Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ και το αυξημένο κόστος του ρεύματος, απειλούν τις νέες φυτεύσεις


Η έλλειψη ρευστότητας καθηλώνει τη νέα καλλιεργητική περίοδο από κοινού με την καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ, αλλά και το διπλασιασμό στο κόστος του ρεύματος για τις αγροτικές γεωτρήσεις, όπως επισημαίνει...
σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ.κ. Ιωάννη Στουρνάρα και Ιωάννη Μανιάτη αντίστοιχα.


Όπως υπογραμμίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης, «το πρόβλημα είναι, ότι η επιστροφή ΦΠΑ ενώ κάθε χρόνο γινόταν το Μάιο, φέτος δεν έχει γίνει ακόμα και είναι ήδη τέλη Ιουλίου. Επιπλέον η επιστροφή ΦΠΑ μειώθηκε σημαντικά από το 11% σε 6%. Αυτό που δημιουργεί έντονο προβληματισμό είναι πώς θα προχωρήσουν οι αγρότες σε νέες φυτεύσεις, δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας, αν το αργότερο μέχρι τις πρώτες μέρες του Αυγούστου δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα».

Παράλληλα ιδιαίτερα μεγάλη είναι η αύξηση στους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις γεωτρήσεις των αγροτών. Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων ποτίζουν τις καλλιέργειες τους από ιδιωτικές, ομαδικές γεωτρήσεις οι οποίες λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. «Τελευταία όμως διαπιστώνουν, ότι το κόστος για τις ΑΠΕ έχει αυξηθεί σε ποσά άνω των 1.000 ευρώ το τετράμηνο. Κι αν σε αυτό προστεθεί και η μετατροπή του ρεύματος από γεωργικό σε οικιακό, τότε το κόστος αυξάνεται ακόμα. Ουσιαστικά, το κόστος του ρεύματος διπλασιάζεται με αποτέλεσμα ενώ ένας παραγωγός πλήρωνε για το ρεύμα της γεώτρησης 3.000 ευρώ το χρόνο, τώρα να καλείται να πληρώσει 6.000 ευρώ» υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής.

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά να καταβληθούν το συντομότερο οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες προκειμένου να προχωρήσουν οι νέες φυτεύσεις αλλά και εξορθολογισμό του τέλους για τις ΑΠΕ, δεδομένου ότι το κόστος του ρεύματος για τις αγροτικές γεωτρήσεις απειλεί τον ίδιο τον κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...