Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Το ελληνικό χαμομήλι καλλιεργείται στην Κρήτη

Ένα ζευγάρι στράφηκε στην αγροτική ζωή, παράγοντας βότανα


Έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε να φύεται...αυτοβούλως σε διάφορες αγροτικές ή νησιωτικές περιοχές. Το χαμομήλι, ένα από τα πιο κοινά βότανα στη χώρα μας, με ξεχωριστές χαλαρωτικές ιδιότητες, είναι σπάνιο να καλλιεργηθεί, ενώ σε μεγάλες ποσότητες εισάγεται κυρίως από την Αίγυπτο.

Ένα ζευγάρι καλλιεργητών στο Ηράκλειο όμως, έκανε τη διαφορά. Ο Νίκος Καρχιλάκης και η Γεωργία Μπορμπαντωνάκη ξεκίνησαν να το καλλιεργούν. Μάλιστα, οι ίδιοι ασχολούνται εκτός από το χαμομήλι με διάφορες κατηγορίες βοτάνων, σε μία έκταση τριών στρεμμάτων.

Ο κύριος Καρχιλάκης δούλευε για αρκετά χρόνια στις οικοδομές και στη συνέχεια στην Ολυμπιακή.

Η σύζυγος του ήταν ξενοδοχειακή υπάλληλος και ακολούθησε κι εκείνην την ίδια πορεία, εργαζόμενη στην Ολυμπιακή. Έχοντας όλα τα εχέγγυα για να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην αγροτική ζωή, το έκαναν.

Ένα από τα δημοφιλέστερα βότανα στην περιοχή παλαιότερα, ήταν το δίκταμο. Οι καλλιεργητές προμήθευαν μεγάλους εμπόρους του Ηρακλείου για εξαγωγές και είναι ένα από τα βασικά βότανα που φύονται στο νησί μαζί με το εκλεκτό τσάι βουνού της περιοχής.

Το ζευγάρι ξεκίνησε να σπέρνει χαμομήλι, βασιλικό, λουίζα, δύοσμο, δίκταμο, λεβάντα, μελισσόχορτο, ρίγανη, φλισκούνι κ.ά.

Όσα δεν έπιαναν στο χωράφι τα έβρισκαν στη φύση: τσουκνίδα, γοργογιάννη και άλλο ένα φυτό το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο ή υπέρικο ή χελωνάκι, το οποίο όμως το χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν αρωματικό λάδι το οποίο το αναμειγνύουν με κερί μέλισσας από τα μελίσσια τους για να κάνουν κεραλοιφές.

Στη συνέχεια η κυρία Γεωργία μαζεύει τα βότανα, τα διαλέγει προσεκτικά και τα ψιλοκόβει μετα χέρια της.

Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός, ότι σε κάθε συσκευασία αναγράφεται και η ιδιότητα των βοτάνων.

“Εμείς από τη στιγμή που χάσαμε τις δουλειές μας, έπρεπε να δούμε με τι θα ασχοληθούμε για να βγάλουμε το χαρτζιλίκι μας. Για αυτό στραφήκαμε στα βότανα όπως έκαναν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας στην Έμπορα. Βγάλαμε μια άδεια για τις λαϊκές και έτσι κάνουμε τη δουλειά μας.

Όσον αφορά στο χαμομήλι αποφασίσαμε να σπείρουμε επειδή το ζητάει ο κόσμος. Η καλλιέργεια του οικονομικά δε συμφέρει εγώ βγάζω γύρω στα 50 κιλά», είπε ο κ. Καρχιλάκης στο MadeinCreta.

Το βαλσαμόχοτρο που θεωρείται θαυματουργό από την αρχαιότητα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, των πληγών, εγκαυμάτων και για το στομάχι (αντιμετώπιση έλκων) όπως μας είπε, έχει και μια επιπλέον ιδιομορφία, που είχαν παρατηρήσει οι παλαιότεροι κι αποδέχεται πλέον και η επιστήμη. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ημέρα από όσους έχουν ευαισθησία στο φως.

Για αυτό και η χρήση της αλοιφής κεραλοιφής με βαλσαμόλαδο συνιστάται βράδυ.  

19,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ζεστό χρήμα βλέπει να έρχεται στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο αρμόδιος υπουργός


«Η Ελλάδα θα πάρει 19,7 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο γεωργικός τομέας μπορεί να γίνει ένας από τους πυλώνες, που θα πατήσει ο τόπος» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης. 

Ο υπουργός επισημαίνει: «Τα κονδύλια αυτά είναι πολύ σημαντικά, αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία να ικανοποιήσουμε τους στόχους τους οποίους βάζουμε για τη νέα περίοδο, να πάμε σε μια οικονομικά βιώσιμη γεωργία, σε μια γεωργία αειφόρα, που σέβεται και προστατεύει τους φυσικούς πόρους, μια γεωργία που θα ετοιμαστεί για ένα διεθνές ανταγωνιστικό πλαίσιο, μια γεωργία που θα πατάει στέρεα στην ποιότητα των ελληνικών προιόντων».

Σε ότι αφορά  στις εξαγωγές, ο κ. Τσαυτάρης τονίζει ότι «μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι εξαγωγές αγροτικών προιόντων αυξήθηκαν κατά 12%. Τα αγροτικά μας προϊόντα είναι πρωταθλητές στις εξαγωγές, καθώς από τα 10 πιο εξαγώγιμα προιόντα της χώρας τα πέντε είναι αγροτικά».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη, στην Αθήνα, του Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσιόλος. Ο Ευρωπαίος επίτροπος συνοδεύεται από δέκα επιτελείς και με τον Έλληνα υπουργό θα θέσουν τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

«Η ΕΕ επιθυμεί επίσημα, μέσω του κ. Τσιόλος, να συζητήσουμε για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον αγροτικό τομέα, τι περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει τελειώσει στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, ποιες είναι οι θέσεις για συγκεκριμένα θέματα. Μετά την πολιτική συμφωνία, που επετεύχθη για τη νέα ΚΑΠ, έχουμε μεγάλη προτεραιότητα να ψηφιστούν οι τέσσερις εφαρμοστικοί κανονισμοί στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας. Και το τονίζω αυτό, γιατί ήδη η νέα ΚΑΠ έχει καθυστερήσει. Κανονικά θα έπρεπε να είχαν ψηφιστεί όλα αυτά και να είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τη νέα ΚΑΠ από την 1/1/2014 και όχι να συζητάμε την ψήφιση των εφαρμοστικών κανονισμών στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας» δηλώνει  ο υπουργός Γεωργίας και καταλήγει «Πρέπει να το κάνουμε αυτό έγκαιρα για έναν πολύ σημαντικό λόγο: Μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας έχουμε τις ευρωεκλογές και θα αλλάξουν όλα στην ΕΕ, θα αλλάξουν οι επίτροποι, θα αλλάξει το ευρωκοινοβούλιο, η επιτροπή Γεωργίας του ευρωκοινοβουλίου. Επομένως, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας πρέπει όλα αυτά να γίνουν, να ψηφιστούν πριν τον Ιούνιο. Γι αυτό είναι και κρίσιμη η ελληνική προεδρία. Επιπλέον, κατά την επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με την αρμόδια επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου, ώστε να ενημερωθεί από τον κ. Τσιόλος και η ελληνική Βουλή».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...