Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Επαναχορηγείται η σύνταξη του ΟΓΑ σε 22.000 ανασφάλιστους υπερήλικες

Είχε διακοπεί η καταβολή της το 2012 με μνημονιακό νόμο - Θα απαιτείται διαμονή στην Ελλάδα 10 έτη από 20 που ίσχυε 

Μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια αντί τα τελευταία 20 που ισχύει σήμερα  θα απαιτείται  στο εξής για την καταβολή της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΓΑ, μόλις συμπληρωθεί  το 67ο έτος της ηλικίας. Με τη «χαλάρωση» των κριτηρίων, υπολογίζεται ότι θα επαναχορηγηθεί σε περίπου 22.000 υπερήλικες σταδιακά σε τρία χρόνια η σύνταξη των 360 ευρώ που είχε καταργηθεί με μνημονιακό νόμο το 2012. 

Το Υπουργείο Εργασίας  αποφάσισε σήμερα να προωθήσει τη νέα ρύθμιση έως τις 28 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της πολιτικής μικρών παροχών που « θεραπεύουν» αδικίες. Την επαναφορά  τουλάχιστον των μισών συντάξεων σταδιακά σε βάθος τριετίας είχε προτείνει εδώ και πολλούς μήνες ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης, μετά τη διαπίστωση ότι 40.000 υπερήλικες που είχαν χάσει τη σύνταξή τους το 2012 με  την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου  - κυρίως παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική  Ένωση και ομογενείς από την Αλβανία - δίνουν αγώνα να επιβιώσουν.

Ωστόσο, προκειμένου να περιοριστεί  το δημοσιονομικό κόστος, ο κ . Βεργίνης πρότεινε οι συντάξεις να χορηγηθούν σταδιακά και να συμψηφίζονται με το ποσό της σύνταξης που ενδεχομένως εισπράττει ο δικαιούχος από τη χώρα προέλευσής του. Έτσι, η σύνταξη θα ανέρχεται σε 214 ευρώ φέτος, σε 288 το 2015 για να φτάσει το 2016 στα 360 ευρώ. Αν ο δικαιούχος εισπράττει σύνταξη πχ 55 ευρώ από την Αλβανία, αυτή θα αφαιρείται από τη σύνταξη του ΟΓΑ.

Η αλήθεια είναι ότι η κατάργηση 40.000 συντάξεων εν μία νυχτί απέφερε σημαντικά οφέλη αφού ο ΟΓΑ έκλεισε το 2013 με πλεόνασμα 230 εκατ. ευρώ. Μάλιστα αυτές τις ημέρες ο Οργανισμός έλαβε και τα εύσημα του ΔΝΤ για τις νέες τεχνοκρατικές μεθόδους που εφαρμόζει και τον εκσυγχρονισμό των εισπρακτικών μηχανισμών.

Τουλάχιστον μετά τη διακοπή της συντάξεώς τους, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες διατήρησαν το δικαίωμα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έως το τέλος του 2013. Ατύπως, με εντολή του διοικητή του ΟΓΑ, το δικαίωμα παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου αλλά μετά την εκπνοή της ημερομηνίας, οι υπερήλικες πρέπει να κλείσουν τα βιβλιάρια υγείας τους. Γι’ αυτό το Υπουργείο Εργασίας «τρέχει» στο παραπέντε να λύσει το θέμα για το οποίο ενδιαφέρθηκε και  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τα παράπονά που άκουσε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αλβανία.

-Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει ρύθμιση και για την ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων πάνω από 30 -55 ετών με την προϋπόθεση ότι συγκεντρώνουν 50 ένσημα ετησίως ( από 100 που ίσχυε ).

-Ακόμη, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, συνεχίζεται μέχρι 30 Απριλίου η καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων (προνοιακά, βαριάς  αναπηρίας, εξωιδρυματικό, απολύτου αναπηρίας κλπ) ακόμα και αν εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική αξιολόγηση χωρίς υπαιτιότητά τους. Με τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος προστατεύονται ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ώστε να μη στερηθούν πόρους επιβίωσης, το χρόνο που αναμένουν την εξέτασή τους από τα ΚΕΠΑ. Επίσης για τον ίδιο χρόνο παρατείνεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σημειώνεται, ότι η διάταξη αυτή είναι μεταβατική, δηλαδή με περιορισμένη χρονική διάρκεια, μέχρι να επέλθει η εξομάλυνση στο χρόνο εξέτασης που διπλασιάστηκε λόγω της απεργίας των γιατρών των ΚΕΠΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...