Σάββατο 18 Μαΐου 2013

«Δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις για τη φορολόγηση αγροτεμαχίων»

Έκκληση να είναι πιο προσεκτικοί όσοι «μιλούν αβασάνιστα ή διαρρέουν πληροφορίες» για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων «ενσπείροντας αναστάτωση στους αγρότες» απηύθυνε... ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα ήταν «ο τελευταίος που θα επιθυμούσε τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων».

Ευρωπαϊκή απαγόρευση στο χύμα ελαιόλαδο στα εστιατόρια


Σφραγισμένα και μιας χρήσης μπουκάλια με ελαιόλαδο καλούνται να χρησιμοποιούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 όλα τα εστιατόρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντί των μπολ ή άλλων συσκευασιών με χύμα ελαιόλαδο που επιτρέπονται ως τώρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι πρόκειται για μια κίνηση με σκοπό να βελτιωθεί η υγιεινή και που θα διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι το ελαιόλαδο που τους σερβίρεται στα εστιατόρια δεν έχει διαλυθεί με χαμηλότερης ποιότητας λάδι.

Ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή είναι δωράκι για τους ελαιοπαραγωγούς της Ευρώπης και το μόνο που θα φέρει είναι επιπλέον δυσαρέσκεια σε όσους είναι ήδη απογοητευμένοι από τη γραφειοκρατία στην Ένωση.

“Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν λογική και λειτουργούσε σωστά οι άνθρωποι δεν θα ήταν τόσο αντι-ευρωπαϊστές. Αλλά όταν πρόκειται για πράγματα τόσο παράλογα όσο αυτό θέτει σωστά ερωτηματικά για τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη”, σχολίασε η ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του κόμματος των Συντηρητικών στη Βρετανία Μαρίνα Γιαννακουδάκη.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από 15 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

“Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως- παράγοντας το 70% της παραγωγής ελαιολάδου- ίσως αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια καλή είδηση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Όλιβερ Ντρου.

Η Γερμανία αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη οδηγία σε μια ψηφοφορία ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ η Βρετανία απείχε.

Η γερμανική εφημερίδα “Sueddetsche Zeitung” περιέγραψε το σχέδιο ως “την πιο περίεργη απόφαση μετά τη θρυλική οδηγία για την καμπυλότητα των αγγουριών”.

Έχουν δοθεί διευκρινήσεις στην Επιτροπή για την αποζημίωση των αμπελουργών από περονόσπορο του 2011


Απάντηση Τσαυτάρη στον Λευτέρη Αυγενάκη


Για την αποζημίωση των αμπελουργών που επλήγησαν από την επέλαση του περονόσπορου το 2011 μέσω των ΠΣΕΑ, απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι  ζημιές  που προξενήθηκαν  σε αμπελοκαλλιέργειες όλης της χώρας, εσοδείας 2011, από προσβολές του μύκητα περονόσπορου, εντάχθηκαν στο ετήσιο  πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων έτους 2011, ενώ, παράλληλα, απεστάλη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση σχετικός φάκελος, που προετοιμάστηκε από τον ΕΛΓΑ, για το πρόγραμμα με τίτλο «Μέτρα υπέρ των παραγωγών της χώρας που οι γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες) δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, παγετό, χιόνι, χαλάζι) και ασθένειες (περονόσπορος στα αμπέλια) ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2011».

Όπως αναφέρει στο  έγγραφό του, ο Υπουργός κ. Αθ. Τσαυτάρης: «η Ε. Επιτροπή, αφού μελέτησε το σχετικό φάκελο, ζήτησε την ακριβέστερη τεκμηρίωση των δυσμενών καιρικών συνθηκών (μετεωρολογικά στοιχεία) που επικράτησαν κατά την κρίσιμη περίοδο του 2011 και οι οποίες ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα περονόσπορου (έξαρση του φαινομένου), με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες».

Και προσθέτει ότι: «απεστάλη φάκελος με όλες τις διευκρινιστικές απαντήσεις στα ερωτήματα της Ε. Επιτροπής σχετικά με την τεκμηρίωση των ζημιών στις αμπελοκαλλιέργειες, και, επί του παρόντος, αναμένεται η απόφαση της Ε. Επιτροπής.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι, προκειμένου μια καλλιέργεια να ενταχθεί σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, θα πρέπει, με βάση τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη γεωργία και τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων:

 α) Οι ζημιές  που προξενούνται σε αυτήν να είναι αποτέλεσμα μιας τεκμηριωμένης δυσμενούς συνθήκης και β) Η ζημιά να είναι σοβαρή και να έχει σημειωθεί σε ένα ευρύτερο επίπεδο, δηλαδή να εξισωθεί με θεομηνία.


Απορρίφθηκε η προσφυγή της Ελλάδας για το "κούρεμα" αγροτικών επιδοτήσεων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα την προσφυγή της Ελλάδας κατά της Κομισιόν για την ανάκληση αγροτικών επιδοτήσεων ύψους... 260 εκατ. ευρώ.
Το ευρωδικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Ελλάδας για ακύρωση της σχετικής αποφάσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκληση επιδοτήσεων:

– 133.315.230,85 ευρώ (στον ελαιοκομικό τομέα για τις περιόδους 2003/2004 και 2004/2005)·
– 3.701.088,51 ευρώ (για εκπρόθεσμες δαπάνες κατάρτισης ΣΓΠ στον ελαιοκομικό τομέα)
– 122.425.959,66 ευρώ (για το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων των αροτραίων καλλιεργειών για τις δηλώσεις του 2007).

Μεθόδευση παραχώρησης 200 στρεμμάτων του Αμπελουργικού Φυτωρίου Αλιάρτου σε ιδιωτικές εταιρείες

"Μεθόδευση παραχώρησης 200 στρεμμάτων του Αμπελουργικού Φυτώριου Αλιάρτου σε ιδιωτικές εταιρείες με παράνομες και παράτυπες ενέργειες της Δ/σης Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων¨καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Σταθάς Γιάννης, Αποστόλου Βαγγέλης και Κυριακάκης Βασίλης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησής τους στη Βουλή:

"Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4, παρ. β του νόμου 4061/2012 που αφορά την «Διαχείριση και προστασία ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» προβλέπεται η «Δωρεάν παραχώρηση, κατά χρήση, ακινήτων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ και σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για κοινωφελής σκοπούς. Για την παραχώρηση της χρήσης εισηγείται η Δ/νση Πολιτικής Γης του ΥΠΑΑΤ, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου φορέα στην οποία περιγράφεται το ακίνητο, κατά εμβαδόν, θέση και συντεταγμένες στο Ελληνικό γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς και προσδιορίζεται η χρονική διάρκεια παραχώρησης»
Δυνάμει μάλιστα της  ανωτέρω διάταξης ο Δήμος Αλιάρτου είχε υποβάλλει στην Δ/νση Πολιτικής  Γης του ΥΠΑΑΤ την υπ’ αριθμ. 1817/19-2-2013 αίτηση, η οποία συνοδευόταν  από τα απαραίτητα παραστατικά, με την  οποία ζητούσε την παραχώρηση 11 κληροτεμαχίων τα οποία ανήκουν στο αμπελουργικό φυτώριο Αλιάρτου, για 15ετή χρήση. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα προϊόντα της καλλιέργειας, η οποία θα πραγματοποιούνταν με ίδια μέσα και με την βοήθεια εθελοντών δημοτών, θα χρησιμοποιούνταν για κοινωφελείς σκοπούς, και ιδιαίτερα για την στήριξη των κοινωνικών δομών του Δήμου Αλιάρτου, σκοπός ο οποίος υπογραμμίζεται στην κατατεθείσα έκθεση.
Αντ’ αυτού, και παρά την δημόσια  εκφρασμένη πολιτική του ΥΠΑΑΤ περί κατά προτεραιότητα παραχώρηση ομοίων εδαφών σε νέους αγρότες, ο Δήμος Αλιάρτου πληροφορήθηκε την ύπαρξη του υπ’αιθμ. 1038/43091/15-4-2013 διαβιβαστικού της Δ/νσης Πολιτικής Γης του ΥΠΑΑΤ προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την παραχώρηση κληροτεμαχίων, προσκομίζοντας ταυτόχρονα τους φακέλους δύο ιδιωτικών εταιρειών. Η μεθόδευση της παράνομης παραχώρησης αφορά την «αξιοποίηση» συνολική έκταση 200 στρεμμάτων του Αμπελουργικού Φυτώριου Αλιάρτου και την παράδοσή της στις εταιρείες Green Progress I Ενεργειακή Τεχνική Ε.Π.Ε.(127,87 στρέμματα) και Eco Green Progress Ενεργειακή Τεχνική Ε.Π.Ε (73,388 στρέμματα) - έναντι καταβολής κάποιου τιμήματος και μετά από «δημοπρασία». Το διαβιβαστικό δεν συνοδεύεται από οποιαδήποτε τεκμηρίωση της αναγκαιότητας και σκοπιμότητας της ενέργειας, ούτε έστω από στοιχειώδη τεχνική έκθεση αναφορικά με το αντικείμενο της μελλοντικής επένδυσης, την σχέση κόστους-οφέλους και το παραγόμενο θετικό κοινωνικό και οικονομικό όφελος.
Επειδή:
Α) Υπάρχει ανεξήγητη σπουδή της  Δ/σης Πολιτικής Γης του ΥπΑΑ&Τ  χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση αλλά και διαβούλευση να εκφέρει γνώμη και να εισηγηθεί παραπλανητικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Β) Αποκρύπτεται το γεγονός ότι  η μεθόδευση αφορά ουσιαστικά τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα παρά την παρουσίαση δυο εταιρειών
Γ) Η αίτηση αφορά και συναινεί όχι στην επένδυση αλλά στο φορέα  της χωρίς διαγωνισμό και τις  άλλες προβλεπόμενες νόμιμες  διαδικασίες
Δ) Αποκρύφτηκε εκ του πονηρού  το ισχύον αίτημα του Δήμου Αλιάρτου
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Για ποιο λόγο δεν παραχωρήθηκαν στον Δήμο Αλιάρτου τα κληροτεμάχια για τα οποία κατέθεσε την σχετική αίτηση στις 19-2-2013, ώστε να ενδυναμωθούν οι κοινωνικές δομές και να παράσχουν υπηρεσίες σε ανέργους, πληθυσμιακές ομάδες που μειονεκτούν και συνταξιούχους που πένονται;
- Με ποιο σκεπτικό μεθοδεύεται να παραχωρήθηκαν 200 στρέμματα εύφορης γης σε ιδιωτικές εταιρείες, αντικείμενο των οποίων είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα, και ουδεμία σχέση έχουν με την καλλιέργεια της γης;
- Έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες παραχώρησης, όπως και οι διαδικασίες της δημοπρασίας;
- Προτίθεται το Υπουργείο να  τηρήσει το νόμο και να εξετάσει  ουσιαστικά και θετικά την  αίτηση του Δήμου Αλιάρτου;
Παρακαλούμε όπως κατατεθούν στη Βουλή  τα σχετικά έγγραφα.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σταθάς Γιάννης
Αποστόλου Βαγγέλης
Κυριακάκης Βασίλης"LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...