Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Μεγάλη καταστροφή για τους μηλοπαραγωγούς στη Ζαγορά

Αντιμέτωποι με τα φθινοπωρινά ... τερτίπια του καιρού βρέθηκαν για ακόμη μια φορά αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, που βίωσαν όχι μόνο την καταστροφή των καλλιεργειών τους, αλλά - σε ορισμένες περιπτώσεις - και των γεωργοκτηνοτροφικών τους μονάδων.


Στη Ροδόπη, χιλιάδες καπνοπαραγωγοί είναι στα πρόθυρα της ολικής καταστροφής, αφού η ανεμοθύελλα που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής και συνοδεύτηκε από ισχυρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, “χτύπησε” μεγάλες ποσότητες καπνού, τύπου “μπασμά”, που αυτήν την περίοδο βρισκόταν κρεμασμένος στα ξηραντήρια.

Στο στόχαστρο του καιρού - της χαλαζόπτωσης κυρίως - βρέθηκαν και καλλιέργειες που αφορούν βαμβάκι και λαχανικά, αλλά σε μικρότερη έκταση.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη Θανάσης Πανάγος, από τις πρώτες εκτιμήσεις προκύπτει ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, κυρίως στους Δήμους Φιλλύρας, Ιάσμου και Σαπών. Σημείωσε δε, ότι λόγω της έντασης των καιρικών φαινομένων, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ροδόπης καταγράφηκαν καταστροφές σε ποιμνιοστάσια και γεωργικές αποθήκες, με υλικές ζημιές αλλά και απώλεις στο ζωικό κεφάλαιο.

Στο μεταξύ, νέες "πληγές" άνοιξε στους μηλοπαραγωγούς της Ζαγοράς η ανεμοθύελλα της περασμένης εβδομάδας, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι δεν είχαν ακόμα συνέλθει από την καταστροφή που υπέστησαν στη διάρκεια του καλοκαιριού, οπότε κι έπεσε χαλάζι τρεις φορές.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα Μιχάλη Λιόντο, οι επιτόπιες εκτιμήσεις ακόμα δεν ξεκίνησαν, αφού αναμένονται προηγουμένως οι δηλώσεις των παραγωγών.

Όπως, ωστόσο, ανέφερε ο κ. Λιόντος, ο ΕΛΓΑ στη Λάρισα έχει “φρέσκα” τα αποτελέσματα των ζημιών που υπέστησαν μηλοπαραγωγοί στη διάρκεια του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, στη Ζαγορά, από τη χαλαζόπτωση της 13ης Μαΐου κατατέθηκαν 48 δηλώσεις που αφορούν 10.300 δέντρα, ήτοι 350 στρέμματα. Για τη χαλαζόπτωση της 5ης Ιουνίου στην ίδια περιοχή κατατέθηκαν 90 δηλώσεις για 30.000 δέντρα (πάνω από 1000 στρέμματα) και της 21ης Ιουλίου, 62 δηλώσεις (περισσότερα από 19.000 δέντρα επλήγησαν σε μια έκταση 600 στρεμμάτων).

Στην περιοχή Πουρί, σύμφωνα με τον ίδιο, από τη χαλαζόπτωση της 21ης Ιουλίου κατατέθηκαν 62 δηλώσεις, που αφορούσαν 18.000 δέντρα, τα οποία εκτείνονταν σε περίπου 600 στρέμματα.

Καταστροφές, κυρίως σε γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες, υπέστησαν αγρότες στο Νομό Ιωαννίνων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Σωτήρης Χήρας. Όπως τόνισε, μέχρι στιγμής, πέρα από ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις σε καλλιέργειες με ελιές και καλαμπόκια, δεν έχουν δηλωθεί σοβαρές ζημιές.

Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισαν οι αγρότες στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα, όπως προέκυψε από την επικοινωνία του ΑΠΕ - ΜΠΕ με τα αντίστοιχα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...