Οι νέοι και οι άνεργοι θέλουν να
μείνουν στην Ελλάδα, να ασχοληθούν με τη γεωργία και τον πρωτογενή
τομέα, αλλά θέλουν την πολιτεία σύμμαχό τους, με κίνητρα που θα τους
επιτρέψουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα και να πετύχουν.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα της «ΚΑΠΑ RESEARCH Α.Ε.» σε 3.234 άντρες και γυναίκες, άνω των 28 ετών, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του διαδικτυακού καναλιού για την καινοτομία και την ανάπτυξη www.ka-business.gr, η οποία στηρίχθηκε πάνω σε ερωτήματα αναγνωστών του διαδικτυακού καναλιού, στο πλαίσιο του 5ου πολυσυνεδρίου «Καινοτομία και Ανάπτυξη» που διοργανώνει το ka-business.gr στις 2 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
5.000 ευρώ για ξεκίνημα
Οπως προκύπτει από την έρευνα, οι νέοι και οι άνεργοι κρίνουν αρνητικά την αγροτική πολιτική της Ε.Ε. σήμερα κατά 71,6% και 72% αντίστοιχα. Μόλις το 22,5% και 23,5% αντίστοιχα την κρίνουν θετικά. Το 78,9% δεν θεωρούν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας τις προσλήψεις στο Δημόσιο ή στους δήμους (76,9%). Θέλουν να επιστρέψουν στον αγροτικό τομέα, αλλά με κίνητρα όπως ο δανεισμός, χωρίς αυστηρά κριτήρια, για την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας (76,7%), η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, όπως ΦΑΠ, τέλη κυκλοφορίας κ.τ.λ. (74,8%), οι μικρές ενισχύσεις ώς 5.000 ευρώ για τη μετεγκατάσταση (59,2%) και μικρά δάνεια ίσου ύψους για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (56,8%).
Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, κάλεσε του νέους «να διοχετεύσουν την ενέργειά τους στη δημιουργικότητα και την καινοτομία» και πρόσθεσε ότι η νέα ΚΑΠ 2014-2020 τετραπλασιάζει τα κονδύλια που διατίθενται για έρευνα, εκπαίδευση και συμβουλευτική των νέων αγροτών. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ποιότητα στον τουρισμό και τη γεωργία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας και της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Λακασά, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιγράψει τα πετυχημένα παραδείγματα σύνδεσης έρευνας και πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις.
«Στα ελληνικά πανεπιστήμια είχαμε υπερπαραγωγή γνώσης για τη γνώση. Και έρευνα στοχευμένη κυρίως στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και όχι στην αγορά. Οταν η χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι μόλις 0,6% του ΑΕΠ, έναντι 9% στην Κίνα, πρέπει να κάνεις σωστή διαχείριση», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου