Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Απαντήσεις Σκορδά προς Αυγενάκη για το ελαιόλαδο

Για τα 5 σημεία-προβλήματα στην ελαιοκομία και τη διάθεση ελαιολάδου, απαντά ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Θανάσης Σκορδάς, στην παρέμβαση του  Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη .


Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται άριστο προϊόν υγιεινής διατροφής. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 3η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιολάδου (150 εκατ. ελαιόδενδρα), αλλά την 1η θέση παγκοσμίως στην ποιότητα, δεδομένου ότι το 80% της ελληνικής παραγωγής ανήκει στην κορυφαία ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου (δηλαδή οξύτητα μέχρι 0.8%). Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης «υπάρχουν ζητήματα, όσον αφορά στην ελαιοκομία και την διάθεσή του, τα οποία, ενώ δεν απαιτούν κρατικές δαπάνες, θα ωφελήσουν παραγωγούς, καταναλωτές ενώ παράλληλα μπορούν να εισφέρουν και σημαντικά έσοδα στον προϋπολογισμό.»

Όσον αφορά στην αναγραφή του είδους των ελαίων στους καταλόγους επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, ο κ. Σκορδάς αναφέρει ότι: «με την με αριθμό Α2-861/13 απόφαση «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) είναι υποχρεωτική η αναγραφή στους τιμοκαταλόγους των κέντρων εστίασης και αναψυχής του είδους των ελαίων και της χρήσης τους, στις περισσότερες δε περιπτώσεις οι επιχειρηματίες έχουν συμμορφωθεί προς το συμφέρον του καταναλωτή. Οι υπηρεσίες ελέγχων διενεργούν συνεχείς ελέγχους για την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας και όπου υπάρχουν παραβάσεις επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.»

Αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μη ξαναγεμιζόμενων συσκευασιών στην εστίαση, ο κ. Θ. Σκορδάς επισημαίνει ότι: «στην με αριθμό Α2-861/13 απόφαση «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) δεν υπάρχουν απαγορευτικές διατάξεις για τις επιχειρήσεις εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ) να χρησιμοποιούν προς τον τελικό καταναλωτή ελαιόλαδο, προσυσκευασμένο σε συσκευασίες μικρών φιαλιδίων μια χρήσης, με την προϋπόθεση βέβαια της κατάλληλης επισήμανσής των και διασφάλισης του περιεχομένου τους.»
Ωστόσο, ο Λ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι, αυτή η ρύθμιση για την υποχρεωτική χρήση μη ξαναγεμιζόμενων συσκευασιών στην εστίαση, που έχει θεσπιστεί ήδη σε Πορτογαλία και Ισπανία πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, αφού είναι φανερό ότι θα ενισχύσει το γαστρονομικό επίπεδο των επιχειρήσεων εστίασης και θα συμβάλει στην ενίσχυση του τουρισμού της χωράς.

Επιπλέον, όσον αφορά στις ρυθμίσεις προκειμένου να μειωθεί η ψαλίδα παραγωγής –κατανάλωσης να περιοριστεί η απώλεια φορολογικών εσόδων, αλλά να περιοριστούν και οι περιπτώσεις νοθείας, ο Υφυπουργός κ. Σκορδάς απαντά ότι, «από το 1992 οι τιμές πώλησης  στο σύνολο σχεδόν των τροφίμων και ποτών διαμορφώνονται ελεύθερα, με βάση την προσφορά, ζήτηση και τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού σε όλα τα στάδια εμπορίας τους. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «οι καταναλωτές είναι σε θέση να επηρεάζουν καταστάσεις και να ασκούν πίεση στις τιμές. Το Υπουργείο Ανάπτυξης δίνει την δυνατότητα στον καταναλωτή για πλήρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών μέσω αξιοποίησης του Παρατηρητηρίου Τιμών και άλλων παρόμοιων εφαρμογών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...