Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

«Στρατιωτικό νόμο» επιβάλλει η ΕΛ.ΑΣ. στις Σέρρες

Απόφαση με την οποία απαγορεύεται η κίνηση και στάθμευση γεωργικών οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού από τις 8 το πρωί της Τετάρτης έως τις 8 το πρωί της Παρασκευής, καθώς και κάθε δημόσια ή υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία ή απόπειρα συνάθροισης, εξέδωσε ο ταξίαρχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών. Το ζήτημα έφτασε και στη Βουλή, με τη Νέα Δημοκρατία να ζητά την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή και τους εκπροσώπους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για αυταρχικό ολίσθημα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος έκανε λόγο για απόφαση που καταλύει σοβαρές συνταγματικές ελευθερίες και ανοίγει την πόρτα σε μία επικίνδυνη τακτική για την κυβέρνηση. Ζήτησε από τον Χρ. Παπουτσή να δώσει διευκρινίσεις, τονίζοντας: "Τα πράγματα δεν είναι απλά: αφού η κυβέρνηση έδεσε τη χώρα με το Μνημόνιο επιχειρεί τώρα να αφαιρέσει σοβαρά δικαιώματα".
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής έκανε λόγο για ένα ακόμη κρούσμα μετά την Δευτέρα, οπότε οδηγήθηκαν στο κρατητήριο συνδικαλιστές αγρότες στις Σέρρες. "Πού πάει η κατάσταση;" διερωτήθηκε, ενώ ζήτησε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να τοποθετηθεί στη Βουλή. "'Το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν' ξεφεύγει από όλα τα όρια και τα πλαίσια και προτού να έχουμε παραπέρα ολισθήματα. Ο αστυνομικός διευθυντής δεν πρέπει να λειτούργησε από μόνος του", πρόσθεσε.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για απόφαση που έχει να υπάρξει από την εποχή της Χούντας και τόνισε πως ο ταξίαρχος επέβαλλε στρατιωτικό νόμο στο νομό του, παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα. "Η χώρα κυβερνάται πλέον πραξικοπηματικά, με βάση το μνημονιακό πρόγραμμα, που εφαρμόζεται κατά παραβίαση του Συντάγματος", τόνισε.
Πριν να προσέλθει ο Χρήστος Παπουτσής στη Βουλή, το λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, που σχολίασε ότι "αν είναι για το κλείσιμο των συνόρων της χώρας, ως μορφή διεκδίκησης, τότε ναι. Απαντώ πως η χώρα δεν είναι στα χέρια κανενός, ανήκει στους πολίτες της".
Τη σκυτάλη πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπεντενιώτης οποίος υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή δεν καταλύει κανένα συνταγματικό δικαίωμα, αλλά περιορίζει την οποιαδήποτε προσπάθεια να περιοριστούν δικαιώματα συνταγματικώς κατοχυρωμένα. "Μερικά ζητήματα" είναι σημαντικότερα και, καθώς φαίνεται, στις Σέρρες "ανοίγει μια χαραμάδα που δεν είναι τυχαία", απάντησε ο Κώστας Μαρκόπουλος.
Δηλώσεις Παπουτσή
Με επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Κ. Μαρκόπουλο απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, επιβεβαιώνοντας το περιεχόμενο της απόφασης.
"Γιατί τόσο πολύ χύνει κροκοδείλια δάκρυα ο κος Μαρκόπουλος; Τον ενόχλησε η ακραία, τυπική φρασεολογία της απόφασης, ή γιατί δεν πέτυχε ο δικός σας σχεδιασμός να κλείσουν τα σύνορα στον Προμαχώνα για να αποδειχθεί πως δεν υπάρχει κράτος; Έχω την αίσθηση πως γι’ αυτό διαμαρτύρεστε, γιατί δεν κλείσανε τα σύνορα" ανέφερε ο Χρ. Παπουτσής, τονίζοντας πως η απαγόρευση ισχύει μονάχα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα.
"Τι ακριβώς θέλει η ΝΔ; Την παραίτηση του υπουργού; Να καταθέσει πρόταση μομφής προς τον υπουργό. Αυτό προβλέπει η κοινοβουλευτική δημοκρατία και διαδικασίες", πρόσθεσε.ΠΗΓΗ enet.gr

ΔΗΜ.ΑΡ.: «ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΕΡΡΩΝ»

Δήλωση του βουλευτή Αχαϊας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκου Τσούκαλη, για την απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Σερρών.:

"Η «αποτροπή αποκλεισμού του Μεθοριακού Σταθμού Προμαχώνα», ως αιτιολογική βάση της απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Σερρών για προληπτική απαγόρευση συνάθροισης και πορείας αγροτών, δηλαδή οποιασδήποτε κινητοποίησης αγροτών του Νομού, συνιστά επικίνδυνη επιλογή, που υπερβαίνει τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν επιδοκιμάζει κινητοποιήσεις που αποκλείουν τους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας, πλην, όμως το νομικό μας οπλοστάσιο είναι επαρκέστατο, προκειμένου να αποτρέπει τέτοιες πρακτικές. Καλούμε τον Αστυνομικό Διευθυντή να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή του.

Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...