Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Καλλιέργεια Αρωματικών φυτών στο Κρανίδι

Sempervivum?
Sempervivum? (Photo credit: dog.happy.art)
Την Παρασκευή, 27 Απρ 2012, στις 20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου Αργολίδος ο Δήμος Ερμιονίδας και η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας προσκαλούν στην δεύτερη εκδήλωση για τον Ασκληπιείο Βοτανικό Κήπο με θέμα: Καλλιέργειες Φαρμακευτικών-Αρωματικών Φυτών.
Η Δρ Ελένη Μαλούπα, Τακτική Ερευνήτρια ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ), Επιστημονικώς υπεύθυνη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσίων, Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών & Ανθοκομικών Ειδών, θα δώσει στοιχεία για την Προστασία και Αξιοποίηση των Αυτοφυών Αρωματικών Ειδών της Ελληνικής Χλωρίδας.
Οι φυτογενετικοί πόροι της Ελλάδας περιλαμβάνουν τουλάχιστον 6.300 αυτοφυή taxa (φυτικά είδη και υποείδη), τα οποία αποτελούν σχεδόν το 50% των αυτοφυών φυτών ολόκληρης της Ευρώπης και σχεδόν 80% της αυτοφυούς χλωρίδας των Βαλκανίων. Μεγάλο ποσοστό των διαφορετικών φυτών της Ελλάδας είναι ενδημικά (δεν απαντούν πουθενά αλλού στον πλανήτη) και χαρακτηρίζονται παγκοσμίως ως «σπάνια», «τρωτά», «κινδυνεύοντα» ή «απειλούμενα».
Τα τελευταία χρόνια η χρήση των προϊόντων αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών αυξάνεται συνεχώς καθώς χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη βιομηχανία φαρμάκων, στην αρωματοποιία καθώς και στην αρχιτεκτονική τοπίου για την κατασκευή αρωματόκηπων προσαρμοσμένων στις μεσογειακές εδαφοκλιματικές απαιτήσεις. Πολλά από αυτά τα είδη μπορεί να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου καθώς περιέχουν θρεπτικές ουσίες υψηλής αξίας.
Τα αυτοφυή είδη μπορούν επίσης να έχουν και ανθοκομική χρήση στην αρχιτεκτονική τοπίου σε μεγάλη και σε μικρή κλίμακα. Η αστική αρχικτεκτονική ειδικά απαιτεί είδη προσαρμοσμένα σε συνθήκες περιορισμένης άρδευσης όπως είναι οι ταρατσόκηποι, οι βρακόκηποι κ.ά. Τα αυτοφυή είδη είναι ιδανική λύση σε τέτοιες περιπτώσεις καθώς πολλά είδη (πχ. Dianthus spp., Sedum spp., Euphorbia spp., Sempervivum spp.) είναι προσαρμοσμένα στις ξηροθερμικές συνθήκες της Μεσογείου.
Ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, τεχνικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, θα δώσει μερικά στοιχεία αγροτικής επιχειρηματικότητας και συλλογικών πρωτοβουλιών για αγροτικές περιοχές.
Η κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα (6976562330), πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας και υπεύθυνη συντονισμού της Ομάδας προώθησης της πρότασης της ΕΝΑ Αργολίδας για την δημιουργία Βοτανικού Κήπου σε σχέση με το Ασκληπιείο, εκτιμά ότι στο τριήμερο 27, 28 & 29 Απρ 2012, με την πολύτιμη συμβολή της Δρ Ε. Μαλούπα και όσων εκφράσανε, και συνεχίζουν να εκφράζουν, την επιθυμία για την στήριξη της δημιουργίας Βοτανικού Κήπου, θα μπορέσει να προσεγγισθεί ένα αποτελεσματικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.
Η τριπλή προσέγγιση, μετά τα Ιερά Βότανα (Λυγουριό, 27/3/2012) και την καλλιέργεια αρωματικών (Κρανίδι, 27/4/2012) προβλέπει συγκέντρωση πληροφοριών από την λειτουργία Βοτανικών Κήπων και με την οργάνωση επισκέψεων σε Βοτανικούς Κήπους, και με τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις, όπως η μεγάλη ευκαιρία καλύτερης γνωριμίας των θεμάτων που απασχολούν τους Βοτανικούς Κήπους, που θα γίνει στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Βοτανικών Κήπων (EUROGARD), το οποίο είναι η πρώτη φορά που θα γίνει στην Ελλάδα, στην Χίο, από 28 Μαϊ έως 1 Ιουν 2012.
Ο Δήμος Ερμιονίδας & η ΕΝΑ Αργολίδας θα υποδεχθούν στο Γεν. Λύκειο Κρανιδίου, όσους ενδιαφέρονται, στις 20.00 της 27ης Απρ 2012.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Enhanced by Zemanta

Προκήρυξη προγράμματος με τίτλο «Επιμόρφωση-Κατάρτιση στην Παραγωγή Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών (ΦΑΦ) και Αιθέριων Ελαίων (ΑΕ)»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ-ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

«Παραγωγή Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών (ΦΑΦ) και Αιθερίων Ελαίων (ΑΕ)»

Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. υλοποιείται κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 Διατμηματικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης-Κατάρτισης με τίτλο «Επιμόρφωση-Κατάρτιση στην Παραγωγή Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών (ΦΑΦ) και Αιθέριων Ελαίων (ΑΕ)«. Στο πρόγραμμα θα διδάξουν μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων Φαρμακευτικής και Βιολογίας του Α.Π.Θ., της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθώς μέλη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ).

Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν και να καταστούν ενημερωμένοι επαγγελματίες, ώστε να αντιμετωπίσουν σφαιρικά και ολοκληρωμένα την «Παραγωγή Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών και Αιθερίων Ελαίων».

Ειδικότερα, θα αποκτήσουν την τεχνογνωσία ώστε να εφαρμόσουν τις πλέον κατάλληλες μεθόδους και τεχνικές για τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της βιολογικής καλλιέργειας των Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών, της συγκομιδής, της επεξεργασίας και της παραλαβής αιθερίων ελαίων. Παράλληλα, οι εκπαιδευόμενοι θα αποκτήσουν γνώσεις και πληροφορίες για τις χρήσεις και εφαρμογές των ΦΑΦ και τους τομείς αξιοποίησης αυτών, καθώς και τις μεθόδους και διαδικασίες για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από ΦΑΦ, όπως είναι τα Αιθέρια Έλαια και οι προδιαγραφές ποιότητας αυτών.  Ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να έλθουν σε επαφή και με τα βασικά στοιχεία επιχειρηματικότητας σχετικά με τα ΦΑΦ και τα ΑΕ.

Το Σεμινάριο, διάρκειας 90 και πλέον ωρών, περιλαμβάνει εκτός των θεωρητικών μαθημάτων και πρακτική εξάσκηση στην οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση, προσφέροντας τις βασικές γνώσεις και  εξειδικευμένες τεχνικές για την παραγωγή Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών (βοτανική, χημική σύσταση, οικοφυσιολογία, αναπαραγωγή, τρόπους εγκατάστασης του πολλαπλασιαστικού υλικού στο χωράφι, βιολογική καλλιέργεια, συγκομιδή), όπως επίσης τις αντίστοιχες όσον αφορά την επεξεργασία, ξήρανση, ταξινόμηση, μεταποίηση, συσκευασία, αλλά και την απόσταξη / παραγωγή Αιθερίων Ελαίων, ποιοτικό έλεγχο, χρήσεις, αξιοποίηση, στοιχεία επιχειρηματικότητας, δειγματισμό στις διεθνείς αγορές.

Στο τέλος του εκπαιδευτικού κύκλου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να ασχοληθούν επαγγελματικά με το αντικείμενο των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, έχοντας τις γνώσεις και την τεχνογνωσία για την παραγωγή υψηλής και τυποποιημένης ποιότητας τελικών προϊόντων, ή θα μπορούν να ασχοληθούν /ή να δημιουργήσουν Μονάδες μεταποίησης ΦΑΦ (μικρές ή μεγάλες). Τέλος, εφαρμόζοντας τις γνώσεις που θα αποκτήσουν θα έχουν την προοπτική και την αντίληψη του «Επιχειρηματία Παραγωγού» και όχι μόνον του απλού παραγωγού/καλλιεργητή, δεδομένου ότι θα έχουν καλύψει όλο το φάσμα από την παραγωγή της πρώτης ύλης, την επεξεργασία / μεταποίησή της καθώς και την προώθηση -Μάρκετινγκ- στις Αγορές.

Βάσει των παραπάνω, το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μια σφαιρική και ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική τεχνογνωσία στον τομέα των Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών και των Αιθερίων Ελαίων όπως: απασχολούμενους στην πρωτογενή παραγωγή αγροτικών προϊόντων (αγρότες – παραγωγοί), μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, τεχνολόγους φυτικής παραγωγής, γεωπόνους, τεχνολόγους τροφίμων, βιολόγους, δασολόγους, χημικούς, φαρμακοποιούς, έμπορους ΦΑΦ, φυτωριούχους κ.ά.

Στους συμμετέχοντες σε αυτό το πρόγραμμα, θα χορηγηθούν

α) Βεβαίωση συμμετοχής,

β) Πιστοποιητικό κατάρτισης-επιμόρφωσης

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν την αίτηση με τα δικαιολογητικά στη γραμματεία της Δομής Δια Βίου Μάθησης – Κτίριο Καραθεοδωρή, Ισόγειο, γραφείο 9 (κα Ιωάννα Δόντσιου, τηλ. 2310-99.5350 fax: 2310-9.1186,  diaviou@auth.gr,) από την Πέμπτη 19 Απριλίου έως και την Τρίτη 8 Μαΐου, από τις 9 π.μ. έως και τις 14 μ.μ. Η αίτηση μαζί με την προκήρυξη υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Δομής Διά Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ., diaviou.auth.gr). πατήστε εδώ

Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές και ταχυδρομικώς (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γραφείο Δομής Δια Βίου Μάθησης, Κτίριο Καραθεοδωρή, Ισόγειο, Πανεπιστημιούπολη 54124, Θεσσαλονίκη). Ως ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών λογίζεται η ημερομηνία που αναγράφεται στη σφραγίδα του ταχυδρομείου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην επιλογή των ενδιαφερομένων.

Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

   1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα
   2. Πιστοποιητικό προϋπηρεσίας (εάν υπάρχει)
   3. Τίτλοι Σπουδών (εάν υπάρχουν)
   4. Πιστοποιητικά τίτλου σπουδών ξένων γλωσσών (εάν υπάρχουν)

Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζομένους να τα παρακολουθήσουν, τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο πρωί και Σάββατο απόγευμα. Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 στο Αμφιθέατρο Ι5 στο Ισόγειο του εννεαόροφου Κτιρίου Πληροφορικής, Φαρμακευτικού, Βιολογικού του Α.Π.Θ.

Το κόστος συμμετοχής σε αυτό το αυτοχρηματοδοτούμενο Σεμινάριο Εξειδίκευσης ανέρχεται στο ποσό των 700 Ευρώ (πληρωτέο σε δύο ισόποσες δόσεις: η πρώτη δόση θα πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι την Τρίτη 15η Μαΐου 2012, ενώ η δεύτερη μέχρι την Πέμπτη 21η Ιουνίου 2012).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος Σταύρο Κατσιώτη (stakat@pharm.auth.gr), τηλ. επικοινωνίας: 2310-99.7669, καθώς και με την κα. Χ. Γαβριέλη (gabrieli@pharm.auth.gr), τηλ. επικοινωνίας: 2310-99.7644, 6976452714 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής                     
                    Ο επιστημονικά υπεύθυνος

Δια Βίου Μάθησης                                                            του προγράμματος

Στ. Ανδρέου, Καθηγητής                                                 Σταύρος Κατσιώτης, Αν

50 Χρόνια ΚΓΠ και … συμπτώσεις

Την δεκαετία 1960, μας λέει το Υπουργείο Γεωργίας, από την εμπορική τιμή ενός αγροτικού προϊόντος στο ράφι του παντοπωλείου το κόστος των εισροών (σπόροι, λιπάσματα, ενέργεια κλπ) ήταν το 10% της τελικής τιμής καταναλωτή, το 60% πήγαινε στον αγρότη και το 30% κόστιζε η τυποποίηση, η συσκευασία, οι μεταφορές, η αποθήκευση και η εμπορία. Την δεκαετία του 2010, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων δίνει ότι από την τελική τιμή καταναλωτή στο ράφι του σούπερ μάρκετ το 20% κοστίζουν οι εισροές (σπόροι υβρίδια-άγονοι κλπ), το 10% πηγαίνει στον αγρότη και η τυποποίηση, η συσκευασία, οι μεταφορές, η αποθήκευση, τα logistics και η εμπορία απορροφούν το 70% της τιμής καταναλωτή. …
Από τότε οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στον αγρότη-παραγωγό (όπως είπε ο κ. Α. Χανιώτης, 23/4/2012) αυξήθηκαν κατά 80%, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι τιμές λιπασμάτων κατά 180% και της ενέργειας κατά 240%.
Την ίδια χρονική περίοδο (από 1962 έως σήμερα), 50 χρόνια λειτουργίας της ΚΟΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ένας τρίτος εξωτερικός παρατηρητής θα μπορούσε να πει ότι οι αγρότες στηρίχθηκαν αρκετά από την ΚΓΠ, αλλά φαίνεται ότι τα χρήματα που εισέπραξαν στην ουσία φαίνεται ότι διολίσθησαν προς τους μεσάζοντες και «αδρανοποίησαν» τα φυσικά ανακλαστικά των αγροτών απέναντι στην συστηματική «ληστεία» που αναπτύχθηκε από τις ενδιάμεσες μη παραγωγικές δομές των αστών και «ευνούχισαν» τις εμπορικές δυνατότητες των αγροτών.
Ταυτόχρονα κατέστησαν του αυτάρκεις, σχεδόν μη εξαρτώμενους, αγρότες της δεκαετίας του 1960, σε πλήρως εξαρτώμενους από τις χρηματοδοτήσεις της ΚΓΠ και από τις επιθυμίες των κυβερνώντων. Ένα πλέγμα νόμων, φορολογίας και κανονισμών, με συνηγορία της γραφειοκρατίας, υποκλέπτουν τις δυνατότητες των αγροτών και τους καθιστούν πλήρως εξαρτώμενους, καθυποταγμένους στις επιθυμίες των διαχειριστών των χρηματοδοτήσεων της ΚΓΠ. Ενώ ο πλήρης εκχρηματισμός της αγροτικής οικονομίας καθυποτάσσει την αγροτική κοινωνία στους κανόνες της οικονομίας της αγοράς.
Η αγροτική κοινωνία, ως μια ενεργός, οργανική κοινωνία, θα έπρεπε να εφαρμόζει τους κανόνες της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, και όχι της οικονομίας της αγοράς, που είναι μια εφεύρεση, από τους σχεδόν παρασιτικούς προς την παραγωγή, αστούς.
Σήμερα, έχει επιτευχθεί η πλήρης απαξίωση του συνεργατισμού, που είναι η κατ’ εξοχήν έκφραση της κοινωνικής οικονομίας και έχουν εφαρμοσθεί τεχνικές, «ισοδύναμες προς αποκλεισμό», για να αποκλείσουν τους αγρότες από την δυνατότητα επαφής με τους καταναλωτές. Έτσι οι Αγροτικές Αγορές νοθεύθηκαν με άλλους επαγγελματίες και κατάντησαν κάτι σαν «Λαϊκές Αγορές», οι Κεντρικές Λαχαναγορές είναι η δικαιολογία των καταστροφέων της διαφάνειας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και δεν λειτουργούν ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΑ ως πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί παραγωγών αγροτικών προϊόντων
Η σύγχρονη πολιτεία αποκλείει τους αγρότες από την πλήρη αξιοποίηση των υπολειμμάτων της αγροτικής τους παραγωγής, με ένα πλέγμα νόμων, όπως πέλλετς ή άλλα. Ακόμα και η παραγωγή ενέργειας, που είναι κατ’ εξοχήν αντικείμενο του πρωτογενούς τομέα, και θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες να καταστούν λιγότερο εξαρτώμενοι ή ακόμα και αυτάρκεις ενεργειακά, τελικά τους κατέστησε ΔΙΠΛΑ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΥΣ, αφού με επικοινωνιακές τεχνικές, αντί για φωτοβολταϊκά πάνελ 20-30 ή 40 KW για να καλύψουν τις ανάγκες τους, επένδυσαν σε 100KW και έτσι τώρα έχουν δύο εξαρτήσεις, μία για να πουλήσουν ρεύμα και μία για να αγοράσουν ρεύμα …
Διότι φαίνεται ότι κατά βάθος η εξουσία δεν επιθυμεί να είναι υποχρεωμένη να εξυπηρετεί και να υπηρετεί αυτάρκεις, ανεξάρτητους πολίτες, αλλά προτιμά πλήρως εξαρτώμενους από αυτήν ψηφοφόρους. Και η Κοινή Γεωργική Πολιτική, όπως εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κατάφερε να καταστήσει τους αυτάρκεις, ανεξάρτητους έλληνες αγρότες σε πλήρως εξαρτώμενους ψηφοφόρους.
Οι αγροτικές κοινωνίες σε όλες τις χώρες του κόσμου παρέχουν δωρεάν δημόσια αγαθά, όπως είναι το πόσιμο νερό, ο καθαρός αέρας και το ευχάριστο τοπίο, ενώ είναι τροφοδότες των αστικών περιοχών σε τρόφιμα, ξυλεία, και άλλα προϊόντα χρήσιμα για την επιβίωση των αστών, και παράλληλα διατηρούν πλούσια τα οικοσυστήματα που συντηρούν την ζωή σε αυτόν τον πλανήτη και ανανεώνουν τους γερασμένους αστικούς πληθυσμούς των πόλεων. Σε αντάλλαγμα (όπως αναφέρει ο καθ Γ. Δαουτόπουλος «Αγροτική Κοινωνιολογία & Συνεργατισμός»), μέσω του μηχανισμού των τιμών και της φορολογίας, αξιόλογο μέρος των αγροτικών εισοδημάτων μεταφέρεται (υφαρπάζεται) στις αστικές περιοχές, συντηρώντας την (παρασιτική) οικονομική δραστηριότητα στις πόλεις, μισθοδοτώντας αστούς.
Ο παππούς μου, στον Καταχά Πιερίας, ήταν αυτάρκης. Με τα χρήματα που έπαιρνε από την πώληση των καπνών αγόρασε ένα σπίτι στην Θεσσαλονίκη. Στην ουσία μετέφερε κεφάλαια που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την αγροτική ανάπτυξη, σαν εσωτερικό δάνειο, στην αστική ανάπτυξη. Ο αστικός χώρος έχει υποχρέωση να επιστρέψει αυτά τα κεφάλαια που άντλησε από τον αγροτικό χώρο και ο μηχανισμός λέγεται ΚΟΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Είναι χρήματα που οφείλεται να επιστραφούν. Δεν δίδονται ως προνοιακό επίδομα σε «αναξιοπαθούντες συμπολίτες», ούτε για την εξασφάλιση εισοδήματος. Οι αγρότες είναι αυτοί που παράγουν πλούτο & αυτοί που φροντίζουν το 75% περίπου της συνολικής επιφάνειας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη.
Ακόμα και με διπλασιασμό του μέσου κλήρου (σήμερα 47 στρέμματα) ακόμα και με διπλασιασμό της παραγωγής ανά στρέμμα ο αγρότης δεν μπορεί να εξασφαλίσει επαρκές επίπεδο ζωής ή ακόμα και επιβίωση. Λόγω κυρίως της υποκλοπής μέσω του μηχανισμού των τιμών. Ενώ επισημαίνεται η έλλειψη εφαρμοσμένης έρευνας, επαρκούς αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης και αποκλεισμός από σύστημα Επιμελητηριακής υποστήριξης (Τοπικά Επιμελητήρια ή Αγροτικό Επιμελητήριο).
Η Κοινή Γεωργική Πολιτική έρχεται μαζί με όλα τα άλλα για να υποστηρίξει και το αγροτικό μοντέλο της Ευρώπης, το οποίο δεν συμπίπτει με το αμερικανικό αγροτικό μοντέλο. Στην Ευρώπη δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην αγροτική κοινωνία και στην αειφορία των πόρων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμα σημασία η ανθρώπινη ζωή και οι ανθρώπινες κοινωνίες και όχι κατ’ ανάγκην η πλήρως εκχρηματισμένη οικονομία της αγοράς και η θεοποίηση του οικονομικού κέρδους. Τα μεταλλαγμένα δεν έχουν αλώσει πλήρως της Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο. Την ΕΕ ανταγωνίζονται σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στα αγροτικά η αμερικάνικη οικονομία και οι προτεραιότητες της. Ακόμα και στα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα η ΕΕ συνυπέγραψε την συμφωνία του Κιότο, ενώ οι ΗΠΑ δεν το υπογράφει και σπρώχνει προς τα αλλού.
Ήταν ατυχές, που ένα ίδρυμα με μεγάλη προσφορά με τις ιδέες του και τα μοντέλα του στον αγροτικό τομέα, επελέγη ως ο ποιο κατάλληλος χώρος για να επισημανθεί η προσφορά της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής στους Ευρωπαίους αγρότες, εκτός εάν γίνεται προγραμματισμένη (από ποιόν?) προσπάθεια να συμπέσουν τα δύο μοντέλα, που ήρθαν σε πλήρη σύγκρουση στην συνέλευση του ΠΟΕ στο Σηάτλ. Η φιλοξενία από την λεγόμενη «Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή» ήταν άριστη, η υποστηρικτική «Μίλητος» εργάσθηκε φιλότιμα και οι εμπλακέντες στην διαδικασία απόλυτα ικανοποιητικοί, αλλά τα συνειρμικά συμπεράσματα δεν είναι τα ποιο κατάλληλα για την επισήμανση της λειτουργίας 50 ετών της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
ΤΘ 50282, 54013 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, τηλ 2310 282682,  φαξ 2310 282482,
κιν 699 8282382,  email michaeld@otenet.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...