Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Αγροτουρισμός - Τουρισμός Υπαίθρου

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ ενδιαφέρεται για την καθημερινή επιβίωση κάθε επαγγελματία αγρότη, και κυρίως εστιάζει την προσοχή της στην καταξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας όλων των αγροτικών επαγγελμάτων στο μέλλον, μεταξύ των οποίων και ο αγροτουρισμός. Με αφορμή την προδημοσίευση της Προκήρυξης του ΕΣΠΑ 2007-2013 για τον ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Β. Γιαννόπουλος επεσήμανε για πολλοστή φορά θέματα του Αγροτουρισμού.

Ο Αγροτουρισμός είναι αγροτικό επάγγελμα. Ο Τουρισμός Υπαίθρου είναι τουριστικό επάγγελμα. Αγροτουρισμός είναι τουριστικές υπηρεσίες από μια αγροτική οικογένεια. Ο Τουρισμός Υπαίθρου είναι τουριστικές υπηρεσίες από έναν επαγγελματία. Ο Αγροτουρισμός υπάγεται και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Ο Τουρισμός Υπαίθρου υπάγεται και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού. Ο αγρότης που προσφέρει Αγροτουρισμό πρέπει να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Ο επαγγελματίας του Τουρισμού Υπαίθρου πρέπει να είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ. Στα αγγλικά ο Αγροτουρισμός ορίζεται ως Agrotourism. Στα αγγλικά ο Τουρισμός Υπαίθρου ορίζεται ως Rural Tourism. Στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ξεκαθαρισμένο θεσμικό πλαίσιο. Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα ορισθεί το θεσμικό πλαίσιο.

Μέχρι σήμερα τα χρήματα που είχαν εξασφαλισθεί, με πολλούς αγώνες, από τους αγρότες για την αγροτική ανάπτυξη, υφάρπαζαν όλοι όσοι δήλωναν ότι θα κάνουν «τάχα» Αγροτουρισμό, χωρίς όμως να γίνονται αγρότες. Έτσι διάφοροι «μη αγρότες» και στερούσαν τα χρήματα από τους αγρότες και δημιούργησαν ένα υβριδικό σχήμα, όπου μη αγρότες πήραν χρήματα για αγροτουρισμό, και ποτέ δεν ενέταξαν τις μονάδες τους στον Αγροτουρισμό, διότι απλούστατα δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα θεσμοθέτηση του Αγροτουρισμού.

Ο Αγροτουρισμός, ως κομμάτι αγροτικών υπηρεσιών, ήταν πάντα η «κρέμα της κρέμας» των αγροτικών επαγγελμάτων και αποτέλεσε στόχο κλοπής και υπεξαίρεσης από τους επιτήδειους μη αγρότες, που εξασφάλιζαν πρόσβαση σε αυτόν, λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου. Με αυτόν τον τρόπο «έκλειναν» τις δυνατότητες επαγγελματικής επιβίωσης στους αγρότες και τους εξωθούσαν σε απλούς εργάτες γης, ενώ η σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα επιβάλει πολυαπασχόληση.

Οι Αναπτυξιακές που ήταν υπεύθυνες για την «απορρόφηση» των χρημάτων από τα προγράμματα των αγροτών, θεώρησαν, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, ποιο εύκολο να μοιράσουν τις επιχορηγήσεις της ΕΕ σε όποιον ήταν πιο εύκολος. Χωρίς εντατική ενημέρωση των αγροτών, χωρίς εξασφάλιση της χρηματοδότησης και υποστήριξης των αγροτών, τα χρήματα της αγροτικής ανάπτυξης τα τελευταία 20 χρόνια πήγαιναν σε όποιον ήταν πιο κοντά στις Αναπτυξιακές, και από ότι φαίνεται αυτοί δεν ήταν οι αγρότες, παρά το ότι σε πολλές Αναπτυξιακές ήταν μέτοχοι και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Τελικά, σε μια κατάσταση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της «απάτης» προς την ΕΕ και της «συνωμοτικής πρακτικής» των αστών εναντίον των αγροτών, τα χρήματα της αγροτικής ανάπτυξης των αγροτών και της πολυαπασχόλησης των αγροτών, πήγαν σε «έξυπνους» επενδυτές, των οποίων το τελικό αντικείμενο δεν ήταν Αγροτουρισμός. Το ονόμαζαν και το διαφήμιζαν σαν Αγροτουρισμό στα περιοδικά και στα συνέδρια, αλλά ήταν ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια ή επιπλωμένα διαμερίσματα ή ενοικιαζόμενες επαύλεις ή εστιατόρια ή ταβέρνες ή καφενεία ή εργαστήρια μεταποίησης ή ή κλπ, πάντως δεν ήταν ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, διότι απλά δεν τα λειτουργεί αγρότης ή αγρότισσα.

Ο Αγροτουρισμός είναι προσφορά τουριστικών υπηρεσιών (ξενώνας, εστιατόριο, ταβέρνα, εργαστήριο, ξεναγήσεις, εκδηλώσεις κλπ) ενώ ταυτόχρονα το κύριο εισόδημά τους είναι από την καλλιέργεια χωραφιών ή εκτροφή ζώων ή το ψάρεμα ή την δασοκομία. Και οι Νέοι Αγρότες θέλουν ελεύθερο όλο το εύρος των αγροτικών τους επαγγελμάτων.

Το 2010 επιτέλους ξεκίνησαν τα προγράμματα της μορφής LEADER, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης-Α.ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ 2007-2013, αλλά δυστυχώς χωρίς το θεσμικό πλαίσιο του Αγροτουρισμού ακόμα. Φοβόμαστε ότι πάλι θα γίνει «πάρτυ» εις βάρος των αγροτών, από επιτήδειους.

ΤΕΛΙΚΑ έγινε αυτό που τα τελευταία τέσσερα συνεχή χρόνια αναγράφεται επιμόνως, δηλαδή έγινε προδημοσίευση της προκήρυξης από το ΕΣΠΑ για τον Εναλλακτικό Τουρισμό που είναι: Αθλητικός τουρισμός αναψυχής,Πολιτιστικός τουρισμός, Θαλάσσιος τουρισμός, Γαστρονομικός τουρισμός, Τουρισμό υγείας-ευεξίας & Τουρισμός υπαίθρου.

Επιτέλους από σήμερα δεν έχουν κάποιοι την πολιτική δικαιολογία, ότι «νομίζαμε ότι τα λεφτά για τον Αγροτουρισμό είναι για όλους, και όχι μόνο για τους αγρότες». Η επίσημη προδημοσίευση της προκήρυξης του ΕΣΠΑ για τον Τουρισμό Υπαίθρου υπαγορεύει το φρενάρισμα της κατασπατάλησης των χρημάτων (LEADER, ΠΑΑ) των αγροτών σε οποιονδήποτε. Όποιος θέλει να κάνει Αγροτουρισμό πρέπει να εξασφαλίζει ότι είναι, ή ότι θα γίνει, αγρότης. Όλοι οι άλλοι ελεύθερα μπορούν να κάνουν επενδύσεις από το ΕΣΠΑ στον Τουρισμό Υπαίθρου. Ο Τουρισμός Υπαίθρου έχει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του Αγροτουρισμού, μόνο που μπορεί να τον κάνει οποιοσδήποτε.

Όλοι λοιπόν οι μη αγρότες μπορούν, αν θέλουν να προσφέρουν εναλλακτική μορφή τουρισμού-Τουρισμό Υπαίθρου, να επιδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και να σταματήσουν να λεηλατούν-υφαρπάζουν τα χρήματα που είναι για αγρότες στο ΠΑΑ 2007-13 και ειδικότερα στο LEADER. Άλλωστε στο LEADER I, για όσους θυμούνται, οι χρηματοδοτήσεις για τον αγροτουρισμό πήγαιναν μόνο σε αγρότες. Ακολούθως στα LEADER II & LEADER+ «αλλοιωθήκαν» τα κριτήρια και τα χρήματα των αγροτών «γλίστρησαν» σε κάθε έναν που είχε πρόσβαση στις Αναπτυξιακές, πάντα χωρίς να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τον αγροτουρισμό, αλλά και πάντα «εν ονόματι» του Αγροτουρισμού. Τόσο μεγάλη ήταν η ασάφεια και η σύγχυση για τον Αγροτουρισμόκαι τον Τουρισμό Υπάιθρου, που ο ΟΑΕΕ έστειλε χαρτιά οφειλής και σε αγρότες, για τις πραγματικές δικές τους αγροτουριστικές μονάδες, που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

Η συνεχής υφαρπαγή του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων (μεταξύ των οποίων η μεταποίηση, η εμπορία της δικιάς τους παραγωγής, ο αγροτουρισμός, οι υπηρεσίες με τα αγροτικά τους μηχανήματα, κλπ) η/και οι αποκλεισμοί ή εκχωρήσεις, ωθούν τους αγρότες σε απεγνωσμένες κινήσεις. Η ασφαλιστική βαλβίδα της παροχής αγροτικών υπηρεσιών όταν σφραγίζεται δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις, και σήμερα και στο μέλλον, για το οποίο και ενδιαφέρονται κυρίως και σχεδόν αποκλειστικά οι Νέοι Αγρότες, διότι θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον στα αγροτικά επαγγέλματα που επέλεξαν.

Ας ενημερωθούν και οι διάφορες Αναπτυξιακές Εταιρίες, που με την επικίνδυνη επιλογή τους (για να μην την χαρακτηρίσουμε δολιότητα) «κλέψανε» τα χρήματα των αγροτών και δημιούργησαν πολλά ουσιαστικά προβλήματα στην αγροτική ανάπτυξη. Ακόμα και η ορολογία «φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση, κατά κύρια ή μερική απασχόληση κατά την στιγμή της υποβολής της αίτησης» δεν προστατεύει τα χρήματα, που εξασφαλίσθηκαν για τους αγρότες, από το «πάρτυ». Αυτήν την ορολογία την βρήκαμε σε πρόγραμμα LEADER που προσπαθεί να «ξεπλύνει» τα 7.750.000,00€ Δημόσιας Δαπάνης που θα έπρεπε να πάνε όλα σε αγρότες, προσφέροντας μόνο 1.242.000,00€ για αγρότες, που είναι πάλι «νοθευμένοι».

Μερικά από τα προβλήματα που έχει αυτή η υβριδική κατηγορία των αστών που έχουν μονάδες που τις διαφημίζουν ως αγροτουριστικές, είναι ότι θέλουν να μπορούν να έχουν τις πρόνοιες που έχουν οι αγρότες, χωρίς όμως να θέλουν να γίνουν πραγματικοί αγρότες. Η συνεχιζόμενη θεσμική ασάφεια, που είναι σήμερα μια υπαρκτή κατάσταση, θα δημιουργήσει νέες δυσκολίες στην άσκηση των αγροτικών επαγγελμάτων, πάλι εις βάρος των αγροτών, και κυρίως των νέων αγροτών στο μέλλον.

Η ΠΕΝΑ χειροκρότησε την διασάφηση σε Γνώμη της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής το 2008 του όρου Αγροτουρισμός, επεσήμανε τις δυσλειτουργίες από την υβριδική κατάσταση το 2009, και μετείχε με τον Γεν. Γραμματέα της ΠΕΝΑ κ. Λ. Πολυμενάκο και την κα Γ. Δρόσου-Παγίδα στην Ομάδα για τον Αγροτουρισμό, χωρίς μέχρι σήμερα αποτελέσματα.

Για να μην διογκώνεται συνεχώς το πρόβλημα η ΠΕΝΑ ζητά οι χρηματοδοτήσεις από το ΠΑΑ-Α.ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ 2007-2013 (LEADER κλπ) να πηγαίνουν μόνο σε αγρότες και οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ 2007-2013 να πηγαίνουν σε όλους τους μη αγρότες.

Ίσως τότε να μπορούμε να αξιολογήσουμε καλύτερα αν «πιάνουν τόπο» οι αναπτυξιακές προσπάθειες όλων υμών των Ευρωπαίων φορολογουμένων, αγροτών και μη αγροτών.

(Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382)

Προβληματισμένοι οι Νέοι Αγρότες Λάρισας

Την Πέμπτη, 27-1-2011, το απόγευμα, στην φιλόξενη αίθουσα της ΕΑΣ Λάρισας, έκοψε την βασιλόπιτά του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νέων Αγροτών Λάρισας, με τυχερό τον Χρήστο Μακρή.

Μετά τις ευχές και την ενημέρωση που έγινε από την μόλις πριν μια μέρα (26-1-2011) επίσκεψη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και παρά τις ελπιδοφόρες επισημάνσεις οι Νέοι Αγρότες της Λάρισας είπαν στις συζητήσεις που ακολούθησαν ότι υφίστανται ένα συνεχή ιδιότυπο εμπαιγμό, με τελευταίο «επεισόδιο στο σήριαλ» την εξαγγελία για τα πολυαναμενόμενα Σχέδια Βελτίωσης.

Από τον Σύλλογο Γεωπόνων Λάρισας συμμετείχε ο κ. Δ. Σοφολόγης, ο οποίος πρόσφερε την συνεργασία του Συλλόγου για την συζήτηση των κοινών θεμάτων στον αγροτικό χώρο, ο κ. Δ. Μιχαηλίδης (Τεχνικός συνεργάτης της ΠΕΝΑ, ΑγροΝεα, δημοσιογράφος ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ενημέρωσης), ενώ από το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν οι: Μακρής Αναστάσιος (6945803771, Βαμβακού), Ζαφειρούλης Γεώργιος (Ελευθέριο), Τζιότζιος Γρηγόρης (6945884133, Γλαύκη), Σιόζου Παναγιώτα (Γόνοι), Κεραμόπουλος Αθανάσιος (Λάρισα), Σταγιάννης Απόστολος (Ν.Περιβολι), αλλά και νέοι οι οποίοι πληροφορήθηκαν για την συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου των Νέων Αγροτών και ήλθαν για να ενημερωθούν πως μπορούν να γίνουν νέοι αγρότες.

Στις περιοχές καπνοπαραγωγών, ακούστηκε, ότι «ποια αναδιάρθρωση θεωρεί το υπουργείο ότι θα γίνει με 50.000 € σύμφωνα με τον περιορισμό;».Πως υποχρεώνεται η Ομάδα Παραγωγών (ΚΟΑ) να εκδώσει βεβαίωση ειδικά για μη μέλη; Δεν μπορεί να δεσμεύσει την Ο.Π. να μην αιτηθεί στο επόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα κάποιες επενδύσεις, που αποφασίζει το ΔΣ ή η ΓΣ.

Οι Νέοι Αγρότες που είναι 10 χρόνια δεσμευμένοι ανέλαβαν υποχρέωση να κάνουν επενδύσεις, που όμως με το Σχέδιο των Σχεδίων Βελτίωσης μοιάζουν αδύνατες λόγω ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ αλλά και λόγω συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού. Με το νεοπροσδιοριζόμενο κατώφλι βαθμολογίας με 40 μόρια με μια πρώτη ματιά φαίνεται δύσκολο έως αδύνατον να ενταχθούν Νέοι Αγρότες και ειδικά της φυτικής παραγωγής.

Δυσμενή σχόλια έγιναν και για τον αποκλεισμό από τα Σχέδια Βελτίωσης, όσων είχαν πάρει αποζημίωση για την διακοπή της τευτοκαλλιέργειας.

Οι Νέοι Αγρότες-κτηνοτρόφοι του 2009 δεν έχουνε πάρει εξισωτική, δικαιώματα από το απόθεμα ,το πριμ πρώτης εγκατάστασης το κόψανε στο μισό και με τα βιολογικά δεν βλέπουν «φως στον ορίζοντα». Όλος ο σχεδιασμός κάθε νέου επαγγελματία αγρότη πήγε περίπατο και ήδη είναι χρεωμένοι. Πώς να επενδύσει ένας νέος με την αβεβαιότητα του 2013 μπροστά και την αστεία κρατική συνέπεια. Οι Νέοι Αγρότες αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε μεσαζόντες και ψηφοθήρες.

Τα μέλη της ΕΝΑ Λάρισας θα πάνε στην Zootechnia, 5-2-2011, στις 12.00, στην ημερίδα ¨ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΓΠ», ενώ προγραμματίζουν συνάντηση αλληλοενημέρωσης και επισήμανσης Καλών Πρακτικών Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, την Κυριακή, 27-2-2011, στις 7μμ.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι Νέοι Αγρότες

Τον Κύριο Κάρολο Παπούλια, Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών , στο Προεδρικό Μέγαρο ανταποκρινόμενο στην επιθυμία του Κ. Προέδρου για τακτικές επαφές με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στέλνοντας όσο το δυνατόν ποιο ισχυρό μήνυμα «θεωρώ ότι είστε μπροστά σε έναν αγώνα που είναι πάρα πολύ σημαντικός. Είστε νέοι άνθρωποι και ο τόπος περιμένει πάρα πολλά από σας σε έναν τομέα εξαιρετικά ευαίσθητο … Και πάλι συγχαρητήρια, καλή δύναμη, η χρονιά να είναι παραγωγική και αν αρχίσει να ξεπερνιέται η κρίση στον τομέα τον δικό σας, τότε το μήνυμα είναι πάρα πολύ αισιόδοξο ότι θα την ξεπεράσουμε τελικά την οικονομική κρίση … θέλω να το συνεχίσουμε, για να έχω μια ενημέρωση από σας και όπου μπορώ να βοηθήσω, με μεγάλη χαρά θα βοηθήσω».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και η κα Γεωργία Παγίδα-Δρόσου (πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας παρέδωσαν ένα λεύκωμα με φωτογραφίες, συμπεράσματα και ευχαριστίες από το Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» που έγινε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, 27-28 Ιουνίου 2010 στην Νέα Κίο Αργολίδας.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών βρέθηκε για Τρίτη φορά στην αίθουσα συσκέψεων του Προεδρικού Μεγάρου και συνολικά τέταρτη φορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η αρχή είχε γίνει από την θεσμοθέτηση της ΠΕΝΑ από τον τότε Υφυπουργό κ. Ε. Αργύρη, και μετά από πολύ συστηματική προσπάθεια με τον τότε Υπουργό κ. Α. Κοντό, με την τιμητική πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Γιορτή της Δημοκρατίας το 2008 με όλους τους προέδρους των Ενώσεων Νέων Αγροτών.

Στις 2 Σεπ 2009, παραμονή του Συνεδρίου «Νέοι Αγρότες & Περιβάλλον» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την ΠΕΝΑ και εξέφρασε την πίστη του στον δυναμισμό των Νέων Αγροτών.

Στις 3 Μαρ 2010 η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ανακολουθία της πολιτείας στα Προγράμματα των Νέων Γεωργών και την ανάγκη υποστήριξης των αξιών, του τρόπου ζωής και του «αγροτικού» πολιτισμού, καθώς και για την καταξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων.

Κατά την ευκαιρία της συζήτησης με τον Κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΝΑ κκ Β. Γιαννόπουλος, Ι. Ζαφείρης, Β. Κόλλιας και Π. Γκιοργκίνης, μαζί με την Πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα ενημέρωσαν τον Κύριο Πρόεδρο για πολλά θέματα με έμφαση στο μέλλον του αγροτικού κόσμου.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα όπως:

Οριοθέτηση του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων και του χώρου άσκησης αυτών. Ο Αγροτουρισμός ακόμα δεν έχει θεσμοθετηθεί με αποτέλεσμα διάφοροι, λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου, να τον χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους, τραυματίζοντας τα νοήματα και το περιεχόμενου του αγροτουρισμού αλλά και να τον στερούν από τους αγρότες. Δεν έχουν ακόμα εξασφαλισθεί, πολιτειακά, τα μέσα αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα ένα από τα κύρια μέσα παραγωγής, η γη, να αλλάζει συνεχώς χρήση, και να χάνονται χρήσιμες, και απαραίτητες για την επιβίωση των Ελλήνων, εκτάσεις γης από την αγροτική παραγωγή (Φ/Β, οικοδομές κλπ) ενώ ταυτόχρονα δεν αποδίδονται στην κτηνοτροφία για σωστή επιστημονικά χρήση τα βοσκολίβαδα. Με τεχνικές και διαδικασίες, ισοδυνάμους προς αποκλεισμό, οι αγρότες στερούνται των δυνατοτήτων μεταποίησης της αγροτικής τους παραγωγής ή ακόμα και της εμπορίας της δικιάς τους παραγωγής. Ταυτόχρονα δεν υπάρχουν επαρκείς διέξοδοι της αγροτών προς την κατανάλωση με Αγροτικές Αγορές και Δημοπρατήρια, με αποτέλεσμα την απαράδεκτη για κάθε σκεπτόμενο πολίτη «ψαλίδα» τιμών παραγωγού προς καταναλωτή, που είναι από 5 έως 15 φορές (500% έως 1500% πάνω), ενώ σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, που το γνωρίζουμε καλύτερα λόγω της έδρας της ΕΕ, που δεν έχει μάλιστα και κυβέρνηση τώρα, είναι μόνο 2,5 φορές (δηλαδή 250% μόνο). Και στο Δημοπρατήριο, που επισκεφθήκαν οι Νέοι Αγρότες τον Οκτ 2010 (με πρόσκληση του κ. Σ. Δανέλλη), το συνολικό κόστος διακίνησης (όχι μεταφοράς-διάθεσης) ήταν ΜΟΝΟ 2,26%.

Σοβαρή συμβολή στον διάλογο κοινωνικών, οικονομικών και παραγωγικών τομέων. Λόγω ακριβώς των ασαφειών στο αντικείμενο των αγροτικών επαγγελμάτων φαίνεται ότι δεν μπορεί ακόμα να συσταθεί ισχυρή αντιπροσωπευτική δομή των αγροτών για να συνεισφέρουν στον κοινωνικό και οικονομικό διάλογο, και να συμφωνήσουν κοινά αποδεκτούς στόχους με όλους τους άλλους παραγωγικούς-κοινωνικούς φορείς. Έτσι το αγροτικό κίνημα αρκετές φορές περιορίζεται μόνο σε διεκδικητικό ρόλο. Μόνο δομές από ΕΝΕΡΓΟΥΣ Αγρότες, πλήρους και αποκλειστικής αγροτικής απασχόλησης θα μπορούσε να δώσει ισχυρούς συνομιλητές στην πολιτεία. Ο Ενεργός Αγρότης, θα έπρεπε το μέγιστο των εισοδημάτων του να προέρχεται από τα αγροτικά επαγγέλματα, αφού οριοθετηθεί το αντικείμενο τους, να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, να κάνει δήλωση φροντίδας η/& χρήσης συγκεκριμένης επιφάνειας γης (ΟΣΔΕ), να διαμένει μονίμως στον τόπο των αγροτικών του εκμεταλλεύσεων κλπ. Ο σαφής καθορισμός του ΕΝΕΡΓΟΥ αγρότη, δεν αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής σε προγράμματα, που η επιδίωξη συμμετοχής διαφόρων, ταλαιπωρεί συνεχώς τον αγροτικό κόσμο.

Υποστήριξη του κοινωνικού προφίλ των αγροτών, των αξιών, του τρόπου ζωής και του πολιτισμού που υπάρχει στην αγροτική κοινωνία. Οι αγρότες υφίστανται μια ιδιότυπη συνεχή απαξίωση του τρόπου ζωής των και των κοινωνικών προτύπων τους, με απομάκρυνση συνεχώς από τον συμβιωτικό ισορροπημένο πολιτισμό, που επέτρεψε την αειφόρο επιβίωση όλων μέσα στο φυσικό (και όχι μόνο) δεδομένο περιβάλλον. Οι εκχρηματισμένες αξίες και το αστικό «life style» καταστρέφουν ραγδαία το εναπομείναν «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» των αγροτικών κοινωνιών που είναι το ισχυρότερο διαθέσιμο κεφάλαιο για την Τοπική Αγροτική Ανάπτυξη. Ακόμα και η κοινωνική ζωή των αγροτών και κυρίως των Νέων Αγροτών αντιμετωπίζει προβαλλόμενα αδιέξοδα. Η συνεργασία των αγροτικών κοινωνιών με τους αστούς επιβάλει ένα επαρκές ποσοστό ενημέρωσης, αναγνώριση και αποδοχή των διαφορετικοτήτων. Ίσως θα βοηθούσαν μερικά από τα παρακάτω: Διαμόρφωση επισκέψιμων αγροκτημάτων στην ύπαιθρο, δημιουργία μέσα στις πόλεις City Farm και αστικών αγροκτημάτων, επισκέψεις και γνωριμία των μαθητών με τις αγροτικές εργασίες-αξίες και την συμβολή των αγροτών στην εθνική οικονομία & ανάπτυξη, ανέβασμα θεατρικών έργων που παρουσιάζουν τις αγροτικές αξίες, επισκέψεις αγροτών για γνωριμία με τις αστικές λειτουργίες, κήποι αστών με καλλιέργεια βρώσιμων ειδών (εντός ή πλησίον αστικών κέντρων), συνέδρια για την συμβολή του αγροτικού τομέα στην εθνική οικονομία, επιβράβευση εργασιών- μελετών φοιτητών & ερευνητών για την αγροτική οικονομία, μαθητικοί διαγωνισμοί, μαθητικές εκθέσεις για την σημαντικότητα του αγροτικού τομέα κλπ κλπ

Σύνδεση της αγροτικής παραγωγής και αγροτικών υπηρεσιών, με τον τοπικό πολιτισμό και τον τουρισμό. Η διαμόρφωση Τοπικής Ταυτότητας είναι το πρώτο απαραίτητο στοιχείο για τον προσδιορισμό ενός προορισμού. Τα Τοπικά Σύμφωνα, η προβολή της Τοπικής Γαστρονομίας, η ενεργοποίηση του Τοπικού ενδογενούς δυναμικού και του Τοπικού Κοινωνικού Κεφαλαίου είναι μια ελπιδοφόρα αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομικά παγκοσμιοποιημένη σημερινή κρίση. Οι Νέοι Αγρότες υποστηρίζουν τις τοπικές συλλογικότητες και τον συνεργατισμό ως ένα σημαντικό εργαλείο τοπικής ανάπτυξης. Η σύνθεση της ανάπτυξης των τόπων και η διασύνδεση των τόπων μπορεί ίσως να δημιουργήσει σταθερώτερη περιφερειακή, εθνική, διεθνή ή /& παγκόσμια αναπτυξιακή σταθερότητα και ευημερία.

«Πρέπει η πολιτεία και οι πολιτικοί μας να καταλάβουν ότι η αγροτική κοινωνία με τις παραγωγικές της δυνατότητες επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Αν ο αγροτικός τομέας δεν συνδεθεί λειτουργικά με τον πολιτισμό μας, με τον τουρισμό μας, με την κοινωνία γενικότερα και αν οι αστοί δεν αποκτήσουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία, όσον αφορά τα αγροτικά επαγγέλματα και την αγροτική παραγωγική διαδικασία, τότε δεν πρόκειται αυτή η πατρίδα μας, που δεν έχει και πολλές άλλες δυνατότητες πέρα απ’ αυτή, να ευημερήσει και να ξεπεράσει τις κρίσεις» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Β. Γιαννόπουλος

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΝΑ, αποτελούμενο από τους Β. Γιαννόπουλο (Αχαΐα), Ι. Ζαφείρη (Αιτωλοακαρνανία) , Λ. Πολυμενάκο (Λακωνία), Π. Γκιοργκίνη (Σέρρες) και Β. Κόλλια (Βοιωτία), εντοπίζει ένα πολύτιμο θεσμικό σύμμαχο για τους Νέους Αγρότες της χώρας στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, και ευελπιστεί ότι όλοι οι πολιτειακοί συντελεστές θα έρθουν κοντύτερα στους Νέους Αγρότες.

Έτσι η ΠΕΝΑ προγραμματίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία και την προσδοκία της συμμετοχής τόσο των πολιτικών όσο και των πολιτών καθώς και των φορέων τους, στα πλαίσια του συντονιστικού της ρόλου, τις επόμενες διοργανώσεις μεταξύ των οποίων:

5/2/2011 Θεσσαλονίκη, Zootechnia, 12.00, Ημερίδα « Η Μελλοντική Κ. Γ. Π.»

13/5/201 Αθήνα, Τεχνόπολις, «Αγροτική Επιχειρηματικότητα, Αγροτουρισμός»

11-12/6/2011 Ελλάδα, ΓΓΝΓ, Διημερίδες «Νέοι Αγρότες & Επιστήμες»

9-11/9/2011 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική και το μέλλον του αγροτικού κόσμου

Οι Νέοι Αγρότες θα συζητήσουν το Σάββατο, 5 Φεβ 2011, στις 12.00, στην αίθουσα CORONA (μέσα στην Zootechnia, Θεσσαλονίκη) για την Κοινή Γεωργική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2013.

Με την κεντρική εισήγηση του Ευρωβουλευτή κ. Σπύρου Δανέλλη και άλλων που θα παρέμβουν, θα επιχειρηθεί να προσεγγισθούν οι αναπτυχθείσες σκέψεις και θέσεις στην Ευρωβουλή.

Έχει ζητηθεί να γίνουν εισηγήσεις για την Ελληνική προσέγγιση, ενώ θα προσπαθήσουν οι Νέοι Αγρότες να εντοπίσουν «την Γεωργία που ενώνει» όλους τους αγρότες, αλλά και τους αγρότες με τους αστούς.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, σε συνδιοργάνωση με την HELEXPO και την Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, με την τεχνική στήριξη του ΑΓΡΟΡΑΜΑ δημιουργεί αυτήν την περιστασιακή πλατφόρμα, το Σάββατο, 5-2-2011, στις 12.00, στην Zootechnia, χώρο συνάντησης, ενημέρωσης, συζήτησης, προβληματισμού και δράσης για το μέλλον του αγροτικού κόσμου με ορίζοντα καταρχήν το 2020 και προοπτική το 2050. Διότι οι Νέοι Αγρότες θέλουν και μπορούν να έχουν επαγγελματική αγροτική προοπτική για 40 τουλάχιστον ακόμα χρόνια.

Η μεγάλη, σχεδόν μοναδική, σύμπτωση του χώρου εργασίας με τον χώρο ζωής της αγροτικής οικογένειας κάνει τις επαγγελματικές επιλογές των αγροτών να γίνονται πολύ προσεκτικά, με τις υπάρχουσες γνώσεις, διότι κάθε απόφαση επιδρά στην ζωή τόσο των ιδίων, όσο και των μελών των οικογενειών τους, άμεσα και μακροχρόνια.

Στις 25 Οκτ 2010 η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, με μια αντιπροσωπεία 35 Νέων Αγροτών από όλες τις Ενώσεις Νέων Αγροτών και άλλους Νέους Αγρότες, για Επίσκεψη Μελέτης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μετά το 2013, με πρόσκληση του Ευρωβουλευτή κ. Σπύρου Δανέλλη.

Ακολούθως έγινε η ανακοίνωση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (18-11-2010), η ενημέρωση των Υπουργών Γεωργίας των Κρατών Μελών (29-11-2010) και η δημόσια Διαβούλευση της ΕΕ για την ΚΓΠ μετά το 2013 (μέχρι 25-1-2011). Πρόσφατα παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ ότι έγινε συζήτηση στην ΕΕ, σε επίπεδο υπουργών, για την Αγροτική Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2020.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών είναι θεσμική Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση η οποία συντονίζει την συνδικαλιστική δράση Νέων Αγροτών που είναι εξ επιλογής επαγγελματίες ΑΓΡΟΤΕΣ και μόνο εθελοντές συνδικαλιστές, και συναντώνται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κάθε έτος, όπως:

30-11-2010 Θεσσαλονίκη, για επεξεργασία θέσεων σε σημερινά προβλήματα
5-2-2011 Zootechnia, για προβληματισμούς σε γενικά θέματα, Μελλοντική ΚΓΠ
13-5-2011 Αθήνα, Τεχνόπολις, Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός
9-9-2011 Ετήσιο, 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, Γενική Συνέλευση και επί μέρους ειδικές συγκεντρώσεις για ειδικά θέματα, όλο τον χρόνο.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Σκανδαλίδης: «Μαξιμαλιστικές οι διεκδικήσεις των αγροτών»

Άκαιρες, άδικες και αψυχολόγητες, ιδίως εν μέσω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, χαρακτήρισε τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις των αγροτών από τη Δευτέρα (7/2) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι θεωρεί αδιανόητο να επαναληφθούν φέτος οι «φολκλορικές σκηνές», όπως οι περσινές.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της Zootechnia στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σκανδαλίδης διεμήνυσε ακόμη στους αγρότες ότι, στην τρέχουσα συγκυρία, είναι «αδύνατο να υλοποιηθούν οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις τους», σημειώνοντας πάντως ότι το υπουργείο θα συνεχίσει τον διάλογο μαζί τους «κι ας είχαν πάρει από πριν τις αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους» .

Ακόμα, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι θεωρεί άδικα τα αιτήματα των αγροτών για αύξηση του επιστρεφόμενου ΦΠΑ στο 15% (ενώ έχει ήδη αυξηθεί στο 11% από 7%, παρά την κρίση), χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου («αφορολόγητο πετρέλαιο δεν υπάρχει πουθενά», αν και δεν αποκλείεται -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- η καθιέρωση «αγροτικού πετρελαίου») και τις εισφορές στον ΕΛΓΑ («το κράτος πληρώνει ήδη περισσότερα από όσα παίρνει ο ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών»).

Καταλήγοντας, ο υπουργός χαρακτήρισε ως «κορυφαίο δείγμα γραφής του τελευταίου 5μήνου το γεγονός ότι οι αγρότες δεν βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα παρά τη δραματική πτώση εισοδήματα στα μικρά και μεσαία στρώματα».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...