Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΓΙΟΡΤΗ του ΑΓΡΟΤΗ & ΚΓΠ στην Χαλκιδική


Με μεγάλη ικανοποίηση  δόθηκαν τα διπλώματα συμμετοχής στους εκθέτες και συντελεστές  της επιτυχίας της 11ης ΓΙΟΡΤΗΣ του ΑΓΡΟΤΗ Χαλκιδικής στην Νέα Τρίγλια στις 26/7/2013 από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γεώργιο Γκιλή, τον Αντιδήμαρχο Προποντίδος κ. Αθανάσιο Κακαρίκο και την κα Ελένη Γκίκογλου (Τοπική Σύμβουλο Τρίγλιας), ενώ επισημάνθηκε η παρουσία του κ. Παύλου Γιαλαγκολίδη (προέδρου Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής - 6946688616), του κ Άλεν Morhle (BelgoMilk-Κοντέινερ τυροκόμησης), του κ. Βαγγέλη Βασιλειάδη (ifarrma-Διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων), του κ. Χάρη Ρούτση (ΕΝΑ Χαλκιδικής), του κ. Κώστα Γαλανόπουλου (ΕΝΑ Χαλκιδικής), του κ. Αναστάσιου Πατέρα (ΕΝΑ Χαλκιδικής),  της κας Νίκης Γκίκογλου (ανθοκομία), του κ. Ηρακλή Αστρά (κατασκευαστή γεωργικών μηχανημάτων), του κ. Νίκου Παπακωνσταντίνου, της κας Νίκης Γκίνογλου, του κ. Θόδωρου Γλιά (μηχανήματα), του κ. Γιώργου Μακαδασόπουλου (πωλήσεις), του κ. Ανδροκλή Γιάτσογλου (ΑΓΡΟΡΑΜΑ & Farma Fair) και πολλών άλλων.

Η κύρια ομιλία έγινε από  τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη σε τρεις ενότητες, 1-Κοινή Γεωργική Πολιτική, 2-Αγροτική Επιχειρηματικότητα & 3-Κοινωνική Οικονομία-Συνεργατισμός.

1-Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020 (ΚΓΠ-CAP) αναλύθηκε στους τομείς:

Η εξέλιξη της ΚΓΠ πέρασε από την ενίσχυση της ποσότητας ανά προϊόν, σε βάση στα στερέματα (δένδρα & κεφάλια) ανά προϊόν και σε Ενιαία Ενίσχυση. Η νέα ΚΓΠ είναι προσανατολισμένη κυρίως στην περιβαλλοντική φροντίδα του πλανήτη και έχει σαν κύρια βάση την επιφάνεια που φροντίζει κάποιος/α. Δευτερευόντως επιδιώκεται η επισιτιστική εξασφάλιση με συνδεδεμένες ενισχύσεις. Και βέβαια δείχνει ενδιαφέρον και στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος για τους αγρότες.

Όλες οι αποφάσεις εφαρμογής έχουν παραπεμφθεί στα κράτη-μέλη που πρέπει να αποφασίσουν μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα. Αυτό ΑΠΑΙΤΕΙ ύπαρξη αντιπροσωπευτικών & αξιόπιστων δομών των αγροτών για να διαπραγματευθούν τις τελικές λύσεις για την Ελλάδα, και βέβαια σοβαρή ενασχόληση με τις εναλλακτικές προτάσεις, αλλά κυρίως με το αναγκαίο ιδεολογικό προσανατοίσμό.
Ως έτος αναφοράς θεωρείται το 2014 (το οποίο όμως δεν μπορεί να διαφοροποιείται περισσότερο από το 145% κατά περίπτωση, για την μη προσέλκυση κερδοσκοπίας στην γη).
2-Η Αγροτική επιχειρηματικότητα προϋποθέτει την αγροτική έρευνα και την καινοτομία, την αγροτική επαγγελματική κατάρτιση και γεωργικές εφαρμογές και την Επιμελητηριακή υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας (δικτύωση, αποστολές, υποδοχή ξεναγήσεων, συμμετοχή σε εκθέσεις, επιτάχυνση ροής τεχνογνωσίας κλπ), που φαίνεται να λείπουν παντελώς, ή έστω δεν φθάνουν επαρκώς στον ενδιαφερόμενο αγρότη.

Ισχυρό πρόβλημα αποτελεί η ασάφεια για τον  ορισμό του ενεργού επαγγελματία αγρότη στην Ελλάδα, που αντί να βασίζεται  στην γνώση και ικανότητα, στην εμπειρία και στην άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, έχει διαστρεβλωθεί και παραπέμπει σε αυθαίρετα κριτήρια μόνο οικονομικά, με ποσοστά που κυμαίνονται σε 51%, σε 35%, σε 30% και σε 5% (! …)

3-Η αγροτική  κοινωνία της υπαίθρου εξυπηρετείται  καλύτερα από μοντέλα της κοινωνικής οικονομίας, και όχι από μοντέλα της οικονομίας της αγοράς. Στον αγροτικό κόσμο σημασία δεν έχει ο ένας πετυχημένος, διότι στην ουσία ένας τέτοιος δείχνει την διάλυση του τοπικού κοινωνικού ιστού, αλλά οι πολλοί συνδεδεμένοι με συνεργατικά σχήματα.

Με μεγάλη επιτάχυνση αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που είναι ένα οικονομικό υβρίδιο, που έχει πλεονεκτήματα και προνόμια της κοινωνικής οικονομίας, ενώ είναι επιχείρηση της οικονομίας της αγοράς, με κυριότερο στόχο να προσφέρει εργασία σε όσο το δυνατόν περισσότερους.

Στην συζήτηση ο κ. Α. Γιάτσογλου αναφέρθηκε στην επίσκεψη Νέων Αγροτών στο Βέλγιο, όπου ο  ίδιος κτηνοτρόφος είχε τα χωράφια  του για βόσκηση και ζωοτροφή, είχε τον στάβλο του, είχε το τυροκομείο του, είχε το κατάστημα πώλησης των προϊόντων του, είχε παραγωγή παγωτού και πώληση του, είχε τροφοδότηση αυτόματου πωλητή γάλακτος, και είχε ακόμα και χώρο εστίασης. Άρα μπορούν να συμβούν ακόμα και στην Ελλάδα, αφού ήδη λειτουργούν επιτυχώς για όλους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην συζήτηση ο κ. Γ. Γκιλής αναφέρθηκε σε επίσκεψη του Επιμελητηρίου στην Νότια  Ιταλία, όπου οι ίδιοι οι αγρότες παράγουν τελικά προϊόντα έτοιμα για τους καταναλωτές, ενώ προσφέρουν και τουριστικές υπηρεσίες οι ίδιοι οι αγρότες, δηλαδή αγροτουρισμό.

Με πολύ ενδιαφέρον αναφέρθηκε το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (Πρέβεζα, 6-8 Σεπ 2013, 6974111252), το όποιο θα αποτελέσει σημείο συνάντησης, συζήτησης, αλληλοενημέρωσης και απόφασης για από κοινού δράση όλων των νέων της υπαίθρου, διότι όλοι μαζί οι κάτοικοι της υπαίθρου είναι τα μέλη της αγροτικής κοινωνίας ενός τόπου, και οι κάτοικοι της υπαίθρου είναι σήμερα το ήμισυ των ευρωπαίων πολιτών, και μπορούν να αποτελέσουν επαρκή πολιτική πίεση για διαμόρφωση καλύτερων προοπτικών για την ύπαιθρο και τον πλανήτη μας.

Επίσης μέσα στην Διεθνή Έκθεση Θεσ/νίκης (7-15/9/2013) δημιουργείται  η Farma Fair από το ΑΓΡΟΡΑΜΑ (2310 271950) με στόχο επαγγελματίες αγρότες να δείξουν τα έτοιμα για τον καταναλωτή αγροτικά προϊόντα τους.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...