Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Σε δύο «στρατόπεδα» ο κτηνοτροφικός κόσμος


Σε δύο «στρατόπεδα» έχει χωριστεί ο κτηνοτροφικός κόσμος της Ηπείρου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, όπως αυτό διαφαίνεται από τις ανακοινώσεις της ΕΑΣΙ και του Πανηπειρωτικού Συνεταιρισμού.Η ανακοίνωση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννινών, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας την περασμένη Παρασκευή, όπου ξεκάθαρα έπαιρναν θέση υπέρ της Διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας, φαίνεται πως πυροδότησε το κλίμα. Στην ανακοίνωση αυτή, που υπέγραφε ο πρόεδρος Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, υπήρχαν σαφείς αιχμές κατά των παραγωγών που κινητοποιήθηκαν την Παρασκευή, αφήνοντας να εννοηθεί πως η διαμαρτυρία είχε στόχο να σαμποτάρουν την γαλακτοβιομηχανία. Μάλιστα, το ζήτημα απασχόλησε και σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΑΣΙ.Η απάντηση στην ανακοίνωση ήρθε χθες από το μέλος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχάλη Τζίμα. Στην απάντησή του ο κ. Τζίμας ζήτησε την άμεση σύγκλιση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την ανακοίνωση που εκδόθηκε και αναφέρεται στα αιτήματα των παραγωγών, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΕΑΣΙ.Ο κ. Τζίμας τόνισε το οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκεται ο κτηνοτροφικός κόσμος και την δραματική μείωση των κτηνοτρόφων τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Διευθύντος Συμβούλου Λευτέρη Κόντου. Στην ανακοίνωση σημειώνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:«Αν κύριε Πρόεδρε γνωρίζετε όλα τα παραπάνω, τι συμφέροντα εξυπηρετεί και που αποσκοπεί η ανακοίνωσή σας; Πρέπει να ξέρετε ότι οι αγώνες δεν φιμώνονται. Εμείς οι κτηνοτρόφοι δουλεύουμε 365 μέρες το χρόνο και γνωρίζουμε ότι μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να αντιπαλέψουμε την επίθεση του καρτέλ γάλακτος και των πολιτικών των κυβερνήσεων που θέλουν να μας εξαφανίσουν και να τρώει ο κόσμος τα γάλατα υψηλής παστερίωσης και τα λευκά τυριά από την Γερμανία και την Ολλανδία.Μόνο με τον αγώνα μας καταφέραμε να είμαστε ακόμη στα χωριά μας και να μην πάμε και εμείς στις ουρές των ανέργων του ΟΑΕΔ.Ακόμη να ξέρετε ότι τον δίκαιο και τίμιο αγώνα μας δεν πρόκειται να τον κλείσουμε σε στενά κομματικά πλαίσια γιατί το γάλα είναι άσπρο και αγκαλιάζει όλους τους συναδέλφους άσχετα από τα πολιτικά τους πιστεύω, γιατί έχουμε όλοι τις ίδιες αγωνίες, κάνουμε όλοι την ίδια σκληρή προσπάθεια για επιβίωση.Ακόμη να ξέρετε ότι, όπως μέχρι σήμερα έτσι και στο μέλλον δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σπεκουλάρει πάνω στον αγώνα μας και στα δίκαια αιτήματά μας.Τέλος αν είμαστε λίγοι ή πολλοί στους αγώνες, μπορεί να ξεχάσατε πως γίνονται οι αγώνες και την αναγκαιότητά τους βολεμένοι στις καρέκλες σας, αλλά σίγουρα αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές για την κτηνοτροφία και δεν παλέψουμε για άμεση στήριξή της με πρωταρχικό την αύξηση των τιμών στα προϊόντα μας κάθε χρόνο θα είμαστε και λιγότεροι γιατί εγκαταλείπουν συνέχεια οι συνάδελφοί μας το επάγγελμα».

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης
Κατά των ΕΑΣ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας στρέφεται και η «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο», χαρακτηρίζοντας ξεδιάντροπο και συκοφαντικό το δελτίο τύπου που έστειλαν στα ΜΜΕ.«Αντί να ασχολούνται με την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών (η ΖΩ.ΔΩ. έκανε αύξηση 4 λεπτά το κιλό), αντί να ντρέπονται για τη Σ.Β.Ε.Κ.Η που την οδήγησαν στο κλείσιμο, οι Ενώσεις εξέδωσαν δελτίο τύπου κατηγορώντας τους αγωνιζόμενους κτηνοτρόφους. Η κατάπτυστη ανακοίνωση θα μπορούσε να έχει γραφτεί μέσα από τα γραφεία της ΔΩΔΩΝΗΣ, από τον πρωθυπουργικό κουμπάρο που κάνει τον καμπόσο απειλώντας και εκβιάζοντας τους κτηνοτρόφους και εξυπηρετώντας ιδιοτελή συμφέροντα. Με τη συκοφαντία και την προβοκάτσια οι Ενώσεις προσπαθούν να απαντήσουν στη δυναμική και την μαχητικότητα των κτηνοτρόφων, παίζοντας απροκάλυπτα το παιχνίδι όσων θέλουν να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΩΔΩΝΗ», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

Οι Νέοι Αγρότες προβληματίζονται, συμμετέχουν και προτείνουν


Την Κυριακή, 3 Οκτ, στην Τρίπολη, Αρκαδίας, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών μετέχοντας στον «Διάλογο» του ΥπΑΑΤ, κατέθεσε τους προβληματισμούς των Νέων Αγροτών, στην δημόσια ακρόαση στην οποία μετείχε ο Υφυπουργός ΑΑ&Τ κ. Ι. Κουτσούκος. Μετείχαν περίπου 150, μεταξύ των οποίων αντιπροσωπείες Νέων Αγροτών, από την Ένωση Νέων Αγροτών Λακωνίας (6 Νέοι Αγρότες, Γ. Αλεξανδράκος, Δ. Σταματάκος, Ε. Ζιώγας, κλπ), από την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας (3 Νέες & Νέοι, Β. Μπινιάρης, Γ. Δενεσάκης, Σ. Κουτσούκου), από την Αρκαδία (2) και από την ΕΝΑ Μεσσηνίας (2).
Ειδικότερα  ο κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος, Γεν. Γραμματέας της ΠΕΝΑ & μέλος της Ένωσης Νέων Αγροτών Λακωνίας, μιλώντας αμέσως μετά τον κ. Υφυπουργό, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
Προβληματιστήκαμε αρκετά γιατί ακριβώς εδώ στην ίδια αίθουσα πριν ενάμισι χρόνο περίπου είχαμε ξαναβρεθεί οι περισσότεροι από εμάς για τον ίδιο λόγο, με πρόσκληση του τότε υπουργού ΑΑ&Τ κ. Χατζηγάκη. Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε καταλάβει ποιο νόημα και σκοπό είχε εκείνη η συγκέντρωση ούτε τα αποτελέσματα της, με μόνη διαφορά ότι εξαγγέλθηκαν 50 εκ. € στην ελαιοκομία, δηλ.7€/στρέμμα.
Θα μπορούσα να σας διαβάσω όσα είχα πει τότε πριν ενάμισι χρόνο. Παραμένουν επίκαιρα και δεν έχουν επιλυθεί ακόμη, αλλά θα γινόμουν κουραστικός. Παρόλα αυτά κάποια σημεία δεν είναι δυνατόν να τα αποφύγω όπως:
Αυτό που  πιστεύουμε εμείς στην ΠΕΝΑ και που  επιδιώκουμε είναι η καταξίωση του επαγγέλματος μας στα μάτια όλων των κοινωνικών ομάδων, ακόμα και σε μας τους ίδιους, έτσι ώστε να πάρει τη θέση που του αξίζει σύμφωνα με την προσφορά του στην εθνική οικονομία. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες αυτές που θα κρατήσουν τα παιδιά μας συνεχιστές του επαγγέλματος μας. Πως όμως να το πετύχουμε αυτό όταν η πολιτεία μας συμπεριφέρεται με τρόπο απαξιωτικό, όταν 20 μήνες μετά την προκύρηξη του μέτρου των Νέων Γεωργών οι νεοεισερχόμενοι ακόμη δεν έχουν λάβει όχι μόνο το πριμ, που το μειώσατε στο μισό, αλλά και καμία άλλη ενίσχυση είτε εξισωτική, ή ενιαία από το εθνικό απόθεμα, επιστροφή πετρελαίου κτλ.
Η ύπαιθρος είναι συνυφασμένη με την αγροτική ανάπτυξη και την αγροτική παραγωγή και πρέπει να στηριχθεί.
Όταν λέμε στήριξη εννοούμε αλλαγές, όπως
-αλλαγές  στο φορολογικό σύστημα ,
-επαρκής  επαγγελματική ικανότητα μέσω  της εκπαίδευσης, 
-προσδιορισμό  της έννοιας  αγροτική επιχειρηματικότητα,
-στήριξη  των συνεργαζόμενων εκμεταλλεύσεων  με σαφές νομικό πλαίσιο ,
-στήριξη  του αγροτουρισμού που είναι  αγροτικό επάγγελμα (από αγρότες) που συμπληρώνει το εισόδημα των αγροτών σε όλη την Ευρώπη. 
Για εμάς είναι  αδιανόητο ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του πληθυσμού  της γης θα επιφέρει μεγαλύτερη ζήτηση των τροφίμων εμείς να ακολουθούμε πορεία εντελώς αντίθετη και να χρειαζόμαστε την στήριξη της πολιτείας ολοένα και περισσότερο, κάτι στραβό υπάρχει σε αυτό.
Η αγωνία μας  για το μέλλον είναι μεγάλη και  προσπαθούμε να θωρακίσουμε τον  αγροτικό χώρο με επαγγελματική κατάρτιση, με ισχυρές διεπαγγελματικές συμφωνίες, με εναλλακτικές δραστηριότητες και κυρίως με την προσπάθεια συμμετοχής και παρέμβασης σε κάθε μορφής διαδικασία που μας αφορά.
Δυστυχώς  όμως στα Σχέδια Βελτίωσης, που μας αφορούν άμεσα, πέραν του ότι έχουν να ανοίξουν από το 2006, δεν μετείχαμε σε καμία διαβούλευση θεσμικά στην διαμόρφωση της ΚΥΑ, παρά μόνον σε αυτή που κατέθετες την άποψη σου ανυπόγραφα.
Κόστος  παραγωγής. Τι να πούμε τιμές προϊόντων. Και μέσα σε όλα αυτά, αντί να μελετάμε τι θα γίνει το 2013 και έπειτα, προσπαθούμε να επιβιώσουμε.
Να δούμε  κύριε υφυπουργέ και τα επίκαιρα;
Νομοσχέδιο  για το μητρώο εμπόρων τα είπαμε και στο υπουργείο εμπλοκή συναρμόδιων υπουργείων με την εφαρμογή κανόνων και ποσοστών κέρδους στους μεσάζοντες είναι τα βασικά σημεία.
Νομοσχέδιο  για τα φυτοφάρμακα-πολύ σημαντικό.
ΚΑΠ 2013-20 αναδιανομή των επιδοτήσεων να ξεφύγουμε από το ιστορικό μοντέλο χωρίς να υπάρχει μείωση.
Καλλικράτης μεγάλη αλλαγή. Παρακολουθήσαμε την πίεση των δημοσιογράφων στην συνέντευξη τύπου του υπουργού στο ότι δεν είναι σχετικός με τα αγροτικά θέματα και πως θα τα καταφέρει. Μα αν έχει υπηρεσίες (που έχει) και ανθρώπους να συνεργάζεται ο ρόλος του είναι επιτελικός για χάραξη της πολιτικής. Πως όμως ο νέος περιφερειάρχης που κάποιοι τον ονομάζουν μικρό πρωθυπουργό να τα καταφέρει όταν στο προσχέδιο νόμου που κυκλοφόρησε απουσιάζουν παντελώς από την στελέχωση των υπηρεσιών οι γεωπόνοι και γενικά οι άνθρωποι με το γνωστικό αντικείμενο. Εμείς κύριε υφυπουργέ κάναμε μια παρέμβαση στον κύριο Ραγκούση ενημερώσαμε και τον υπουργό θα σας δώσουμε και εσάς τις παρατηρήσεις μας γιατί είναι πολύ σημαντικά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν σε λίγο χρονικό διάστημα.
Πριν  κλείσω θα κάνω μια  πρόταση όταν τελειώσετε με τις επισκέψεις σας στις περιφέρειες  της χώρας, θα μας ενδιέφερε αφάνταστα να μάθουμε τα αποτελέσματα και τι σας πρόσφερε όλος αυτός ο «Διάλογος», γιατί όλοι μας αφιερώσαμε πολλές ώρες εδώ που αθροιστικά είναι πολύ σημαντικές.
Τέλος, εμείς  ως ΠΕΝΑ, επιθυμούμε ο αγροτικός τομέας να έχει ενιαία συνδικαλιστική φωνή, και όχι να είμαστε διασπασμένοι ανά πολιτική ιδεολογία ή διασπασμένοι ανά προϊόν, ούτε διασπασμένοι ανά περιοχή και τοπικά μικροσυμφέροντα. Αυτό θα πρέπει να το δούμε κύριε Υφυπουργέ στο βαθμό που μπορείτε να βοηθήσετε. Θεωρούμε πως είναι σημαντικό και για την πολιτεία, για να υπάρχουν υπεύθυνοι συνομιλητές.
Για εμάς, τους Νέους Αγρότες, πρέπει να υπάρχει διαχρονικά σταθερός διακομματικός μακροχρόνιος προσανατολισμός της αγροτικής πολιτικής, με δυνατότητες απορρόφησης αστάθμητων παραγόντων.
 
Για την επικοινωνία, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...