Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Ξάνθη: Μαϊμού αγροτικές επιδοτήσεις και αγρότες… μόνο στα χαρτιά!

Συνεταιρισμοί με δεκάδες ανενεργούς αγρότες, που εξυπηρετούσαν εκλογικά και μόνο συμφέροντα, ενισχύσεις και αποζημιώσεις μαϊμού αλλά και μια σειρά από παραφωνίες έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφαρμογή του νέου νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, με την κατάργηση των...δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων αλλά και την παράλληλη παύση ανενεργών συνεταιρισμών, που παρουσιάζονταν μόνο στα χαρτιά στην Π.Ε. Ξάνθης.

Όπως παραδέχθηκε και δημοσίως ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης (η ΕΑΣ έχει μετατραπεί πλέον σε Συνεταιρισμό Συνεταιρισμένων Παραγωγών Ξάνθης και εκκρεμούν οι αρχαιρεσίες του νέου Δ.Σ. στο οποίο εκλέχθηκε και συμμετέχει ο ίδιος) μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την Εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα υπήρχαν συνεταιρισμοί στην Π.Ε. Ξάνθης που παρουσίαζαν 300 και 400 εγγεγραμμένα μέλη από τα οποία μόλις ελάχιστα ήταν ενεργοί αγρότες.

«Πράγματι υπήρχαν πολλοί ανενεργοί αγρότες. Ο νέος νόμος εστιάζεται στους πραγματικούς αγρότες σε αυτούς που πραγματικά σπέρνουν, θερίζουν και μαζεύουν στη συνέχεια την παραγωγή τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εξηγώντας πως «υπήρχαν συνεταιρισμοί στην Ξάνθη που έγγραφε ο καθένας το σόι του προκειμένου να εκλεγεί ως αντιπρόσωπος και τα εκλογικά αποτελέσματα αλλοιώνονταν. Ο σημερινός νόμος έχει τα θετικά του σημεία».

Μάλιστα ο κος Χατζηελευθεριάδης αναφέρθηκε και σε φαινόμενα εικονικών αγροτικών καταστροφών με στόχο φυσικά την είσπραξη αποζημιώσεων ή ενισχύσεων. «Υπήρχαν και φαινόμενα κατά το παρελθόν όπου βγάζαμε τα παλιά δέντρα και βάζαμε πιο παλιά μόνο και μόνο για να πάρουμε τις αντίστοιχες ενισχύσεις» επισήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος, γεννώντας ωστόσο το εύλογο ερώτημα του εάν έχουν αποδοθεί ή θα αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που ενέκριναν την παροχή τέτοιων οικονομικών ενισχύσεων, που φυσικά δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Θηλιά που στενεύουν τα χρέη της πρώην ΕΑΣ Ξάνθης
Μπορεί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης να αποτελεί πλέον ιστορία, τουλάχιστον ως ονοματολογία, και να έχει μετατραπεί πλέον σε Συνεταιρισμό Συνεταιρισμένων Παραγωγών Ξάνθης ωστόσο αυτό δεν έχει επιφέρει ουδεμία αλλαγή τόσο στο περιουσιακό καθεστώς της Ένωσης όσο και στα χρέη και τις υποχρεώσεις της.

«Το ότι η ΕΑΣ μετατράπηκε σε Συνεταιρισμό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από τις οφειλές τις, αλλά αυτές μεταφέρονται στο νέο σχήμα. Οι όποιες οφειλές, που δεν τις αρνηθήκαμε ποτέ, θα πρέπει να αποπληρωθούν. Βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες και θα πρέπει να βρούμε με ποιον τρόπο θα πάμε σε κάποιες ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα της αποπληρωμής» σημειώνει ο κος Χατζηελευθεριάδης, εξηγώντας πως το βασικό πρόβλημα παραμένει το άτοκο δάνειο - επιχορήγηση των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε το 2008 στην ΕΑΣ Ξάνθης και το οποίο τώρα η Ε.Ε. ζητά να δοθεί πίσω.

«Μιλάμε για δάνεια 85 εκατομμυρίων ευρώ για όλες της ΕΑΣ τα οποία δόθηκε προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τους παραγωγούς γιατί υπήρξε πρόβλημα το 2008 με την καλλιέργεια αραβοσίτου ιδιαίτερα. Μεταφέρθηκαν όλα τα καλαμπόκια στις Ενώσεις τα οποία δεν μπορούσαμε να τα πωλήσουμε και δώσαμε προκαταβολές στους παραγωγούς. Εφόσον τα πουλήσαμε και εισπράξαμε τα χρήματα θα έπρεπε να τα έχουμε δώσει αυτή είναι η αλήθεια» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων για το συγκεκριμένο θέμα ο κος Χατζηελευθεριάδης για να συμπληρώσει πως μια ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής με την παράλληλα επιμήκυνση του χρόνου καταβολής της οφειλής αποτελεί το βασικό αίτημα από πλευράς της ΕΑΣ ώστε να μπορέσει να ξεχρεώσει τη συγκεκριμένη οφειλή. «Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις οργανώσεις να αποπληρώσουν τα χρέη» προσθέτει ο ίδιος.
thrakitoday.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...