Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Νέα Ένωση Νέων Αγροτών στην Πιερία

Μια νέα Ένωση  Νέων Αγροτών δημιουργήθηκε την  Δευτέρα, 6/6/2011, στην Πιερία, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου 3147/2003 (άρθρο 20) και του νόμου 1361/1983 (άρθρο 10β) και όρισε ως πρώτη Διοικούσα Επιτροπή τους:
Πρόεδρος    Δαλαμήτρας Δημήτρης (Κάτω Μηλιά) 6947823269
Αντιπρόεδρος    Καρακούσης Αναστάσιος (Ράχη) 69806631902
Γεν. Γραμματέας Παπούλια Κερασία (Κατερίνη) 6979191898
Ταμίας    Δημαλής Ιωάννης (Βροντού) 6973096626
Ειδ. Γραμματέας Τσαουσίδης Σταύρος (Ν. Κεραμίδι) 6974395297
Οι σκοποί των Ενώσεων Νέων Αγροτών καθώς και της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών ορίζονται στα καταστατικά τους και είναι μεταξύ άλλων:
Η συνεργασία με τις αντίστοιχες οργανώσεις νέων αγροτών & νέων υπαίθρου ΕΕ.
Η μελέτη και υποβολή προτάσεων τρόπων και μεθόδων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας, των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών προβλημάτων που απασχολούν τους νέους αγρότες, για την ανύψωση οικονομικού, πνευματικού & πολιτιστικού επιπέδου των νέων αγροτών.
Η έκδοση ενημερωτικών εντύπων για την προώθηση των  σκοπών τους.
Οι Ενώσεις  Νέων Αγροτών δεν υποκαθιστούν αντίστοιχες  συνδικαλιστικές οργανώσεις αγροτών  & τα μέλη τους μπορούν να είναι μέλη & άλλων ΑΣΟ, ηλικίας 18 έως 40 ετών, αγρότες, σύμφωνα με όσα θα ορισθούν για τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ αγρότες. Μέλη της Ε.Ν.Α. μπορούν να γίνουν άνδρες και γυναίκες που ασκούν κατά κύριο λόγο το αγροτικό επάγγελμα ή επαγγελματικές δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με αυτό και δεν έχουν συμπληρώσει το 40o έτος της ηλικίας τους.
Με ψυχή της  προσπάθειας την κα Κ. Παπούλια, διοργανώθηκαν  συναντήσεις στις 29/3/2011 (Ράχες), στις 14/4/2011 (Βροντού), 9/5/2011 (Κατερίνη), ενώ η κα Κ. Παπούλια συμμετείχε στις 13/5/2011 στην εκδήλωση με τον Κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Αθήνα) και στις 14/5/2011 (Τεχνόπολις).
ΟΙ ΕΝΑ ασχολούνται με τα εξειδικευμένα προβλήματα των Νέων Αγροτών, που μεταξύ άλλων είναι η σταθεροποίηση του επαγγελματικού τους χώρου, η εξεύρεση συντρόφου, το «στήσιμο» του σπιτικού τους, η ανάπτυξη της οικογένειας και των παιδιών τους κλπ καθώς και η διαμόρφωση των συνθηκών ανάπτυξης των αγροτικών επαγγελμάτων στο μέλλον. Είναι σημαντικό να διευκρινισθεί ότι οι Νέοι Αγρότες, χωρίς να παύουν να είναι μέρος της σημερινής αγροτικής πραγματικότητας, έχουν στραμμένο το κύριο ενδιαφέρον τους στο μέλλον.
Στην συνάντηση  της 6/6/2011, στο Πλατανόδασος Κατερίνης  κεντρικός εισηγητής ήταν ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, ενώ επισημάνθηκε η παρουσία του κ. Δημ. Ρουκά (συνεργάτη  της κας Μαυρίδου-Αντιπεριφερειάρχη), του κ. Γεωρ. Κουκουλιάτα (συνεργάτη του κ. Παπαγεωργίου-Βουλευτή), της κα Μαρίας Μουμουλέτσα, κ. Άκη Γιάτσογλου (ΑγρΟραμα),
Η ΕΝΑ Πιερίας  θα συναντάται κάθε πρώτη Δευτέρα  κάθε μηνός. Η επόμενη συνάντηση  ορίσθηκε στις 4 Ιουλίου 2011, στην βόρεια Πιερία.  
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, michaeld@otenet.gr

Στο χείλος οικονομικής καταστροφής οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης

Να ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες από το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να ενημερωθούν και να προστατευτούν οι καταναλωτές, αλλά και να στηριχθούν οι παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης και της χώρας γενικότερα, καθώς παραμένουν αδιάθετοι τόνοι προϊόντων ως συνέπεια του βακτηρίου E.Coli, ζητά με προσωπική του επιστολή ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδη.

Ειδικότερα, στην επιστολή του αναφέρει ότι «το επικίνδυνο θανατηφόρο βακτήριο E.Coli έχει δημιουργήσει στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά κηπευτικών μεγάλη αναστάτωση, ενώ έχει κλονίσει δραματικά την κατανάλωση και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα κηπευτικά προϊόντα, καθώς η επιδημία στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους στην Ευρώπη, 21 από τους οποίους στη Γερμανία».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει πως «παραμένουν τόνοι αδιάθετων κηπευτικών προϊόντων από την Κρήτη, όπως και από άλλες περιοχές της χώρας στις ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως τη Γερμανία» και ότι «σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, χιλιάδες τόνοι εξαγόμενων κρητικών προϊόντων έχουν μπλοκαριστεί στη Γερμανία, ενώ ακυρώθηκαν μεγάλες παραγγελίες λόγω της αναταραχής που επικρατεί στο εξωτερικό και της απροθυμίας του καταναλωτικού κοινού να αγοράσει κηπευτικά, προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημία στους παραγωγούς». Ξεκαθαρίζει δε ότι «το ζήτημα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η προεδρία της Κομισιόν, την Τρίτη 7 Ιουνίου, οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, με θέμα την επιδημία του φονικού βακτηρίου E.Coli, και τις επιπτώσεις της σε λαχανικά και παραγωγούς».

Ως εκ τούτου, τονίζει ότι «πολλοί παραγωγοί κηπευτικών της Κρήτης ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι εισαγωγές κηπευτικών, εξαιτίας των επιπτώσεων και του φόβου από το σκάνδαλο με το βακτήριο E.Coli, ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να αισθάνονται σίγουροι ότι αγοράζουν ασφαλή, ελληνικά προϊόντα και δη Κρητικά». Επιπλέον, επισημαίνει ότι «σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης προτάθηκε να υπάρχει ειδική σήμανση των προϊόντων που να αποδεικνύει ότι τα κηπευτικά της είναι απολύτως ασφαλή» και πως «οι ίδιοι οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή, καθώς πέρα από το εξωτερικό οι πωλήσεις κηπευτικών έχουν πέσει σημαντικά στην Κρήτη και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, λόγω του πανικού που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία», προσθέτοντας ότι «τα προϊόντα μένουν αδιάθετα στα χωράφια ή κάποια από αυτά πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, μόλις πέντε λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής είναι 80 λεπτά».

Κατόπιν, θεωρεί ιδιαιτέρως κρίσιμο το υπουργείο «να στηρίξει τα ελληνικά κηπευτικά προϊόντα και τους έλληνες παραγωγούς, δεδομένου ότι τα κηπευτικά της χώρας παραμένουν εξαιρετικά ασφαλή», ενώ ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν εξετάζει «την πρόταση να σταματήσουν άμεσα οι εισαγωγές κηπευτικών, προκειμένου να διατεθούν τα Ελληνικά προϊόντα στην εγχώρια αγορά και καθησυχαστούν οι καταναλωτές». Επιπλέον, του ζητά να προχωρήσει «σε ειδική σήμανση των κηπευτικών προϊόντων της χώρας και της Κρήτης που να αποδεικνύει ότι είναι απολύτως ασφαλή», όπως και να ενημερώσει τους Έλληνες καταναλωτές «για την ασφάλεια και ποιότητα των Ελληνικών προϊόντων, ώστε να τονωθεί η ζήτηση, να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη και να αποτραπεί η οικονομική καταστροφή των παραγωγών».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...