Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Σε τιμές... καρπουζιού πουλάνε οι παραγωγοί το πεπόνι

Σε τιμές... καρπουζιού πουλάνε οι παραγωγοί αυτή την περίοδο λόγω της υπερπροσφοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Τρίκαλα, παρά το γεγονός ότι η εκκίνηση για τους παραγωγούς ήταν στα 70 λεπτά το κιλό, η τιμή μετά κατρακύλησε στα 10 λεπτά/κιλό.Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Τρίκαλα, παρά το γεγονός ότι η εκκίνηση για τους παραγωγούς ήταν στα 70 λεπτά το κιλό, η τιμή μετά κατρακύλησε στα 10 λεπτά/κιλό.
Σε τιμές... καρπουζιού πουλάνε οι παραγωγοί το πεπόνι αυτή την περίοδο, λόγω της μη φυσιολογικής υπερπροσφοράς, που υπάρχει στην αγορά. Ο κρύος καιρός του Μαΐου και του Ιουνίου μείωσε την κατανάλωση πεπονιού και ανάγκασε την αγορά να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες για μετά τα μέσα Ιουνίου προς Ιούλιο.

Έτσι, διανύουμε μία από τις δυσκολότερες περιόδους για το ελληνικό πεπόνι, που πλέον αναζητά μια υγιή διέξοδο στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Ρωσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Τρίκαλα, παρά το γεγονός ότι η εκκίνηση για τους παραγωγούς ήταν στα 70 λεπτά το κιλό, η τιμή μετά κατρακύλησε στα 10 λεπτά/κιλό.

Όσον αφορά την Ηλεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού Fresher -που κυκλοφόρησε αυτό το Σάββατο με την εφημερίδα Agrenda- οι τιμές στο πρώιμο «έπιασαν» μέσο όρο στα 50 λεπτά/κιλό. Στη συνέχεια όμως και συγκεκριμένα μετά τις 15 Ιουνίου η τιμή κατέρρευσε στα 20 με 25 λεπτά/κιλό.

Το αρνητικό είναι ότι ο κύριος όγκος της παραγωγής πουλήθηκε σε αυτές τις πολύ χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να συνεχίζουν προς το τέλος της σεζόν με πολύ λιγότερα έσοδα από ό,τι περίμεναν και περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης της συγκομιδής από δω και πέρα.

Η καλλιεργητική περίοδος ολοκληρώνεται με πολύ μικρές ποσότητες μέσα στον Σεπτέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...