Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Βαθαίνει το χάσμα στη «Δωδώνη»

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Το διοικητικό συμβούλιο του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Η Δωδώνη» συναντήθηκε χθες με το διευθύνοντα σύμβουλο της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» Λευτέρη Κόντο, αλλά άκρη δεν βρέθηκε για άλλη μια φορά στις τιμές του γάλακτος.Υπό αυτές τις συνθήκες το συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι κτηνοτρόφοι για τις 23 Σεπτεμβρίου όχι απλώς είναι αναπόφευκτο, αλλά φαίνεται ότι θα έχει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις γύρω από τη γαλακτοβιομηχανία. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του υπομνήματος που έστειλαν οι κτηνοτρόφοι στη διοίκηση της «Δωδώνης» μετά τα σκηνικά του περασμένου καλοκαιριού: ενώ τον Ιούνιο φαινόταν ότι είχε βρεθεί άκρη με αμοιβαίες υποχωρήσεις για τις τιμές του γάλακτος και τις νέες συμβάσεις, η διοίκηση της εταιρίας δια του κ. Κόντου «ερμήνευσε» διαφορετικά την απόφαση για την κλιμακωτή μείωση τιμών στο αγελαδινό γάλα. Έκτοτε, η ένταση και η πλήρης διάσταση απόψεων έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και ο κ. Κόντος τονίζει ότι μιλάει πάντα εξ ονόματος του διοικητικού συμβουλίου, κάτι που οι κτηνοτρόφοι πάντως αμφισβητούν ευθέως. Στην τελευταία συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της μεταφοράς γάλακτος από το Βόλο για να καλυφθούν οι ανάγκες της εταιρίας. Ο Μιχάλης Τζίμας, συνδικαλιστής των κτηνοτρόφων και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων λέει ότι η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας δικαιολόγησε τη μεταφορά γάλακτος με το επιχείρημα της φθηνότερης τιμής κάλεσε το διοικητικό συμβούλιο στο σύνολό του να πάρει θέση για τα ζητήματα. Όσο για τις τιμές που δίνει η γαλακτοβιομηχανία στους κτηνοτρόφους, ο κ. Τζίμας τόνισε ότι ο κ. Κόντος τους κάλεσε να πράξουν κατά το δοκούν, επιμένοντας ότι εκφράζει τις απόψεις όλου του διοικητικού συμβουλίου και ότι εφαρμόζει κανονικά τις αποφάσεις που έχουν παρθεί.Το χάσμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι αγεφύρωτο όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, καθώς οι κτηνοτρόφοι καλούν τη διοίκηση να παραιτηθεί, εάν δεν αλλάξει πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν αλλάξει κάτι στο μεσοδιάστημα, οι κτηνοτρόφοι περιμένουν την αντίδραση να εκφραστεί στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο σε δύο βδομάδες καθώς όπως τονίζουν «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Ακαρπία στα κύρια προϊόντα του νομού Άρτας

Άμεση ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών
Μειωμένη κατά 80‰-90% είναι η φετινή παραγωγή των εσπεριδοειδών και 70% των ακτινιδίων στον Nομό Αρτας, παράλληλα με τη μειωμένη παραγωγή και άλλων δυναμικών καλλιεργειών της περιοχής, όπως των ελαίων και της ελιάς σε ποσοστά άνω του 50%-60%, με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση τόσο οι παραγωγοί, όσο και ολόκληρες περιοχές των οποίων η οικονομία στηρίζεται στις συγκεκριμένες αγροτικές δραστηριότητες.Συγκεκριμένα ο ήπιος φετινός χειμώνας προκάλεσε την άκαιρη άνθιση των εσπεριδοειδών με αποτέλεσμα τη μειωμένη έως παντελή έλλειψη της κανονικής ανθοφορίας την άνοιξη. Επίσης οι δυνατοί άνεμοι που επικράτησαν την άνοιξη (τέλη Μαΐου) επέδρασαν προσθετικά στην ήδη μειωμένη παραγωγή (ακαρπία των ελαιοκαλλιεργειών και ακτινιδιοκαλλιεργειών) με αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια της σοδειάς.Στο θέμα της φετινής ακαρπίας επανήλθε ο δήμαρχος Κομποτίου ΑρταςΕυστάθιος Γιαννούλης, ο οποίος τονίζει την άμεση ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των συνδημοτών του αγροτών μέσω νέου προγράμματος ΠΣΕΑ καθώς και της άμεσης καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ του α' τριμήνου 2008.

«Ετοιμοπόλεμο» το νέο συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων

SheepImage via WikipediaΘεσσαλονίκη

Casus Belli (αιτία πολέμου) αποτελεί για τους κτηνοτρόφους οποιαδήποτε νέα απόπειρα των γαλακτοβιομηχανιών να μειώσουν την τιμή παραγωγού στο γάλα. Σε αυτό συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στο πρώτο εκλογικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λάρισα.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εκλογή του πρώτου 15μελούς διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, το οποίο και πρόκειται να συγκροτηθεί σε σώμα τις προσεχείς ημέρες. Υπάρχει εισήγηση, η συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε Σώμα να πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου στα Ιωάννινα, ως μια συμβολική κίνηση. Κι αυτό γιατί για εκείνη την ημέρα είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στην πόλη συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της πώλησης της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».

Ενόψει της ΔΕΘ και ελλείψει χρόνου για τη διοργάνωση αυτόνομης κινητοποίησης των κτηνοτρόφων οι 238 σύνεδροι αποφάσισαν να απευθύνουν κάλεσμα στους συναδέλφους τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν άλλοι φορείς, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο πρώτος σε σειρά εκλογής στο ΔΣ της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης έκανε γνωστό ότι τις προσεχείς ημέρες η Ενωση θα επιδιώξει να έχει άμεσα συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να την ενημερώσει για τα αιτήματα και τις προτάσεις των κτηνοτρόφων.

Εκτός του κ.Καμπούρη (από τη Χαλκιδική) οι υπόλοιποι εκλεγέντες (κατά σειρά εκλογής) είναι οι: Γιάννης Γκρίνιας (Μαγνησία), Παναγιώτης Λειβαδίτης (Δράμα), Μαργαρίτα Αργυράκου (Βοιωτία), Νίκος Παλάσκας (Λάρισα), Θανάσης Ασπρουλάκης (Φθιώτιδα), Τάκης Μολώνης (Αιτωλοακαρνανία), Στέργιος Κύρτσος (Ημαθία), Παναγιώτης Στέφας (Κορινθία), Γεράσιμος Λιώλης (Πρέβεζα), Χρήστος Σολωμονίδης (Κιλκίς), Θεολόγος Μαργαρίτης (Ροδόπη), Γιώργος Πουταχίδης (Κοζάνη), Κώστας Θεοδωρόπουλος (Ηλεία) και Τάσος Βογιατζόγλου (Δράμα).
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...