Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Η Αγροτική Ανάπτυξη και η αυτοφυής χλωρίδα


Την Τρίτη, 23 Απρ 2013, στις 20.00, στο παλαιό Δημαρχείο Ασσήρου, Θεσσαλονίκης, η ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ και η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης οργανώνουν συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Αξιοποίηση Αυτοφυών Φυτών & Αγροτικές Καλλιέργειες».

Οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν σταθερά  στις σίγουρα γνωστές καλλιέργειες, αναζητούν όμως συνεχώς συγκριτικά πλεονεκτήματα στις εκμεταλλεύσεις τους. Μετά την προσπάθεια να προσφερθούν  στους καταναλωτές προϊόντα από  φυτά της Ελληνικής χλωρίδας από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΜΥΓΔΟΝΙΑ και την επισήμανση ότι η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην βιοποικιλότητά της, στο μικροκλίμα της και στον πολιτισμό της,

η συνάντηση-συζήτηση της 23ης Απρ 2013, στην Άσσηρο, θα εστιασθεί σε:

1. Αξιοποίηση αυτοφυών φυτών με την βοήθεια της Δρ Ελένης Μαλούπα, Τακτικής Ερευνήτριας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών & Ανθοκομικών Ειδών, Θέρμη, Θεσαλονίκης) και

2. Συνθήκες ανάπτυξης της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με την βοήθεια του κ. Δημητρίου Μιχαηλίδη, δημοσιογράφου, συνεργάτη ΑΓΡΟΡΑΜΑ

Στην σημερινή πραγματικότητα η ελληνική γεωργία θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα σε Δενδρώδεις καλλιέργειες, σε Λαχανοκηπευτικά και σε Αρωματικά-ανθοκομικά, ενώ το νέο μοντέλο ανάπτυξης διακρίνεται κυρίως για την τοπική του διάσταση με αυτάρκεια και βιωσιμότητα (αειφορία).

Έχει πλέον καταστεί απολύτως σαφές ότι δεν υπάρχει μέλλον για τους οποιοσδήποτε «απλώς παραγωγούς», εάν δεν συνδυάσουν την αγροτική τους παραγωγή, με τυποποίηση και συσκευασία ώστε να φθάνει και να πουλιέται στον τελικό καταναλωτή με την ταυτότητά του.

Η παραγωγή πρέπει να προσφέρει  στην απαιτητική αγορά σήμερα, ποιότητα, συνέχεια και συνέπεια, που μόνο επαρκείς ποσότητες μπορούν να εξασφαλίσουν και που στην ελληνική πραγματικότητα σημαίνουν υποχρεωτικά συλλογικά σχήματα που θα εξασφαλίζουν την ομοιομορφία στην ποιότητα και επαρκή ποσότητα.

Ταυτόχρονα, οι συλλογικές προσπάθειες μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στην εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα και χρηματοδότηση της τεχνικής & επιστημονικής υποστήριξης στις καλλιέργειες και επεξεργασίες, πάντα με πρωτοβουλία των ιδίων των αγροτών.

Η συνάντηση-συζήτηση είναι  ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο και  γίνεται ύστερα από πολλά αιτήματα ενδιαφερομένων κατοίκων της περιοχής της Ασσήρου, που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος-ΕΑΦΦΕ, όπου μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας είναι η κα Στέλλα Γκουδίνογλου (Κριθιά, 6976855676).

Για όσους ενδιαφέροντα το ραντεβού είναι για την Τρίτη, 23 Απρ 2013, στις 20.00, στο πρώην Δημαρχείο Ασσήρου, στον Δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

 Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...