Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Άνεργοι Νέοι ή Έλληνες Νέοι Αγρότες

Λένε ότι η καταγεγραμμένη ανεργία σήμερα στην Ελλάδα είναι κάπου κοντά στο 29% και η ανεργία στους νέους (μέχρι 40 ετών) είναι κάτι κοντά στο 60%. Είναι μεγάλη ατυχία, από αυτήν την πλευρά, να είσαι Έλληνας.


Όλοι κάποτε ήμασταν νέοι, και για όσους έχουν ισχυρή μνήμη θυμούνται ότι το να μπεις στην αγορά εργασίας μετά τις όποιες σπουδές, είναι μια εξαιρετικά επίπονη και δύσκολη προσπάθεια, με πολλές «κατραπακιές». Αν μάλιστα προσπαθήσεις να κάνεις δικιά σου δουλειά, τότε απαιτούνται όχι ένα, αλλά ταυτόχρονα και τα τρία «F» (Friends, Fool, Family=Φίλοι, Τρέλα, Οικογένεια), όπως περιγράφουν τα εγχειρίδια ανάπτυξης της δικιάς σου start up επιχείρησης. Είναι διπλή ατυχία να είσαι στην Ελλάδα και να είσαι νέος.

Στην Ελληνική πραγματικότητα τα αγροτικά επαγγέλματα έχουν υποστεί συστηματική απαξίωση και οι επαγγελματίες αγρότες συνήθως αντιμετωπίζονται ως «κατώτερης ποιότητας» επαγγελματίες. Όσοι θέλουν να ασχοληθούν για πρώτη φορά με τα αγροτικά επαγγέλματα τώρα, βάζουν, για να διαχωρίσουν την νέα κατάστασή τους, ως προμετωπίδα, την «αγροτική επιχειρηματικότητα», διότι τάχα αυτοί, οι καινούργιοι, είναι «επιχειρηματίες αγρότες». Είναι αρκετά σαφής ένδειξη ότι, γενικά, τα αγροτικά επαγγέλματα, μέχρι πριν την κρίση της οικονομίας της αγοράς, δεν θεωρούνταν ισότιμοι επαγγελματίες. Σήμερα, δυστυχώς εξ ανάγκης, εξετάζοντας όλες τις δυνατότητες και όλοι ανακάλυψαν την πιθανότητα να παράγουν τρόφιμα, αλλά δεν θέλουν να είναι απλοί αγρότες, και αυτοκλήθηκαν «επιχειρηματίες αγρότες». Είναι τριπλή ατυχία να ζεις στην Ελλάδα, να είσαι νέος και να ξεκινάς σε κάποιο αγροτικό επάγγελμα.

Κάποιοι χαρακτηρίζουν ως αγρότες όσους έχουν εισόδημα (πέραν ενοικίων) τουλάχιστον κατά 35% από αγροτικά επαγγέλματα, ενώ αγροτικές επιδοτήσεις εισπράττουν περίπου 850.000 άτομα στην Ελλάδα (χωρίς να είναι όλοι «αγρότες». Εκτιμάται ότι οι 85-100% αγρότες είναι περίπου 180.000, οι 51% αγρότες είναι περίπου 360.000 και οι 35% είναι περίπου 500.000. Και δεν ξεκαθαρίζει κανένας τον χώρο, διότι όπως φαίνεται είναι πολλοί οι ψήφοι, που εισπράττουν επιδοτήσεις από την ΚΓΠ-CAP, τάχα σαν τυπικοί αγρότες. Και όχι μόνο είναι πολλαπλή ατυχία να είσαι «Έλληνας-Νέος-Αγρότης», αλλά σε υποκλέπτουν και τους πιθανούς πόρους.

Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης-ΠΑΑ 2007-2013 υπήρχε η πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών για 360.000.000€ με τον κανονισμό να επιτρέπει 40.000€ κατά Νέο Γεωργό. Για μικροκομματικούς & ανόητους κομματικούς λόγους η προκηρυχθείσα επιδότηση (40.000€) ανατράπηκε και έγινε ανώτατη 20.000€ διότι εν τω μεταξύ η νέα υπουργός «κατακρεούργησε» το πρόγραμμα και με τροποποίηση μείωσε δραματικά, εν μέσω κρίσης, τον διαθέσιμο προϋπολογισμό σε περίπου 180.000.000€. Όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση για Νέοι Γεωργοί αναγκάσθηκαν να κάνουν ότι υποσχέθηκαν με την μισή επιδότηση και με την κρίση να τους «λιανίζει» κάθε πιθανότητα επιτυχίας. Και ακόμα ταλαιπωρούνται.

Και ξαφνικά «θαύμα»! Βρέθηκαν, λέει ο τότε υπουργός, που εκλέγονταν σε έντονα αστική περιοχή, χρήματα για να χρηματοδοτήσει προεκλογικά (Απρ 2012) Πρόγραμμα Νέων Γεωργών με 60.000.000€ (10.000 νέοι με 6.000€, κυρίως για όσους πήραν 5 στρέμματα για να γίνουν αγρότες ! …). Και μετά «σιγή ασυρμάτου», μέχρι να ετοιμαστούν εκλογές (Μαϊ 2014) και να βρεθούν «ξαφνικά» 180.000.000€ για 10.000 περίπου νέους με ανώτατο 20.000€ ανά νέο γεωργό ! … Μήπως θα ήταν ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ να δοθεί extra πριμ σε όσους Νέους Αγρότες ήδη ταλαιπωρούνται εν μέσω κρίσης για να σταθεροποιήσουν την νεότευκτη αγροτική εκμετάλλευση τους?

Κάποιοι άλλοι λένε, ότι παρά τα ΜΜΕ που μας βομβαρδίζουν με ευκαιρίες για εναλλακτικές καλλιέργειες και «καινοτομίες» στον αγροτικό τομέα, οι επαγγελματίες αγρότες μειώθηκαν το 2012 κατά 18.000 αγρότες (στοιχεία ΠΑΣΕΓΕΣ), ενώ πρόσφατα ο ΣΕΚ παρουσίασε δημόσια την συνεχή ραγδαία μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων στην Ελλάδα.

Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατ’ αναλογία και στην Ελλάδα, οι Νέοι Αγρότες είναι ΜΟΛΙΣ το 6% των αγροτών. Για να ήταν βιώσιμο και με ομαλή διαδοχή το σύστημα θα έπρεπε να έχει το 40% των αγροτών στην ηλικιακή ομάδα 20-35 ετών, να έχει 30% περίπου στην ηλικιακή ομάδα 35-50 ετών, να έχει 20% στην ηλικιακή ομάδα 50-65 ετών και περίπου 10% σε διάφορους άλλους. Το 6% είναι τραγικό, αλλα για τηνΕλλάδα είναι τραγικότερο ότι το 65% των αγροτών είναι 55-65 ετών … … Αυτοί που σήμερα συνήθως ηγούνται ή ακούγονται σε ότι αγροτικές οργανώσεις υπάρχουν (αν υπάρχουν), μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα είναι εκτός αγροτικού επαγγέλματος (στα ΚΑΠΗ ή αλλού κοντύτερα στον Θεό).

Και αντί να γίνει μια συστηματική προσπάθεια διαμόρφωσης αποτελεσματικού θετικού θεσμικού πλαισίου (κεντρική πολιτική σκηνή) και ταυτόχρονα μια εντατική εκστρατεία για να γίνει ελκυστική η ζωή στην ύπαιθρο (τοπικές αυτοδιοικήσεις και Περιφέρειες) για νέες οικογένειες, οι νέοι μας καλούνται να υποστούν μια διαδικασία που είναι τουλάχιστον εχθρική, όπως για όλους τους αγρότες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία συμμετέχουμε ακόμα, διαπιστώνει ότι χρειαζόμαστε επειγόντως επιτάχυνση στις εφαρμογές νέων τεχνολογιών και καινοτομιών για να επιβιώσουμε στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Εξήγγειλε μάλιστα και το πρόγραμμα HORIZON 2020, όπου η κυρίαρχη σκέψη είναι ότι για να πετύχει το πρόγραμμα, και όλοι εμείς, είναι αναγκαίο ένα «οικοσύστημα» που να βοηθά στην δημιουργία καινοτομιών (επιστημονικές γνώσεις που μετασχηματίζονται σε εφαρμογές και αποδίδουν οικονομικά) και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί το απαραίτητο «οικοσύστημα» για την υποστήριξη της νεανικής αγροτικής επιχειρηματικότητας, και για να γίνουν ελκυστικά τα χωριά μας και η ελληνική ύπαιθρος για να προσελκύσουν νέους αγρότες, νέους επαγγελματίες και δεξιότητες.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για χρηματοδότηση εφαρμοσμένης έρευνας χρήσιμης και καθοδηγούμενης από τους ίδιους τους αγρότες (αν υπήρχαν αξιόπιστες συμμετοχικές Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις) και Γεωργικών Εφαρμογών. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για καλύτερη οργάνωση της ελληνικής αγροτικής εκπαίδευσης (ανύπαρκτης ουσιαστικά) και της συνεχιζόμενης αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για υποστήριξη της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, όπως είναι τα τοπικά Επιμελητήρια, όπου όμως μέχρι σήμερα δεν δέχονται τους αποκλειστικά αγρότες. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό ίσως είναι μια απαραίτητη ενέργεια να συσταθεί ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ.

Για να κάνεις μια οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα βοηθούν όλοι, έχουν μάλιστα συσταθεί «γραφεία μιας στάσης-One Stop Shop», ενώ για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή τροφής-αγρότες, φαίνεται ότι οι περισσότεροι τους βλέπουν σαν «δικαιολογία για την χρηματοδότησή τους». Τα δικαιολογητικά είναι πολλά, και δίνουν δουλειά σε τοπογράφους, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς, συμβούλους επιχειρήσεων και βέβαια συμβούλους γεωπόνους και αντιπροσώπους εξοπλισμών-τρακτέρ και παρελκομένων. Πρόσφατα το ΥπΑΑΤ εξήγγειλε απλοποίηση, έναντι των περίπου δύο χρόνων που έκανε η προηγούμενη προκήρυξη του Προγράμματος Νέων Γεωργών για να εγκριθεί και ακόμα ταλαιπωρεί, μετά 5 χρόνια από την προκήρυξη (Φεβ 2009), τους Νέους Αγρότες.

Θα έπρεπε να μην περιμένουμε να δούμε αν θα επιτευχθεί κάτι ωφέλιμο για όλους αλλά θα θέλαμε να συμμετέχουμε ενεργά όλοι σε δομές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, στις τοπικές κοινωνίες και με συστήματα αλληλέγγυας και κοινωνικής οικονομίας, από τα κάτω, να διαμορφώσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες για τοι μέλλον. Οι προηγούμενη γενιά μας προικοδότησε με πολλά δισεκατομμύρια χρέος, ας βοηθήσουμε τους νεότερους να μην κάνουν τα ίδια λάθη.

Είναι πολλαπλή ατυχία να είσαι «Έλληνας-Νέος-Αγρότης», αλλά μεγαλύτερη ατυχία να σου υφαρπάζουν τις πιθανότητες και ελπίδες σου, με τις παλαιοκομματικούς μηχανισμούς και με φιέστες που συμπίπτουν με ονομαστικές εορτές και κοιτούν μόνο στο παρελθόν, για να μην αλλάξει τίποτε από τις κατεστημένες δομές και τα τεχνάσματα.

Μέσα σε αυτό το «κλίμα» η «Ένωση Νέων Αγροτών ΠΡΕΒΕΖΑΣ» ανακοίνωσε το 2ο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου (Άρτα, 6-8/9/2014), η «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΜΥΓΔΟΝΙΑ» οργάνωσε επιτυχώς την 3η Ανταλλαγή Εμπειριών (Λαγκαδάς, 9/3/2014), το «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών Θεσσαλίας» οργανώνει το 6ο Πολυσυνέδριο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας (Λάρισα, 15/3/2014), η «Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών» οργανώνει συναντήσεις-συζητήσεις τακτικά κάθε Τρίτη (Σέρρες, Επιμελητήριο, 11/3/2014), και το «SETLE.GR» οργανώνει το Σταδιοδρόμιο (Πειραιάς, Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, 16/3/2014).

Για την καταγραφή: Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...