Το πόσο που θα λάβουν ως ενίσχυση οι νέοι αγρότες εφόσον πληρούν τα κριτήρια ένταξης δεν ξεπερνούν τα 20 χιλιάδες ευρώ. Με αυτά τα λεφτά η επιστροφή στην ύπαιθρο που επαγγέλλεται η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, μοιάζει με όνειρο, παρά μπορεί ποτέ να πραγματοποιηθεί.
Την ώρα μάλιστα που καταρρέει ο μύθος των παχυλών επιδοτήσεων που δήθεν λαμβάνουν οι έλληνες αγρότες, από τα στοιχεία ενδιαφέρουσας μελέτης των υπηρεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι επίδοξοι νέοι αγρότες αναρωτιούνται ποιο το μακροπρόθεσμο όφελος από την ένταξη στο πρόγραμμα, καθώς ακόμη κι αν καταφέρουν να εισπράξουν το ανώτερο ποσό που προβλέπεται (20.000 ευρώ), αμέσως μετά αρχίζουν οι δυσκολίες για το πώς θα το αξιοποιήσουν, δεδομένου ότι με τις τρέχουσες τιμές, δεν μπορούν ούτε σε αγορά αγροτικής γης να επενδύσουν, ούτε προφανώς σε αγροτικό εξοπλισμό, ούτε καλά – καλά ένα αγροτικό αυτοκίνητο.
Κι αυτό γιατί οι τιμές αγροτικής γης κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 1.500 ευρώ το στρέμμα, ενώ η επένδυση σε μηχανήματα κι εξοπλισμό είναι κι αυτή ολίγον… απαγορευτικά, για τα δεδομένα μας.
Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί και τι δεν μπορεί (με βάση ενδεικτικές τιμές) να αγοράσει κάποιος με το πριμ της ενίσχυσης:
- Τρακτέρ δενδροκομικό (40.000 ευρώ)
- Φρέζα (4.500 ευρώ)
- Άροτρο (1.500 ευρώ)
- Δισκόσβαρνα (5.000 ευρώ)
- Ραντιστικό πολλαπλής χρήσης (4.000 ευρώ)
- Κλαδευτικό (2.000 ευρώ)
- Ρυμούλκα μεταφοράς ελαφρού τύπου (3.000 ευρώ)
- Διανομέας λιπάσματος (500 ευρώ)
- Αγροτικό αυτοκίνητο (20.000 ευρώ)
- Σύγχρονες εγκαταστάσεις αποθήκευσης των μηχανημάτων του και των προϊόντων συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ. (50.000
ευρώ).
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι όσοι ευελπιστούν να ενταχτούν στο πρόγραμμα πρέπει να δουν το πριμ ως μια μικρή ενίσχυση, για να μην πούμε φιλοδώρημα κι όχι να το θεωρήσουν πανάκεια.
paseges.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου