Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Σέρρες: Η τοπική αγροτική παραγωγή στους καταναλωτές

Την Κυριακή, 19 Μαΐ 2013, στις 11.00, στις Σέρρες, η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Η τοπική αγροτική παραγωγή στους καταναλωτές»

Η αγροτική επιχειρηματικότητα, όπως όλες, προαπαιτεί την προσέγγιση αγροτικής έρευνας, την αγροτική επαγγελματική κατάρτιση (& πιστοποίηση) και την υποστήριξη (Επιμελητήρια κλπ), αλλά κυρίως πρέπει να υπάρχει τρόπος τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα να φθάνουν στον καταναλωτή.

Το κόστος της αγροδιατροφικής εφοδιαστικής αλυσίδας (παραγωγή-κατανάλωση) δημιουργεί μια ψαλίδα, όπως είναι γνωστή, στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κάνει το αγροτικά προϊόντα να φθάνουν 2,5 φορές την τιμή παραγωγού. Στην Ελλάδα η μέση ψαλίδα είναι 5-8 φορές την τιμή παραγωγού, ενώ σε μερικές περιπτώσεις το τελικό προϊόν φθάνει τις 15 φορές (όπως έχει ανακοινώσει η ΠΑΣΕΓΕΣ).

Η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών επιθυμεί να ενημερώσει όλους τους ενδιαφερόμενους και να συγκεντρώσει προτάσεις για την μείωση των  τιμών αγροτικών προϊόντων και ταυτόχρονα την μεγιστοποίηση των ωφελειών των αγροτών-παραγωγών.

Οι Αγορές Αγροτών-Farmers Market, όπως είναι και οι Αγορές Βιοκαλλιεργητών, θα μπορούσαν να λειτουργούν μόνο μια ημέρα της εβδομάδος (πιθανόν Κυριακή), να δέχονται μόνο αγρότες-παραγωγούς της δικιάς τους παραγωγής από την περιοχή (ακτίνα όχι μεγαλύτερη από 100 χλμ, ώστε να μην φορτώνονται τροφοχιλιόμετρα και περιβαλλοντική επιβάρυνση), και βέβαια να μην ανταγωνίζονται ιδιαιτέρως βλαπτικά τους μόνιμα εγκατεστημένους επαγγελματίες οπωροπώλες, οι οποίοι θα καλύπτουν τους καταναλωτές όλες τις ημέρες και για όλα τα αγροτικά προϊόντα από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Οι Απ Ευθείας Πωλήσεις-Vente Direct, είναι πωλήσεις στο αγρόκτημα για ακατέργαστα ή μεταποιημένα προϊόντα, πάντα με την τήρηση όλων των λογιστικών βιβλίων και νόμιμων παραστατικών. Ο κ. Σ. Δελεφέρης στην τελευταία επίσκεψη στο Βέλγιο επισκέφθηκε κτηνοτροφικές μονάδες που πουλούσαν γάλα, κρέας, τυρί και παγωτό παραγωγής τους στην φάρμα παραγωγής και σε αυτόματους πωλητές.

Τα Δημοπρατήρια έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, τους υπερτοπικούς καταναλωτές και την Εφοδιαστική Αλυσίδα. Αυτά που γνώρισαν οι Νέοι Αγρότες κατά «επίσκεψη μελέτης» λειτουργούσαν με ΜΟΝΟ 2, 45% της τελικής τιμής πώλησης, πολύ αποτελεσματικότερα και με πολλές περισσότερες υπηρεσίες από τις λαχαναγορές στην Ελλάδα, όπου η επιβάρυνση προσεγγίζει τα 30% (Χονδρεμπορικό κέρδος και φορτοεκφορτωτικά), πέραν των μηχανισμών υπερτιμολόγησης πωλουμένων ή υποτίμησης της αξίας των εισερχομένων.

Μεταξύ άλλων  η ΕΝΑ Σερρών προετοιμάζεται φέτος για την Τοπική Ανάπτυξη (20/5/2013, 21.00, Μεσοκώμη), για την οργάνωση της υποστήριξης (12/5/2013, 11.00, στην πρώην Νομαρχία), με πρώτη προτεραιότητα την συνάντηση της Κυριακής, 19 Μαΐ 2013, στις 11.00, στην πρώην Νομαρχία. Πληρ: Στ. Δελεφέρης-6975656920Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Κοινωνικά προγράμματα για 530.000 αγρότες


Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για 530.000 αγρότες παρουσίασε πριν από λίγο η διοίκηση του ΟΓΑ. 

Τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν μέσω της αγροτικής εστίασης, που φέτος κλείνει τα 10 χρόνια λειτουργίας της, αφορούν σε 6ημερες διακοπές για 120 χιλ. ασφαλισμένους. Τριήμερο εκδρομικό πρόγραμμα για 10 χιλ. δικαιούχους, δωρεάν διανομή βιβλίων για 300 χιλ. δικαιούχους, και εισιτήρια για θέατρα για 100 χιλ. δικαιούχους.

Οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους θα πρέπει να κατατεθούν ηλεκτρονικά στα ΚΕΠ όλης της χώρας από αύριο 14 Μαΐου έως και τις 14 Ιουνίου και η κλήρωση θα γίνει επίσης ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με το νέο διοικητή του ΟΓΑ, Δημήτρη Κοντό, εντός των επόμενων ημερών θα ξεκαθαρίσει και ο αριθμός των δικαιούχων οικογενειακών δικαιωμάτων οι οποίοι εκτιμούνται στους 650 χιλ.

Οι αιτήσεις θα γίνουν μαζί με την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης σε ξεχωριστό έντυπο και η πρώτη δόση εκτιμάται ότι θα καταβληθεί στις αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αντίστοιχο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα και από το ΟΑΕΔ, ενώ αναφερόμενος στον ΟΓΑ ο υπουργός εκτίμησε πως με την ένταξη του ταμείου στην ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων από την 1η Ιουνίου, δεν θα υπάρχει κανένας ασφαλισμένος χωρίς ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.Πηγή:www.capital.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...