Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Τα νέα κριτήρια αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών στην Κρήτη

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε η απόφαση  που υπογράφουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, σύμφωνα με την οποία τροποποιείται και συμπληρώνεται η ΚΥΑ που σχετίζεται με την Εθνική Στρατηγική για τα βιώσιμα επιχειρησιακά προγράμματα στον τομέα των οπωροκηπευτικών και στην οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες σχετικά με την αναγνώριση οργανώσεων παραγωγών και των ενώσεών τους.

Στην συγκεκριμένη απόφαση τροποποιούνται τα ελάχιστα κριτήρια αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών (ΟΠ) για την Κρήτη ως εξής:



Για περισσότερες λεπτομέρειες απευθυνθείτε στο τηλέφωνο: 2821346556 (Μαρία Μουτσοπούλου)

flashnews.gr

Από τη Θεσσαλονίκη το Five oil σαρώνει τα βραβεία παγκοσμίως...

Μέσα σε δύο χρόνια κυκλοφορίας στην διεθνή αγορά έχει σαρώσει τα βραβεία design σε διαγωνισμούς σε Βερολίνο, Λος Άντζελες, Ελσίνκι, Παρίσι και Νέα Υόρκη για τον καινοτόμο σχεδιασμό, την εντυπωσιακή τυπογραφία και ταυτόχρονα την εξαιρετική του απλότητα. 


Πρόκειται για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Five, που με την πρώτη ματιά εντυπωσιάζει τους καταναλωτές λόγω της συσκευασίας που θυμίζει μπουκάλι αρώματος. 

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι το Five σε κερδίζει στην πορεία με τη γεύση του, κάτι που επιβεβαιώνει και η ταχύτατη διείσδυσή του σε 16 αγορές τους εξωτερικού μέσα σε μόλις δύο χρόνια ζωής.Πίσω από το εντυπωσιακό αυτό προϊόν βρίσκεται η εταιρεία World Excellent Products με έδρα το Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης, η οποία ξεκίνησε το 2011 από τρεις επιχειρηματίες με στόχο να δώσουν υπεραξία στο ελληνικό ελαιόλαδο ως επώνυμο τυποποιημένο προϊόν και ισχυρό brand name. Η ομάδα των επιχειρηματιών ενισχύθηκε και άλλαξε σύνθεση στην πορεία για να καταλήξει στον αριθμό πέντε, όπως και το όνομα του ελαιολάδου. Το εντυπωσιακό είναι ότι κανείς από τους πέντε δεν είχε μέχρι τη World Excellent Products σχέση με το χώρο των τροφίμων. Μοιράζονταν, όμως, μία επιχειρηματική ιδέα που στηρίζεται στην αξιοποίηση προϊόντων της ελληνικής γης με διεθνή προσανατολισμό. Και το νούμερο ένα της ελληνικής γης δεν είναι άλλο από το ελαιόλαδο, το οποίο ακόμη και σήμερα παραμένει εν πολλοίς αναξιοποίητο.


Βασικό μέλημα των ανθρώπων της επιχείρησης για την υλοποίηση της ιδέας τους ήταν η ποιότητα: τόσο στην πρώτη ύλη όσο και στη συσκευασία. Για την πρώτη ύλη μετά από μεγάλη έρευνα κατέληξαν στην Πελοπόννησο, στην ελαιουργία Ρενιέρη, η οποία παράγει ελαιόλαδο από το 1897 στο Φοινίκι Λακωνίας. Όσο για την εντυπωσιακή συσκευασία, αυτή αποτελεί δημιούργημα της εταιρείας της Θεσσαλονίκης designers united.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr o διευθυντής πωλήσεων Ιωάννης Σόμπολος το ντεμπούτο του ελαιολάδου 5 πραγματοποιήθηκε πριν από 15 μήνες στη Ρωσία και στη συνέχεια ακολούθησε το La Grande Epicerie στο Παρίσι. «Ξεκινήσαμε την τοποθέτηση του ελαιολάδου 5 με στόχευση κυρίως τα delicatessen του εξωτερικού και τα ακριβά σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, έχουμε παρουσία και σε άλλες αγορές όπως τα ξενοδοχεία, τα επιχειρηματικά δώρα, τα εστιατόρια», τονίζει ο κ.Σόμπολος.

Σήμερα το ελαιόλαδο 5 κυκλοφορεί σε 16 χώρες σε όλες τις ηπείρους από Ιαπωνία μέχρι Ρωσία, Καναδά, ΗΠΑ, Κίνα, Ταϊβάν, Ντουμπάι, Αυστραλία, Λατινική Αμερική και σύντομα και στη Νότια Αφρική. Στη Θεσσαλονίκη μπορεί να βρει κανείς το ελαιόλαδο 5 στο Παντοπωλείο και στο ξενοδοχείο Hyatt, στη Χαλκιδική σε μεγάλα ξενοδοχεία και στην Αθήνα στα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος.

Από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2013, πρώτη χρονιά διάθεσης του προϊόντος και αντιμετώπισης των αναμενόμενων παιδικών ασθενειών η World Excellent Products διέθεσε κάτι λιγότερο από 30.000 φιάλες. Για τη δεύτερη χρονιά που διανύουμε ο κ. Σόμπολος αδυνατεί να προχωρήσει σε εκτίμηση για τις πωλήσεις. Ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία μπορεί να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης και έχει πάντοτε απόθεμα.

Ο κ.Σόμπολος σημειώνει ότι στην προσπάθεια ανάπτυξης στο εξωτερικό δεν έλειψαν και δεν λείπουν τα προβλήματα, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από το κακό brand name της Ελλάδας. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Όλοι έχουν κάποια δυσάρεστη εμπειρία από παλαιότερες συνεργασίες με Έλληνες, που δεν ήταν συνεπείς. Έτσι, όποιος Έλληνας επιχειρηματίας θέλει να δημιουργήσει σχέσεις με εταιρείες του εξωτερικού πρέπει να είναι οπλισμένος με υπομονή. Ευτυχώς το ελαιόλαδο είναι από τα λίγα πράγματα που δεν έχουμε καταστρέψει σε αυτή τη χώρα αν και το προσπαθήσαμε», εξηγεί ο κ.Σόμπολος και προσθέτει: «Η φιλοσοφία στη World Excellent Products είναι 100% επαγγελματική. Αυτό που θα υποσχεθούμε, αυτό θα παραδώσουμε».

Τέσσερις συσκευασίες κοσμήματα 

Η γκάμα του Five περιλαμβάνει τέσσερις τύπους ελαιολάδου που κυκλοφορούν σε συσκευασίες 200 ml και 500 ml:
-εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε διάφανη φιάλη
-ultra premium εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε λευκή φιάλη
-βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε μαύρη φιάλη
-unique ΠΟΠ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Φοινίκι Λακωνίς σε φιάλη με αμμοβολή και στοιχεία Swarovski.

Η εταιρεία δίνει έμφαση στη σχέση ποιότητας-τιμής και στην υποστήριξη του προϊόντος στο σημείο διάθεσης. «Θέλουμε όποιο προϊόν εμπορευόμαστε να παίρνει την πραγματική του αξία», αναφέρει ο κ.Σόμπολος.Υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι εκτός από το ελαιόλαδο υπάρχουν πολλά ελληνικά προϊόντα με δυνατότητες, τα οποία είναι αναξιοποίητα και η World Excellent Products τα βλέπει με πολύ ενδιαφέρον. 

Οσο καθυστερεί η πώληση της ΕΒΖ, φθίνει η αξία της

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ / enet,gr

Στην Ελλάδα οι διαγωνισμοί πώλησης εταιρειών που ανήκουν στο Δημόσιο ή σε φορείς του Δημοσίου είναι η χαρά του εκκαθαριστή και των συμβούλων, ορισμένες δε φορές και των υποψήφιων αγοραστών.


Αφού για να ολοκληρωθεί η πώληση, για παράδειγμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), χρειάζονται χρόνιες διαδικασίες και συνεχείς επαναπροκηρύξεις του ίδιου διαγωνισμού, ο οποίος δεν τελειώνει ποτέ. Στο μεταξύ η πορεία τής προς πώληση εταιρείας φθίνει, με αποτέλεσμα και το όποιο τίμημα πιθανότατα να φθίνει...

Κάτι τέτοιο συμβαίνει με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία βγήκε προς πώληση το 2011 από την Αγροτική Τράπεζα, πριν η τελευταία τεθεί σε εκκαθάριση. Σήμερα ο εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας Νίκος Μαράντος ανακοίνωσε ότι η διαγωνιστική διαδικασία πώλησης του 82,33% των μετοχών της ΕΒΖ παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013.

Το περίεργο είναι ότι ο εκκαθαριστής είχε προηγουμένως (από τις 10 Ιουλίου 2013) παρατείνει τη διαδικασία μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2013. Το δεύτερο περίεργο είναι ότι, πριν δοθεί η παράταση του Ιουλίου, ο εκκαθαριστής είχε ανακηρύξει, από τον Απρίλιο του 2013, την εταιρεία Cristal Financiere 100% θυγατρική της Cristal Union Societe Cooperative Agricole ως προτιμητέου υποψηφίου και των εταιρειών Krajowa Spolka Cukrowa S.Α. και Litex Commerce JSC ως επιλαχόντων υποψηφίων.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι αγοραστές ζήτησαν «κούρεμα» του δανείου που έχει λάβει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης από την Τράπεζα Πειραιώς, αίτημα το οποίο τότε δεν είχε γίνει δεκτό.

Τώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαδικασία επαναλαμβάνεται από το μηδέν, δεδομένου ότι ο εκκαθαριστής ζητάει από την αρχή στοιχεία για τους υποψήφιους επενδυτές.

Σύμβουλοι στη διαδικασία παραμένουν οι Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ και Deloitte Business Solutions Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε.

Ζημιές 10 εκατ. από κέρδη

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για τη 12μηνη χρήση που έληξε στις 30/6/2013. Σύμφωνα με αυτά, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 228,35 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα ίδια περίπου επίπεδα της προηγούμενης χρήσης. Ομως τα λειτουργικά αποτελέσματα μειώθηκαν σημαντικά σε 11,08 εκατ. ―, από κέρδη 26,25 εκατ. ―. Ενώ το καθαρό αποτέλεσμα (μετά φόρων) ήταν αρνητικό, δηλαδή ζημίες 10,73 εκατ. ―, έναντι κερδών 2,96 εκατ. ― της αντίστοιχης περσινής χρήσης. Η διοίκηση σημειώνει ότι τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με έκτακτα έξοδα απομείωσης αξίας επενδυτικών ακινήτων, αναβαλλόμενης φορολογίας, καθώς και με προβλέψεις για ενδεχόμενες απομειώσεις απαιτήσεων.

Το ζήτημα είναι τι ενέργειες έχει κάνει η διοίκηση για να διεκδικήσει τις απαιτήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ.

Ρύθμιση για δασωμένους αγρούς

Επιστροφή στη μεταπολεμική περίοδο και λύση στους δασωμένους αγρούς προβλέπει το νομοσχέδιο για χιλιάδες ιδιοκτήτες, κυρίως σε ορεινές περιοχές.


Προβλέπεται νέα διαδικασία αναγνώρισης αγρών που άλλαξαν μορφή. Δεν απαιτούνται πλέον τίτλοι πριν από το 1946, αρκεί να προκύπτει από την αεροφωτογραφία του 1945 ότι είχαν αγροτική μορφή.

Πρόκειται για τους αγρούς που, λόγω του μεταπολεμικού κύματος μετανάστευσης και αστυφιλίας, εγκαταλείφθηκαν. Εξάλλου καθορίζεται νέος τρόπος υπολογισμού της αξίας των δασών με βάση τη θέση, τις παραγωγικές, προστατευτικές, αισθητικές και άλλες λειτουργίες του και όχι μόνο την παραγωγή ξύλου και βοσκήσιμης ύλης, όπως μέχρι σήμερα προβλεπόταν, με αποτέλεσμα την υποτίμηση της αξίας και την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, όταν στο πλαίσιο της ισχύουσας δασικής νομοθεσίας παραχωρούνται επί ανταλλάγματι ενοχικά δικαιώματα επί δημοσίων δασών και δασικών εκτάσεων.

ΠΑΣΕΓΕΣ: Φοροεπιδρομή στο χωράφι

Το μαντίλι στην κυβέρνηση κουνά η ΠΑΣΕΓΕΣ, που σέρνει πρώτη το χορό των επίσημων αντιδράσεων για τη φοροεπιδρομή-σοκ στα αγροτεμάχια. 


Το προεδρείο της συνεδρίασε χθες εκτάκτως, εξέφρασε την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου της χώρας για όσα γίνονται ερήμην του και επισημαίνει σε ένα κείμενο-μανιφέστο:

* Δεν είναι δυνατόν τα αγροτεμάχια να φορολογούνται με βάση τους συντελεστές παραγωγής αντί με βάση τα εισοδήματα που προκύπτουν από την καλλιέργειά τους.

* Είναι παραπλανητικός και αποπροσανατολιστικός ο ισχυρισμός ότι τα αγροτεμάχια θα επιβαρυνθούν μόνο με 1,5 ευρώ/στρέμμα. Η αλήθεια είναι ότι θα επιβαρυνθούν με το γινόμενο συγκεκριμένων συντελεστών, σύμφωνα με τη χρήση, θέση, καλλιέργεια, πρόσοψη ή μη σε εθνική ή επαρχιακή οδό, σε θάλασσα κ.λπ.

* Η ίδια καλλιέργεια, με το ίδιο κόστος παραγωγής και την ίδια ακαθάριστη πρόσοδο επιβαρύνεται διαφορετικά, σύμφωνα με το διαμέρισμα, την περιοχή όπου βρίσκεται η καλλιεργούμενη έκταση.

* Προβλέπεται συντελεστής κατοικίας ίσος με 5 για τα 10 στρέμματα του κτήματος και έτσι μία αποθήκη στέγασης - φύλαξης γεωργικών μηχανημάτων επιβαρύνει σημαντικά το γινόμενο των συντελεστών.

* Την ίδια στιγμή που δεν φορολογούνται τα γήπεδα ελλιμενισμού σκαφών ή αεροσκαφών, ενώ φορολογούνται οι λωρίδες γης που βρίσκονται κάτω από υψηλή τάση της ΔΕΗ, που ουσιαστικά είναι ανεκμετάλλευτοι από τον αγρότη.

* Φορολογούνται οι μη καλλιεργούμενες ανεκμετάλλευτες γαίες, οι οποίες δεν προσδιορίζουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες τους.

* Τέλος, δεν προβλέπεται καμία διάκριση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στους ετερο-επαγγελματίες.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...