Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Κιλτίδης: Έχουν εισαχθεί και στη χώρα μας μολυσμένες τροφές;"

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κώστας Κιλτίδης για τις εξελίξεις με το νέο διατροφικό σκάνδαλο στη Γερμανία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το νέο διατροφικό σκάνδαλο στη Γερμανία λόγω κατανάλωσης μολυσμένων με διοξίνες ζωοτροφές, έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις και επηρεάζει στην ελληνική κατανάλωση.
Αν και υπάρχει μια εβδομάδα το Alert  σήμα της Ε.Ε. στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΦΕΤ δεν είναι ακόμη σαφής ποια είναι η κατάσταση στην εγχώρια αγορά.
Υπάρχουν βασικά ερωτήματα που ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η απάντηση, στα οποία η κυβέρνηση πρέπει να είναι σαφής και συγκεκριμένη:
1)Αν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας παρτίδες μολυσμένων αυγών, κρέατος πουλερικών και χοίρων, αυτούσιων ή ως πρώτες ύλες άλλων τροφών ;
2) Αν γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα ποσότητες μολυσμένης  ζωοτροφής από τη γερμανική εταιρεία Harles Jentzsch ;
3) Τι γίνεται με την εισαγωγή ζώντων ζώων για σφαγή ή νωπών και κατεψυγμένων για παρασκευή αλλαντικών ή κρεατοσκευασμάτων;
4) Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι έρευνες  που γίνονται στην ελληνική αγορά και πότε θα υπάρξει σχετική ενημέρωση της κοινής γνώμης;
Το μήνυμα και από αυτή την περίπτωση είναι ότι η προστασία του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας στη χώρα μας πρέπει επιτέλους περάσει σ΄ έναν φορέα και ο έλεγχος για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων να είναι ενιαίος για  να πάψει ο κατακερματισμός σε πολλές υπηρεσίες διαφόρων υπουργείων».

Οι αγρότες της Ηλείας, άλλο ένα θύμα του νέου ΦΠΑ

Σε λιγότερο από ένα μήνα οι αγρότες κατάλαβαν τι ακριβώς εννοούσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας για τη σημασία του αγροτικού τομέα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. 

Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 11% στο 13% στα τρόφιμα, κατά βάση προϊόντα αγροτικά, αποτελεί νέο σφοδρό πλήγμα στα λαϊκά εισοδήματα.

Συνυπολογίζοντας και την αύξηση κατά 5,5% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, αλλά και τις αυξήσεις του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, η νέα εκτίναξη του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων οδηγεί την αγροτική οικονομία στον πλήρη μαρασμό.

Η συμπίεση των τιμών παραγωγού που θα επιβάλλουν οι κερδοσκόποι του αγροτοδιατροφικού τομέα, οι μεσάζοντες και τα καρτέλ, για να προστατέψουν την κερδοφορία τους καθώς και η μείωση της ζήτησης από τους καταναλωτές συνθέτουν την εικόνα της βαθύτατης ύφεσης, στην οποία η κυβέρνηση και η τρόικα βουλιάζουν και τον αγροτικό τομέα.

Οι κυβερνητικές αυτές αποφάσεις αποτελούν ισχυρό πλήγμα για την Ηλεία, νομό κατά βάση αγροτικό. Είναι καιρός οι Ηλείοι αγρότες να γυρίσουν την πλάτη σε όσους προωθούν την καταστροφή τους και να δημιουργήσουν νέες δομές οργάνωσης, παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους, μακριά από μεσάζοντες και τακτικές μικροσυμφερόντων.

To Γραφείο Tύπου Συνασπισμού Ηλείας

http://synileias.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...