Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Μήλο: Μειωμένη παραγωγή σε Πήλιο και Τρίπολη

Ξεκινάει το επόμενο διάστημα (περίπου στις 10 Σεπτεμβρίου), η συγκομιδή μήλων στις περισσότερες μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Και ενώ σε περιοχές όπως στην Αγιά Λάρισας και στην Καστοριά η παραγωγή αναμένεται στα ίδια επίπεδα, σε Πήλιο και Τρίπολη αναμένεται μειωμένη. 

Να σημειωθεί ότι η πρώτη περιοχή που έχει ξεκινήσει την συγκομιδή είναι η Καστοριά και μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ) πραγματοποίησε τις πρώτες εξαγωγές προς την Αίγυπτο. Όσον αφορά την περιοχή του Πηλίου, σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο κ. Διονύσης Βαλασσάς, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς: Η μείωση που περιμένουμε στην φετινή παραγωγή ίσως φθάσει το 20% σε σχέση με πέρσι. Επίσης, υπάρχουν και κάποιες περιοχές στο Πήλιο όπου οι καλλιέργειες έχουν πληγεί από το χαλάζι οπότε εκεί το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

Και προσθέτει: «Η συγκομιδή μας θα ξεκινήσει στις 10 με 15 Σεπτεμβρίου. Τα μήλα πάντως μέχρι στιγμής (με εξαίρεση τις χαλαζόπληκτες περιοχές) σε μέγεθος και χρώμα εξελίσσονται πολύ καλά».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις εξαγωγές ο κ. Βαλασσάς μας έκανε γνωστό ότι αυτό το διάστημα είναι σε επαφές με τους πελάτες τους και παραμένει το ενδιαφέρον από την αγορά της Αιγύπτου παρά τις αναταραχές που υπάρχουν στην χώρα.

Τρίπολη
Για μεγάλη μείωση της φετινής παραγωγής λόγω των ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο κ. Νίκος Χαραλαμπάκης, παράγωγός από την Τρίπολη, ο οποίος καλλιεργεί την ποικιλία ΠΟΠ Delicious Πιλαφά. «Φέτος είναι μια πρώιμη χρονιά. Συνήθως η συγκομιδή σε εμάς ξεκινάει περίπου στις 20 Οκτωβρίου ωστόσο φέτος από τις 15 θα έχουμε ξεκινήσει. Η παραγωγή μας όμως και η ποιότητα αναμένονται μειωμένες αφού οι καταστροφές που είχαμε από το χαλάζι ήταν πραγματικά πολύ μεγάλες. Ειδικά στις περιοχές Τεγέας και Κορινθίου (δήμος Τριπόλεως) κάποιοι παραγωγοί δεν θα μπουν καν στα χωράφια τους».
Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ, ο κ. Χαραλαμπάκης μας εξηγεί ότι λόγω του μειωμένου προσωπικού στον ΕΛΓΑ Τρίπολης, η εξατομίκευση των ζημιών ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση. «Οι εξατομικεύσεις από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ γίνονται ακόμα. Πολύ φοβάμαι ότι θα μπούμε στην συγκομιδή και δεν θα έχουμε ακόμα τα αποτελέσματα αυτών», σημειώνει ο παραγωγός από την Τρίπολη.

Καστοριά
Για την φετινή χρονιά στην περιοχή της Καστοριάς μιλήσαμε με τον κ. Δημοσθένη Μωυσίδη, Πρόεδρο στη Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ). Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι: «στην περιοχή μας η συγκομιδή ξεκίνησε και μάλιστα χθες έφυγε το πρώτο φορτίο για την Αίγυπτο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η παραγωγή θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι (περίπου 25.000 τόνους το 2012)».
Σε ερώτησή μας για τις χώρες που θα εξαχθούν φέτος τα μήλα της περιοχής, ο Πρόεδρος στη Γεωργική Εταιρεία Οπωροκηπευτικών Καστοριάς μας είπε ότι εκτός από την Αίγυπτο αυτή την περίοδο κλείνουμε και άλλες συμφωνίες με Ντουμπάι, Σουδάν, Ιορδανία, Ουκρανία, Ρωσία κ.α.».

Αγιά Λάρισας
Όσον αφορά την καλλιέργεια μήλων της Αγιάς στην Λάρισα (τα οποία ως επί το πλείστον εξάγονται σε χώρες όπως το Ιράκ) ο παραγωγός, κ. Χαράλαμπος Χατζηκομίτσας μας τονίζει: «η συγκομιδή ξεκινάει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με τις μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες η παραγωγή μας αναμένεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Το μόνο που μας προβληματίζει αυτό το διάστημα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Ευτυχώς στην Αγιά οι ζημιές που προκλήθηκαν στα μήλα από το χαλάζι είναι πάρα πολύ μικρές και δεν ξεπερνούν το 1% της συνολικής καλλιέργειας.

agrotypos.gr

Με λουκέτο κινδυνεύουν πολλά από τα ελαιουργεία της Κρήτης


Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί πάρα πολλά από τα ελαιουργεία της Κρήτης, καθώς η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την...πολύ κακή ελαιοπαραγωγική χρονιά, έχουν εντείνει τα προβλήματα των ελαιουργών.

Από την αρχή του καλοκαιριού, η δακοκτονία, σε συνδυασμό με τους νοτιάδες και τις αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, είχαν σαν αποτέλεσμα, οι ελιές να πληγούν και - φτάνοντας προς τη νέα ελαιοπαραγωγική περίοδο - να είναι "γυμνές" από καρπό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πολλές περιοχές του Νομού Ηρακλείου, αλλά και της υπόλοιπης Κρήτης, πολλά ελαιουργεία θα ανοίξουν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, με τραγική συνέπεια, οι επιχειρηματίες, να βρίσκονται σε απόγνωση και να κοιτούν απελπισμένοι τα έξοδα να "τρέχουν" και τους ίδιους να μην μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ήδη τα τελευταία χρόνια 17 ελαιουργεία του Νομού Ηρακλείου έβαλαν λουκέτο, καθώς η κάνουλα των τραπεζών που τα χρηματοδουτούσαν μέσω δανείων, έκλεισε και ταυτόχρονα η μέγγενη της οικονομικής κρίσης τους "έπνιξε". Ένας αριθμός, ο οποίος αναμένεται - δυστυχώς- να αυξηθεί τη φετινή χρονιά.

Το θέμα στη Βουλή

Την ίδια ώρα ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά, σχετικά με τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιουργοί Κρήτης.

"Η ακαρπία ελαιοδέντρων, όπως και η μη δακοκτονία σε αρκετές περιοχές, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα ελαιουργεία της περιοχής.

Μεγάλος αριθμός ελαιουργών οφείλουν σημαντικά ποσά σε τράπεζες, σε προμηθευτές (κυρίως ελαιουργικών μηχανημάτων), καθώς και στο ελληνικό δημόσιο με τη μορφή φόρων, με αποτέλεσμα να απειλούνται με κατασχέσεις.

Συγχρόνως, έμποροι ελαιολάδου που χρεοκόπησαν, οφείλουν στους ελαιουργούς υψηλά ποσά, ενώ δεν δανειοδοτούνται πλέον από τις τράπεζες. Από πέρυσι ήδη λειτουργούν στην Κρήτη μικρότερος αριθμός ελαιουργείων, ενώ υπάρχει ο φόβος να οδηγηθούν σε ‘’λουκέτο’’ ή σε οικονομικό μαρασμό αρκετά από αυτά, αφού η επιβίωση ενός ελαιουργείου απαιτεί την παραγωγή τουλάχιστον 200 τόνων ελαιολάδου", αναφέρει ο κ. Μαριάς, ο οποίος ζητά απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα.
creteplus.gr

Στα... θρανία θα κάτσουν καλλιεργητές ελιάς από Χαλκιδική, Πιερία και Σέρρες

Το πρόγραμμα παροχής τεχνικής βοήθειας θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, που έχει έδρα στα Χανιά


Τεχνική βοήθεια θα λάβουν το επόμενο χρονικό διάστημα καλλιεργητές ελιάς και παραγωγοί ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς από τη Χαλκιδική, την Πιερία και τις Σέρρες, στο πλαίσιο της υλοποίησης σχετικής πρότασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), που εγκρίθηκε για συγχρηματοδότηση από τo Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC).

Το πρόγραμμα παροχής τεχνικής βοήθειας θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, που έχει έδρα στα Χανιά. Το αντικείμενο του έργου είναι η παροχή υποστήριξης και η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών και επιστημονικών μεθόδων σε θέματα καλλιέργειας της ελιάς, ποιότητας ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, διαχείρισης λυμάτων, αλλά και προώθησης ελαιοκομικών προϊόντων.

Θα διοργανωθούν - μεταξύ άλλων - ενημερωτικές ημερίδες στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής, ενώ συγκεκριμένος αριθμός παραγωγών αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων της ΠΚΜ θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στα Χανιά, προκειμένου να εκπαιδευθούν από τους εξειδικευμένους ερευνητές του Ινστιτούτου.

Για προσπάθεια ενδυνάμωσης της αγροτικής οικονομίας και στήριξης των παραγωγών της Περιφέρειας κάνει λόγο, σε δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη Βουλή το ζήτημα της δακοκτονίας στην Κρήτη από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη

Το φλέγον ζήτημα της δακοκτονίας των ελαιοπαραγωγικών περιοχών του Νομού Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα θέτει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης προς την Κυβέρνηση.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων προς τον αρμόδιο Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Η εγκατάλειψη της δακοκτονίας των ελαιοπαραγωγικών περιοχών

Κατατίθεται αυτούσιο το άρθρο της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου Κρήτης της 24/8/2013 με τίτλο "Ραντεβού στα τυφλά έχει το υπουργείο με το δάκο" όπου αναλυτικά περιγράφεται η εγκατάλειψη της δακοκτονίας στην τύχη της και στα χέρια των μεμονωμένων παραγωγών ελαιολάδου κα ερωτασθε:

1.Για ποιους λόγους η παραγωγή του εθνικού μας προϊόντος-του ελαιολάδου- έχει αφεθεί σε εμπειρική και όχι επιστημονική αντιμετώπιση?

2.Για ποιους λόγους οι ελαιοπαραγωγοί έχουν αφεθεί στην τύχη τους -δηλαδή στην εξ ιδίων αντιμετώπιση του  δάκου της ελιάς?

3.Ποτε και πως προτίθενται τα αρμόδια και υπεύθυνα όργανα της Πολιτείας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την μάστιγα αυτή των ελαιοπαραγωγών σύμφωνα με τις διεθνώς καθιερωμένες μεθόδους?

Η «πρώτη» της ΕΑΦΦΕ στην Γιορτή Ροδιού

 
Από τα ριζά του Χολομώντα, στο χωριό Ριζά Ζερβοχωρίων Χαλκιδικής, η Ομάδα Παραγωγών Ροδιού Ριζών, είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, στην κεντρική πλατεία, για τα αγροτικά επαγγέλματα, για την καλλιέργεια ροδιάς και για την ανάγκη προστασίας της ελληνικής βιοποικιλότητας, προαγωγής της προσοδοφόρου καλλιέργειας ΑΦΦ και σωστής προώθησης του διεθνούς καλού ονόματος των ελληνικών Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών-ΑΦΦ.

Στο πρώτο τμήμα της Γιορτής, που προλόγισε ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της ΟΠ Ροδιού κ. Χρήστος Κομπόγιανος (6937317849) συμμετείχαν μεταξύ άλλων: ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Δημ. Κοντογιώργος, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ριζών κ. Αθανάσιος Οικονόμου, ο πρόεδρος του ΔΣ Πολυγύρου κ. Δημ. Ζαγκίλας, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Χρυσ. Βουλγαράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης, ο πρόεδρος του Αγρ. Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου κ. Κων. Βλαβής, ο Αντιπρόεδρος του ΑΣ Ορμύλιας κ. Δημ. Μάλαμας, ο Ταμίας της ΕΝΑ Χαλκιδικής κ. Χάρης Βούρτσης, ο κ. Στ. Στύλου, ο κ. Θαν. Βασιλικός (αμπελοκαλλιεργητής), ο κ. Χρ. Παπαδημητρίου, ο κ. Χρ. Αλεξανδρής (Τυροκομείο), ο κ Παύλ. Παγώνης (αιθέρια έλαια PagonisOils), η κα Αγγ. Μπαλάση, ο κ Γεωρ. Χωριατάκης (Μεταμόρφωση), η κα Στ. Γκουδίνογλου (ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ), η κα Ουρανία Μπαλάση και πολλοί ενδιαφερόμενοι από τις γύρω και από πολύ μακρύτερες περιοχές.

Ο κ. Δημήτριος Κοντογιώργος (Αντιδήμαρχος Πολυγύρου) έδωσε βαρύτητα στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και σε έργα άρδευσης και υδροδότησης της περιοχής, πάντα με τα μάτια σταμμένα στην πρωτογενή παραγωγή.

Ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (δημοσιογράφος, 6998282382) εστιάσθηκε σε τρία σημεία: στην μορφή και την συμβολή του αγροτικού τομέα στην τοπική ανάπτυξη, στην ανάγκη να εξυπηρετηθεί αποτελεσματικότερα ο αγροτικός τομέας με μορφές της κοινωνικής οικονομίας, όπως οι ΚοινΣΕπ, και στην σημαντικότητα του πρωταγωνιστικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τοπική Ανάπτυξη με τοπική αυτάρκεια και βιωσιμότητα.

ο πρόεδρος της Ο.Π. κ. Α. Οικονόμου, ο δημοσιογράφος κ. Δ. Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής κ. Κ. Βλαβής

Ο κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης (γεωπόνος, ΡΟΔΙ Ελλάς ΑΒΕΕΕ, 6974437861) αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες πολλαπλασιαστικού υλικού του ροδιού, στις καλλιεργητικέ τεχνικές και στην μεταποίηση του ροδιού. Η τεχνογνωσία για την καλλιέργεια των ροδιών που παρουσιάσθηκε προέρχεται από την συνεργασία της «Σ. Κεσσίδης» με την Netafim.

Η Δρ Κατερίνα Γρηγοριάδου (φυτώρια  ΜΥΡΤΙΣ & ΕΑΦΦΕ, 6973511977) εξήρε την μοναδικότητα της ελληνικής βιοποικιλότητας και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη υπεύθυνης αγροτικής επιχειρηματικότητας, ενώ έδωσε πολλά στοιχεία για την Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος-ΕΑΦΦΕ, που έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση. .

Στις 10 Ιουλίου 2013 υπογράφηκε η ίδρυση της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών  Ελλάδος-Association of Medicinal and Aromatic Plants of Greece-ΕΑΦΦΕ με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας και έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο κύριος σκοπός της ΕΑΦΦΕ είναι να συσπειρώσει όλους όσους ασχολούνται παραγωγικά με τον κλάδο ΑΦΦ ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού συλλογικά προβλήματα και ειδικότερα:

η προώθηση της παραγωγής και εμπορίας των ελληνικών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και συναφών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
η συμβολή στη χάραξη εθνικής πολιτικής για τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά.
η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας, αλληλεγγύης και ενότητας των μελών της ΕΑΦΦΕ μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και πρακτικών μεταξύ των μελών.
η προώθηση του αρωματουρισμού στην Ελλάδα.
η δημιουργία επώνυμων πιστοποιημένων προϊόντων.
η σύνδεση, συνέργια και συνεργασία με επιστημονικά-ερευνητικά
η ανάδειξη και αξιοποίηση της Ελληνικής αρωματικής χλωρίδας.
Τα ιδρυτικά μέλη της ΕΑΦΦΕ είναι παραγωγοί ΑΦΦ φυτών, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί, εταιρίες, μεταποιητές, παραγωγοί πολλαπλασιαστικού υλικού και σχετικοί με το αντικείμενο επιστήμονες από όλη την Ελλάδα.

Συνέντευξη του προέδρου της Ο.Π. Ριζών κ. Αθ. Οικονόμου
Η Ένωση θα πραγματοποιήσει  σειρά εκδηλώσεων και παρουσιάσεων με σκοπό τη συσπείρωση όλων όσων ασχολούνται  με τον κλάδο και την εγγραφή  νέων μελών. Πληρ: Γ.Σουλιόπουλος-6936970361, Σ.Γκουδίνογλου-6976855676, Μ.Παπαδόπουλος-6946466876 & Α. Οικονόμου-6936178177.

Ο κ. Αθανάσιος  Οικονόμου (πρόεδρος της ΟΠ Ροδιού, 6945751441) αναφέρθηκε στην ιστορία της  Ομάδας Παραγωγών και στους στόχους  της. Σήμερα η ΟΠ Ροδού παράγει  και προσφέρει φρούτα ρόδια, ρόδια καθαρισμένα σε «σπόρους», χυμό ροδιού και πειραματίζεται και με άλλες βρώσιμες συντηρημένες μορφές ροδιού, καθόσον το ρόδι συλλέγεται από 15 Σεπ έως 15 Οκτ, με ποικιλιακή διαφοροποίηση μέχρι ένα μήνα και διατήρηση σε ψυγεία άλλους 2 μήνες.

Παράλληλα με τις ομιλίες λειτουργούσε έκθεση αγροτικών προϊόντων με πάγκους μεταξύ άλλων: της Ομάδας Παραγωγών Ροδιού με τα παραγόμενα τελικά προϊόντα, της ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ με προϊόντα από αρωματικά (σαπούνια, κηραλοιφές, βάματα,εκχυλισματα κλπ), του PagonisOil με αιθέρια έλαια και λικέρ, η ΡΟΔΙ Ελλάς με δενδρύλλια ροδιάς, το τοπικό Τυροκομείο, αρωματικά βότανα της περιοχής, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, αμπελοκαλλιεργητής που οινοποιεί την παραγωγή του και πολλοί ακόμα.

Η Ομάδα Παραγωγών Ροδιού στα Ριζά στα Ζερβοχώρια Χαλκιδικής είναι ένα ζωντανό πετυχημένο παράδειγμα στην οποία μετέχουν και δύο μέλη της νεοσύστατης Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής είπε ο πρόεδρος της ΕΝΑ Χαλκιδικής κ. Π. Γιαλαγκολίδης (6946688616) και συμφώνησαν να κάνουν κοινή εκδήλωση για την αγροτική οικονομία, μετά το Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου (6-8 Σεπ 2013, Κανάλι & Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας) και μετά την περίοδο συλλογής των ροδιών (15 Σεπ-15 Οκτ) στα Ζερβοχώρια, συνεχίζοντας την πετυχημένη παρουσία της ΕΝΑ στην περιοχή Χαλκιδικής. Η Ο. Π. Ριζών και η ΕΝΑ Χαλκιδικής θα μπορούσαν να προσκαλέσουν τους τοπικούς κατοίκους της υπαίθρου σε ένα τοπικό αναπτυξιακό όραμα, με μοχλό την κοινωνική οικονομία, που ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή και αποτελεί υγιή βάση κάθε τοπικής προσπάθειας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...