Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΧΑΝΙΑ: Από 2,7 έως 3€ ανά λίτρο η τιμή του λαδιού

Τη διεκδίκηση τιμής πώλησης του ελαιολάδου που να κυμαίνεται από 2.70 έως και 3 ευρώ το λίτρο συνιστά στους παραγωγούς των Χανίων, ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Χανίων, ο οποίος έχει καταγράψει για φέτος μία μεγάλη ζημιά στην παραγωγή.


«Η εκτίμησή μας είναι ότι η ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος δε θα ξεπεράσει  τους 11.000 τόνους για τα Χανιά, ενώ στην Κρήτη και αυτό είναι εκτίμηση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου η παραγωγή θα φτάσει τους 32.000 – 35.000 τόνους», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης.


Σε επίπεδο Κρήτης μια καλή χρονιά είχε σαν αποτέλεσμα  να παράγονται 100.000 τόνοι, ενώ σε μία άσχημη χρονιά η παραγωγή κυμαινόταν περίπου στους 65.000 τόνους.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι τυποποιητές ελαιολάδου που κάνουν εξαγωγές στο εξωτερικό  με τη δική τους επωνυμία και υπάρχουν και οι τυποποιητές που απλά τυποποιούν φασόν.  Η πρώτη κατηγορία θα έχει πρόβλημα από τη μειωμένη φετινή παραγωγή, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν οι αγορές του εξωτερικού, που με πολύ κόπο αποκτήθηκαν σε διάρκεια ετών. Οι αλυσίδες των super market δεν καταλαβαίνουν από κακιές χρονιές. Τις λίγες θέσεις που έχουν τα ελληνικά λάδια στο εξωτερικό θα τις καλύψουν λάδια άλλων χωρών, που τυχαίνει φέτος να έχουν καλή παραγωγή όπως π.χ. η Ισπανία. Και καταλαβαίνει κανείς ότι αν βγεις από τα ράφια, δύσκολα ξαναμπαίνεις. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να εκμεταλλευτούν οι παραγωγοί, αλλά με λογική, όχι ληστρικά, ώστε να διεκδικήσουν μία καλή τιμή για το λίγο λάδι που θα παράγουν. Πιστεύω, ότι παρά τ’ ότι οι διεθνείς τιμές δεν είναι ανεβασμένες, επειδή υπάρχει ζήτηση από τις σοβαρές τυποποιητικές μονάδες για λάδι Κρητικό, μπορούν να διεκδικήσουν τιμές που να φτάνουν και τα 3 ευρώ, για τις 3 γραμμές. Αυτό είναι μία πρόβλεψη δική μου».

ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Στη δυτική Κρήτη η μεγαλύτερη ζημιά στην παραγωγή εχει συντελεστεί στην Κίσαμο, ενώ μικρότερη -τηρουμένων των αναλογιών- σε μέγεθος είναι στην περιοχή του Αποκόρωνα. Επειδή προερχόμασταν από μία χρονιά με μεγάλη παραγωγή, αναμένονταν φέτος μια μεσαία παραγωγή περίπου 18.000 -20.000 τόνοι. Ομως εξαιτίας των ισχυρών νοτίων ανέμων που είχαμε στις 28 – 29 Μαΐου του 2013, όταν τα ελαιόδεντρα βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο της καρπόδεσης είχαμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής. Κατά την άποψή μας αυτή η ζημιά αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ . Η σωστή διεκδικητική γραμμή είναι αυτή που ο Σύνδεσμος Γεωπόνων από τις 15 Ιουνίου είχε δηλώσει στα “Χ.Ν.”. Οτι δηλαδή η ζημιά έγινε στο αρχικό στάδιο καρπόδεσης και οφείλει το κράτος και ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους παραγωγούς! Οπως οι παραγωγοί πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΕΛΓΑ, έτσι και αυτός οφείλει να πληρώσει. Δεν είναι δυνατόν να αποζημιώνονται οι παραγωγοί στη βόρεια Ελλάδα για τη ζημιά του παγετού και να μην αποζημιώνονται οι παραγωγοί της Κρήτης για τις ζημιές από τους καύσωνες», καταλήγει ο κ. Ντουντουνάκης.

ΣΤΟ ΣΕΛΙΝΟ

Πολύ μεγάλη μείωση της παραγωγής διαπιστώνεται και στην περιοχή του Σελίνου. Οπως δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Α.Σ. Σελίνου κ. Βαρδής Μαράκης «συνολικά το 70% της παραγωγής μας φέτος καταστράφηκε. Και ήταν μια χρονιά που θα είχαμε “βεντέμα”. Ομως οι νότιοι άνεμοι έπληξαν και την τσουνάτη ελία πάνω στην ανθοφορία».

Σε ότι αφορά την κάθε περιοχή ο κ. Μαράκης μας εξηγεί πως «στο κεντρικό Σέλινο ένα τμήμα του παρουσιάζει μια  μικρή παραγωγή, μιλάμε για Πλεμενιανά, Αλιγούς, Δρυ, ενώ στο δυτικό Σέλινο η παραγωγή δεν θα είναι ούτε 5% σε Σαρακίνα, Βοθιανά, Σκλαβοπούλα, Βουτάς. Στο ανατολ. Σέλινο η όποια παραγωγή ήταν στα ορεινά χωριά όπως το Επανοχώρι, που όμως επλήγει σημαντικά από την πρόσφατη χαλαζόπτωση».

Πρωτοβουλία για τη νέα Κ.Α.Π.

«Η  Περιφέρεια Κρήτης πρέπει να οργανώσει μια σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς που θα οδηγήσει σε μια τεκμηριωμένη πρόταση για την Κρήτη, ώστε να μην χαθούν χρήματα που προορίζονται για την περιφέρειά μας γιατί κυκλοφορούν διάφορα σενάρια», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων κ. Λ. Ντουντουνάκης.

Η νέα Κ.Α.Π. θα εφαρμοστεί από το 2015 για το λάδι και στα εσπεριδοειδή από το 2014 – 2015. «Περιμένουμε τις προτάσεις του υπουργείου που αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο δεκαπενθήμερο. Εμείς ως Κρήτη θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η νέα Κ.Α.Π. γιατί δεν θα έχουμε άλλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες», καταλήγει.



haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...