Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Καμία αποζημίωση για τον περονόσπορο στους αγρότες

Αρνητική  απάντηση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης 
σε  παρεμβάσεις του  Λευτέρη Αυγενάκη  
Απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες για τον περονόσπορο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, ρίχνοντας μάλιστα τις ευθύνες στους αμπελοπαραγωγούς για την εξάπλωση της ασθένειας (!). 
Ειδικότερα, ο αρμόδιος Υπουργός ενημερώνει το Βουλευτή ότι «όπως είναι γνωστό, οι ζημιές από περονόσπορο δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τους κανονισμούς του ΕΛ.Γ.Α., ούτε προβλέπεται στους κανονισμούς αυτούς διαδικασία κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων». 
Σημειώνει ότι «για την αντιμετώπιση του περονόσπορου ο παραγωγός πρέπέι να παίρνει μέτρα προληπτικά και κατασταλτικά. Η εξάπλωση της ασθένειας πολλές φορές εξαρτάται από το ύψος της υγρασίας που επικρατεί στη περιοχή, το μη καλό αερισμό, τη μη σωστή διοχέτευση επαρκούς ηλιοφάνειας για τη σωστή φυσιολογία της αμπέλου και γενικά τη μη σωστή αντιμετώπιση της ασθένειας εκ μέρους των παραγωγών (μέθοδοι πρόληψης κλπ.)» 
Επίσης, αναφέρει ότι «προληπτικά σε κάθε καλλιεργητική περίοδο ο παραγωγός  είναι υποχρεωμένος για πιθανή προσβολή να καταφεύγει σε κατάλληλους ψεκασμούς, ξεκινώντας στην αρχή με ελαφριά χαλκούχα σκευάσματα και στη συνέχεια διασυστηματικά μυκητοκτόνα αν διαπιστώσει προσβολή, έτσι ώστε εισχωρώντας το φάρμακο μέσα στους ιστούς του φυτού να προκαλέσει την καταστροφή της συγκεκριμένης φυτοπαθολογικής προσβολής». Και συνεχίζει ότι «στις περιπτώσεις και στις γεωγραφικές ζώνες που ενδεχομένως έχουμε έξαρση του φαινομένου, η μόνη δυνατότητα αποζημίωσης αυτών των παραγωγών είναι η ένταξη των ζημιών αυτών σε καθεστώς ΠΣΕΑ». 
Επισημαίνει δε ότι «το Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε  στη σύσταση επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα συντάξει και το σχετικό πόρισμα που θα αφορά το εύρος και την ένταση της προσβολής στις αμπελοκαλλιέργειες, προκειμένου οι εν λόγω ζημιές να ενταχθούν σε πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΦΕΚ 6288’/9-4-2008), για να ενταχθούν οι εν λόγω ζημιές σε πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων, θα πρέπει:
    • Να τεκμηριώνεται επιστημονικά - γνωμάτευση ειδικευμένου φορέα- ότι οι προσβολές οφείλονται σε συγκεκριμένη φυτική ασθένεια, η οποία προήλθε από δεδομένες δυσμενείς συνθήκες.
    • Τα μετεωρολογικά δεδομένα να επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών, γεγονός το οποίο καθιστούσε αδύνατη την αντιμετώπιση της ασθένειας.
    • Το επίπεδο των ζημιών από την ασθένεια αυτή, να φθάνει ένα κατώτατο όριο 30% της κανονικής παραγωγής του Νομού (σύγκριση με τη μέση παραγωγή της τριετίας, πριν το έτος ζημιάς).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...