Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Φθιώτιδα: Ανάρπαστα τα λιγοστά κελυφωτά φιστίκια

Ανάρπαστα πρόκειται να γίνουν τα λιγοστά κελυφωτά φιστίκια που άφησε η χαλαζόπτωση του Ιουνίου στη Φθιώτιδα. Ήδη οι δύο συνεταιρισμοί της περιοχής (Μάκρης και Μώλου) έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να απορροφήσουν ποσότητες και από μεμονωμένους παραγωγούς, προκειμένου να υποστηρίξουν τις εξαγωγές τους.

Τόσο ο Μάκης Μπούργος από τον Α.Σ. Φιστικοπαραγωγών Μάκρης Φθιώτιδας, όσο και ο Γιάννης Χονδρόπουλος του Α.Σ. «Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου-Θερμοπύλες», μέσα από την Agrenda απευθύνουν πρόσκληση σε όποιον έχει ποιοτικό φιστίκι, χωρίς υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων, να φέρει το προϊόν και διαβεβαιώνουν ότι θα πληρωθεί με καλύτερες τιμές από τους εμπόρους.

Ο κ. Μπούργος μας εξήγησε ότι την περσινή χρονιά ο συνεταιρισμός της Μάκρης, ο οποίος σχεδόν κάθε χρόνο συνεργάζεται με μεμονωμένους παραγωγούς, «καθάρισε» με 5,30 ευρώ το κιλό για τα μέλη του και 5 ευρώ το κιλό για τα μη μέλη του, ενώ οι έμποροι έδωσαν 4-4,80 ευρώ το κιλό. «Είναι μία από τις χειρότερες χρονιές από πλευράς παραγωγής. Η καταστροφή φτάνει μέχρι και το 100% στη Μάκρη και τη Μακρακώμη, γιατί ακόμα και τα φιστίκια που άφησε στα δέντρα η χαλαζόπτωση της 11ης Ιουνίου, έχουν υποστεί υποβάθμιση ποιότητας λόγω των έντονων βροχοπτώσεων», μας λέει ο κ. Μπούργος.

Aναλυτικά ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Ο συνεταιρισμός μας μετά τις 2 τελευταίες επιτυχείς διαχειριστικές περιόδους του 2011 & 2012 καθώς και την επιτυχημένη πορεία των εξαγωγών του σε Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και Τρίτες Χώρες, φέτος είναι στην ευχάριστη θέση να αγοράσει προϊόν-φιστίκι και εκτός των μελών του,  για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης των πελατών του.
Με την επιστολή αυτή σας ενημερώνουμε ότι εάν φέτος έχετε παραγωγή (και το επιθυμείτε ασφαλώς), μπορούμε να αγοράσουμε  το προϊόν σας σε ανταγωνι-στικότερες  τιμές από τις εκάστοτε διαθέσιμες τιμές της αγοράς.
Η πληρωμή θα γίνει με εξόφληση όλου του προϊόντος σε προθεσμία  40 ημερών το μέγιστο, από την ημερομηνία παραλαβής του, από τον συνεταιρισμό. Την διασφάλιση της πληρωμής σας αναλαμβάνει ο συνεταιρισμός 100%, προεισπράτ-τοντας πάντα ότι ποσότητα αποστέλλεται προς πώληση, εντός ή εκτός Ελλάδας.
Η προϋπόθεση όμως που πρέπει να ισχύει απαραίτητα, για να γίνει η παραλαβή του εμπορεύματος και η μετέπειτα πώλησή του από τον συνεταιρισμό, είναι να μην υπάρξει καμία υπολειμματικότητα σε μη εγκεκριμένο φυτοφάρμακο, ενώ για τα εγκεκριμένα, για την καλλιέργεια της φιστικιάς, θα πρέπει το ποσοστό ανεύρεσης να μην ξεπερνάει τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας, κατά την διενέργεια της ανάλυσης υπολειμματικότητας που θα γίνει από το τμήμα ελέγχου του συνεταιρισμού.
Και αυτά γιατί κατά την φετινή περίοδο εμπορίας, λόγω του νέου νόμου 4036/2012 για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων, αλλά και λόγω της στοχοποίησης του συγκεκριμένου προϊόντος από τις Φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες του κράτους (λόγω του μεγάλου αριθμού ψεκασμών), θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος για την ανεύρεση υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων σε προς εξαγωγή φιστίκι, για την διασφάλιση της υγείας του καταναλωτικού κοινού.
Εάν μετά την ανάλυση αποδειχθεί ύπαρξη υπολειμματικότητας, το προϊόν επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη του και το κόστος  ανάλυσης, και φορτοεκφόρτωσης βαρύνει τον ίδιο. Εάν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υπολειμματικότητας, τότε το κόστος  ανάλυσης βαρύνει τον συνεταιρισμό και το προϊόν προχωράει κανονικά προς επεξεργασία και πώληση. Για τον λόγο αυτό όποιος επιθυμεί να πουλήσει το προϊόν του στον συνεταιρισμό, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι δεν έχει εφαρμόσει κάποια μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα καθ’όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Συνεπώς εάν κάποιος φιστικοπαραγωγός γνωρίζει ότι έχει χρησιμοποιήσει εντομοκτόνα όπως το CONFIDOR, ή ΚΟHINOR, ή ACTARA, ή  όποιο άλλο εμπορικό σκεύασμα με δραστική ουσία τα Imidacloprid, thiacloprid, clothianidin,  thiamethoxam, ή άλλο νεονικοτινοειδές, από την αρχή Απρίλη και μετά, είναι  σίγουρο (από αναλύσεις μας τα προηγούμενα έτη), πώς αυτό θα βρεθεί στην ανάλυση υπολειμματικότητας, άρα δεν υπάρχει κανείς λόγος  για κάποιον παραγωγό να  μπαίνει  στην διαδικασία να το μεταφέρει μέχρι τον χώρο παραλαβών του συνεταιρισμού, καθώς έτσι θα δημιουργηθεί κακό προηγούμενο συνεργασίας μαζί μας και μεγάλη αναστάτωση.
Εάν πάλι έχει πραγματοποιηθεί κάποιος ψεκασμός με τα εγκεκριμένα φυτοφά-ρμακα, για την καλλιέργεια της φιστικιάς, αλλά πολύ κοντά στην συγκομιδή του προϊόντος (δηλαδή λιγότερο από τις ημέρες που αναγράφονται στην ετικέτα του φυτοφαρμάκου), καλό θα είναι επίσης να μην το προσκομίσει καθόλου στον συνεταιρισμό, γιατί εάν υπάρξει ανεύρεση του φυτοφάρμακου πάνω από τα επιτρεπτά όρια, θα αποκλειστεί και αυτό το προϊόν.
Eπίσης δεν θα πρέπει να γίνει επ’ουδενί χειρισμός (ψεκασμός) του αποθηκευμένου προϊόντος (φιστικιού) μέσα στον αποθηκευτικό χώρο του κάθε παραγωγού με το εντομοκτόνο αποθηκών με την ονομασία ACTELLIC. Το φάρμακο αυτό σκοτώνει μεν τα επιβλαβή έντομα των αποθηκών,  αλλά (εκτός του ότι δεν έχει καμία έγκριση χρήσης για εφαρμογή στο κελυφωτό φιστίκι), έχει υπολειμματικότητα για πολύ μεγάλο  χρονικό διάστημα, στο συγκεκριμένο προϊόν.
Οι ποσότητες καθαρού (χωρίς φυτοφάρμακα) και καλής ποιότητας φιστικιού, που μπορεί να απορροφήσει ο συνεταιρισμός μας είναι μεγάλες, για την ικανοποίηση όλων των  καλλιεργητών φιστικιού που θα μας προτιμήσουν, οι τιμές ειδικά φέτος προβλέπονται καλύτερες των περσινών, και με δεδομένο αυτό δεν υπάρχει λόγος βεβιασμένων κινήσεων από πλευράς παραγωγών στο ζήτημα της πώλησης, εκτός εάν δεν υπάρχει ό κατάλληλος χώρος αποθήκευσης (με χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των 12°C).
Ο νέος χώρος του συνεταιρισμού βρίσκεται στην Βιομηχανική Περιοχή Λαμίας στο οικοδομικό τετράγωνο 4Β, δρόμος 5.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του  Δ.Σ.
του Αγροτικού  Συνεταιρισμού
«Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου-  Θερμοπύλες»                              
Χονδρόπουλος  Γιάννης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...