταξύ των άμεσων προβλημάτων που δημιουργεί αυτή η ιδιόμορφη κατάσταση είναι τόσο το μπλοκάρισμα του προγράμματος κατάρτισης των νέων του οποίου αναδείχθηκε ανάδοχος ο ΕΛΓΟ ενώ ακόμα και οι σχολές εκπαίδευσης του Οργανισμού που ξεκινούν τα μαθήματά τους τον Σεπτέμβριο δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Για το θέμα έχουν ξεκινήσει αντιδράσεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εργαζομένων. Ειδικότερα, το θέμα έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή του σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση διαλύει έναν Οργανισμό που είχε αναλάβει τις δραστηριότητες της αγροτικής έρευνας, των ελέγχων σε γάλα και κρέας, της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και της εκπαίδευσης-κατάρτισης των αγροτών».
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν μεταξύ άλλων: «δύο χρόνια μετά τη συγχώνευση τεσσάρων οργανισμών του ΥΠΑΑΤ (ΕΘΙΑΓΕ – ΕΛΟΓΑΚ – ΟΠΕΓΕΠ – ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ) σε ένα μεγάλο Οργανισμό, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που ανέλαβε τις δραστηριότητες της Αγροτικής Έρευνας, των Ελέγχων σε γάλα και κρέας, της Πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και της Εκπαίδευσης – Κατάρτισης αγροτών, ο Οργανισμός αυτός οδηγείται στο κλείσιμο».
agrotypos.gr

3η γιορτή κτηνοτροφίας στη Γαλάτιστα

Η 3η γιορτή κτηνοτροφίας θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων επιδιώκεται η προβολή των τοπικών προϊόντων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, της τοπικής επιχειρηματικότητας και η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό στη συγκεκριμένη διοργάνωση θα παρευρεθεί και ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκης.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθούν ημερίδα, έκθεση τοπικών αγροτικών - κτηνοτροφικών προϊόντων, γεωργοκτηνοτροφικών μηχανημάτων, γευσιγνωσία, καθώς και διάφορες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Ορεστιάδα: Ακόμη 400 πρόβατα που προσβλήθηκαν από ευλογιά θανατώθηκαν

Η ασθένεια επεκτείνεται στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου


Ακόμη 400 πρόβατα που προσβλήθηκαν από ευλογιά θανατώθηκαν σήμερα σε εκτροφή της περιοχής Ορεστιάδας. Η εμφάνιση των νέων κλινικών κρουσμάτων της ζωονόσου έχει θορυβήσει τους κτηνιάτρους και τους κτηνοτρόφους, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περίπου 60 εκτροφές αιγοπροβάτων.

Η θανάτωση των 400 ζώων ξεκίνησε από τους κτηνιάτρους, σήμερα το πρωί, ενώ ο κτηνοτρόφος εξέφρασε την απόγνωσή του για την αποδεκατισμό του κοπαδιού του, που συγκαταλεγόταν μεταξύ των σύγχρονων και δυναμικών εκτροφών της περιοχής.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, η ευλογιά που, όπως όλα δείχνουν, επεκτείνεται στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου, μεταδόθηκε από την Τουρκία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα της ζωονόσου σε εκτροφές της ανατολικής Θράκης.

Μέχρι στιγμής, από τις 16 Αυγούστου συνολικά στο νομό Έβρου λόγω της ζωονόσου έχουν θανατωθεί 591 αιγοπρόβατα, σε τέσσερις εκτροφές, εκ των οποίων τα 191 στην περιοχή Πυθίου και τα 400 στην περιοχή Ορεστιάδας.

Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, μπορεί για τις εκτροφές που θανατώνονται να προβλέπονται αποζημιώσεις, αλλά δύσκολα κάποιος θα αντικαταστήσει τα ζώα του, όταν υπάρχει διαρκής υπαρκτός κίνδυνος από την Τουρκία, για να ξαναπροσβληθεί το κοπάδι του.

Σημειώνεται ότι το 1996, η ευλογία αποδεκάτισε πολλές εκτροφές αιγοπροβάτων του Έβρου, εκ των οποίων μόνο το 35% των κτηνοτρόφων, αντικατέστησε τα κοπάδια του.

Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, τη χρονιά εκείνη είχαν θανατωθεί 20.000 ζώα.

Την ίδια ώρα, από συνεργεία κτηνιάτρων συνεχίζεται η επιζωοτιολογική διερεύνηση σε όλες τις εκτροφές του νομού Έβρου, ενώ ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης ζώντων ζώων, προϊόντων και ειδών χορτονομής, καθώς και η προσέγγιση των κοπαδιών στον ποταμό Έβρο.

Αναπροσαρμόζονται τα τέλη εκτίμησης ζημιών από τον ΕΛΓΑ

Μειώνονται σε ποσοστό 50% όταν οι παραγωγοί υποβάλλουν ένσταση επί των πορισμάτων ζημιάς για το σύνολο των καλλιεργειών


Στον εξορθολογισμό των τελών εκτίμησης- επανεκτίμησης, καθώς και των δαπανών και των αποζημιώσεων που καλύπτονται από αυτά για την εκτέλεση του εκτιμητικού έργου από τον ΕΛΓΑ, προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος, μειώνονται, σε ποσοστό 50%, τα τέλη επανεκτίμησης που πληρώνουν οι παραγωγοί στον ΕΛΓΑ όταν υποβάλλουν ένσταση επί των πορισμάτων ζημιάς για το σύνολο των καλλιεργειών.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό δυσκολίας των επιμέρους εκτιμήσεων και το ύψος της ασφαλιζόμενης αξίας των αντίστοιχων καλλιεργειών, με την ίδια απόφαση μειώνονται τα τέλη εκτίμησης για τα σιτηρά από 1 ευρώ ανά στρέμμα σε 0,5 ευρώ ανά στρέμμα, τα τέλη εκτίμησης για τα ακτινίδια από 5 ευρώ ανά στρέμμα σε 2 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα τέλη εκτίμησης των ζημιών στα κηπευτικά αυξάνονται από 1 ευρώ ανά στρέμμα σε 2 ευρώ ανά στρέμμα, λόγω της απαιτούμενης συνεχούς παρακολούθησης των συγκεκριμένων καλλιεργειών σε περίπτωση ζημιάς, καθώς και της διενέργειας δεύτερης εκτίμησης σε αρκετές περιπτώσεις.

«Με στόχο τη στήριξη των ασφαλισμένων αγροτών» δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος, «προχωράμε στον εξορθολογισμό των τελών εκτίμησης, που πληρώνουν οι παραγωγοί στον ΕΛΓΑ, για αρκετές καλλιέργειες, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από πλευράς Οργανισμού».

«Εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας» πρόσθεσε, «θέλουμε ο ΕΛΓΑ, όχι απλώς να συνεχίσει να επιτελεί το πολύτιμο έργο του, αλλά να καταστεί πιο λειτουργικός και ακόμη αποτελεσματικότερος, στηρίζοντας τον Έλληνα αγρότη και την παραγωγή του».

Περίεργες συμπτώσεις

Γεμάτα ανακρίβειες, νεολογισμούς και νοητικά άλματα ή νοητικά κενά κυκλοφορούν από την ΠΕΝΑ (?) τις τελευταίες ημέρες κείμενα για όσα συμβαίνουν στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.
Μοιάζει σαν να έχουν προκληθεί  από ανικανότητα ή λανθασμένη διαχείριση ή προσπάθεια συγκάλυψης λαθών ή άλλο, της δημόσιας διοίκησης, από την οποία αναζητήθηκε η αξιοπιστία Δελτίων Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδόθηκαν 9 & 10/7/2013.
Και ενώ για την έκδοση δελτίου τύπου απαιτήθηκαν μόνο δύο ημέρες, το ΥπΑΑΤ εδώ και 22 ημέρες «ψάχνεται» και ακόμα δεν επαλήθευσε με ποιόν συναντήθηκε ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός στις 8 Ιουλίου 2013, στο Υπουργείο.
Η ακρίβεια των αναγραφομένων στο Δελτίο Τύπου (ΥπΑΑΤ, 9 & 10/7/2013) αναζητήθηκε στο ΥπΑΑΤ στις 24/7/2013 και στις 31/7/2013, ενώ ακόμα δεν υπήρξε γραπτή απάντηση σε γραπτά αιτήματα στις 7/8/2013, στις 12/8/2013 και στις 19/8/2013. Αντί αυτών εξεδόθη ανακοίνωση της ΠΕΝΑ (?) με ανακρίβειες, νεολογισμούς και νοητικά άλματα ή αν θέλετε νοητικά κενά, στις 19/8/2013, και εξώδικος δήλωση στις 26/8/2013.
Έτσι η αλληλογραφία με το ΥπΑΑΤ για θέμα της δημόσιας διοίκησης, έγινε προσπάθεια να μετατραπεί σε προσωπικό θέμα, απομακρύνοντας την εστίαση από την πιθανή προσπάθεια του ΥπΑΑΤ με πράξεις ή παραλείψεις να διευκολύνει ή να υποθάλψει, ή άλλο, την αλλοίωση της θέλησης συμπολιτών στην έκφραση ελεύθερου αγροτικού νεολαιίστικου συνδικαλισμού, ενώ παράλληλα μοιάζει σαν προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης των ενεργειών της δημόσιας Διοίκησης. Τα παραπάνω ίσως να προέρχονται από επιλεκτική «διαρροή(?)» αλληλογραφίας του ΥπΑΑΤ, η οποία μπορεί να προήλθε μόνο από ανικανότητα ή λανθασμένη διαχείριση ή προσπάθεια συγκάλυψης λαθών ή άλλο, της δημόσιας διοίκησης.
Ασχέτως τούτων μπορεί να επισημανθεί ότι:
  1. Δεν συμμετείχε ο Δ. Μιχαηλίδης στην προετοιμασία της διαδικασίας της 21/4/2013, δεν συμμετείχε στις 21/4/2013 και δεν ασχολήθηκε με την ΠΕΝΑ μετά την 14/3/2013.
  2. Μετά την όποια διαδικασία της 21/4/2013 δεν υπογράφηκε το αποτέλεσμα της Εφορευτικής Επιτροπής, και δεν έγινε ποτέ ανακήρυξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΠΕΝΑ,
  3. Δεν έγινε ποτέ παράδοσηπαραλαβή νέου ΔΣ στην ΠΕΝΑ.
  4. Δεν έγιναν εκλογές στην Ένωση Νέων Αγροτών Κοζάνης στις 23/1/2013.
  5. Δεν έγιναν εκλογές στην Ένωση Νέων Αγροτών Θεσ/νίκης στις 21/1/2013
  6. Παραιτήθηκε από μέλος του 5μελούς «ΔΣ» της ΠΕΝΑ ο κ. Δ. Σταματάκος
  7. Φαίνεται ότι το 5μελές ΔΣ είναι 2μελές, μη νομιμοποιούμενο να ισχυρίζεται οτιδήποτε
  8. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις προηγείται απολύτως ο ορισμός διοίκησης.
Εκτιμάται ότι όταν μια τοπική κοινωνία αποδέχεται μια δομή ή διαδικασία για τις τοπικές της ανάγκες μπορεί να είναι αποδεκτό. Εκτιμάται ότι όταν μια δομή ή διαδικασία αφορά εσωτερικά μια ομάδα συμπολιτών, για δικούς της λόγους, αυτό μπορεί να είναι αποδεκτό. Αυτό που κάθε έλλην πολίτης δικαιούται είναι να γνωρίζει την εφαρμογή των αποφάσεων και νόμων της πολιτείας, την αξιοπιστία των οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας και να ενημερώνεται για τις επιλογές της.
Κάθε έλλην πολίτης δικαιούται να αναζητήσει την αξιοπιστία των Δελτίων Τύπου της δημόσιας διοίκησης (ΥπΑΑΤ) στις 9 & 10/7/2013. Σημειωτέον ότι με «αυτά και τα άλλα» το ΥπΑΑΤ φαίνεται σαν να υποθάλπτει ή καθοδηγεί ή θέτει υπό την αιγίδα του, την χειραγώγηση του κάποτε «σοβαρού και ψύχραιμου» νεολαιϊστικου αγροτικού κινήματος. Οι παρατηρούμενες ενέργειες έχουν χάσει την αθωότητά τους και καταντούν συνέργειες.
Άλλωστε η ΠΕΝΑ ήταν το μόνο που απέμεινε από τον αγροτικό συνδικαλισμό σε πανελλήνιο δομημένο επίπεδο μετά την αυτοδιάλυση της ΣΥΔΑΣΕ και την «φανταστική» ΓΕΣΑΣΕ με τα αλλεπάλληλα διορισμένα ΔΣ που δεν εκφράζουν τίποτε στον αγροτικό κόσμο. Την ίδια ώρα η ΠΕΝΑ, μετά την οργανωμένη επίσκεψη στις Βρυξέλλες τον Οκτ 2010 και την ενημέρωση για την επελαύνουσα ΚΓΠ 2014-2020, πραγματοποίησε παραπάνω από 450 δραστηριότητες-εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα (μέχρι Μαρ 2013), οι οποίες οργανώθηκαν, υλοποιήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν χωρίς κρατική ή άλλη επιχορήγηση και με ηχηρές απουσίες, χάρις στην εθελοντική προσφορά των μελών της τότε ΠΕΝΑ και των συνεργατών της. Και φαίνεται ότι αυτό ενόχλησε …

2-9/9 το CINQUE Accademia di vino στη Λαμία γιορτάζει τον τρύγο!!!!

Ακαδημία κρασιού το Cinque και γι αυτό η εβδομάδα 2-9 Σεπτεμβρίου αφιερώνεται στην συλλογή του υπέροχου καρπού που μας δίνει το κρασί.

Ο τρυγητός ή τρύγος είναι μια γιορτή για τους αμπελουργούς και φυσικά για όλους εμάς που αναγνωρίζουμε τον κόπο και το μεράκι τους όταν το γευόμαστε σε ένα ποτήρι κρασί

.Όλη λοιπόν την προσεχή εβδομάδα,2-9 του μήνα ,στο Cinque σερβίρουμε κρασί,το συνοδεύουμε με συνταγές με βάση το σταφύλι και μαθαίνουμε γι αυτό.

Η γιορτή κορυφώνεται το Σάββατο με το αγαπημένο Aperitivo di vino ,που επανέρχεται δρυμύτερο,να είναι αφιερωμένο στο σταφύλι .

Η παρουσία του οινολόγου και οινοποιού Δημήτρη Ροζή, θα λύσει όποια απορία έχετε για την καλλιέργεια και την οινοποίηση του σταφυλιού.

Ραντεβού για τα περαιτέρω Θεμιστοκλέους 5 στη Λαμία!!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...