Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Μονάδα ελαιολάδου θέλουν να ετοιμάσουν Κινέζοι στη Κρήτη

Κινέζοι έχουν βάλει μεσιτικά γραφεία της Κρήτης -και ιδίως όσα λειτουργούν στην Ιεράπετρα- και ψάχνουν εκτάσεις με λιόδεντρα που πωλούνται για να τα αγοράσουν.

Πριν καταλήξουν στις αγορές τους οι Κινέζοι, ζητούν να πληροφορηθούν τα πάντα: την έκταση των ελαιώνων, την απόστασή τους από τη θάλασσα, την ηλικία των ελαιόδεντρων, την παραγωγικότητά τους, το κόστος ανά στρέμμα, το κόστος του οργώματος και της συγκομιδής, την περιοχή, τον αριθμό των ελαιοδέντρων, την ποικιλία της ελιάς, το αν υπάρχει ιδιωτική γεώτρηση, τον τρόπο της άρδευσης, και την περίοδο της παραγωγής.

Στα επιχειρηματικά σχέδια των Κινέζων επενδυτών είναι η αγορά μεγάλων εκτάσεων με ελαιόδεντρα, τα οποία θα αναλάβουν με εξειδικευμένο προσωπικό να τα καλλιεργήσουν, ενώ θα φτιάξουν παράλληλα ελαιουργείο και τυποποιητήριο λαδιού οργανώνοντας οι ίδιοι την εξαγωγή του από την Κρήτη στη χώρα τους.



Δέσποινα Καραγιαννοπούλου





Πηγή:www.reporter.gr

Οι αγρότες προειδοποιούν με κινητοποιήσεις

Σε μαζικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι αγρότες από πολλά μέρη της Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Επί ποδός βρίσκονται αρκετοί αγροτικοί σύλλογοι στη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, ενώ και η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα. Η ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει ότι «ο αγροτικός κόσμος έχει ήδη υποστεί συνολική ετήσια αφαίμαξη παραπάνω από 2 δισ. ευρώ και με τα όσα προβλέπονται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου υποχρεώνεται να καταβάλει περίπου άλλα 700 εκατ. ευρώ. Στην Κρήτη οι αγρότες του Νομού Χανίων προχωρούν σε κινητοποιήσεις συμμετέχοντας στο παγκρήτιο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την ερχόμενη Δευτέρα στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας.

Επίσης, συλλαλητήριο διοργανώνεται και για την ημέρα ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου στην Αθήνα. Με οργανωμένο μαζικό αγώνα μπορούν να βάλουν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων.

ΔΗΜΑΡ: Μεγάλες στρεβλώσεις στην φορολογία των αγροτεμαχίων

Ανακοίνωση  του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής  της ΔΗΜΑΡ για τη φορολογία αγροτεμαχίων:  

Το προσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων περιλαμβάνει μεγάλες στρεβλώσεις ως προς την φορολογία των αγροτεμαχίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υψηλότερος συντελεστής χρήσης υπάρχει στην ελαιοκαλλιέργεια και τις δενδροκαλλιέργειες, δηλαδή τους κλάδους που δίνουν έντονα εξαγώγιμα προϊόντα (π.χ. η ελιά, το λάδι, τα ροδάκινα και τα εσπεριδοειδή) και μπορούν να συνεισφέρουν αποφασιστικά στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Η αγροτική ανάπτυξη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η μείωση των ελλειμμάτων δεν μπορούν να έλθουν με ωραία λόγια, απαιτούνται άμεσα μέτρα μείωσης και όχι αύξησης του κόστους παραγωγής.

Την Παρασκευή η προκαταβολή ενίσχυσης για 660.000 αγρότες

Αφορά την ενιαία ενίσχυση, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ


Ξεκινά αύριο η πληρωμή της προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης για 2013, ύψους 1 δις € και η οποία αφορά 660.000 δικαιούχους αγρότες.  

Συγκεκριμένα, σήμερα, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στην πληρωμή της προκαταβολής της Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2013. Τα ονόματα των δικαιούχων έχουν αποσταλεί στην Τράπεζα Πειραιώς - Α.Τ.Ε. προκειμένου να αρχίσει από αύριο η κατευθείαν πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του κάθε δικαιούχου με το αντίστοιχο ποσό ενώ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι δικαιούχοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ποσά τους.

«Η Κυβέρνηση τηρώντας τις δεσμεύσεις της, όπως συνέβη και με την καταβολή της Εξισωτικής Αποζημίωσης και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών, σήμερα καταβάλλει την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, σε 660.000 δικαιούχους και υποστηρίζει την πολύτιμη για τον τόπο μας αγροτική δραστηριότητα. Σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και συγκυρία εξασφαλίζουμε την ρευστότητα για την ομαλή παραγωγική διαδικασία των αγροτών και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι ο τομέας της γεωργίας είναι πραγματικός πυλώνας στήριξης της προσπάθειας ανάταξης της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίηση του για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την καταβολή των χρημάτων.

Στο μεταξύ ήδη, μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ (http://www.opekepe.gr/sdip.asp), οι δικαιούχοι μπορούν να ενημερώνονται, τόσο για το καταβληθέν ποσό, όσο και για τυχόν προβλήματα ή σφάλματα κατά την υποβολή της αίτησής τους και για τα οποία δεν κατέστη δυνατή η πληρωμή της προκαταβολής.

Η εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2013, προβλέπεται να γίνει την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Διανομή δωρεάν τροφίμων από 1η Νοεμβρίου

Πρόγραμμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης


Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Με μακαρόνια και κεφαλογραβιέρα αρχίζει από αύριο 1η Νοεμβρίου, η διανομή δωρεάν τροφίμων, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτος σταθμός θα είναι το "Χαμόγελο του Παιδιού" αύριο στις εγκαταστάσεις του oργανισμού στο Μαρούσι στις 12.30 μ.μ.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η διανομή και των άλλων προϊόντων και στην υπόλοιπη επικράτεια αλλά και σε περιοχές της Αθήνας.

Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου ν΄αποφευχθούν τα παράπονα και τα παρατράγουδα του παρελθόντος, περί αναδόχων, με υπουργική απόφαση Τσαυτάρη χωρίστηκε η χώρα σε τρεις γεωγραφικές ζώνες για κάθε προϊόν δωρεάν διανομής. Στόχος, όπως λένε πηγές του υπουργείου, είναι να ευνοηθεί η συμμετοχή περισσότερων ενδιαφερομένων, αφού και μικρότερες επιχειρήσεις μεταξύ αυτών κι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών μπορούσαν να συμμετάσχουν διανέμοντας ένα προϊόν σε μια ζώνη, ν΄ αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ποσότητα διανομής προς τις ομάδες των συμπολιτών μας που είναι δικαιούχοι.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, και περιλαμβάνει τρόφιμα βασικά για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε, αλλά κι από εθνικούς πόρους.

Το σύνολο των δικαιούχων της δωρεάν διανομής τροφίμων, που αρχίζει αύριο, θα ξεπεράσει τις 800.000, ενώ εμπλέκονται περισσότεροι από 1.000 φορείς (Κοινωνικοί Εταίροι του ΥπΑΑΤ) για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως μητροπόλεις, δήμοι, σύλλογοι πολυτέκνων και παλιννοστούντων και πλήθος φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, που συμβάλλουν τόσο στην επιλογή των τελικών δικαιούχων, όσο και στην υλοποίηση της διανομής σε όλη την χώρα.

enet.gr

2 VIDEOS - Μαζική συγκέντρωση των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή

Μαζική ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι κτηνοτρόφοι σύλλογοι της περιφέρειας μας, έξω από την έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή.

Στην κινητοποίηση, εκπρόσωποι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων από Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα, μίλησαν στους συγκεντρωμένους κτηνοτρόφους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Οι συνεχείς ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για πληρωμή στους κτηνοτρόφους της ενιαίας ενίσχυσης, της εξισωτικής αποζημίωσης, των μέτρων του άρθρου 68, του de minimis, της βιολογικής κτηνοτροφίας, της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου του πετρελαίου, «μας έχουν γεμίσει τα' αυτιά, αλλά όχι και τις τσέπες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, ο οποίος παρέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα τους στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος Σταύρο Βαβία.

Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν τη συνδρομή των τοπικών αρχών ώστε να αυξηθεί η πίεση για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου προς την κυβέρνηση.

Ο κ. Βαβίας αφού εξέφρασε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον αγώνα των κτηνοτρόφων, τους κάλεσε μετά τη πανελλήνια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στα Τέμπη, να κάνουν το ίδιο και στην περιοχή μας.

Εν συνεχεία οι κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Κομοτηνής και παρέδωσαν το ψήφισμα τους, στα στελέχη του γραφείου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας έχει ως εξής:

«Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που αποφάσισε η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και σε συνέχεια της από 22/10/2013 ανακοίνωσης διαμαρτυρίας μας, καταθέτουμε το παρόν ψήφισμα στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ για να το προωθήσει στην κεντρική κυβέρνηση και στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας.

• Ισόποση στρεμματική ενίσχυση βοσκοτόπων και αγροτεμαχίων με τη νέα ΚΑΠ.
• Εξ ορθολογισμός των επιλέξιμων για ενισχύσεις βοσκοτόπων σε σχέση με τις πραγματικά βοσκήσιμες εκτάσεις και τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά βοσκοτόπια.
• Άμεση πληρωμή όλων των εκκρεμοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ προς τους κτηνοτρόφους.
• ΟΧΙ στο χαράτσι των σταυλικών εγκαταστάσεων και των βοσκοτόπων.
• ΟΧΙ στην υπερφορολόγηση των κτηνοτρόφων.
• Άμεση ενίσχυση με κτηνιάτρους των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιφέρειας.
• Άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που τα ζώα τους προσβλήθηκαν από την ευλογιά των προβάτων και υποχρεώθηκαν να τα θανατώσουν, με την πραγματική τους αξία ή αντικατάστασή τους με ίδιας κατηγορίας ζώα.
• Άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων που υποχρεώνονται σε καραντίνα, για τον ίδιο λόγο, με την πραγματική αξία σίτισης των ζώων ή ενίσχυσή τους με ζωοτροφές.
• Λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστειάδα.
• Νομιμοποίηση σταυλικών εγκαταστάσεων.

Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δράμας
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Καβάλας
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ξάνθης
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ροδόπης
Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Έβρου Θρακών Αμνός».
inpost.gr

Geomatics στην έκθεση Polis, Θεσσαλονίκη

Τα Geomatics-Γεω-Πληροφορική στην διευκόλυνση πολιτικών αγροτικής ανάπτυξης από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, θα παρουσιασθούν στις 22 Νοε 2013, στις 16.00, στην Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΣ, αίθουσα C, μέσα στην έκθεση Polis (22-24 Νοε 2013), με τίτλο «Η γεω-πληροφορική, θεμέλιος λίθος για την ελκυστικότητα των αγροτικών περιοχών»

Το έργο GRISI PLUS - Geomatics Rural Information Society Initiative PLUS- (Οι καλές πρακτικές που διευκολύνουν τις πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης) έδωσε προτεραιότητα στην Καινοτομία και την Οικονομία της Γνώσης και ως πετυχημένη πρακτική χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ μέσω του κοινοτικού προγράμματος INTERREG IVC και υλοποιείται από Ιαν 2012 έως Δεκ 2014 από κοινοπραξία 14 εταίρων από 11 κράτη (Γαλλία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Κύπρος, Μάλτα, Τσεχία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Εσθονία & Ελλάδα), με επικεφαλής εταίρο το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ζερς- Gers) Γαλλίας και τοπικό εταίρο την Τοπική Πρωτοβουλία Απασχόλησης & Επιχειρηματικότητας Σιντικής-Ηράκλειας-ΤΠΑΕ-ΣΗ (2310 228833, tpa-kepi@otenet.gr). 

Στόχος του GRISI+ είναι η προώθηση της Ευρωπαϊκής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας και η ανταλλαγή Ορθών Πρακτικών για τη βελτίωση Αγροτικών Περιοχών με τη χρήση Εργαλείων Γεω-πληροφορικής (http://el.grisiplus.eu/). Έτσι θα ενισχυθούν οι αγροτικές περιοχές για να υποστηρίξουν νέο-αφικνούμενους στην ύπαιθρο και θα προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα με την αξιοποίηση γεωγραφικών πληροφοριών και επικοινωνιών. 

Η Γεω-πληροφορική αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη. Σχεδόν το 80% των υφισταμένων στοιχείων, έχει μια συντεταγμένη θέση και μπορεί να χαρτογραφηθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε δια-δραστικούς χάρτες στο διαδίκτυο. Η Γεω-πληροφορική είναι ένας τρόπος συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων για την δημιουργία χαρτών μιας συγκεκριμένης περιοχής. 

Ανάμεσα στις δέκα καλές  πρακτικές που εξετάστηκαν στο  έργο επισημαίνουμε:
Επίσκεψη σε εργαστήρια παραγωγών με το εμπορικό όνομα «Made in Galway» Έρευνα που διεξήχθη από το Συμβούλιο της Κομητείας Galway Ιρλανδίας, για να καθορίσει τον αριθμό των παραγωγών τροφίμων, έδειξε ότι πάνω από εκατό παραγωγοί υπάρχουν σε κάθε τομέα, αλλά ότι ήταν συχνά δύσκολο για τον τοπικό καταναλωτή να βρει πληροφορίες για την τοποθεσία τους. Έτσι, έγινε απαραίτητο να βρεθεί ένα εργαλείο για να φέρει τις πληροφορίες των τοπικών προϊόντων στους καταναλωτές, κατοίκους ή επισκέπτες.
Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός online καταλόγου των τοπικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, έτσι ώστε οι τοπικοί καταναλωτές και οι διεθνείς επισκέπτες να μπορούν να εντοπίσουν τοπικά προϊόντα χειροτεχνίας και υπηρεσίες. Ο κύριος στόχος είναι να παράσχει μια ενιαία πύλη που εντοπίζει το ευρύ φάσμα των προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, έτσι ώστε οι καταναλωτές να ενημερώνονται καλύτερα για τις επιλογές που έχουν να ψωνίσουν τοπικά. Ένας άλλος σημαντικός στόχος είναι η αύξηση της διεθνούς αναγνωσιμότητας του Galway ως περιοχής παραγωγής ποιοτικών τροφίμων και προϊόντων.
Την Παρασκευή, 22 Νοε 2013, στις 16.00, στην αίθουσα C, στο συνεδριακό Ν. Γερμανός, μέσα στην έκθεση POLIS στην Θεσσαλονίκη θα παρουσιασθεί «Η γεω-πληροφορική, θεμέλιος λίθος για την ελκυστικότητα των αγροτικών περιοχών», με σκοπό να προσελκύσουν νέους κατοίκους και να προωθήσουν τα τοπικώς παραγόμενα υλικά και άυλα προϊόντα, μέσα από τις διαθέσιμες τεχνικές και τις εμπειρίες των συμμετεχόντων στο έργο grisi+.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...